Συγγραφέας του βιβλίου «Το Ζεν των σχέσεων. 30+1 συμβουλές για μια ευτυχισμένη σχέση» – Εκδόσεις «Δαιδάλεος»

Σε μια εποχή με την ανασφάλεια να πρωταγωνιστεί στη ζωή και τις σχέσεις μας, έρχεται ένα βιβλίο που μας βοηθάει να την ελέγξουμε. Με 30+1 συμβουλές ο Παναγιώτης Ασημεόνογλου μας προτείνει να γίνουμε ο αρχιμάγειρας της σχέσης μας. Ποια είναι τα βασικά υλικά για να το πετύχουμε; «Η αγάπη, η κατανόηση, η επικοινωνία, η ειλικρίνεια και η προσοχή». Όπως λέει στο Vivlio-life ο συγγραφέας «Έχουμε ξεχάσει ότι την ευτυχία τη βρίσκουμε αφαιρώντας και όχι προσθέτοντας». Και τι πρέπει να αφαιρέσουμε; «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αφαιρέσουμε είναι το διογκωμένο «εγώ» μας και να αφήσουμε χώρο στο «εμείς» να δράσει. Το δεύτερο είναι τα άγχη και τις ανασφάλειες που μας αναλώνουν και δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αληθινά παρόντες στη σχέση μας. Το τρίτο είναι οι επιθυμίες μας για περιττά πράγματα (όπως ακριβά κινητά, αμάξια, κ.λπ.), ή ένα αχρείαστο life style, που μας απορροφούν πολύτιμο χρόνο και ενέργεια, και τα οποία θα μπορούσαμε να διαθέσουμε στο σύντροφό μας».

Ίσως βλέποντας κάποιος τον τίτλο του βιβλίου σας δεν καταλάβει τη λέξη «ΖΕΝ». Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με έναν ορισμό που θα μας διευκολύνει στην ανάγνωση.
Το Ζεν είναι μια βιοσοφία που άκμασε σε διάφορες χώρες της Ανατολής, όπως στην Κίνα, στην Κορέα, στο Βιετνάμ και στην Ιαπωνία. Προσωπικά μου αρέσει να το παρομοιάζω με τα STOP που βλέπουμε στο δρόμο και μας θυμίζουν ότι πρέπει να σταματήσουμε να τρέχουμε για να κοιτάξουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Έτσι και το Ζεν μας βοηθάει να σταματήσουμε να τρέχουμε διαρκώς πίσω από ανησυχίες, άγχη, ανασφάλειες, αβεβαιότητες, επιθυμίες, κ.λπ., να χαλαρώνουμε και να βιώνουμε την κάθε στιγμή της ζωής μας με χαρά και γαλήνη.

30+1 συμβουλές για μια ευτυχισμένη σχέση αναφέρετε στον τίτλο του βιβλίο σας. Πώς καταλήξατε στο συγκεκριμένο αριθμό;
Με τον τίτλο, που προέκυψε από τον αριθμό των κεφαλαίων, ήθελα να δώσω έμφαση στο «συν ένα». Στη ζωή μας είναι ωφέλιμο να θυμόμαστε ότι πάντοτε έχουμε το περιθώριο να προσπαθούμε για το κάτι παραπάνω. Αν, για παράδειγμα, θεωρήσουμε κάποια στιγμή το σύντροφό μας δεδομένο, ότι δεν μπορούμε να τον γνωρίσουμε περαιτέρω, τότε χάνουμε ένα από τα βασικά συστατικά του έρωτα που είναι ο θαυμασμός. Πάντα πρέπει να πασχίζουμε για το «συν ένα» της καρδιάς του που μας διαφεύγει.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου σας είναι – όπως γράφετε – μία πρόσκληση σε χαλαρό πειραματισμό με απλά, καθημερινά πράγματα, που όταν τα αγνοούμε θρυμματίζουν σταδιακά τη σχέση μας. Δώστε μας δυο παραδείγματα.
Αν τα ζευγάρια μάθουν να κλείνουν το κινητό τους λίγες ώρες προκειμένου να επικοινωνήσουν βαθιά μεταξύ τους απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί, ή αν φροντίζουν να συμμετέχουν εξίσου σε κάποιες δουλειές του σπιτιού ώστε να αφήνουν αμοιβαία χρόνο ο ένας στον άλλον για άλλες δραστηριότητες, τότε θα έχουν κάνει ένα σπουδαίο βήμα για να ομορφύνουν τη σχέση τους.

