Συγγραφέας του βιβλίου «Πρόβα ζωής» – Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ

«Η “Πρόβα ζωής” μπορεί να σημάνει την αρχή ενός ταξιδιού για την αναζήτηση του εαυτού», σύμφωνα με τον Πασχάλη Λαμπαρδή, ο οποίος μέσα από τον ήρωά του τον Ραφαήλ μας εξηγεί τι είναι ευτυχία και επιχειρεί να περάσει στους αναγνώστες σπουδαία μηνύματα, όπως: «όταν θέλουμε κάτι, να το θέλουμε σταθερά». Αυτό ακριβώς έκανε και ο πρωταγωνιστής του, που κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το παιδικό του όνειρο να γίνει καθηγητής δίνοντας «σε αυτόν τον διακαή πόθο ιδεατή μορφή». Όπως λέει στο Vivlio-life o συγγραφέας «Τα όνειρα είναι γι’ αυτούς που τα πιστεύουν και προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να τα κατακτήσουν, γιατί αλλιώς ξεθωριάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Εκεί βρίσκεται και το νόημα ζωής, στη διαδρομή για την κατάκτηση του εκάστοτε στόχου…» Αυτό που σίγουρα μένει στον αναγνώστη από το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πως: «Η πιο σημαντική σχέση στη ζωή μας είναι η σχέση με τον εαυτό μας».

  • Ένας καθηγητής πρωταγωνιστεί στο μυθιστόρημά σας. Μιλήστε μας για τους λόγους που σας έκαναν να επιλέξετε το συγκεκριμένο επάγγελμα για εκείνον.
    Τρία είναι τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο. Του γιατρού, του παπά και του δάσκαλου. Γιατί και οι τρεις κρατούν στα χέρια τους τις ψυχές και τις τύχες των ανθρώπων. Έτσι, λοιπόν, επέλεξα έναν δάσκαλο με όλη τη σημασία της λέξης, γιατί δεν αρκείται μόνο στον ρόλο του μεταδότη των γνώσεων, αλλά νοιάζεται για τη διάπλαση της αδιαμόρφωτης ακόμη νεανικής προσωπικότητας. Στα κρίσιμα νεανικά χρόνια, στα οποία υπάρχει έντονη η αναζήτηση της ταυτότητας και συχνά η αμφισβήτηση του γονεϊκού προτύπου, ένας καθηγητής μπορεί να αποτελέσει έναν μικρό φάρο στις ψυχές των νέων.
  • Ο Ραφαήλ ήθελε από παιδί να γίνει καθηγητής. «Είχε δώσει σε αυτόν τον διακαή πόθο ιδεατή μορφή», όπως γράφετε. Μιλήστε μας για τη διαδρομή από το όνειρο στην πραγματικότητα.
    Για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα υπάρχει ένα μυστικό κλειδί: όταν θέλουμε κάτι, να το θέλουμε σταθερά! Αυτό είναι και ένα από τα μηνύματα του βιβλίου. Τα όνειρα είναι γι’ αυτούς που τα πιστεύουν και προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να τα κατακτήσουν, γιατί αλλιώς ξεθωριάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Εκεί βρίσκεται και το νόημα ζωής, στη διαδρομή για την κατάκτηση του εκάστοτε στόχου κι ας είναι στρωμένη με εμπόδια και δυσκολίες. Οπότε, ακόμη κι αν φαίνεται ότι έχουμε χάσει τα πάντα, εμείς να μη σταματάμε ποτέ να ονειρευόμαστε.
  • «Τι είναι ευτυχία, λοιπόν;» Ερώτημα που θέτει ο ήρωάς σας στους μαθητές του. Οι απαντήσεις τους εντυπωσιακές: το χρήμα, το να κάνεις ζωάρα, το να γίνεις διάσημος ή να βολευτείς κάπου καλά! Τι θα απαντούσατε εσείς στο ίδιο ερώτημα;
    Η ευτυχία είναι εσωτερική υπόθεση και προκύπτει όταν δίνουμε νόημα σε κάθε στιγμή. Όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη για το δώρο της ζωής που μας χαρίστηκε. Όταν αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες ως ευκαιρίες εξέλιξης και διδαχής μας. Όταν εμβαθύνουμε περισσότερο στον παρόντα χρόνο. Όταν βαδίζουμε στη σημαντικότητα της ζωής. Τότε αγγίζουμε και την ολοκλήρωση της ύπαρξής μας. Η ευτυχία, λοιπόν, είναι προσωπική υπόθεση και έχει άμεση σχέση με τη δική μας οπτική απέναντι σε καθετί. Μοιάζει με ένα πανέμορφο κόκκινο τριαντάφυλλο γεμάτο αγκάθια.
