Δύο (2) προτεινόμενες διαδικτυακές εκδηλώσεις στον ΙΑΝΟ, που θα πραγματοποιηθούν από Πεμ. 18/2- Σάβ. 20/2

Πρόκειται για:

  1. Παρουσίαση βιβλίου του Ίρβιν Γιάλομ, «Υπαρξιακή Ψυχολογία», από τις εκδόσεις Άγρα. Ένα πολύτιμο βιβλίο τόσο για ειδικούς όσο και για το γενικό κοινό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 12:00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Γιάννης Ζέρβας (ψυχίατρος, Καθ. Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης), Ευαγγελία Ανδριτσάνου (ψυχοθεραπεύτρια και μεταφράστρια των βιβλίων του Ίρβιν Γιάλομ), Μαριαλένα Σπυροπούλου (ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας), Κυριάκος Βλασσόπουλος (ψυχοθεραπευτής – ομαδικός αναλυτής)

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκδότης της «Άγρας», Σταύρος Πετσόπουλος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

O Γιάλομ χρειάστηκε δέκα χρόνια μελέτης φιλοσοφικών κειμένων προκειμένου να οριοθετήσει και να συγκροτήσει τη φιλοσοφική βάση της υπαρξιακής θεωρίας με έναν τρόπο που να μπορεί να ενσωματωθεί στην ψυχοδυναμική προσέγγιση και να μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή άσκηση της ψυχοθεραπείας. Η αρχική έκδοση της Υπαρξιακής ψυχοθεραπείας δεν αναθεωρήθηκε ποτέ και, όπως λέει ο ίδιος ο Γιάλομ, χρησιμοποιήθηκε ως πηγή και βάση για όλα τα επόμενα λογοτεχνικά βιβλία του, μέσα από τα οποία έγιναν οι όποιες αναθεωρήσεις και εξειδικεύσεις της. Αυτό ακριβώς το στοιχείο κάνει την Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία ένα πολύτιμο βιβλίο ταυτόχρονα για ειδικούς και γενικό κοινό. Για τους ειδικούς ανοίγει το δρόμο για να γίνει κατανοητή η συμβολή των υπαρξιακών ζητημάτων στα δρώμενα της ψυχοθεραπείας. Για το γενικό κοινό αποτελεί τον οδηγό για να μπορέσουν να κατανοήσουν βαθύτερα και πληρέστερα το λογοτεχνικό έργο του που τόσο έχουν αγαπήσει.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση πατήστε: https://www.ianos.gr/yparxiaki-psychotherapeia

  1. Παρουσίαση βιβλίου του Βασίλι Γκρόσσμαν, «Η κόλαση της Τρεμπλίνκα», από τις εκδόσεις Άγρα. Ο συγγραφέας είναι πολεμικός ανταποκριτής του Σοβιετικού στρατού που φτάνει στην Τρεμπλίνκα το καλοκαίρι του 1944 και το κείμενο είναι η πρώτη μαρτυρία στον κόσμο για στρατόπεδο συγκέντρωσης… Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου στις 18:00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου (Καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συγγραφέας της εισαγωγής και μεταφράστρια του βιβλίου), Οντέτ Βαρών Ασήρ (ιστορικός) και ο Σάββας Μιχαήλ (συγγραφέας)

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος.

Youtube Channel: https://www.youtube.com/c/ianos/featured

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το κείμενο Η κόλαση της Τρεμπλίνκα του Βασίλι Γκρόσσμαν είναι η πρώτη μαρτυρία στον κόσμο για στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο συγγραφέας είναι πολεμικός ανταποκριτής του Σοβιετικού στρατού που φτάνει στην Τρεμπλίνκα το καλοκαίρι του 1944. Ο Γκρόσσμαν προσπαθεί να περιγράψει στην Κόλαση της Τρεμπλίνκα το αδύνατο να ειπωθεί. Αγγίζει τα όρια της γραφής. Εξετάζοντας τα αφηγηματικά χαρακτηριστικά της Κόλασης της Τρεμπλίνκα που καλούνται να υπογραμμίσουν το πρωτόγνωρο και ανίερο της εξόντωσης χιλιάδων ανθρώπων, παρατηρεί κανείς ότι οι πληροφορίες ξεδιπλώνονται σιγά σιγά, διαδοχικά, παράλληλα με την πορεία θανάτου των πρωταγωνιστών αυτής της τρομακτικής αφήγησης. […] Με τον τίτλο ήδη του κειμένου του, ο συγγραφέας αναφέρεται στην Τρεμπλίνκα ως «κόλαση» μιλώντας για «κύκλους» σε μια σαφή σύνδεση με την Κόλαση του Δάντη : «Ας περιηγηθούμε λοιπόν στους κύκλους της κόλασης της Τρεμπλίνκα». Λίγο αργότερα αυτή ακριβώς τη μετωνυμία θα χρησιμοποιήσει και ο Πρίμο Λέβι.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο πατήστε: https://www.ianos.gr/i-kolasi-tis-tremplinka-0506426

Για να παρακολουθήσετε πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις κάντε την εγγραφή σας (subscribe) στο κανάλι του ΙΑΝΟΥ στο Youtube!