Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
Η Χαρά είναι ένα ιδιαίτερο παιδί. Θέλει να γευτεί εμπειρίες, να ζήσει και να δημιουργήσει αναμνήσεις, χωρίς να βρίσκει εμπόδια. Σε ένα της όνειρο θα καταφέρει να επισκεφτεί με τη μαμά της ένα μουσείο για να παρακολουθήσει μια εκπαιδευτική δράση, μια βιωματική εμπειρία.
Προβληματίζεται όμως, θα τα καταφέρει;
Θα μπορέσει να συμμετάσχει όπως τα άλλα παιδιά;
Θα υπάρχει κάποιος για να επικοινωνήσει μαζί της στη νοηματική γλώσσα;
Ευτυχώς για εκείνη, υπάρχουν ειδικοί εκπαιδευτικοί, υπάρχει ένα ρομποτάκι που βοηθά στην παρουσίαση μιας ανασκαφής και τα παιδιά σε όλο αυτό έχουν ενεργό δράση! Συνεργάζονται μεταξύ τους, συλλέγουν ευρήματα και διασκεδάζουν.
Η συνέχεια του ονείρου περιλαμβάνει μια περιήγηση στη μουσειακή έκθεση και πολλά διαδραστικά παιχνίδια και με αυτές τις όμορφες σκέψεις η Χαρά ξυπνά και βρίσκεται στον πραγματικό μας κόσμο.
Εξιστορεί στη φίλη της τη μελισσούλα το όνειρο που έμοιαζε αληθινό και εκείνη με τη σειρά της, τής εύχεται να μπορούσε όλο αυτό να γινόταν με μαγικό τρόπο, πραγματικότητα!
Στο δεύτερο κομμάτι του βιβλίου, το μουσείο της Χαράς έχει σε περίοπτη θέση το άγαλμα της θεάς Αθηνάς, το άγαλμα της Κόρης, ένα ειδώλιο με διπλωμένα χέρια, εκατόμπεδον Άλογα, το άγαλμα ενός κυνηγετικού σκύλου, ενός μοσχοφόρου και ενός αλόγου με ρόδες. Όλα συνοδεύονται από κείμενα που περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες.
Ακολουθούν λίγα λόγια για την επιστήμη της αρχαιολογίας και το βιβλίο κλείνει την αυλαία του με πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Πρόκειται για ένα όμορφο και συναισθηματικό βιβλίο που σκοπό του έχει να μας γνωρίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο παιδί αλλά και τη λαχτάρα του να μπορέσει να συμμετέχει και να έχει ίσα δικαιώματα στη μάθηση, στη διασκέδαση αλλά και την εκπαίδευση.
Ευχή μου και ευχή τόσο της Χαράς όσο και της συγγραφέως Ελένης Κυτίδου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπορούν ΟΛΑ τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά σε βιωματικές ανασκαφές, σε αρχαιολογικές δράσεις και όχι μόνο!
Για παιδιά από 6 ετών και άνω.
Εικονογράφηση: Εμμανουέλα Κακαβιά.
Η Ελένη Κυτίδου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1981. Το 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών του ΑΤΕΙ Καβάλας. Έπειτα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στα Τμήματα «Διοικητική Επιστήμη και Πληροφοριακά Συστήματα» του ΑΤΕΙ ΑΜΘ και «Επιστήμες της Αγωγής με κατεύθυνση Ειδική Εκπαίδευση» του ΑΠΚΥ. Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την ειδική αγωγή, τις νέες τεχνολογίες και την εκπαιδευτική ρομποτική.
Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια ως βαθμολογήτρια εργασιών, μέλος οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής, αλλά και εισηγήτρια θεμάτων εκπαιδευτικής ρομποτικής και ειδικής αγωγής. Είναι κάτοχος του πιστοποιητικού της LEGO Education για την πλατφόρμα EV3 και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Frederick και της UNICERT. Συμμετέχει ως συντονίστρια επιμορφωτών και επιμορφώτρια ρομποτικής σε επιμορφώσεις της κοινότητας των σχολείων της Ευρώπης eTwinning.
Στο παρελθόν εργάστηκε ως εκπαιδευτικός Πληροφορικής τόσο στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και στην εκπαίδευση ενηλίκων (ΙΕΚ ΟΑΕΔ, Δημόσια ΙΕΚ, ΕΠΑΣ). Από το 2019 είναι δημόσιος υπάλληλος ΤΕ Πληροφορικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παράλληλα, διδάσκει εκπαιδευτική ρομποτική στα ΚΔΑΠ Καβάλας. Κυκλοφορούν επίσης τα παιδικά βιβλία της «Η Μέλισσα της Χαράς και των συναισθημάτων» (Υδροπλάνο, 2021), «Τα Χριστούγεννα που έμαθα τον εαυτό μου» και «Μαγική Ζαχαρένια Συνταγή» (Κομνηνός, 2022).
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.