  • Η ιδιότητα του ψυχολόγου είναι ίσως το σημείο που πρέπει να επισημάνουμε στο βιογραφικό σας σε σχέση με την «Πρόβα ζωής», καθώς έχετε σημαντικά μηνύματα για μας. Θέλετε να μας επισημάνετε κάποια στα οποία δίνετε προτεραιότητα;
    Όλα ξεκινούν από την απόφασή μας να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να δούμε την αλήθεια μας. Όποια κι αν είναι αυτή. Να σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη ζώντας μια ζωή ξένη προς εμάς και να αρχίσουμε να διορθώνουμε. Να θέσουμε έναν φραγμό στο ποτάμι της αδικίας που παρασέρνει ό,τι συναντά στο διάβα του. Να ορθώσουμε ανάστημα απέναντι στις δυσκολίες της ζωής και σε όλους τους θύτες μας. Να αντιληφθούμε τις δυνατότητές μας και να επενδύσουμε πραγματικά στον εαυτό μας. Και το κυριότερο να αναγνωρίσουμε σε ποιες παγίδες είμαστε εγκλωβισμένοι. Αυτό είναι και το κλειδί της διεξόδου.
  • Κάτω από τον τίτλο κάθε κεφαλαίου έχετε προσθέσει και ένα μικρό απόφθεγμα. Επιλέγω αυτό στο κεφάλαιο 19: «Οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι πιο κοντά στον εαυτό τους». Ποια ακριβώς έννοια δίνετε στην πρόταση και πόσο εύκολο είναι να καταφέρουμε κάτι τέτοιο;
    Η πιο σημαντική σχέση στη ζωή μας είναι η σχέση με τον εαυτό μας. Γιατί είμαστε 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο μαζί του. Αν εμείς έχουμε καλή σχέση με τον εαυτό μας, τότε θα έχουμε και καλύτερη σχέση με τους άλλους. Έτσι θα ομορφαίνει κι όλος ο κόσμος γύρω μας και θα νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Κι αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μαζεύοντας ανελλιπώς χρώματα κι αρώματα από το περιβάλλον μας, ακόμη και από τη γκρίζα πραγματικότητα.
  • Παιδιά. Άσχημα γεγονότα που τα αφορούν μας εξόργισαν, μας έκαναν να αναθεωρήσουμε θέσεις και απόψεις. «Πίσω από κάθε παιδί που τα καταφέρνει κρύβεται κι ένας άνθρωπος που πιστεύει σ΄αυτό», διαβάζουμε στο κεφάλαιο 25. Τι γίνεται με τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν επειδή όχι απλά δεν πιστεύουν σ΄ αυτά αλλά τα κακοποιούν;
    Το βιβλίο μου έρχεται να απαντήσει σ’ αυτή την εκρηκτική εμφάνιση κακοποίησης των νέων και είναι γραμμένο μέσα από τη ματιά των παιδιών, ώστε να ακούσουμε τη δική τους φωνή που μας καλεί να προβληματιστούμε. Όλα αυτά τα επίκαιρα γεγονότα κακοποίησης φανερώνουν την ευθύνη που έχουμε ως κοινωνία απέναντι σε κάθε παιδί, αλλά και στο πληγωμένο παιδί μέσα μας που πονά και ζητά την αγάπη και τη φροντίδα μας, ώστε να μην κακοποιούμε τους εαυτούς μας και τους άλλους γύρω μας.
  • Η αλήθεια είναι πως σε κάθε κεφάλαιο η «Πρόβα ζωής» μας διδάσκει. Τα μαθήματα ζωής που παίρνουμε είναι πολλά. Νιώσατε πως είστε εσείς ο Ραφαήλ όσο κράτησε η συγγραφή του μυθιστορήματός σας;
    Είχα δεθεί τόσο πολύ μαζί του, που μετά από κάποιο σημείο λειτουργούσαμε ως ένα. Άλλωστε, ήμουν κι εγώ ένα πονεμένο παιδί, που ακόμη υπάρχει μέσα μου και ήταν η αιτία και η κινητήρια δύναμη για τη συγγραφή του βιβλίου. Επιπλέον, αυτόν τον ρόλο – της απελευθέρωσης των ανθρώπων από τις παιδικές τους φυλακές – τον ζω καθημερινά μέσα από την ιδιότητα του θεραπευτή σε άτομα που αγνοούν τις παγίδες στις οποίες είναι εγκλωβισμένοι και αναζητούν απεγνωσμένα μια διέξοδο.
  • «Ξέρετε τι σημαίνει λαχτάρα για πατέρα;» Έξι λέξεις γεμάτες θλίψη. Μιλήστε μας για το συναίσθημα που κρύβεται πίσω τους.
