(για παιδιά από 12 ετών)

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, όταν η ανθηρή μητρόπολη, το σημερινό Ισμίρ, διαλύθηκε ολοσχερώς και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο διακεκριμένος συγγραφέας Θάνος Κονδύλης, μας παρουσιάζει μια καταπληκτική ιστορία μυστηρίου και δράσης με φόντο την Ελληνική Σμύρνη του 1922.
Ο μικρός Παναγιώτης που εργάζεται σε ένα παραλιακό καφενείο της Σμύρνης αναλαμβάνει να παραδώσει ένα φάκελο στον στρατηγό Ίππαρχο , που βρίσκεται στο ελληνικό Διοικητήριο, κατόπιν εντολής ενός πελάτη που συστήνεται ως «Κύριος Χ».
Μια βραδιά τις 8 Σεπτεμβρίου 1922 ο Παναγιώτης με τον φίλο του Νικόλαο ,αντικρίζουν στο λιμάνι της Σμύρνης, μια συμμορία που δολοφονεί τον κύριο Χ και τον άντρα που τον συνοδεύει.
Οι δυο φίλοι αποφασίζουν να διαλευκάνουν το μυστήριο αυτό και μπλέκουν με χρήματα και χρυσάφι των ελληνικών τραπεζών της Σμύρνης , με βαλίτσες με χρήματα ,πλαστές ταυτότητες, τράπεζες που κλείνουν για δέκα ημέρες, με προδοσία που είναι ανακατεμένοι Τούρκοι, Έλληνες και ξένες δυνάμεις , με τον αρχηγό της μυστικής αστυνομίας της πόλης στρατηγό Καράμπαμπα ή Ίππαρχο , με μεγαλοτραπεζίτες και μεγαλοεπενδυτές των τραπεζών ,με τον Λεονάρδο Σμιθ ή κύριο Χ, με τον ελληνικό στρατό που εγκαταλείπει τη Σμύρνη στο έλεος των Τούρκων , με κάτι μεγάλο κακό που ετοιμάζεται για τη Σμύρνη ενώ ο απλός χριστιανικός και αρμενικός κόσμος δεν γνωρίζει τίποτε…


Η πιο μαύρη στιγμή για την πόλη είναι η 9 Σεπτεμβρίου 1922 ,όταν οι Τούρκοι καβάλα στ΄ άλογά τους μπαίνουν στην πόλη από το βόρειο μέρος της…
Αυτή η συνωμοσία και τα μυστήρια της Σμύρνης θα έχουν καλό τέλος ;
Ο Παναγιώτης και ο Νικόλαος θα σωθούνε τελικά από τη σφαγή ,που θα επακολουθήσει στην αγαπημένη τους Σμύρνη;
O συγγραφέας πλέκει αριστοτεχνικά τα συναισθήματα των δύο ηρώων του και με την αφήγησή του καταφέρνει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα μυστηρίου που κρατά το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη αμείωτο .
Διαβάστε το.


Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.