Προτάσεις από τη Βιργινία Αυγερινού

 Χριστούγεννα, η πιο μαγική περίοδος του χρόνου για μικρούς και μεγάλους. Χιλιάδες παραμύθια έχουν γραφτεί και εικονογραφηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο για τη μαγεία των Χριστουγέννων. Όλα έχουν κάτι να προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες και να τους εισάγουν στην πιο παραμυθένια εποχή από όλες.

Εμείς διαλέξαμε και φέτος για τους μικρούς μας φίλους ξεχωριστά Χριστουγεννιάτικα βιβλία για αυτές τις γιορτινές ημέρες.

ΓΟΥΙΝΣΤΟΝ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ
Μετάφραση: ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΟΦΙΑ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ένα πραγματικά συναρπαστικό και πολυτελές βιβλίο! Βιβλίο γεμάτο κατασκευές και γιορτινές δραστηριότητες, χωρισμένο σε είκοσι τέσσερα και μισό κεφάλαια, ένα για κάθε μέρα του Δεκέμβρη ως τα Χριστούγεννα. Ο Γουίνστον πρέπει να λύσει ένα μεγάλο μυστήριο. Ένα πολύ περίεργο μυστήριο. Μια θολή φιγούρα επιμένει να στοιχειώνει τον νου του και τις αναμνήσεις του. Ο Γουίνστον θα προσπαθήσει να βρει ποιος κρύβεται πίσω από τη φιγούρα αυτή για την οποία το μόνο που ξέρει είναι ότι πρόκειται για έναν σημαντικό άνθρωπο. Η περιπέτεια αρχίζει με τον Γουίνστον να ξεκινά ένα ταξίδι στον κόσμο όταν μια κλωστή χειμωνιάτικης μαγείας αρχίζει να στροβιλίζεται στον παγωμένο αέρα. Τα παιδιά θα γοητευτούν από το μαγικό αυτό ταξίδι αναζήτησης και από τις δραστηριότητες που συνοδεύουν κάθε κεφάλαιο. Θα απολαύσουν την ιστορία και θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν πανέμορφα στολίδια, να ετοιμάσουν νόστιμες λιχουδιές, αν μάθουν παραδοσιακά έθιμα και παραδόσεις από όλο τον κόσμο. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα λατρέψουν τα παιδιά αλλά και οι γονείς που θα βρουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μαζί τους.

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ & ΞΕΦΤΕΡΙΑ
ΧΑΡΑ ΚΑΤΣΑΡΗ Εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου,
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

 Η μαγεία των Χριστουγέννων μπορεί να αποτυπώνεται με τα βιβλία και κυρίως τα εικονογραφημένα, όμως εξ ίσου σημαντικά είναι και τα εκπαιδευτικά βιβλία δραστηριοτήτων για τα παιδιά. Το βιβλίο της ΧΑΡΑΣ ΚΑΤΣΑΡΗ είναι για παιδιά προσχολικής ηλικίας και νηπιαγωγείου. Η συγγραφέας είναι εκπαιδευτικός και έχει γράψει βιβλία για παιδιά και νέους, καθώς και εκπαιδευτικά βοηθήματα προσχολικής ηλικίας.

52 σελίδες γεμάτες εκπαιδευτικά παιχνίδια που θα κρατήσουν συντροφιά στα παιδιά τις ημέρες των γιορτών, θα ακονίσουν το μυαλό τους και ταυτόχρονα θα κάνουν τα παιδιά να δουν την εκπαίδευση που μπορεί να τους προσφέρει ένα βιβλίο με τρόπο έξυπνο και κυρίως διασκεδαστικό. Επειδή η μάθηση μπορεί να γίνει ένα ατέλειωτο παιχνίδι.
Όταν μπαίνει ο Δεκέμβριος και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, η διάθεσή μας φοράει τα γιορτινά της. Αυτό το βιβλίο συνοψίζει όλη τη χαρά και την προσμονή των γιορτών και προσφέρει στα παιδιά του Νηπιαγωγείου άφθονες δραστηριότητες, για να βουτήξουν στην εορταστική ατμόσφαιρα, να ψυχαγωγηθούν, αλλά και να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους.
Εναρμονισμένο με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου, περιέχει θέματα από τους κύκλους ενδιαφέροντος και γνώσεων για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είναι γεμάτο με ασκήσεις και χαρούμενες δραστηριότητες από τα μαθηματικά, τη γλώσσα, την ανάγνωση και τη γραφή. Έχει, επίσης, άφθονες σπαζοκεφαλιές και γρίφους ώστε να κρατήσει καλή παρέα στα μικρά παιδιά όλη την περίοδο των γιορτών