    Τα παιδιά διψούν για γονείς με την ίδια διάσταση που κάποιος διψά για νερό μέσα στην έρημο. Είναι ζωτικό για την ύπαρξή τους να νιώθουν ασφάλεια, αγάπη και αποδοχή, ώστε να αποκτήσουν γερά θεμέλια στη ζωή τους. Όμως, αντί γι’ αυτά πολλοί γονείς, παγιδευμένοι στα δικά τους προβλήματα, εμφανίζονται ανεπαρκείς να δώσουν τα αναμενόμενα στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να τους αποζητούν για μια ολάκερη ζωή και μια ακόρεστη λαχτάρα να τα πνίγει.
  • Στην εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από την παντοδυναμία του ιντερνέτ, πώς μπορεί ένας έφηβος να αποκτήσει ταυτότητα και να κατακτήσει έναν αυτόνομο υγιή εαυτό ώστε να καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της ζωής;
    Με προσωπικές επαναστάσεις γίνονται οι αλλαγές στον άνθρωπο. Έτσι κερδίζεται το στοίχημα της ζωής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε έφηβος θα χρειαστεί να κάνει τη δική του επανάσταση ενάντια σε ό,τι του φράζει τον δρόμο της εξέλιξης, όπως η άμετρη χρήση του διαδικτύου που οδηγεί στη χρεοκοπία της σκέψης. Οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του και των επιλογών του και να πει: Ξέρω τι θέλω στη ζωή και θα κάνω τα πάντα για να το πετύχω. Είναι σημαντικό για τους νέους να αναπτύξουν μηχανισμούς αντίστασης, ώστε να μην αποτελούν τα πιόνια σε ένα παιχνίδι-σύστημα, που τείνει να αφαιμάξει τον νου και τα ήθη τους.
  • Τελικά οι μαθητές που παρακολούθησαν τα μαθήματα του Ραφαήλ και μαζί μ’ εκείνους εμείς οι αναγνώστες σας, μπορούμε να πούμε πως είμαστε έτοιμοι για την τελική «Πρόβα ζωής» με όσα μας δώσατε μέσα από την όμορφη ιστορία σας;
    Εξαρτάται από το επίπεδο ετοιμότητας. Κάποιοι θα ενταχθούν πιο εύκολα σ’ αυτήν τη διεργασία και θα μιλήσει στην ψυχή τους, ενώ για άλλους θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο προβληματισμού. Σε κάθε περίπτωση η «Πρόβα ζωής» μπορεί να σημάνει την αρχή ενός ταξιδιού για την αναζήτηση του εαυτού.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάς, αλλά πού θέλεις να φτάσεις!
Η πρόβα ζωής εκπέμπει το μήνυμα να μην καθυστερούμε άλλο στη ζωή και να κάνουμε πρόβα την καλύτερη εκδοχή της. Ώστε να τη ζήσουμε πέρα από τις πληγές μας, σαν ένα θαύμα που μας χαρίστηκε και όχι σαν τραύμα που συνεχώς αιμορραγεί.
Το βιβλίο καλεί τον καθένα να ορθώσει ανάστημα στις αρνητικές καταβολές του, μην επιτρέποντας να κλέψουν τα όνειρά του. Να ελευθερωθεί από τις παιδικές του φυλακές, χωρίς να χάνει πολύτιμο χρόνο μεμψιμοιρώντας.
“Μοιάζεις σαν να είσαι μετέωρος μπροστά σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι και δεν ξέρεις ποια κατεύθυνση να πάρεις… Έχεις τρεις επιλογές: Ή μένεις κολλημένος στην ίδια θέση και βουλιάζεις όλο και περισσότερο κάθε μέρα, ή οδηγείσαι στην υποταγή της μοίρας κι όπου σε βγάλει, ή παίρνεις τον δρόμο της ευτυχίας, που σημαίνει να αγωνίζεσαι για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου… Οι επιλογές μας είναι το εισιτήριο του αύριο”.

Βιογραφικό
Ο Πασχάλης Λαμπαρδής ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει ψυχολογία, με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική και κοινοτική ψυχολογία. Ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Τόσο ερευνητικά όσο και με τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών και με την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων που προβληματίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Καθώς και με τη συγγραφή βιβλίων. Πιστεύει ότι η τέχνη του λόγου έχει λυτρωτική δύναμη και ότι η πίστη μπορεί να κάνει μικρά και μεγάλα θαύματα στη ζωή μας.
Έχει γράψει τα βιβλία: «Υπόθεση ζωής» (Μαλλιάρης παιδεία, 1997), «Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου» (Ιωλκός, 2002· β΄ έκδοση, Πατάκης 2010), Βραβείο λογοτεχνίας και πνευματικών αξιών 2002 από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων, «Οι φύλακες της Ανατολίας» (Πατάκης, 2005), «Η κοιλάδα των σπαθιών» (Πατάκης, 2008), «Κάθετη έξοδος» (Πατάκης, 2011), Βραβείο Αναγνωστών 2012, «Ένα» (Πατάκης, 2014), «Ξαναγράφω τη ζωή μου απ’ την αρχή» (Πατάκης, 2018), καθώς και αρκετά διηγήματα.