Γράφει η Βιργινία Αυγερινού

Διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε, δυο ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα βιβλία που αξίζει να διαβαστούν στις γιορτές από τους μικρούς αναγνώστες, από την υπέροχη συλλογή παιδικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Καλέντη.

«ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ;» ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΛΩΤΗΣ

Ο Χρήστος Μπουλώτης, είναι αρχαιολόγος στην Ακαδημία Αθηνών. Δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στα μεταπτυχιακά τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 1987, ανάμεσα σε άλλα λογοτεχνικά είδη (ποίηση, πεζογραφία), ασχολείται συστηματικά και με την παιδική λογοτεχνία. Επί σειρά ετών δίδαξε μάλιστα Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα εβδομήντα περίπου βιβλία. Και έχει βραβευτεί το 1989 με το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο Pier Paolo Vergerio, με βραβεία του ελληνικού παραρτήματος της ΙΒΒΥ, έχει αποσπάσει τρία Κρατικά Βραβεία ενώ η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε για το σύνολο του έργου του.

«ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ;» το χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καλέντη το 2018 σε μια πολυτελή σκληρόδετη έκδοση 34 σελίδων και με την εξαιρετική πραγματικά εικονογράφηση της ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΚΟΝΤΑΙΟΥ να συνοδεύει ταιριαστά το κείμενο. Απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω.

Μικροί και μεγάλοι λατρεύουν την ωραιότερη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα που στα παιδικά κυρίως μάτια φαντάζει μαγική. Γι’ αυτό και όλοι εύχονται να έχουμε κάθε μέρα Χριστούγεννα. Μα πού θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Μόνο στον Πλανήτη των Χριστουγέννων. Υπάρχει; Ναι! Ο Δημητράκης τον δημιούργησε με την φαντασία του. Μήπως όμως υπάρχει αληθινά; Πού; Και τι είναι αυτό που ξετρελαίνει τα παιδιά; Τα δώρα, το χιόνι, τα στολισμένα δέντρα, οι διακοπές και η χρυσόσκονη της αγάπης.
Για την ιστορία δε θα πούμε τίποτα άλλο, γιατί είναι βέβαιο ότι θα διαβαστεί με τον ίδιο ενθουσιασμό από μικρούς και μεγάλους. Αυτό που θα αναφέρουμε είναι ότι είναι ένα βιβλίο με χιούμορ, για την αγάπη, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την προσφορά σε αυτούς που δεν έχουν ό,τι εμείς αφού τίποτα δεν είναι δεδομένο. Για το ότι μέσα από πράξεις και συναισθήματα μπορούμε να έχουμε κάθε μέρα γιορτή, κάθε μέρα τα Χριστούγεννα να είναι ζωντανά με λάμψη, όνειρα και φως. Πρώτα στις ψυχές και μετά στην καθημερινότητα μας.

«ΕΓΩ, ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ» ΜΑΡΙΒΙΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ

«Πώς είναι, άραγε, η ζωή ενός ξωτικού;
Είναι πράγματι υπέροχη, γεμάτη αστερόσκονη, παιχνίδια καραμέλες και σοκολατένια κέικ, ταξίδια με έλκηθρα πάνω στους πάγους και χιλιάδες ζαχαρωτά;
Αν θέλετε να μάθετε, δεν έχετε παρά να διαβάσετε την ιστορία του Ντελφ, ενός μοναδικού ξωτικού που θα το λατρέψετε!
Μια όμορφη ιστορία γι’ αυτούς που πιστεύουν στην αγάπη των Χριστουγέννων»

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, εμφανίστηκε στα εκδοτικά δρώμενα το 2003. Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλέντη, το χριστουγεννιάτικο παραμύθι με τίτλο «ΕΓΩ, ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ» το οποίο αρχικά παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, τον Δεκέμβριο του 2018, ως διήγημα για αφηγητή και ορχήστρα, σε μουσική του Κωστή Κριτσωτάκη.

Σε μεγάλο μέγεθος με σκληρόδετο εξώφυλλο, ένα αισιόδοξο βιβλίο 40 σελίδων που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω, το οποίο εικονογράφησε εξαιρετικά η Ρένια Μεταλληνού, μας μιλά για τον Ντελφ, το μικρό ξωτικό με τα τεράστια αυτιά. Ο Ντελφ και όχι Έλφ αφού κατάγεται από τους Δελφούς, αφηγείται την ιστορία του. Πώς ο Άγιος Βασίλης, αφού του χάρισε ένα σκουφάκι ειδικά για το κεφαλάκι του, τον έχρισε αρχηγό των ξωτικών μέσα από το «δάσος των Χριστουγέννων», εκεί όπου έρχεται κάθε χρόνο ο σάκος με τα γράμματα των παιδιών. Εκεί όπου βρίσκεται ένα τεράστιο εργοστάσιο παιχνιδιών. Μα μια χρονιά, την παραμονή του ταξιδιού του Άγιου Βασίλη, την νύχτα που τα πάντα πρέπει να είναι έτοιμα, ένα γκρινιάρικο ξωτικό εξεγείρεται και σταματά τις μηχανές. Μια αναίτια ανταρσία; Μα, τώρα να που το καλό μπερδεύεται με το κακό. Πώς νοιώθουν τα ξωτικά; Οι γιορτές θα καταστραφούν; Θα έχει όλα τα δώρα που πρέπει να μοιράσει ο Άγιος Βασίλης; Πώς ο Άγιος Βασίλης θα μαλακώσει τον μικρό γκρινιάρη; Και τι θα αποφασίσει ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και όλοι να είναι ενωμένοι, χαρούμενοι και έτοιμοι για την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου;

Μια μικρογραφία της ίδιας της κοινωνίας το δάσος των Χριστουγέννων και η εργατικότητα, η καλοσύνη, η αγάπη, η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, η συνεργασία, η συγγνώμη, η αναγνώριση του έργου όλων όσων εργάζονται, η ενσυναίσθηση, όλα θετικά και σίγουρα υπερτερούν του φόβου, της ντροπής και της γκρίνιας.