Το δεύτερο μέρος μας κατευθύνει να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας. Πιστεύετε πως όλοι οι άνθρωποι μπορούμε όχι να κάνουμε απλά αυτό που μας συμβουλεύετε αλλά να αναγνωρίσουμε αυτό που θα δούμε.
Στο Ζεν πιστεύουν ότι όλοι έχουμε βαθιά μέσα μας ένα νησί ειρήνης και σταθερότητας στο οποίο μπορούμε πάντοτε να καταφεύγουμε με ασφάλεια, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα (η ισορροπία στον εαυτό μας) που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να καλλιεργούμε υγιείς σχέσεις. Στο ταξίδι της αυτοανακάλυψής μας θα χρειαστούμε τη στήριξη του συντρόφου μας, κάποιου φίλου, πνευματικού, ψυχολόγου, ή του Θεού. Αυτοί είναι που θα μας οδηγήσουν σε μια ειλικρινή ενδοσκόπηση και θα μας καθρεφτίζουν συνέχεια τον αληθινό εαυτό μας.

Το βιβλίο σας «Απευθύνεται σε όλα τα ζευγάρια που αναζητούν τρόπους για να βιώσουν τη σχέση τους πιο βαθιά και να τη μετατρέψουν σε ένα εργαστήρι ομορφιάς», γράφετε. Από τις συμβουλές μέχρι την πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση, θα πει κάποιος. Πώς πιστεύετε μπορεί να καλυφθεί αυτή η απόσταση;
Η απόσταση μπορεί να καλυφθεί με αγνή πρόθεση. Όταν αναγνωρίσουμε ότι ο σύντροφός μας είναι η ζωή μας, ότι τον έχουμε ανάγκη όπως έχουμε ανάγκη τον αέρα που αναπνέουμε -όχι όμως σαν κάποια εθιστική ουσία στην οποία προσκολλόμαστε- τότε θα βάλουμε τα δυνατά μας για να ζούμε ευτυχισμένοι μαζί του. Αν κάνουμε εκείνον χαρούμενο, μόνο τότε κι εμείς μπορούμε να είμαστε γνήσια χαρούμενοι.

Μας συμβουλεύετε να γίνουμε ο αρχιμάγειρας της σχέσης μας. Ποια υλικά μας συμβουλεύει το βιβλίο σας να χρησιμοποιήσουμε για να πετύχει η συνταγή σας;
Τα βασικά υλικά είναι η αγάπη, η κατανόηση, η επικοινωνία, η ειλικρίνεια και η προσοχή.

«Έχουμε ξεχάσει ότι την ευτυχία τη βρίσκουμε αφαιρώντας και όχι προσθέτοντας». Ποια είναι τα τρία βασικά στοιχεία τα οποία προτείνετε να αφαιρέσουμε από μια σχέση για να νιώσουμε πιο ανάλαφροι και ίσως ευτυχισμένοι;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αφαιρέσουμε είναι το διογκωμένο «εγώ» μας και να αφήσουμε χώρο στο «εμείς» να δράσει. Το δεύτερο είναι τα άγχη και τις ανασφάλειες που μας αναλώνουν και δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αληθινά παρόντες στη σχέση μας. Το τρίτο είναι οι επιθυμίες μας για περιττά πράγματα (όπως ακριβά κινητά, αμάξια, κ.λπ.), ή ένα αχρείαστο life style, που μας απορροφούν πολύτιμο χρόνο και ενέργεια, και τα οποία θα μπορούσαμε να διαθέσουμε στο σύντροφό μας.

Το βιβλίο σας εκδόθηκε τον Ιούλιο και εσείς παραδώσατε το υλικό σας κάποιους μήνες νωρίτερα. Αυτό σημαίνει πως ίσως γνωρίζατε για τις δυο πρώτες από τις δεκατρείς γυναικοκτονίες του τελευταίου χρόνου. Τι πήγε λάθος στο ζεν αυτών των σχέσεων;
Το μεγάλο πρόβλημα δυστυχώς είναι ο τρόπος που μεγαλώνουν τα αγόρια σε μια πατριαρχική κοινωνία. Ανακυκλώνουν στερεότυπα χιλιάδων χρόνων που θέλουν τις γυναίκες επιφορτισμένες με πολλαπλούς ρόλους, πειθήνιες, (εξ)υπηρετικές, αδύναμες, να λένε σε όλα «ναι» και καταπιεσμένες. Δεν έχουν μάθει ότι ο ανδρισμός τους είναι ανάλογος του σεβασμού, της ευγένειας, της καλοσύνης και της προσφοράς που δείχνουν προς τις γυναίκες. Ότι χωρίς εκείνες οι ίδιοι είναι μισοί και ανολοκλήρωτοι. Ότι μόνο μια ευτυχισμένη γυναίκα μπορεί να τους κάνει αληθινά ευτυχισμένους. Ελπίζω η επόμενη γενιά αντρών να έχει επαναπροσδιορίσει την αρσενικότητά της σε νέες προϋποθέσεις, που θα περιλαμβάνουν εκτός των άλλων την ειλικρινή ισότητα και ισονομία των γυναικών.

