Συγγραφέας του βιβλίου «Ο χορός των πεταλούδων» – Εκδόσεις Bookguru.gr

Σ΄ ένα λαμπερό τόπο, γεμάτο λουλούδια, χρώματα και υπέροχα αρώματα, όπου ζουν μικροσκοπικά χαρούμενα και χαμογελαστά πλάσματα μας μεταφέρει η Σούλα Τσιάτσιου με το ανοιξιάτικο παιδικό της παραμύθι. Πρωταγωνίστρια σ’ αυτό η Ραφαέλα, η κόρη των βασιλέων της κοιλάδας των πεταλούδων, γεμάτη καλοσύνη, αποφασιστικότητα, εργατικότητα και αλτρουισμό. Δίπλα της η δασκάλα χορού η Ζιζέλ, απόλυτα αφοσιωμένη στον σκοπό της και πηγή έμπνευσης για τους μαθητές της. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «Πρόκειται για μια μεταφορά, η κοιλάδα των πεταλούδων αντικατοπτρίζει το χώρο που κινούνται τα συναισθήματα. Ο ενθουσιασμός, η χαρά, η υπέρβαση χρειάζονται μια γωνιά ανοιχτή σε θετικές προσλήψεις».

  • Ένα ανοιξιάτικο παιδικό βιβλίο γεμάτο πεταλούδες, μέλισσες, πουλιά. Μιλήστε μας για την έμπνευσή σας.
    Μου αρέσει πολύ να ακούω μουσική. Κάποια στιγμή είχα διάθεση για κλασσική, ενώ άκουγα τη γνωστή σύνθεση του Antony Hopkins, And the Waltz Goes On γεννήθηκε μια εικόνα στο μυαλό μου, άδραξα λοιπόν την ευκαιρία και άφησα την πένα μου να δημιουργήσει.
  • Ραφαέλα. Είναι η κόρη των βασιλέων της κοιλάδας των πεταλούδων. Ας γνωρίσουμε τη μικρή σας ηρωίδα.
    Πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζεται μια ηγετική φιγούρα για να εμπνέει το κοινό της, καλοσύνη, αποφασιστικότητα, εργατικότητα, αλτρουισμό.
  • Δίπλα της θα δούμε «Και άλλα πλάσματα που σίγουρα θα χαραχτούν στη φαντασία των μικρών κοριτσιών για πάντα», όπως γράφετε. Ποια είναι αυτά τα «άλλα πλάσματα»;
    Βασικό ρόλο στην όλη ιστορία παίζει η μαντάμ Ζιζέλ, μια δασκάλα χορού η οποία αποτελεί κυριολεκτικά πρότυπο. Χαρακτηρίζεται από απόλυτη αφοσίωση στο σκοπό της, αγαπά τους μαθητές της-πάντα πίστευα πως δάσκαλοι πρέπει να γίνονται μόνο άνθρωποι που αγαπούν τα παιδιά, είναι τόσο πλεονεκτική η θέση τους που μπορούν να αποτελέσουν μοναδική πηγή έμπνευσης. Οι γονείς της οι οποίοι διέπονται από ηθικές αρχές και δεν φαίνονται να μεροληπτούν απέναντι στα καπρίτσια της κόρη τους, είναι ξεκάθαροι στα όρια που θέτουν. Τα υπόλοιπα πλάσματα είναι όλη η κοινωνία της κοιλάδας, καθώς όλοι συμμετέχουν στα δρώμενα του τόπου τους, είτε λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό, είτε εργαζόμενοι για την επίτευξη του.
  • «…σίγουρα θα χαραχτούν στη φαντασία των μικρών κοριτσιών για πάντα». Επομένως μιλάμε για ένα παραμύθι που αφορά μόνο κορίτσια και είναι ντυμένο στα «ροζ»;
    Το ότι το ροζ αποτελεί προνόμιο μόνο των κοριτσιών δεν με βρίσκει σύμφωνη, παρόλα αυτά, θα έλεγα ότι αυτό που το διαχωρίζει ως κοριτσίστικο είναι ότι στην Ελλάδα ελάχιστα αγόρια ασχολούνται με τον κλασσικό χορό, σε αντίθεση πρωτίστως με τη Ρωσία η οποία το ανήγαγε σε υψηλή τέχνη, τη Γαλλία ,την Ιταλία…
  • Χορός και κλασσική μουσική συνεπαίρνουν την ηρωίδα σας. Μια δασκάλα είναι εκείνη που θα την βάλει στον μαγικό αυτό κόσμο. Ποια χαρακτηριστικά της δώσατε εκτός από τη γαλλική προφορά που είναι εμφανής στο κείμενό σας;
    Η μαντάμ Ζιζέλ αποτελεί πρότυπο δασκάλου, όπως προανέφερα. Είναι αυτή που εμπνέει τους μαθητές της με την επιμονή της, με την αισιοδοξία της, την αγάπη για το αντικείμενο της, μιλάει για τους μεγάλους συνθέτες, για τα έργα τους και η συγκίνηση είναι εμφανής άρα αποτελεί την κινητήριο δύναμη για το διαγωνισμό που ακολουθεί.
    Βρίσκεται εκεί για τα παιδιά της, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, που μπορεί να επηρεάσει θετικά, να ενθαρρύνει, να εμπνεύσει.
  • Σε ποιο βαθμό καταφέρατε να δώσετε στους μικρούς σας φίλους μια εικόνα που θα κεντρίσει την φαντασία τους, ώστε να δημιουργήσουν τις αέρινες κινήσεις που απαιτεί «Ο χορός των πεταλούδων».
    Η δράση είναι εμφανής στον πρόλογο του έργου, άρα ο αναγνώστης παίρνει ενεργό ρόλο στην πλοκή, γίνεται αυτομάτως θεατής των γεγονότων. Η ροή αυτομάτως τον παρασύρει να αφομοιωθεί στα δρώμενα.
