Συγγραφέας του βιβλίου «Σπιτικές ιαπωνικές συνταγές» – Εκδόσεις Fylatos Publishing
Όσοι αγαπούν την κουζίνα του ανατέλλοντος ηλίου και τα μυστικά της οι «Σπιτικές ιαπωνικές συνταγές» της Τίνας Μαυροπούλου θα τους δώσουν λύσεις απαντήσεις και tips για εύκολες και νόστιμες παρασκευές και φυσικά οδηγίες για ένα υπέροχο δείπνο με σούσι και άγλυκα γλυκά! Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «Το βιβλίο χωρίζεται σε οχτώ ενότητες με αντίστοιχα λογοτεχνικά κείμενα που αναφέρονται σε κάτι που αφορά κάθε ενότητα… Οι 30 από τις 51 συνταγές γίνονται εύκολα και για vegan διατροφή, επίσης μπορείς να επιλέξεις αυτές που είναι χωρίς γλουτένη. Όλες όμως είναι επιλεγμένες ώστε να έχουμε τα υλικά στην χώρα μας. Τα βρίσκεις στα super market και σε καταστήματα ασιατικών τροφίμων». Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, πάντως, πως «οι διατροφικές συνήθειες των Ιαπώνων περιλαμβάνουν πολλά λαχανικά, βολβούς, φασόλια σόγιας, μανιτάρια» και πως συνδυάζουν υπέροχα το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό και το πικρό!
- Η σχέση σας με την Ιαπωνία και τη γαστρονομία της είναι ίσως η καλύτερη αρχή γι αυτή τη συνέντευξη…
Η σχέση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από 20 χρόνια με την φιλία μου με μια οικογένεια Ιαπώνων που τότε ζούσαν στην Ελλάδα. Αρχίσαμε να ανταλλάσσουμε συνταγές και τότε έφτιαξα το πρώτο μου sushi. Όταν μιλάμε βέβαια για Ιαπωνία το ενδιαφέρον δεν μπορεί να είναι μόνο γαστρονομικό. Ο πολιτισμός τους, το διαπίστωσα από κοντά το 2019 που πήγα, είναι καθημερινά παρών στη ζωή τους με έναν μοναδικό τρόπο. Αυτό ήταν και το έναυσμά μου να ασχοληθώ πιο θερμά και με την κουζίνα τους. - Ας μείνουμε στο επίθετο “σπιτικές”, επειδή μάλλον αυτή η λέξη κάνει τη διαφορά στις συνταγές που ετοιμάσατε για μας. Δώστε μας μερικά ονόματα συνταγών και τα υλικά που χρησιμοποιήσατε.
Από την κουζίνα του σπιτιού μπορείς εύκολα να ετοιμάσεις σουβλάκια yakitori με κοτόπουλο και μία σάλτσα με σόγια, mirin, τσίπουρο και λίγη ζάχαρη. Λαχανικά tempura με λαχανικά εποχής καρότο, κρεμμύδι, κολοκυθάκια, μελιτζάνα ή ακόμα και kale, ένα κουρκούτι με αυγό και μία σάλτσα με βάση τη σάλτσα σόγιας και το mirin. Τον πεντανόστιμο σολομό με miso, που εκτός από το ψάρι χρειάζεσαι λίγο τσίπουρο, πάστα miso και λίγο mirin.Την σαλάτα με αγγούρι – Sunomono λέγεται- μαζί με λίγα ξερά φύκια wakame, μηλόξυδο, σάλτσα σόγιας, σπόρους σουσάμι. Να πούμε και την σούπα κολοκύθας που είναι και vegan, με κολοκύθα κίτρινη, κρεμμύδι, γάλα σόγιας, φυτική κρέμα γάλακτος. - Πενήντα μία συνταγές συμπεριλάβατε στο βιβλίο σας. Πώς προχωρήσατε στη συγκεκριμένη επιλογή και σε ποιο βαθμό λάβατε υπόψη σας τις ελληνικές διατροφικές συνήθειες;
Το βιβλίο χωρίζεται σε οχτώ ενότητες με αντίστοιχα λογοτεχνικά κείμενα που αναφέρονται σε κάτι που αφορά κάθε ενότητα, όπως τα φασόλια edmame. Εδώ ήθελα να δώσω εκτός από τις συνταγές ένα στίγμα της ιαπωνικής αισθητικής. Οι σαλάτες, τα ορεκτικά, οι σούπες, το sushi, τα γλυκά και οι άλλες κατηγορίες επιλέχτηκαν για να μπορείς να επιλέξεις συνταγή με ό,τι υλικά έχεις ή με αυτά που σε εμπνέουν και τέλος να κάνεις επιλογές και συνδυασμούς για να προσφέρεις ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Φυσικά μπορείς να ετοιμάσεις μόνο ένα πιάτο με κρέας για παράδειγμα και μία σαλάτα για μεσημεριανό ή βραδινό. Επίσης οι 30 από τις 51 συνταγές γίνονται εύκολα και για vegan διατροφή, επίσης μπορείς να επιλέξεις αυτές που είναι χωρίς γλουτένη. Όλες όμως είναι επιλεγμένες ώστε να έχουμε τα υλικά στην χώρα μας. Τα βρίσκεις στα super market και σε καταστήματα ασιατικών τροφίμων. - Δώστε μας εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την διατροφική κουλτούρα της χώρας και πείτε μας αν υπάρχουν κοινά στοιχεία με τη δική μας μεσογειακή κουλτούρα.