Και για να μείνουμε στο θλιβερό αυτό κεφάλαιο της ελληνικής κοινωνίας, που θέλει το σύζυγο ή το σύντροφο να αφαιρεί τη ζωή μιας γυναίκας ποια θα ήταν 32η συμβουλή σας;
Επειδή είναι δύσκολο να αναστραφεί άμεσα μια παθογένεια χιλιάδων ετών, θα συμβούλευα τις γυναίκες να έχουν υπόψη εκείνο που έλεγαν οι κωμικοί αδελφοί Μαρξ «Αυτός ο άνδρας μοιάζει με ηλίθιο και συμπεριφέρεται σαν ηλίθιος, αυτό όμως μη σας ξεγελά – είναι ένας ηλίθιος!». Αμέσως μόλις διαπιστώσουν ότι ο σύντροφός τους είναι βίαιος με οποιονδήποτε τρόπο (λεκτικό ή σωματικό), ή ότι εμφανίζει σημάδια έντονης αδιαφορίας και εγωισμού, να τον εγκαταλείπουν στη μοίρα του με την πρώτη ευκαιρία, χωρίς να φοβούνται τη χρονική ή συναισθηματική επένδυση που έχουν κάνει, ή ότι θα μείνουν για κάποιο καιρό μόνες. Επίσης να έχουν το θάρρος να μιλάνε. Μαζί τους είναι πάντα συγγενείς και φίλοι, που τις αγαπάνε και στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια. Βέβαια, μερικές φορές ακόμη και όλα αυτά αποτυγχάνουν στο να αποτρέψουν ένα έγκλημα, αλλά νομίζω και ότι είναι τα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Διαβάζω στο βιβλίο σας συχνά την έκφραση αυτοανακάλυψη αλλά και ανακάλυψη του συντρόφου μας. Το να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας είναι ίσως μια εύκολη υπόθεση. Πώς μπορεί άραγε κανείς να ανακαλύψει το σκοτάδι στην ψυχή του άλλου; Δώστε μας μια κατεύθυνση έτσι όπως την έχετε καταγράψει στο «Ζεν».
Το Ζεν μας βοηθάει να ακούμε τον άλλον βαθιά και να τον στηρίζουμε, χωρίς να τον κατακρίνουμε ή να τον αξιολογούμε. Να στεκόμαστε πλάι του με κατανόηση και αγάπη, και να διεισδύουμε στην ψυχή του σε τέτοιο βαθμό ώστε να γινόμαστε ένα μαζί του. Όλοι μας έχουμε αυτήν την ικανότητα έμφυτη, απλά δεν την έχουμε καλλιεργήσει. Αν μάθουμε να ησυχάζουμε για λίγο το θόρυβο των σκέψεών μας (ασκούμενοι στον καθιστικό διαλογισμό για λίγα λεπτά κάθε μέρα), μετά είναι εύκολο να το πετύχουμε…

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πώς μπορούμε να είμαστε παρόντες στη σχέση μας; Πώς γίνεται να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση του συντρόφου μας; Κυρίως, πώς πρέπει να ζούμε για να είμαστε ευτυχισμένοι μαζί του; Διάσημοι χαρακτήρες, σοφές ιστορίες, πληροφορίες ψυχολογίας, συμβουλές και τεχνικές της Ανατολής, ταυτίσεις του τύπου «νιώθω έτσι;», «ποιο χρώμα ή ζώο είμαι;», μας καθοδηγούν σε ένα ωραίο παιχνίδι εξερεύνησης αυτοανακάλυψης, αλλά και ανακάλυψης του συντρόφου μας. Ο έρωτας χρειάζεται πρόθεση, καλλιέργεια, και αυτό είναι ένα βιβλίο που μας βοηθάτε να τον κατανοήσουμε σε όλα τα πλάτη και τα βάθη του. Απευθύνεται σε όλα τα ζευγάρια που αναζητούν τρόπους για να βιώσουν τη σχέση τους πιο βαθιά και να τη μετατρέψουν σε ένα εργαστήρι ομορφιάς. Ζευγάρια που διψούν όχι άπλα για «κάτι άλλο», αλλά για το «καλύτερο άλλο» που μπορούν να κατακτήσουν μαζί.

Βιογραφικό
Ο Παναγιώτης Ασημεόνογλου γεννήθηκε το 1982 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ κι έκτοτε εργάζεται ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης.
Στα έργα του αναπτύσσει πρωτότυπα μοντέλα προσωπικής ανάπτυξης βασισμένα κυρίως στην σύγχρονη επιστήμη, ψυχολογία και ανατολική φιλοσοφία.
Έχει συγγράψει τα βιβλία «Σαν άνθη κερασιάς, Σπουδή στο σαμουράι ζεν», «Ασκήσεις αναπνοής από τους σοφούς της Ανατολής», «Το εγχειρίδιο ενός Jedi, Πώς τα StarWars μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου», «Το ζεν των σχέσεων, 30+1 συμβουλές για μια ευτυχισμένη σχέση» και έχει επιμεληθεί τον τόμο «Η τέχνη της προσευχής κατά την ασκητική παράδοση».