Τον Μάιο του 2017, οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ κυκλοφόρησαν στην χώρα μας το βιβλίο της ΜΑΪΤΕ ΚΑΡΑΝΘΑ με τίτλο «ΛΟΓΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ».

Πολυβραβευμένο, και δικαίως, απέσπασε τα βραβεία: Εθνικό ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, Βραβείο του εκδοτικού οίκου Edebe, Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Serra d’Or, Βραβείο του διαδικτυακού περιοδικού νεανικής λογοτεχνίας El Templo de las Mil Puertas, Βραβείο Fada a la Cultura.

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που εξαφανίστηκε η έφηβη Μπάρμπαρα Μολίνα, αφήνοντας πίσω της ένα σημείωμα για να μην την ψάξουν. Η ζωή των δικών της ανθρώπων αλλάζει. Η μητέρα της, βιώνοντας τον πόνο και την απόγνωση της εξαφάνισης του παιδιού της, αποτραβιέται από την ζωή, ζει με χάπια, έχει γίνει η σκιά του εαυτού της και είναι έρμαιο του συζύγου της, χωρίς κουράγιο και ελπίδα. Ο πατέρας της έχει κάνει ό,τι ενέργειες θα μπορούσε να κάνει. Η κολλητή της φίλη είχε ήδη αποτραβηχτεί από κοντά της, πριν από την εξαφάνιση της, θυμωμένη που η Μπάρμπαρα τής πήρε το πιο γοητευτικό αγόρι του σχολείου. Όμως τώρα που η Μπάρμπαρα έχει χαθεί, νοιώθει κάποιες τύψεις. Οι θείοι της, οι οποίοι τη λάτρευαν και την στήριζαν πάντα, δεν γνωρίζουν τίποτα. Ούτε και ο καθηγητής της, αυτός ο κούφιος και ελκυστικός άντρας που εκμεταλλευόμενος τη θέση του, παρενοχλεί τις μαθήτριες του.
Αν και υπέθεσαν ότι το έσκασε από το σπίτι, το γεγονός ότι βρήκαν την τσάντα της και σημάδια αίματος κάνουν τον υπαστυνόμο Σαλβαδόρ Λοθάνο να πιστεύει πως το κορίτσι έχει πέσει θύμα απαγωγής. Ο υπαστυνόμος σε 24 ώρες, αποχωρεί από την υπηρεσία του για να βγει σε σύνταξη. Παραδίδει τις εκκρεμείς υποθέσεις στον νεαρό αντικαταστάτη του, και μαζί αναφέρει την υπόθεση της Μπάρμπαρα. Μια υπόθεση που αν και έχει εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο, έχει ψάξει τα πάντα, αρνείται να την κλείσει και να την θέσει στο αρχείο, σε αντίθεση με όλους όσους πια πιστεύουν ότι η 15χρονη είναι πια νεκρή.
Ένα τηλεφώνημα λίγες μόλις ώρες πριν φύγει ο υπαστυνόμος από την υπηρεσία, θα ταράξει τα νερά. Και τότε όλα αρχίζουν ξανά για τον αξιωματικό της αστυνομίας, μα και για όλους του ήρωες. Και εδώ σταματάμε κι εμείς, η περίληψη του βιβλίου στο οπισθόφυλλο είναι όλα όσα πρέπει να ξέρουμε εξ αρχής.
Και ενώ θέλουμε να μιλήσουμε συνολικά για το έργο, όλο αυτό που διαβάσαμε, όλη η ιστορία να κινείται ενάντια στον χρόνο και ουσιαστικά να διαδραματίζεται σε ώρες, οι νέες ενδείξεις, τα ερωτήματα, η αγωνία, τα ψέματα και τα μυστικά, το σκοτάδι και ο τρόπος που φωτίστηκε, η απειλή και ο εκβιασμός, οι αμφισβητήσεις και οι παραπλανήσεις, η υποκρισία, οι τιμωρίες, ο φόβος και η σιωπή, τα αδιέξοδα, μας κρατούν ακόμα σε εγρήγορση και σε μια αδυναμία να το παρουσιάσουμε όπως θα του έπρεπε.