Οι διατροφικές συνήθειες των Ιαπώνων περιλαμβάνουν πολλά λαχανικά, βολβούς, φασόλια σόγιας, μανιτάρια, συνήθως ανάλογα την εποχή. Πίκλες, σάλτσες με umami γεύση σε συνδυασμούς με το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό, το πικρό. Φροντίζουν να έχουν ποικιλία, πάντα σε μικρές ποσότητες, ωφέλιμες τροφές όπως προϊόντα ζύμωσης natto, miso. Τα λαχανικά ή οι σαλάτες συνδυάζονται με ρύζι ή noodles, μαζί ένα μπολ σούπας και μια επίσης μικρή ποσότητα κρέας ή ψάρι. Οι βασικές διαφορές με την δική μας διατροφική κουλτούρα είναι οι ποσότητες των τροφών, η χρήση των chopsticks, η μη χρήση πολλών λιπαρών ουσιών στο μαγείρεμα και βέβαια τα “άγλυκα” γλυκά τους. - Το σούσι μπήκε για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι λίγα τα εστιατόρια που προσφέρουν το ιαπωνικό παραδοσιακό φαγητό αλλά είναι και πολλοί εκείνοι που επιχειρούν να το παρασκευάσουν στο σπίτι τους, συνήθως ανεπιτυχώς. Ποιο είναι το μυστικό για το σωστό σούσι;
Το sushi είναι ένα εύκολο και θρεπτικό γεύμα. Συνήθως συνοδευτικό ή σαν βραδινό και ιδανικό για παρέα. Αν προγραμματίσεις τον χρόνο προετοιμασίας του ρυζιού, μετά φτιάχνεται γρήγορα. Η αλήθεια είναι ότι όσο ασχολείσαι μαθαίνεις διάφορα “μυστικά” αλλά το ίδιο ισχύει και για τις τηγανιτές πατάτες. Πάρε φύλλα nori, ένα makisu για να τυλίγεις τα ρολά, ρύζι για sushi ή γλασέ και φτιάξε την συνταγή όπως γράφεται στο βιβλίο. Τις λεπτομέρειες στην παρασκευή αλλά κυρίως γευστικά θα τις ανακαλύψεις όσο το φτιάχνεις. Αυτό είναι και το ενδιαφέρoν. - Η αλήθεια είναι πως οι ιαπωνικές συνταγές στηρίζονται κυρίως στην αισθητική τους εμφάνιση. Ποια προϊόντα, λοιπόν, πρέπει να έχουμε απαραίτητα στο ντουλάπι της κουζίνας μας αν θέλουμε να έχουμε μια πετυχημένη βραδιά ιαπωνικής κουζίνας;
Αισθητική και τροφές στο τραπέζι μας είναι ένας υγιεινός και όμορφος συνδυασμός στην ιαπωνική κουζίνα. Όταν συνδυάζεται με τα κατάλληλα σκεύη σερβιρίσματος, απογειώνεται. Δεν φτιάχνουμε πιάτα υψηλής μαγειρικής τέχνης, αλλά απλά σπιτικά και για όλη την οικογένεια γεύματα.
