Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι γιορτινές προτάσεις μας για τα λογοτεχνικά βιβλία που ξεχωρίσαμε και αξίζει να διαβαστούν, από τους εκδοτικούς οίκους της χώρας μας. Διαλέξτε κι εσείς βιβλία για δώρο. Για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας. Είναι όμορφη η διαδικασία της επιλογής βιβλίου για κάθε έναν ξεχωριστά για την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου.

Ο Άντερς ντε λα Μοτ είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους Σουηδούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν « Το τέλος του καλοκαιριού», «Το έγκλημα του φθινοπώρου» και θα κυκλοφορήσουν «Η φωτιά του χειμώνα» και «Η θυσία της άνοιξης».

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

[…Η Βερόνικα σημειώνει γρήγορα στο σημειωματάριό της. Ρουφάει με το στυλό της τη διήγησή του. Σύζυγος, αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μεθυσμένος οδηγός, εγκεφαλική βλάβη, ελλιπής περίθαλψη, δεν επανήλθε ποτέ. Καθόλου δάκρυα εδώ. Μόνο οργή. Πίκρα. Συμπληρώνει με αυτήν το σημειωματάριο. Το χέρι της κινείται πιο εύκολα τώρα. Μισεί, φαντάζεται εκδίκηση, να κάνει κακό. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού… Θα τιμωρηθούν όλοι τους. Ο μεθυσμένος, οι γιατροί, όλοι τους!…]

Το πρώτο μέρος της “Τετραλογίας του Σκόνε” Άντερς ντε λα Μοτ σε μετάφραση Ξενοφ. Παγκαλιά κυκλοφόρησε στην χώρα μας από τις εκδόσεις Κέδρος το 2021. Ανήκει στην κατηγορία της Σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και δικαίως ήταν υποψήφιο για το Βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (2016) και έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες.

Είναι 1983 στο Σκόνε της Σουδίας. Μια καλοκαιρινή νύχτα που θα την χαράξει η εξαφάνιση ενός μικρού αγοριού του Μπίλι από το αγρόκτημα του. Το μόνο στοιχείο είναι ένα παπούτσι. Όλοι αναζητούν τον Μπίλι χωρίς αποτέλεσμα. Τι έχει συμβεί; Απαγωγή, δολοφονία, ή εκδίκηση; 2003 και η Βλερα, η μεγάλη αδελφή του Μπίλι εργάζεται με διαφορετικό επώνυμο, ως ψυχοθεραπεύτρια στη Στοκχόλμη. Συντονίζει θεραπευτικές ομάδες. Ώσπου σε μια ομάδα της εντάσσεται ο Ίσακ. Ο Ίσακ θα μοιραστεί με τα μέλη της ομάδας μια ιστορία που θα ταράξει τις ισορροπίες της Βέρας και θα ξεκινήσει μια έρευνα που θα την οδηγήσει στην αλήθεια της εξαφάνισης του Μπίλι. Δύο αφηγηματικοί χρόνοι. Στο χτες της εξαφάνισης και στο σήμερα της Βέρας. Ένα ψυχολογικό θρίλερ, κλιμακούμενης έντασης με μπλόφες, ανατροπές και αποκορύφωμα το τέλος του.

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Το δεύτερο μέρος της “Τετραλογίας του Σκόνε” Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, που κυκλοφόρησε στην χώρα μας από τις εκδόσεις Κέδρος το 2021. Αστυνομικό μυθιστόρημα – ψυχολογικό θρίλερ κλιμακούμενης έντασης της σύγχρονης σκανδιναβικής λογοτεχνίας, γεμάτο μυστήριο και ανατροπές.
Το καλοκαίρι του 1990 έφτασε στο τέλος του. Πέντε νεαρά παιδιά, πέντε καλοί φίλοι, απόφοιτοι λυκείου, κατασκηνώνουν δίπλα σε μια λίμνη στη νότια Σουηδία. Είναι μια ξέφρενη βραδιά που αποχαιρετούν την εφηβεία και τα σχολικά χρόνια. Όμως την επόμενη μέρα το ένα αγόρι θα βρεθεί νεκρό. Η υπόθεση θα κλείσει ως ένα τραγικό ατύχημα. Η αστυνόμος Άνα Βέσπερ αναλαμβάνει καθήκοντα διοικητή αστυνομίας το 2017 στην πόλη, ερχόμενη από το Ανθρωποκτονιών της Στοκχόλμης, μαζί με την κόρη της Άγκνες. Αν και έχουν περάσει 27 χρόνια, θα καταλάβει ότι δεν ήταν μια απλή υπόθεση ο θάνατος του νεαρού. Άλλωστε εκείνη την νύχτα υπήρξε και άλλος θάνατος. Και η υπόθεση θα ανοίξει ξανά.

“ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΣΤΑΧΤΗΣ” – ΜΕΝΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ – Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Κοινωνικό- ιστορικό μυθιστόρημα η συγκλονιστική ιστορία της 5χρονης τότε Παρασκευούλας, που έζησε την κτηνωδία των ναζί στην πόλη της. Κλειδωμένη μέσα στο δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων είδε την εκτέλεση των αγαπημένων της ανθρώπων, την εκτέλεση του πατέρα της. Έζησε τη φρίκη και κατάφερε να επιβιώσει και να ξεκινήσει μια νέα ζωή με τους θετούς γονείς της στην Αυστραλία.

Καλάβρυτα, 13 Δεκεμβρίου 1943. Ένα έργο με δυνατή αντιπολεμική κραυγή, 78 χρόνια μετά, μέσα από την ιστορία του κοριτσιού της στάχτης και την διαδρομή της ζωής της, αποτυπώνει πλήρως αυτό το τραγικό κομμάτι της ιστορίας μας με ολοζώντανες περιγραφές και λόγο που ρέει με την γνωστή αφηγηματική τεχνική του Μένιου Σακελλαρόπουλου. Ένα αξιοδιάβαστο βιβλίο που πρέπει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας.

“Μια αληθινή, σπαρακτική ιστορία με φόντο τα ισοπεδωμένα Καλάβρυτα, ένα ολόφωτο μήνυμα στην ανθρωπότητα από μία συγκλονιστική γυναίκα, τη Βίβιαν Στεφάνου, για τη δύναμη της ψυχής του ανθρώπου, που χτίζει φάρους για ν’ απλώσει το φως.”

Μη με ψάξεις στο Μπουένος Άιρες – Γιώργος Κλεφτογιώργος Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Τον Οκτώβρη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το μυθιστόρημα με τίτλο Μη με ψάξεις στο Μπουένος Άιρες.

Κεντρικός ήρωας ο Αλέξανδρος. Ένα άντρας με εξαιρετική μόρφωση με πτυχία και ξένες γλώσσες και με πολύ καλές προοπτικές για μια σπουδαία επαγγελματική σταδιοδρομία. Πόσο όμως θα τον βοηθήσουν οι επαγγελματικές του γνώσεις όταν στην εταιρεία που εργάζεται, το οικονομικό αδιέξοδο την οδηγεί στην κατάρρευση; Εκεί, Θα γνωρίσει τη δυναμική, γοητευτική, μυστηριώδη και πολυσχιδή Δανάη και θα γοητευτεί. Μα εκείνη θα βρεθεί στο Μπουένος Άιρες και ο Αλέξανδρος θα τρέξει να την βρει εκεί. Μη με ψάξεις στο Μπουένος Άιρες θα γράψει η Δανάη στον Αλέξανδρο για να τον αποτρέψει να την ακολουθήσει. Μια δραματική έκκληση που ο Αλέξανδρος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα πρέπει να την υπακούσει.
Ακολουθώντας έναν άντρα που ψάχνει την αγάπη του στην άκρη της γης θα περιηγηθούμε στην όμορφη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Θα καθίσουμε στο καφέ Τορτόνι, το γνωστό καφέ και στέκι του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, αλλά και στέκι πολλών ακόμα συγγραφέων, θα μπούμε στο «Ξενοδοχείο Καστελάρ το διάσημο ξενοδοχείο που έμεινε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα το 1933 όταν επισκέφτηκε την πόλη και σε γνωστά μαγαζιά. Μέσα από τις περιπέτειες και τις αναποδιές που συναντά ο ήρωας κατά την περιήγησή του αναγνώστης θα βρει την ευκαιρία να γνωρίσει τόπους και ιστορικές στιγμές που τους καθόρισαν και να απολαύσει τις ακριβείς περιγραφές, οι οποίες δίνονται με εμβριθή λεπτομέρεια και γι’ αυτόν τον λόγο η διήγηση αποκτά μια απροσδόκητη ζωντάνια.
Ένα σύγχρονο καλογραμμένο κινηματογραφικό μυθιστόρημα που καθηλώνει και που φαίνεται να στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα από την στιγμή που κεντρική ηρωίδα είναι και η γυναίκα στην οποία αφιερώνεται το βιβλίο από τον συγγραφέα. Γραμμένο με χιούμορ, με προσεγμένες λεπτομέρειες και πλούσιους διαλόγους και σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση δίνοντας στο ανάγνωσμα τη ζωντάνια και την αίσθηση της αυθεντικότητας της αφήγησης. Ένα αφηγηματικό ταξίδι που θα απολαύσει ο αναγνώστης καθώς θα γεμίσει εικόνες και πληροφορίες ικανές να απογειώσουν την ανάγνωση.