Ένα έργο απόλυτα κοινωνικό που προβληματίζει και αφυπνίζει, ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ με αστυνομική χροιά, γραμμένο με στρωτή γραφή, που δίνει «φωνή» στους ήρωες, και αν και είναι σε τριτοπρόσωπη αφήγηση το μεγαλύτερο μέρος, η αμεσότητα της πρωτοπρόσωπης γραφής, υπάρχει στη «φωνή» της Μπάρμπαρα, κάνοντας ακόμα πιο συγκλονιστική την τραγική αφήγηση της. Ναι, ο αναγνώστης γνωρίζει από την αρχή ότι η Μπάρμπαρα δεν είναι νεκρή. Ναι, είναι ένα σκληρό βιβλίο, όσον αφορά στη θεματογραφία του και όχι στις περιγραφές του, είναι όμως ένα βιβλίο αφύπνισης, ένα βιβλίο που μέσα από την πένα της η συγγραφέας καταφέρνει να θίξει εξαιρετικά ένα δύσκολο κοινωνικό πρόβλημα, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί εικόνες ή περιγραφές που απωθούν. Άλλωστε χαρακτηρίστηκε νεανικό βιβλίο. Χωρισμένο σε 3 μέρη, με μικρά κεφάλαια, με γρήγορη κινηματογραφική ροή, κλιμακούμενη ένταση και ένα συγκλονιστικό τέλος, καθιστά το βιβλίο ευκολοδιάβαστο για τον αναγνώστη που θα προχωρά τις σελίδες ασταμάτητα, προσπαθώντας να ανακαλύψει την αλήθεια και τον πραγματικό ένοχο.
Ακολουθήστε τον υπαστυνόμο Σαλβαδόρ Λοθάνο –είμαστε σίγουροι ότι θα τον λατρέψετε- σε αυτή την τελευταία μέρα πριν την επίλυση της υπόθεσης, σε αυτήν την τελευταία μέρα της θητείας του στο σώμα, και ανακαλύψτε την αλήθεια της Μπάρμπαρα μέσα από αυτό το «βιβλίο-καταγγελία»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Καμιά φορά η αλήθεια βρίσκεται κρυμμένη στο σκοτάδι και, για να έρθει στο φως, αρκεί μια χαραμάδα…
Η δεκαπεντάχρονη Μπάρμπαρα Μολίνα εξαφανίζεται από το σπίτι της. Η αστυνομία αρχικά θεωρεί πως το έσκασε, αλλά ένα τηλεφώνημα της κοπέλας στη μητέρα της αλλάζει τα δεδομένα. Είναι η τελευταία φορά που έρχεται σε επαφή με τους δικούς της. Ύστερα από αυτό δεν υπάρχουν νέα της και όλοι τη θεωρούν νεκρή. Όμως η Μπάρμπαρα είναι ζωντανή. Το ίδιο και το τρομερό της μυστικό.
Τέσσερα χρόνια αργότερα το μυστήριο της εξαφάνισής της παραμένει άλυτο. Ώσπου ένα νέο τηλεφώνημα έρχεται να ανατρέψει τη ζωή όλων: μιας μητέρας που έχει χάσει την ελπίδα πως θα ξαναδεί την κόρη της, ενός αστυνομικού που ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί, μιας κοπέλας που πρόδωσε την καλύτερή της φίλη…
Μια ιστορία γεμάτη μυστικά, ψέματα και παραπλανητικά στοιχεία, μια συγκλονιστική αφήγηση που αποκαλύπτει την υποκρισία της σύγχρονης κοινωνίας.
Ένα νεανικό μυθιστόρημα που τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Ισπανίας και άλλα σημαντικά βραβεία, ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσει σε 14 χώρες.»