Πρωτίστως όμως οργανώνεις την κουζίνα σου με κάποια υλικά. Αυτά είναι η σάλτσα σόγιας, τη βρίσκουμε ακόμα και με λιγότερο αλάτι ή organic. Το mirin ένα γλυκό κρασί για μαγειρική από ρύζι και η πάστα miso από σόγια ή ρεβίθια σε διάφορες επιλογές. Φύλλα nori, αποξηραμένα μανιτάρια siitake και φυσικά στο ψυγείο φρέσκια ρίζα ginger. Ρύζι και noodles απαραιτήτως, μαζί με λαχανικά και είσαι έτοιμος να ετοιμάσεις πολλές σπιτικές συνταγές. - Ποια θέση έχει το κρέας στην ιαπωνική κουζίνα και ποια κρέατα προτιμούν οι Ιάπωνες;
Από όλες τις τροφές νομίζω ότι αγαπάνε λιγότερο το κρέας. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει περισσότερο στη διατροφή τους, αλλά όπως είπα ήδη σε μικρές ποσότητες. Χρησιμοποιούν περισσότερο το κρέας κοτόπουλου, λιγότερο το χοιρινό και πολύ λιγότερο το μοσχαρίσιο, το οποίο είναι και αρκετά ακριβό. Στις σούπες ramen για παράδειγμα πρωταγωνιστούν δύο ψιλές φέτες χοιρινό ή μοσχάρι. Επίσης τρώνε αρκετά αυγά, βραστά για πρωινό, μέσα σε φαγητά, σε ομελέτες, σε τοστ, στο okonomiyaki, ωμά μαζί με φαγητό, βραστά αυγά ramen για την σούπα. Τα λατρεύουν με πολλούς και διάφορους τρόπους, μέχρι και βρασμένα σε νερό και ατμούς ηφαιστείου όπως στο Hakone (η κατανάλωση των μαύρων αυγών εκεί πιστεύεται ότι προσθέτει κατά μέσο όρο πέντε με επτά χρόνια ζωής). Έφαγα μόνο ένα! - Το ωμό ψάρι, δεν είναι στις πρώτες επιλογές του Έλληνα. Τι μπορείτε να του πείτε για να του αλλάξετε γνώμη;
Δεν χρειάζεται να αλλάξει γνώμη. Ωμό ψάρι θα χρησιμοποιήσουμε μόνο αν γνωρίζουμε πότε αλιεύτηκε ή αν έχουμε την σύσταση φρεσκότατου από το ψαράδικο που ψωνίζουμε. Σίγουρα η επιλογή ωμού ψαριού αξίζει την αναζήτηση, γι’ αυτό έχω περιλάβει στο βιβλίο μία συνταγή με ρύζι και sashimi τόνου. - Γλυκά. Ένα επιδόρπιο πάντα κλείνει υπέροχα ένα γεύμα. Ποια είναι τα παραδοσιακά γλυκά που μας προτείνετε μέσα από το βιβλίο σας;
Τα ιαπωνικά γλυκά είναι ταυτόχρονα και συνοδευτικά για το τσάι. Στην Ιαπωνία θα αγοράσεις συνήθως έτοιμα σε απίστευτες ποικιλίες και γεύσεις. Στο βιβλίο μου Σπιτικές ιαπωνικές συνταγές προτείνω αυτά που μπορούμε να έχουμε τα υλικά και να τα φτιάξουμε εύκολα. Τα Daifukumochi, υπέροχες μαστιχωτές μπάλες με γέμιση πάστας γλυκών κόκκινων φασολιών ή με διάφορες γεύσεις παγωτού ή ακόμα με φράουλα, μια μοναδική απόλαυση. Το Doroyaki, μία τηγανίτα, πάλι με πάστα κόκκινων φασολιών ή ακόμα και με πραλίνα φουντουκιού. Τα εύκολα και ονειρικά muffins πράσινου τσαγιού, το κέικ πράσινου τσαγιού της Mamiko για όλη την οικογένεια, τα μπισκότα πράσινου τσαγιού για άλλη διάσταση νοστιμιάς με το τσάι σας. Ακόμα θα βρείτε το Kuriyokan ένα ζελέ κόκκινων φασολιών για ξεχωριστό παραδοσιακό ιαπωνικό γλυκό. - Πόσο διαδεδομένη είναι στην Ιαπωνία η ελληνική κουζίνα και τι προτιμούν να τρώνε οι Ιάπωνες τουρίστες όταν βρίσκονται στη χώρα μας.
