Το εν λόγω βιβλίο είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο κόμικ, όπου μας γνωστοποιεί την ιστορία της σεξουαλικότητας, μέσα από εικόνες που άλλοτε είναι αστείες, άλλοτε προκλητικές και άλλοτε άκρως ερωτικές.
Στις σελίδες του θα περιηγηθούμε στην ιστορία και σε σημαντικά της πρόσωπα και θα μάθουμε για ιδιαίτερες στιγμές, για πάθη και πικάντικους έρωτες, για τελετουργίες και ανικανότητες αλλά και για τη θέση της ομοφυλοφιλίας στην Αρχαιότητα.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, διευκολύνοντας αρκετά τον αναγνώστη. Η γνωριμία του ανθρώπου με το σώμα και τη φύση του, ο ελεύθερος έρωτας στην αρχαιότητα, η Αίγυπτος και οι εξωπραγματικές απαιτήσεις των Φαραώ, η Ελλάδα και οι ερωτικές περιπτύξεις των επιφανών της αλλά και οι φαλλικές γιορτές και συνέχεια έχει η Ρώμη, η ιδιαίτερης χροιάς γιορτές της και η απαρχή του Χριστιανισμού.
Ακολουθεί το κεφάλαιο του Μεσαίωνα, όπου έζησαν η Ελοΐζα και ο Αβελάρδος, η Ιωάννα της Λωραίνης και έκαναν την εμφάνισή τους οι μάγισσες αλλά και οι πρώτοι οίκοι ανοχής.
Επόμενος σταθμός είναι η Αναγέννηση. Με τις καλλιτεχνικές της επαναστάσεις, τους επιφανείς ζωγράφους, τις δίκες για την ανικανότητα και την ανακάλυψη του προφυλακτικού.
Φτάνοντας στον Διαφωτισμό, μαθαίνουμε για τα ήθη της υψηλής κοινωνίας και για την αντισύλληψη αλλά και τη θέση που κατείχε ο έρωτας στη λογοτεχνία. Ο 19ος αιώνας είναι προ των πυλών. Ο Ναπολέοντας, η σεμνοτυφία, η λατρεία της αγνότητας και η γέννηση της ομοφυλοφιλίας, είναι μερικά από τα σημαντικά γεγονότα που χαρακτηρίζουν τον εν λόγω αιώνα.
Και οδηγούμαστε άρδην, στη σεξουαλική απελευθέρωση που εγκυμονεί ο 20ος αιώνας σε έναν κόσμο που αλλάζει, εξελίσσεται και προχωρά. Τα χάπια αντισύλληψης, οι χίπις και τα sex symbols, αλλάζουν τα δεδομένα και ανοίγουν μια νέα σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας του έρωτα.
Το τελευταίο κεφάλαιο, αφορά το σεξ του μέλλοντος και περικλείει ρομπότ και περίεργα όντα, πράγμα που ελπίζω να αποφευχθεί, σκεπτόμενος ο άνθρωπος με γνώμονα την καρδιά του.
Έννοιες όπως ο έρωτας, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οι απαγορεύσεις, ο γάμος, η «φυσιολογικότητα», ο προσανατολισμός, η διαστροφή και η πορνεία, αποσαφηνίζονται σε γενικές γραμμές και ερωτήματα όπως ήταν αποδεκτή η ομοφυλοφιλία στην αρχαιότητα ή είναι η πορνεία το αρχαιότερο επάγγελμα από αρχής του κόσμου, παίρνουν απαντήσεις χωρίς ταμπού.
Τι γνωρίζετε για τον ερωτισμό της βασίλισσας Βικτωρίας;
Ήταν ο Μιχαήλ Άγγελος ή ο Μονταίν ομοφυλόφιλοι;
Ποιες ήταν οι προτιμήσεις την Κλεοπάτρας;
Πως και πότε θεσπίστηκε η ισότητα μεταξύ των φύλων;
Γνωρίζουμε πότε έκανε την εμφάνισή του το πρώτο ερωτικό ζευγάρι;
Πολλές απαντήσεις, κρύβονται στις σελίδες του βιβλίου και περιμένουν τον αναγνώστη να τις ανακαλύψει, έχοντας πρώτα οπλιστεί με χιούμορ και αφαιρέσει τα οποία ταμπού τον διέπουν.
Η Laetitia Coryn είναι συγγραφέας κόμικς και συνεργάζεται με το περιοδικό AAARG.
Ο Philippe Brenot είναι ψυχίατρος και ανθρωπολόγος, διευθυντής του τμήματος Σεξολογίας του Πανεπιστημίου Paris Descartes.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίμετρο.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.