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ – Ζαν‐Κριστόφ Γκρανζέ – ΚΑΛΕΝΤΗΣ

Ο Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ ξεκίνησε να γράφει ψυχολογικά θρίλερ το 1994 και έως σήμερα έχει εκδώσει δεκατέσσερα μυθιστορήματα που γνώρισαν και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία· ορισμένα δε έχουν γίνει ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Κοινός παρονομαστής των έργων του είναι ο γοργός ρυθμός της αφήγησης και η αγωνία την οποία επιτείνουν οι καταιγιστικές ανατροπές της πλοκής. Μα δεν χρειάζονται περισσότερες συστάσεις στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Συγγραφέας που αγαπήθηκε και που ακολουθούν πιστά οι αναγνώστες του παγκοσμίως. Στην χώρα μας, τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καλέντη.

Το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ, κυκλοφόρησε φέτος τον Ιούνιο, από τις Εκδόσεις Καλέντη σε μετάφραση Τίνας Πλυτά.

Στις ακριβές συνοικίες του Παρισιού, η Αννά Εμς, γυναίκα ενός ανώτερου στελέχους της αστυνομίας, ταλαιπωρείται από κενά μνήμης και παραισθήσεις. Αγωνιά να καταλάβει τι της συμβαίνει, καταφεύγει σε γιατρούς, δυσπιστεί απέναντι στα πάντα.
Στη Μικρή Τουρκία, στην άλλη πλευρά της πόλης, κάποιος σκοτώνει παράνομες εργάτριες υποβάλλοντάς τις σε φριχτά βασανιστήρια. Ένας επίμονος αστυνομικός, ο Πολ Νερτό, προσπαθεί να σπάσει τη σιωπή της τουρκικής κοινότητας και να εντοπίσει τον ένοχο.
Οι δύο ιστορίες συγκλίνουν απρόσμενα: χωρίς οι πρωταγωνιστές τους να το γνωρίζουν, εντάσσονται στον ίδιο ιστό. Έναν ιστό πλεγμένο από μυστικά και κρυμμένες ταυτότητες, από συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικές οργανώσεις, από ανατριχιαστικά πειράματα και διεφθαρμένους αστυνομικούς.
Η πένα του Ζαν‐Κριστόφ Γκρανζέ τοποθετεί τη λύση μακριά απ’ το Παρίσι, σε έναν τόπο όπου κουμάντο κάνουν οι Λύκοι.
Η δεξιοτεχνία και η χαρακτηριστική γραφή του Γκρανζέ, οι πολλαπλές ταυτότητες των ηρώων του, ήρωες δυνατοί ρεαλιστικοί και άρτια σκιαγραφημένοι, η φαντασία, η πλοκή και οι ανατροπές, καθιστούν και αυτό το έργο του Γκρανζέ, ένα αστυνομικό ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, γραμμένο με ένταση που αξίζει να διαβαστεί.

ΟΤΑΝ ΒΓΗΚΕ ΑΠ’ ΤΗ ΣΚΙΑ – ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΓΑΡΑΣ Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το νέο έργο του βραβευμένου συγγραφέα Κώστα Λογαρά με τίτλο ΟΤΑΝ ΒΓΗΚΕ ΑΠ’ ΤΗ ΣΚΙΑ.