Τα πιο τέλεια Χριστούγεννα- Kerstin Hau,
Μετάφραση Μαρία Μαντή Εικονογράφηση Laura Bednarski
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

[ «Γιούπι! Χιονίζει, χιονίζει!» Η καρδιά του Βινς Νυφίτσα χτυπά τρελή από χαρά. «Ποιος έρχεται να φτιάξουμε ένα τέλειο χιονογούρουνο;» «Δεν προλαβαίνω, Βινς καλέ μου, δεν προλαβαίνω!» του φωνάζει ο Λούμπι ο λαγός. «Έρχονται Χριστούγεννα και έχω ετοιμασίες». Αλλά και ο Βίλι το σκιουράκι γνέφει αρνητικά. «Με συγχωρείς, αλλά σήμερα στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο στο δάσος και θα είμαι ο σκιουροβοηθός»…]
Ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο βιβλίο με εξαιρετική εικονογράφηση για παιδιά από 3 ετών. Ένα βιβλίο με τον γκρινιάρη Βινς που αν και αγαπά τον χειμώνα, δε δείχνει το ίδιο και για τα Χριστούγεννα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ζωάκια. Θα καταφέρει να μπει και ο ίδιος στο κλίμα των Χριστουγέννων; Με ποιο τρόπο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο θα αλλάξει τα πάντα;
Μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ιστορία για την αγάπη, τη φιλία, την ίδια την κοινωνία όπου ζούμε και τη δική μας συμβολή σε αυτήν.
Ο Βινς Νυφίτσας λατρεύει τον χειμώνα, αλλά… και τα Χριστούγεννα; Α, όχι, οι νυφίτσες δε νοιάζονται για τα Χριστούγεννα, ούτε που τα γιορτάζουν. Τους αρέσουν άλλα πράγματα: Να κυλιούνται στο χώμα, για παράδειγμα, ή να ονειροπολούν τις καλοκαιρινές νύχτες. Όταν όμως το βλέμμα του Νυφίτσα πέφτει στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που λάμπει έξω από το παράθυρό του, αρχίζει να το ξανασκέφτεται. Μήπως τελικά μπορούν και οι νυφίτσες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα; Ευτυχώς έχει πολύ καλούς φίλους και ο καθένας τού εξηγεί τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη του, κάνει τη γιορτή των Χριστουγέννων τόσο ιδιαίτερη. Οι μυρωδιές, τα φαγητά, τα πάρτι… Κι έτσι ο Βινς αρχίζει να ψάχνει το δικό του μυστικό συστατικό για τα πιο τέλεια Χριστούγεννα…


«ΜΙΚΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»
Ντονατέλα Μπίντι Μονταΐνι, Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

 Ένα αληθινά ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο βιβλίο, σε μια πολυτελή και σκληρόδετη έκδοση, είναι το πολυσέλιδο έργο της ιταλίδας Ντονατέλα Μπίντι Μονταΐνι, σε έγχρωμη εικονογράφηση της Ελίζας Παγκανέλι, με τίτλο  «ΜΙΚΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ», που μετέφρασε η Ελένη Τουλούπη.

