Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Το σημερινό βιβλίο είναι ξεχωριστό. Δεν είχα ιδέα όταν το έλαβα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ότι θα αποτελέσει για μένα θησαυρό. Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο ιστορία, με έναν διαφορετικά γραμμένο τρόπο, εύκολο στην ανάγνωσή του, προσιτό για τα παιδιά, με παιχνιδιάρικη εικονογράφηση.
Ο συγγραφέας του Andy Seed, με σύνεργο έναν τηλεμεταφορέα, θα ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και θα συνομιλήσει με σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας. Θα έρθουμε σε επαφή με πολιτισμούς, με ηγεμόνες, με βασιλιάδες και οι άλλοτε εύστοχες και άλλοτε χιουμοριστικές ερωτήσεις του, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας με διασκεδαστικό τρόπο.
Πρώτη στη λίστα του η ακριβοθώρητη Κλεοπάτρα, μιλά για παλιά αιγυπτιακά έθιμα, για τη δράση της ως ηγεμόνας, για τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Πτολεμαίο αλλά και τον Μάρκο Αντώνιο.


Σειρά έχει ο Μέγας Αλέξανδρος που κάνει λόγο για τον θρόνο που ανέβηκε στα 20 του χρόνια, την εκπαίδευση που έλαβε, τον Βουκεφάλα, τη δόξα που απέκτησε, την Περσία, την ξακουστή Μακεδονία αλλά και τους πολέμους που έλαβε μέρος.
Ακολουθεί η Μπουντίκα που αναφέρεται στη φιλοδοξία της να κάψει το Λονδίνο, στους Ικένιους που κυβερνούσαν για αιώνες, στη συνθήκη ειρήνης με τους Ρωμαίους και στο αδύναμο σημείο των τελευταίων και κλείνει τη συνέντευξή της με τη θέση της στο βιβλίο της ιστορίας.
Επόμενος σταθμός ο πρώτος βασιλιάς των Βίκινγκς Χάραλντ Μπλουτούθ που σχολιάζει την ένωση των φυλών της Δανίας, τον πατέρα του, τους Βίκινγκς και τους θησαυρούς τους, τον γιο του Σβέιν και φυσικά τον χριστιανισμό.
Ο τηλεμεταφορέας κάνει μια στάση στον περίφημο Κούρδο Σαλαντίν που μπορεί να είναι ο φόβος και ο τρόμος των Σταυροφόρων, αλλά αγαπά την ειρήνη. Μέσα από τη συνομιλία του με τον συγγραφέα, θα αναφερθεί στους προσκυνητές, στον πόλεμο για τον Σταυρό, στην Ιερουσαλήμ αλλά και στον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο.


Έχετε ακούσει ποτέ για κάποιον που τον αναφέρουν ως φονική μηχανή; Αν όχι, να σας τον συστήσω. Πρόκειται για τον Μογγόλο Τζένγκις Χαν. Αυτόν επιλέγει να συναντήσει στη συνέχεια ο Andy Seed που θα λάβει απαντήσεις για την εκδίκηση που πήρε στα 9 του χρόνια, τους Μερκίτες, τη γυναίκα του Μπόρτε, την Κίνα και το Σινικό Τείχος αλλά και για τις μαζικές δολοφονίες.
Σε ένα ταξίδι χωρίς τέλος, ο συγγραφέας κάνει μια στάση στο 1331 και συναντά τον πλουσιότερο άνθρωπο του (τότε) κόσμου, τον Μάνσα Μούσα. Ο τελευταίος μοιράζεται τις απόψεις του σχετικά με το ευλογημένο Μάλι, με τον μουσουλμανισμό, το επικό του ταξίδι στην πόλη Μέκκα, το χρυσάφι που μοίρασε στους φτωχούς αλλά και το εμπόριο.
Συνεχίζει ακάθεκτος και επισκέπτεται τον αυτοκράτορα των Αζτέκων Μοντεζούμα. Μιλά για τους Κονκισταδόρες, τον Φερδινάνδο Κορτέζ, τους ναούς των Αζτέκων, τους Σπανιόλους και τη σφαγή που προκάλεσαν και κλείνει με την εξέγερση του λαού.
Λίγο πριν πέσει η αυλαία, ο συγγραφέας θα έχει την τιμή να συνομιλήσει με μια κυρία, την Ελισάβετ Α της Αγγλίας. Απαντά σε ερωτήσεις για τα παιδικά της χρόνια, την πολυσχιδή της μόρφωση, τις συνομωσίες και τις ανταρσίες, τους κατασκόπους, την ανεξαρτησία της, τον Ιβάν τον Τρομερό αλλά και τον βασιλιά Φίλιππο Β’.
Τερματικός σταθμός σε ένα ταξίδι μεστό σε περιπέτεια και γνώσεις, είναι ο Μέγας Ακμπάρ ο αυτοκράτορας των Μογγόλων που θα σχολιάσει τις μάχες που έχει πάρει μέρος, το αγαπημένο του χόμπι το κυνήγι, τους εχθρούς αλλά και τους πολεμικούς ελέφαντες.

Αξίζει να αναφέρω ότι στο τέλος κάθε κεφαλαίου, υπάρχουν επιπρόσθετες πληροφορίες για καθέναν τους, για περεταίρω γνώση, υπάρχει ένα κουΐζ εφ’ όλης της ύλης, ένα γλωσσάρι για κάθε τι που μας φαίνεται άγνωστο και φυσικά ένα ευρετήριο για μεγαλύτερη ευκολία στο λήμμα που επιθυμούμε να διαβάσουμε.
Θεωρώ πως είναι ένα βιβλίο που θα αποτελέσει δέλεαρ για μικρούς αλλά και για μεγάλους και θα διαβαστεί χωρίς κόπο, ενόσω διαφέρει από εκείνα της κατηγορίας του, τα ιστορικά βιβλία.

Εικονογράφηση Conway Gareth
Μεταφραστής Μαρίζα Ντεκάστρο

Ο Andy Seed είναι βραβευμένος συγγραφέας βιβλίων για ενήλικες και για παιδιά. Παίρνει ιδέες και έμπνευση από τα βιβλία που διαβάζει.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Ο ατρόμητος συγγραφέας Άντι Σιντ έφτιαξε μια χρονομηχανή για να ανακαλύψει τι σόι άνθρωποι ήταν στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 10 από τους πιο διάσημους ηγεμόνες της Ιστορίας.
ΜΑΘΕ…
Γιατί ήταν τόσο μέγας ο Αλέξανδρος ο Μέγας
Γιατί θα έπρεπε να φοβάσαι τα παράθυρα εάν βρισκόσουν κοντά στον αυτοκράτορα Ακμπάρ
Τι έκανε με το χρυσάφι του ο Μάνσα Μούσα
Γιατί δεν θα έπρεπε να αναφέρεις ΠΟΤΕ στην Ελισάβετ Α’ τους Ισπανούς
Θα διαβάσεις συνεντεύξεις με τον Τζένγκις Χαν, την Μπουντίκα, τον Μοντεζούμα Β’ και άλλους- κάθε ηγεμόνας είχε τον τρόπο του να δείχνει ότι ήταν το ΑΦΕΝΤΙΚΟ.