Γράφει: Ο Κώστας Α. Τραχανάς

Pro bono. Η λατινική φράση «Pro bono (publico)» σημαίνει «για το (κοινό/δημόσιο καλό» και χρησιμοποιείται για τη δωρεάν παροχή -νομικών συνήθως υπηρεσιών.


Νοέμβριος 2013. Ρίγα Λετονίας.
Ένας κρότος δυνατός κι ένα τρίξιμο μεταλλικό σαρώνουν τον χώρο του σουπερμάρκετ Globus. Μια γυναίκα στρέφει το βλέμμα της προς τα πίσω στο βάθος του καταστήματος και βλέπει μέρος της οροφής να υποχωρεί, κομμάτια ολόκληρα γυψοσανίδας να διαλύονται μπροστά στα μάτια της. Μονάχα το κομμάτι που πέφτει από το ταβάνι και καρφώνεται στο κεφάλι της δεν βλέπει ποτέ. Ουρλιαχτά. Σκοτάδι.
Οι νεκροί, ανάμεσά τους κυρίως γυναίκες και ηλικιωμένοι ξεπερνούν τους σαράντα. Οι τραυματίες ανέρχονται στους εξήντα. Μακελειό!


Δικηγόροι παρουσιάστηκαν στα ερείπια προκειμένου να προσφέρουν δωρεάν νομικές συμβουλές στους συγγενείς των θυμάτων. Κάτι περίεργο είχε γίνει στο Globus. Αμέλεια, κακοτεχνία, δόλος, κάτι εξαιρετικά σοβαρό για να προσελκύσει δικηγόρους. Προφανώς έπρεπε να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια της κατάρρευσης της στέγης.
Χωρίς να το πολυσκεφτεί ο Βάλντις Γιόναντς, μπήκε στη διαδικασία να τοποθετήσει τον εαυτό του μέσα στο σκηνικό, ανάμεσα στους δικηγόρους που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Ασυνήθιστη συνθήκη γι΄ αυτόν. Γνώριζε πολύ καλά πού ανήκε και με ποιους. Τι πήγαινε να παραστήσει και μόνο με την ιδέα να εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση; Θα έχανε χρόνο, χωρίς να προσδοκά χρήμα. Ο Βάλντις ήταν βαθιά χωμένος στο σύστημα, ποιον πήγαινε να κοροϊδέψει με το δήθεν ενδιαφέρον του για το δυστύχημα;


Χρόνος και χρήμα, το δίπτυχο εικόνισμα στη ζωή του μεγαλοδικηγόρου Βάλντις Γιόναντς. Όποιος γλιτώνει χρόνο γλιτώνει και χρήμα. Όποιος έχει διαθέσιμο χρόνο, τελικά διαθέτει και χρήμα.
Η υπόθεση τελικά θα μετατραπεί για τον Βάλντις σε εφιάλτη, από εκείνους τους σκονισμένους και σκοτεινούς, με τις πισώπλατες μαχαιριές. Μέσα σε λίγα λεπτά το οικοδόμημα που είχε χτίσει τόσους μήνες ο Βάλντις κατέρρεε, ακριβώς όπως η οροφή…
Η εμπλοκή του θα αποκαλύψει τα κρυμμένα συμφέροντα και την υφέρπουσα πολιτική διαφθορά, στην οποία άλλωστε και ο ίδιος μετείχε για χρόνια. Θα τον φέρει όμως και αντιμέτωπο με το άγνωστο παρελθόν του, με τον πυρήνα της ύπαρξής του.
Στο βιβλίο αναδύεται ο διάτρητος κοινωνικός ιστός της Λετονίας, γεμάτος ρωγμές και χαλάσματα, καθώς και υπόγεια συλλογικά σύνδρομα που σχετίζονται με το δύσκολο παρελθόν της χώρας σε σχέση με τη Ρωσία.
Ένα βιβλίο γραμμένο σε γλώσσα άμεση και ζωντανή, που δεν στερείται ούτε χιούμορ ούτε λογοτεχνικών αρετών και σε παρασύρει από τις πρώτες κιόλας αράδες.
Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα.
Εξαιρετικό. Καθηλωτικό.+
Διαβάστε το.


Η Χριστιάννα Γύρα γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree) στον τομέα διοίκησης επιχειρήσεων και οικονομικών. Η επαγγελματική της δραστηριότητα εστιάζεται στον τραπεζικό χώρο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια συνδράμει καλλιτεχνικές παραγωγές -κυρίως στο χώρο του θεάτρου- σε επίπεδο επικοινωνίας και ανεύρεσης χορηγιών. Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο το παραμύθι της «Το παραπονεμένο μακό». Την περίοδο 2016-2018 αρθρογραφούσε στη Huffington Post.