[…ΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ κοιμάται σ’ αυτήν τη γωνιά, δίπλα στο τζάκι· χειμώνα καλοκαίρι, του αρέσει. Τον χειμώνα αναμμένο, η φωτιά τον πυρώνει, οι φλόγες χρωματίζουν τα ασπρόμαυρα όνειρά του. Τα κούτσουρα τριζοβολούν και τον αποκοιμίζουν καθισμένο στη μεγάλη πολυθρόνα. Απ’ την άνοιξη και ύστερα λειτουργεί το κλιματιστικό. Κλείνει τα μάτια κι αφήνεται στο θρόισμα του μηχανήματος. Μια υποψία ανέμου –ζβββ, ζβββ– παρατεταμένη δροσίζει το δωμάτιο. Ένα ρολόι αντίκα, κρεμασμένο στον τοίχο, κειμήλιο απ’ τον παππού του, αγορασμένο σε κάποιο απ’ τα ταξίδια στην Τεργέστη, την Αλεξάνδρεια ή τη Μασσαλία.Χτυπάειτις ώρες, τα ημίωρα, τα τέταρτα. Ρυθμικά…]
Η γνωστή λογοτεχνική γραφή του Λογαρά, η δυνατή ιστορία και πλοκή, καθιστούν το βιβλίο αξιοδιάβαστο και είμαστε βέβαιοι οτι θα ικανοποιήσει τους αναγνώστες που ακολουθούν τα συγγραφικά του βήματα και όχι μόνο.
Ο αρχιτέκτων μηχανικός Ερρίκος Μαλτέζος, υπεύθυνος μιας ομάδας για τη διάνοιξη δρόμων στην ορεινή Μακεδονία, θα γνωρίσει τη Μαρυλλίδα στο απομακρυσμένο Αλτινό και θα γοητευτεί από τον ανεπιτήδευτο χαρακτήρα της. Ερωτευμένη κι εκείνη, θα τον ακολουθήσει στην πόλη Ληθώ της Πελοποννήσου, τον τόπο καταγωγής του.
Χαρακτηριστική μορφή της μεταπολιτευτικής περιόδου ο Μαλτέζος, θα αναπτύξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα, θα ικανοποιήσει «συγγραφικές» φιλοδοξίες και θα εμπλακεί ενεργά στην πολιτική ζωή, υποστηρίζοντας, θεωρητικά τουλάχιστον, προοδευτικές πεποιθήσεις και ιδέες.
Η αφήγηση καταγράφει την ακόρεστη δίψα του για αναγνώριση και δόξα. Παράλληλα, παρακολουθεί τη δυσκολία της Μαρυλλίδας να προσαρμοστεί στο ασφυκτικό περιβάλλον του νότου∙και να κατανοήσει μια αντίληψη ζωής που είναι έξω από την αρχέγονη δική της. Ο Ερρίκος πετυχαίνει να διαβρώσει την αυθεντικότητα της Μαρυλλίδας και να της επιβάλει την εξουσία του Λόγου.
Στο μυθιστόρημα αντιπαρατίθενται δύο κόσμοι: η αλαζονεία της γνώσης και η γήινη οπτική μιας φυσικής οντότητας. Η Μαρυλλίδα θα παλέψει να βρει τον εαυτό της χάρη στην αμετάβλητη σχέση της με τη γη, τη φύση, το χώμα. Ο Ερρίκος όμως είναι αμφίβολο αν τελικά θα διασωθεί από τον δικό του άγονο κόσμο.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ – ΝΟΕΛ ΜΠΑΞΕΡ
Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Το πρώτο βιβλίο της Νοέλ Μπάξερ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το 6ο της συνολικά με τίτλο ” Η επιστροφή της Πηνελόπης και υπότιτλο Οκτώ μέρες στη Σμύρνη κυκλοφόρησε φέτος τον Μάιο.
Ένα ταξίδι στο χτες και το σήμερα στις χαμένες πατρίδες. Στο σήμερα που η Πένι θα ταξιδέψει στη Σμύρνη 100 χρόνια αργότερα από την καταστροφή της. Αναμνήσεις και συναισθήματα, μα και νέες αναζητήσεις με κυριότερη εκτός από το τι και το γιατί συνέβη τότε η καταστροφή, το ποια είναι η παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αφού ο,τι συνέβη εκεί το 1922 είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα;

Η Πένι (Πενέλοπε) Σάρεϊ, Ελληνοβρετανίδα που ζει στην Αθήνα, ταξιδεύει στη Σμύρνη έναν αιώνα μετά την Καταστροφή μεταφέροντας στις αποσκευές, και στην ψυχή της, οικογενειακές ιστορίες κι ενθύμια από τη ζωή των προγόνων της στη χαμένη πολιτεία: τα τρομακτικά γεγονότα του 1922 που της εξιστόρησαν η γιαγιά της Πηνελόπη και οι θείες της, αλλά και τις αναμνήσεις τους από τα προηγούμενα σμυρνέικα χρόνια της ακμής και της ξεγνοιασιάς. Μαζί, φέρνει μαρτυρίες προσφύγων, ιστορικές γνώσεις… και έναν σωρό παλιούς χάρτες!