Σε 160 σελίδες και για παιδιά από 6 ετών και άνω αναπτύσσονται δώδεκα μικρές και πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες ιστορίες με ήρωες παιδιά, νάνους και ξωτικά και φυσικά τον αγαπημένο όλων, τον Άγιο Βασίλη. Το παραμύθι είναι ένα έργο γεμάτο συναισθήματα, ανθρωπιά, χαμόγελο, και αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι η γλυκιά χαρούμενη περιγραφή των παραμυθιών μέσα από όμορφες Χριστουγεννιάτικες εικόνες.
Ο ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΝΑ, ο γιος του άγιου Βασίλη, ο πρώτος από τα αδέλφια του που θα γινόταν ο επόμενος Άγιος Βασίλης και η περιπέτεια με το έλκηθρο, αποτέλεσμα της αγάπης του για τη Λουτσία, μιλά για το ψέμα και την καυχησιά.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του δάσους, είναι αυτό που αποφάσισαν να στολίσουν τα ζώα του δάσους, με χιόνι, πολύχρωμες πεταλούδες και πυγολαμπίδες για φωτάκια και η ιστορία αυτή δείχνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται το δάσος, τη φύση, τα ζώα.
Το μυστηριώδες πακέτο, το γράμμα που ήθελε να γράψει ο Κόζιμο στον Άγιο Βασίλη ζητώντας του, τι αλήθεια; Τι έγραψε όμως; Τι του έφερε τελικά ο Άγιος Βασίλης; Μήπως τα παιδιά χρειάζονται κάτι περισσότερο από παιχνίδια; Κάτι που δεν αγοράζεται αλλά υπάρχει σε κάθε αγαπημένη οικογένεια;
Το ναυάγιο του Άγιου Βασίλη, σε ένα απομακρυσμένο τόπο, εκεί όπου τα δώρα του δεν φτάνουν ποτέ, εκεί όπου κανείς δε ζητά ανταλλάγματα για να βοηθήσει κάποιον που έχει ανάγκη.
Το άρωμα των αστεριών, αυτό που ένας χαρισματικός δάσκαλος, μπορεί να καταφέρει ακόμα και να «μυρίσουν» τα παιδιά, μέσα από αληθινές ιστορίες, όπως αυτή του Μπέπι, ο οποίος αφηγήθηκε στους μαθητές του την ιστορία για εκείνη τη νύχτα της παραμονής Χριστουγέννων στα χαρακώματα, όταν οι απλοί στρατιώτες, γιόρτασαν μαζί με τους εχθρούς τους, μοιράζοντας ό,τι είχε ο κάθε ένας. Η νύχτα που ένωσε για λίγο εχθρούς, οι οποίοι την επόμενη κιόλας μέρα κατέλαβαν ξανά τη θέση τους, γιατί ο πόλεμος συνεχιζόταν.
Ο επισκέπτης, από τις πιο συγκινητικές και υπέροχες ιστορίες με έναν γλυκό τρόπο που δεν πληγώνει, κάνει αναφορά στην τρίτη ηλικία, στα γηρατειά και την ανημπόρια που κουβαλούν, στο πώς βιώνουν τα παιδιά τα γηρατειά των δικών τους ανθρώπων, αν συνεχίζουν να θέλουν στη ζωή τους τους παππούδες τους και τι κάνουν γι’ αυτό.
Η Μπουμπίνα, ένα γλυκό κουνελάκι, δείχνει με τον τρόπο του ότι θέλει να είναι ελεύθερο στη φύση, χωρίς ποτέ να ξεχνά την οικογένεια που το φιλοξένησε και το αγάπησε.
Η μεγάλη πρόκληση είναι η ιστορία που δείχνει ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε όπως θέλουμε, με αρχές και αξίες, μα και τη χαρά του να προσφέρεις δώρα, όπως ο Άγιος Βασίλης. Είναι η ιστορία της γνωστής μάγισσας ΜΠΕΦΑΝΑ, η «μονομαχία της με τον Άγιο Βασίλη» και η κατάληξή της να πετάει κάθε χρόνο με τη σκούπα της και να μοιράζει δώρα στα παιδιά.
Η σκυλίσια ζωή που είναι ωραία για τα σκυλάκια που απολαμβάνουν τη θαλπωρή μιας οικογένειας, κάτι που δεν ισχύει για τα αδέσποτα ζωάκια, και η «υιοθεσία» κάποιων αδέσποτων από οικογένειες.
Η ξύλινη θεία, το πρόσωπο που «λείπει» από την οικογένεια, που πάντα θέλουμε να γυρίσει. Μια ιστορία για το πώς νοιώθουν τα παιδιά εισπράττοντας την απουσία τους. Η απρόσμενη επιστροφή τους, έστω και για τις ημέρες των Χριστουγέννων, είναι τόσο γλυκιά!
Κι αν υπήρχε, το ταξίδι και η περιπέτεια του Άγιου Βασίλη στον κόσμο των παιδιών, η συνάντησή του με τον Τζάκομο, ο οποίος του δείχνει το ΑΝ και το ΓΙΑΤΙ πιστεύουν τα παιδιά σ’ αυτόν.
Η εξέγερση των παιχνιδιών και τα παιδιά θα γνωρίσουν «μέσα από τα μάτια των παιχνιδιών» το πώς είναι να τα καταστρέφεις και το πόσο σημαντικό είναι η αποδοχή του ενός από τον άλλον.


