(Ντεμπούτο της χρονιάς (2022): British Book Awards -Στη Βραχεία Λίστα για το Women΄s Prize for Fiction -Ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς (2022) σύμφωνα με τα έντυπα : The Times, Sunday Times, The Guardian, Telegraph, New Statesman, Daily Mail) 2023 σελ.345

Γράφει Ο Κώστας Α. Τραχανάς


Βρισκόμαστε στη Βόρεια Ιρλανδία στα μέσα της δεκαετίας του ΄70.
Η εικοσιτετράχρονη Κούσλα Λάβερι είναι δασκάλα σε ένα καθολικό δημοτικό σχολείο και τα βράδια σερβίρει στην παμπ του αδελφού της Έιμον. Ζει μια ήσυχη ζωή με την Τζίνα την αλκοολική μητέρα της, σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μπέλφαστ.
Στο σχολείο εκτιμά τον εφτάχρονο μαθητή της Ντέιβι ΜακΓκίον και γνωρίζει και την οικογένειά του, όταν ο πατέρας του Ντέιβι, ξυλοκοπείται άγρια και προσπαθεί να βοηθήσει την οικογένεια. Η Κούσλα αποκτά φιλικούς δεσμούς με την οικογένεια ΜακΓκίον.
Ο Ντέιβι ΜακΓκίον ήταν σπουδαίο αγόρι και ήταν η χαρά της ζωής της Κούσλα. Πολλές φορές μετέφερε τον Ντέιβι από και προς το σχολείο. Εκείνος που είναι ατίθασος και εγκατέλειψε το σχολείο και έμπλεξε με άσχημες παρέες είναι ο μεγάλος γιος ο Τόμι ΜακΓκίον. Όταν δε, θα κάψουν το σπίτι των ΜακΓκίον θα τους φιλοξενήσει όλους (τους γονείς Σέιμι και Μπέτι και τα παιδιά τους την Μάντι και τον Ντέιβι, εκτός από Τόμι) στο δικό της σπίτι.
Ο αδελφός της Κούσλα και η μητέρα της την κατηγορούν ότι έχει συνάψει φιλίες με μια οικογένεια χαμένων κορμιών…


Στην παμπ η ατμόσφαιρα είναι ειρηνική μεταξύ των πελατών, που διατηρούν την κουβέντα ουδέτερη, αποφεύγοντας συζητήσεις περί θρησκείας, πολιτικής και Ταραχών.
Στην παμπ η Κούσλα θα γνωρίσει και θα τσιμπηθεί με τον πενηντάχρονο και πανέμορφο, Προτεστάντη, εξέχοντα δικηγόρο του Μπέλφαστ, παντρεμένο, Μάικλ Αγκνιού. Μια βραδιά στο μπαρ της ζήτησε ο Μάικλ να διδάξει ιρλανδικά στον ίδιο και στους τέσσερις φίλους του. Ο Μάικλ θα την γνωρίσει σε φίλους και σε φίλες. Γρήγορα θα δημιουργήσουν ερωτικό δεσμό.
Για την οικογένεια του Μάικλ η Κούσλα δεν γνωρίζει τίποτα. Αν και μαθαίνει η Κούσλα ότι ο Μάικλ είναι γυναικάς και είχε και πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις, θα τον ερωτευτεί τρελά και παθιασμένα, γιατί είναι πολύ γοητευτικός.
Ο Μάικλ της είχε δείξει πού μένει ύστερα από έναν μήνα γνωριμίας, της είχε δώσει το τηλέφωνό του ύστερα από δύο μήνες, κλειδί ύστερα από τρεις μήνες. Την είχε αφήσει να περιμένει μέρες ολόκληρες για να κάνει μετά την εμφάνισή του και πάλι, δένοντάς τη μ΄ ένα ταξίδι στο Δουβλίνο. Η Κούσλα δεν ξέρει αν ο Μάικλ την έχει αγαπήσει ή περνά απλώς τον καιρό του, όπως με τόσες άλλες γυναίκες. Η Κούσλα αφήνεται να παρασυρθεί στον κόσμο του και να ξεπεράσει όρια που ποτέ δεν πίστευε ότι θα διάβαινε…


Σε ένα μέρος όπου η αγάπη δεν απέχει πολύ από τη βία και την κόλαση, η συνάντησή τους θα αλλάξει για πάντα τη ζωή και των δύο.
Ο δεσμός της Κούσλα με τον Μάικλ και η φιλία της με τον Ντέιβι εξελίσσονταν ταυτόχρονα αλλά χωριστά. Μήπως αυτά ήταν συνυφασμένα τροφοδοτώντας το ένα το άλλο;
Όλα θα ανατραπούν όταν γίνει μια δολοφονία από εκτελεστές του IRA και καλείται σαν μάρτυρας… η Κούσλα που ήταν από σύμπτωση, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο θύμα και στον φονιά…
Ένα μυθιστόρημα για ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν μια κανονική ζωή σε ταραγμένους καιρούς.
Ένα πανέμορφο μυθιστόρημα που ραγίζει καρδιές.
Εξαιρετικό, υπέροχο, σπαρακτικό…
Διαβάστε το.


Η ΛΟΥΙΖ ΚΕΝΕΝΤΙ, γεννημένη το 1967, μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη έξω από το Μπέλφαστ. Οι «ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, το οποίο διακρίθηκε ως το Ντεμπούτο της Χρονιάς στα British Book Awards, ως το Μυθιστόρημα της Χρονιάς στο πλαίσιο των An Post Irish Book Awards, ενώ συμπεριλαμβανόταν στη βραχεία λίστα για το Women’s Prize for Fiction, για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα των βιβλιοπωλείων Waterstones και για το αντίστοιχο Βραβείο των βιβλιοπωλείων Barnes and Noble. Είχε προηγηθεί η συλλογή διηγημάτων της The End of the World Is a Cul de Sac, η οποία τιμήθηκε με το John McGahern Prize. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα όπως The Guardian, The Irish Times, αλλά και στο BBC Radio 4. Πριν ξεκινήσει τη συγγραφική της καριέρα, πέρασε σχεδόν τριάντα χρόνια δουλεύοντας ως σεφ. Ζει στο Σλάιγκο, στη βορειοδυτική Ιρλανδία.