  • Σίγουρα θα θέλαμε να σχηματίσουμε και μία εικόνα της κοιλάδας των πεταλούδων. Περιγράψτε μας αυτόν τον όμορφο τόπο.
    Πρόκειται για ένα χώρο γεμάτο λουλούδια, χρώματα, μικροσκοπικά πλάσματα, αρώματα, χαμόγελα και προπάντων φως, είναι ένας τόπος γεμάτο λάμψη, όχι τόσο από τη σύνθεση του, όσο από το φως που διακρίνει τους κατοίκους του, πρόκειται για χαρούμενα πλάσματα, άρα το φως είναι η αντανάκλαση της όμορφης ψυχής τους.
  • Είχατε κατά νου κάποια γωνιά της ελληνικής υπαίθρου όταν περιγράφατε στο βιβλίο σας την κοιλάδα των πεταλούδων;
    ‘Όχι ακριβώς, άλλωστε η πατρίδα μας έχει τόσες όμορφες γωνιές που πραγματικά δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια. Πρόκειται για μια μεταφορά, η κοιλάδα των πεταλούδων αντικατοπτρίζει το χώρο που κινούνται τα συναισθήματα.
    Ο ενθουσιασμός, η χαρά, η υπέρβαση χρειάζονται μια γωνιά ανοιχτή σε θετικές προσλήψεις.
  • Ένα βιβλίο γεμάτο, εκτός από πεταλούδες, χρώμα, ομορφιά και μπαλέτο. Μιλήστε μας για την επιλογή σας να βάλετε στην ιστορία σας αυτό το υπέροχο είδος χορού.
    Μπαλέτο και κλασσική μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, αφού λοιπόν η αρχική έμπνευση ξεκίνησε από ένα κλασσικό κομμάτι, ο χορός ήταν το άμεσο επακόλουθο.
    Επιπλέον, δεν μπορώ να φανταστώ ποιό άλλο είδος χορού θα ήταν καταλληλότερο σε συνδυασμό με την κλασσική μουσική. Οι αέρινες κινήσεις των χορευτών, η απαράμιλλη τεχνική, το παιχνίδισμα των άκρων, η ταλάντευση του κορμού δεν μπορεί παρά να σε συνεπάρει. Σώμα και ψυχή πάλλονται στον ίδιο ρυθμό!
  • Το μήνυμα που θέλετε να περάσετε με το βιβλίο σας είναι πως «πρέπει όλοι να μάθουμε: πώς να «ξεπεράσουμε» τους εαυτούς μας!». Με ποιον τρόπο το κάνετε κατανοητό στα παιδιά που θα διαβάσουν την ιστορία σας;
    Η υπέρβαση γίνεται κατανοητή μέσα από τον τρόπο που η πριγκίπισσα Ραφαέλα χειρίζεται το δικό της πρόβλημα. Αρχικά σοκάρεται από τη συνέπεια της πράξης της, μετά όμως αποφασίζει να ξεπεράσει την πτώση της και να παλέψει για αυτό που επιθυμεί και μάλιστα όχι μόνο για προσωπικό της όφελος, μα για το συμφέρον του λαού της!
  • Η δύναμη που κρύβεται μέσα μας είναι μεγάλη. Χρειάζεται, ωστόσο, τις περισσότερες φορές να συμβεί κάτι στη ζωή μας ώστε να αντιληφθούμε το μέγεθός της. Σε ποια ηλικιακή ομάδα ηλικιακή ομάδα παιδιών απευθύνεστε που έχει και τη δυνατότητα να εισπράξει το μήνυμά σας;
    Θεωρώ ότι από την ηλικία των πέντε ετών, τα παιδιά μπορούν άνετα να κατανοήσουν το περιεχόμενο της ιστορίας μου, άλλωστε ο λόγος είναι αρκετά επεξηγηματικός για να καλύψει τυχόν απορίες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μια ιστορία γεμάτη υπέροχους χαρακτήρες – πεταλούδες, μέλισσες, πουλιά και άλλα πλάσματα που σίγουρα θα χαραχτούν στη φαντασία των μικρών κοριτσιών για πάντα. Ένα βιβλίο γεμάτο χρώμα ομορφιά, μπαλέτο και πεταλούδες. Ένα παραμύθι γεμάτο φαντασία και ένα μάθημα που πρέπει όλοι να μάθουμε: πώς να «ξεπεράσουμε» τους εαυτούς μας!

Βιογραφικό
Η Σούλα Τσιάτσιου ζει στα Τρίκαλα με την οικογένειά της, όπου διατηρεί δύο Κέντρα Ξένων Γλωσσών διδάσκοντας Αγγλικά. Πρόσφατα αποφοίτησε από το τμήμα Ισπανικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.
Το βιβλίο της ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΒΟΥΝΟ (Εκδόσεις Σιδέρη) έχει διακριθεί σε διεθνής διαγωνισμούς, ΕκδόσεωνRuth [fivestopstories] και Reader’s choice awards 2017 – TCK Publishing, ενώ το Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑΓΙΑ(Εκδόσεις Άγκυρα) έχει διακριθεί στον διεθνή διαγωνισμό των Εκδόσεων ”The Word Hut” (7η θέση). Το ανέκδοτο παραμύθι της ΠΟΥΠΑΚ, που αναγνώστηκε σε ειδική εκδήλωση βράβευσης μικρών αναγνωστών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων, δημοσιεύθηκε στην αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα Short Kids Stories.Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρίτο σε σειρά παραμύθι της Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ εκδόσεις bookguru.