Τι έκανες στα Χριστούγεννα Μάγισσα Αλαντάλα;
Μαρία Τσοπόκη, Ουρανία Μάρκου,
Εικονογράφηση Λυδία Χατζημάρκου. Εκδόσεις ΠΗΓΗ

 Παραμονή Χριστουγέννων και μια μαγισσούλα κάνει τα μαγικά της για να εξοντώσει τον Άγιο Βασίλη και να πάρει εκείνη τη θέση του μαζί με την παρέα της. Εκείνη την ώρα, στο εργαστήρι του Άγιου Βασίλη και ενώ τα ξωτικά δουλεύουν με τρελούς ρυθμούς, ο Άγιος Βασίλης ζαλίζεται και πέφτει κάτω. Όταν συνέρχεται δε θυμάται τίποτα, ούτε καν ποιος είναι.

Και τώρα; Ποιος θα μοιράσει όλα αυτά τα δώρα στα παιδιά του κόσμου; Ο χρόνος λιγοστεύει και τα μεσάνυχτα πλησιάζουν. Τι θα συμβεί όταν ο Άγιος Βασίλης βρεθεί στο δάσος και συναντήσει την κοκκινοσκουφίτσα; Και όταν φτάσει σε ένα υπέροχο παλάτι που εκεί βρίσκεται η σταχτοπούτα; Και όταν όλα αυτά τα μάθει η Μάγισσα Αλαντάλα; Τι θα σκεφτεί να κάνει; Τι ψάχνει η χιονάτη και τι θα συμβεί με το κόκκινο μήλο της; Και μετά;
Ένα βιβλίο για παιδιά ηλικίας από 4-6 ετών που μέσα από τις Χριστουγεννιάτικες σελίδες του θα περάσουν με ενεργό ρόλο όλοι εκείνοι οι γνωστοί ήρωες των παραμυθιών που σίγουρα γνωρίζουν. Στο τέλος του βιβλίου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν το «Παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού» αλλά και το επιτραπέζιο παιχνίδι « Ο Άι Βασίλης στο δάσος»


ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΟ, ΜΑΡΙΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Εικονογράφηση Αιμιλία Κονταίου