Σε σχέση με τον πληθυσμό της δεν νομίζω ότι έχει διαδοθεί η ελληνική κουζίνα. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεις εύκολα σε super market ελαιόλαδο, φέτα και στραγγιστό γιαούρτι. Βέβαια υπάρχουν στο Tokyo, στην Yokohama και στην Okinawa, απ’ όσο γνωρίζω, ελληνικά εστιατόρια. Φτιάχνουν από σουβλάκια με πίτα, γεμιστά, μουσακά, τζατζίκι και πολλά άλλα για τους πελάτες τους που συνήθως έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα.
Όταν έρχονται στην Ελλάδα οπωσδήποτε θα φάνε σουβλάκι και γύρο, παστίτσιο, μουσακά, χωριάτικη σαλάτα και τζατζίκι, κεφτεδάκια, φάβα, γεμιστά, κολοκυθάκια και πατάτες τηγανιτές. Θα δοκιμάσουν κοκορέτσι, λουκάνικο ψητό και φυσικά θα πιούνε και λίγο ούζο. Θα προτιμήσουν τις μπύρες που λατρεύουν και στην χώρα τους και φυσικά ελληνικό κρασί. Το σίγουρο είναι ότι ενθουσιάζονται και λατρεύουν την χώρα μας και εμείς την δική τους!
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η σπιτική ιαπωνική κουζίνα προσφέρει ξεχωριστούς συνδυασμούς. Τα μοναδικά υλικά, οι umami συνέργειες και οι εποχικές τροφές συναντάνε την υγιεινή διατροφική κουλτούρα της χώρας. Προσφέρεται έτσι, από την άνεση του σπιτιού, ένα γεύμα με αισθητική εμφάνιση, απλό, δημιουργικό, γευστικό.
Στις 51 σπιτικές συνταγές του βιβλίου μπορείτε να διαλέξετε το υλικό – θα τα βρείτε όλα στην Ελλάδα – ή το πιάτο που σας εμπνέει και να το συνδυάσετε με αυτά που προτείνονται.
Ξεκινώντας από sushi, μικρές μερίδες από σαλάτα, σούπα, ορεκτικά, ρύζι ή noodles, κρέας ή ψάρι και φτάνοντας στα γλυκά, όλα εξελίσσονται σ έναν καμβά γευστικών εκπλήξεων.
Οι επιλογές veganκαι εκείνες χωρίς γλουτένη θα ολοκληρώσουν κάθε μαγειρική εξερεύνηση.
Απολαύστε σούπα miso, τηγανιτές φτερούγες κοτόπουλου, okonomiyaki, κοτόπουλο με curry, χάμπουργκερ με γαρίδες katsu, κέικ sushiμε την οικογένεια ή τους φίλους σας. Δημιουργείστε υπέροχες στιγμές μ ένα daifuku mochi ή ένα κέικ πράσινου τσαγιού για το τσάι ή τον καφέ σας.
Επίγευση των σπιτικών ιαπωνικών συνταγών, η ευγνωμοσύνη της προσφοράς. Από όπου και αν προέρχεται, όποιος και αν την ετοίμασε, όσο δρόμο και αν έκανε, η τροφή που λαμβάνετε, ευχηθείτε όπως οι Ιάπωνες: «Itadakimasu» που σημαίνει «δέξου την ταπεινά, με ευγνωμοσύνη».
Βιογραφικό
Η Τίνα Μαυροπούλου–Tinasan, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Ασχολήθηκε με την διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις, την εφαρμοσμένη βοτανοθεραπεία και την παρασκευή φυτικών προϊόντων περιποίησης. Παράλληλα καλλιεργεί λαχανικά και βότανα φυσικής καλλιέργειας. Εξερευνά την υγιεινή διατροφή στην παραδοσιακή ελληνική και ιαπωνική κουζίνα, στη χορτοφαγία, στη μακροβιοτική και στα ωμοφαγικά γλυκά.
Το 2019 επισκέπτεται την χώρα των Ιαπώνων φίλων της. Η αισθητική, η κουλτούρα και η υπέροχη κουζίνα τους μεταφέρετε πλέον στο σπίτι της, σε μια καθημερινή γευστική και όχι μόνο, απόλαυση.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.