Επιστρέφει το κλειδί της κατοικίας Σάρεϊ που κάηκε το ’22. Δεν έχει πλέον πόρτα ν’ ανοίξει. Στο ταξίδι επιστροφής της αναζητεί παλιές πατημασιές, τα βλέμματα που ακούμπησαν σε τοίχους σμυρνέικων σπιτιών που ακόμη στέκουν, το όρος Σίπυλος τι θέλει να της μαρτυρήσει με τις πνοές του αέρα, τους ήχους που φέρνει η αύρα από τη θάλασσα! Θα αναδυθούν καινούργια συναισθήματα, θα έρθουν πολλές σκέψεις, θα συμβούν απρόσμενες αποκαλύψεις. Στη Σμύρνη η Πένι θα γνωρίσει ανθρώπους που πρόθυμα θα τη βοηθήσουν να πλησιάσει κι άλλο την Αλήθεια.
Θα αναχωρήσει οκτώ μέρες μετά, με τη βεβαιότητα πως η παλιά Σμύρνη ανέμενε την επιστροφή της απογόνου! Και με τη γοητευτική διαπίστωση πως το ταξίδι αυτό, μαγικά, αόρατα και άηχα, έβαλε σε τάξη τις ιστορίες και τα αισθήματα που της κληροδοτήθηκαν.

“ΓΙΝΕ ΣΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ” – ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΟΥ BRUCE LEE
SHANNON LEE – Εκδ. ΚΑΚΤΟΣ

Οι εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, έφεραν στη χώρα μας το βιβλίο- αυτοβελτίωσης- τον Οκτώβρη, της Shannon Lee, κόρης του θρυλικού και πειθαρχημένου BRUCE LEE, που με αυτό μοιράζεται με εμάς την διαχρονική πνευματική κληρονομιά του πατέρα της. Ένα βιβλίο για όλους. Για τους θαυμαστές του Μπρους Λι και για όσους θέλουν να τον γνωρίσουν. Να γνωρίσουν μέρη της φιλοσοφίας του, όπως το ήθος, το να είμαστε σαν το νερό, ευέλικτοι, να μην είμαστε προσκολλημένοι σε τίποτα και κανέναν, να μην σταματάμε να αγωνιζόμαστε για ο,τι επιθυμούμε.

[ Άδειασε τον νου σου.
Να είσαι χωρίς μορφή, χωρίς σχήμα, όπως το νερό.
Αν βάλεις νερό στο φλιτζάνι, γίνεται το φλιτζάνι.
Αν βάλεις νερό στην τσαγιέρα, γίνεται η τσαγιέρα.
Αν το βάζεις σε μπουκάλι, γίνεται το μπουκάλι.
Το νερό μπορεί και ρέει ή μπορεί και συντρίβει!
Να είσαι σαν το νερό, φίλε μου]

Η κόρη του Μπρους Λι ρίχνει φως στις πιο δυνατές φιλοσοφίες ζωής του πατέρα της, καθώς και στο πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τις διδασκαλίες του στην καθημερινή μας ζωή.
Άδειασε το μυαλό σου, γίνε άμορφος, ασχημάτιστος σαν το νερό

Ο Μπρους Λι είναι ένα πολιτιστικό είδωλο, παγκόσμια γνωστός για τις πολεμικές του τέχνες και την κινηματογραφική του κληρονομιά. Όμως ο Λι ήταν επίσης ένας βαθύς φιλοσοφικός στοχαστής, που πίστευε ότι οι πολεμικές τέχνες δεν είναι απλώς και μόνο μια άσκηση σωματικής πειθαρχίας, αλλά αποτελούν και μια τέλεια ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης.
Στο Γίνε σαν το νερό, φίλε μου η Σάνον Λι αποκαλύπτει άγνωστες μέχρι σήμερα ιστορίες από τη ζωή του πατέρα της, μαζί με τις ιδέες που αποτελούν τον πυρήνα των διδασκαλιών του. Κάθε κεφάλαιο αναπτύσσει ένα μάθημα από τον Μπρους Λι, το οποίο, στηριγμένο στη φιλοσοφία του και στο απόφθεγμά του “γίνε σαν το νερό”, αποκαλύπτει ένα μονοπάτι προς έναν φωτισμένο τρόπο ζωής