Μια ιστορία για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων
Η πολυγραφότατη ΜΑΡΙΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ, σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής κι έπειτα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στο Λονδίνο. Εργάζεται ως δασκάλα και ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία και ποίηση.
Εμψυχώτρια σε ομίλους παιδικής λογοτεχνίας και η επιστημονική της κατάρτιση και εργασία είναι εμφανής στο αποτέλεσμα των έργων της. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν πολλά βιβλία της, ωστόσο, ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΟ, το γιορτινό της βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε είναι ό,τι καλύτερο θα διαβάσετε φέτος μικροί και μεγάλοι.
[ Η ιστορία που θα σας πω λένε πως γεννήθηκε στη χούφτα ενός μικρού χεριού. Κανείς δε θυμάται πότε ακριβώς συνέβη, μα οι άνθρωποι εκείνης της μικρής, ήσυχης πόλης μπορούν να βεβαιώσουν πως έγινε στ’ αλήθεια. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την ιστορία του Χριστούγεννου…]
Μα τι ήταν το Χριστούγεννο που ανέδιδε ζεστασιά και άλλαζε τη ζωή όλων τα παλαιότερα χρόνια; Γιατί όλοι το περίμεναν με ανυπομονησία γεμίζοντας τις καρδιές τους; Και τι μπορεί να συμβεί όταν νέες συνθήκες θα φέρουν και νέες συνήθειες και οι σύγχρονες πολιτείες αλλάξουν τον τρόπο γιορτής των Χριστουγέννων; Φώτα, λαμπιόνια και δώρα. Και το Χριστούγεννο; Ξεχάστηκε; Πού κρύβεται και γιατί; Και στο σπίτι που τελικά φώλιασε και ζει μόνο του ένα μικρό και φτωχό παιδί; Ποιος ο ρόλος του μικρού ήρωα αυτά τα Χριστούγεννα που το Χριστούγεννο έχει σχεδόν χαθεί; Άραγε θα ξαναβγεί από την κρυψώνα του όταν οι άνθρωποι καταλάβουν το αληθινό νόημα του;
[…Όταν πλησίαζε ο καιρός να φτάσει το Χριστούγεννο στην πόλη, οι καρδιές των ανθρώπων ξεδιπλώνονταν. Το κρύο δεν το ένιωθαν πια τόσο τσουχτερό και ο χρόνος τους διέσχιζε τη μέρα με μικρά χοροπηδητά ανάμεσα σε τραγούδια, χορούς και προπάντων το στόλισμα της πόλης για την υποδοχή. Το βράδυ, δεκάδες μικρές φλογίτσες άναβαν στην πλατεία σχηματίζοντας πύρινα κολιέ, που κατέληγαν στις ξύλινες πόρτες των σπιτιών, ώστε το Χριστούγεννο να βρει τον δρόμο του…]
Ένα βιβλίο για παιδιά από 4 ετών και άνω, ένα βιβλίο για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων για όλους. Ένα έργο για τη γιορτή των Χριστουγέννων στην πορεία του χρόνου, στο χτες και στο σήμερα, που μιλά για τις σύγχρονες κοινωνίες, για δύναμη της αγάπης, της ελπίδας, του νοιαξίματος και το αληθινό νόημα της πιο υπέροχης γιορτής του χρόνου.

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ – ΤΖΑΝ ΦΕΡΝΛΙ, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

«Ο Μικρός Κοκκινολαίμης χάρισε τα εφτά πλεκτά γιλεκάκια του σε φίλους του που τα είχαν ανάγκη. Την παραμονή των Χριστουγέννων, χωρίς γιλέκο, τρέμει πάνω σε μια χιονισμένη στέγη… ώσπου έρχεται κάποιος να τον σώσει».
Ο Μικρός Κοκκινολαίμης έπλυνε και σιδέρωσε τα εφτά ζεστά γιλεκάκια του. Θα φοράει ένα κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα που έρχονται σε μια εβδομάδα, άλλωστε κάθε ένα είναι διαφορετικό χρώμα και σχέδιο. Βγαίνει βόλτα, αλλά στον δρόμο του συναντά ζωάκια που είναι γυμνά και κρυώνουν. Σιγά σιγά θα τα χαρίσει όλα τα γιλέκα του, επειδή δεν μπορεί να έχει εκείνος τη ζεστασιά που του χαρίζουν και να υπάρχουν άλλα ζωάκια που παγώνουν μέσα στον χιονιά. Έδωσε στον βάτραχο, στον σκαντζόχοιρο στον σκίουρο, στον λαγό, ακόμα και σε μια ενυδρίδα μωράκι ένα γιλεκάκι που του έπεφτε μικρό και δε δίστασε να βγάλει και να δώσει ακόμη και αυτό που φορούσε στο ποντικάκι. Μα τώρα άρχισε να κρυώνει και ο ίδιος. Πολύ. Κούρνιασε το κεφαλάκι του μέσα στα φτερά του απελπισμένος.
Και τότε μια επίσκεψη άλλαξε τα πάντα. Ποιος τον επισκέφθηκε; Ποιος τον πήρε μαζί του και για πού; Τι συνέβη εκεί όπου πήγε; Και όταν επέστρεψε;
Ένα βιβλίο μάθημα ζωής, γεμάτο αξίες της ζωής που μαθαίνει στα παιδιά τι θα πει ευγένεια, αγάπη, γενναιοδωρία, ανιδιοτέλεια, καλοσύνη, νοιάξιμο, ζεστασιά μα και ανταμοιβή για κάθε καλό που κάνουμε.