Συγγραφέας του βιβλίου «Το ναυάγιο της Καράντρα» – Εκδόσεις «Πηγή»

Ήταν 11 χρόνων ο Άγγελος Κυπριανός όταν ξεκίνησε να φτιάχνει την Βιτάλλια, τον κεντρικό κόσμο ενός ευρύτερου σύμπαντος. Στα 35 του και ενώ ήδη έχει εκδώσει το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα πειρατικής φαντασίας, αισθάνεται πως δεν την έχει ολοκληρώσει. «Νομίζω πως γεννήθηκε μαζί μου και θα τελειώσει και μαζί μου, δεν είναι ένα έργο στο οποίο σκοπεύω να βάλω μια τελεία. Θα συνεχίσω να την εμπλουτίζω όσο υπάρχω, μαζί με άλλους κόσμους που φτιάχνω παράλληλα», λέει στο Vivlio-life. Στον ιδιαίτερο μυθοπλαστικό κόσμο του συγγραφέα, οι αναγνώστες θα ταξιδέψουν σε επικίνδυνες θάλασσες, θα γνωρίσουν τρομακτικά πλάσματα με λέπια, απόκοσμους τόπους, ζούγκλες και πειρατικά λημέρια. Ήρωάς του ο Αρσίκ, η προσπάθεια του οποίου να βρει τη θέση του πάνω στον κόσμο θα συνεπάρει τους λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας.

Το μυθιστόρημά σας αποτελεί την πρώτη ιστορία από τον κόσμο του MeteorTales, τη Βιτάλλια. Βάλτε μας σ’ αυτόν τον κόσμο.
Η Βιτάλλια είναι ο κεντρικός κόσμος ενός ευρύτερου σύμπαντος που ονομάζεται Ράντρουμ. Η Βιτάλλια μετράει τέσσερις εποχές και ένα σύνολο 2000 ετών περίπου ιστορίας. Είναι ένας κόσμος που γεννήθηκε μέσα από τις φωτιές του πολέμου μιας και απέκτησε ζωή την εποχή που συγκρούστηκαν οι Θεοί μεταξύ τους, διεκδικώντας το νέκταρ που βρισκόταν στο εσωτερικό της, την ενέργεια του Μετεωρίτη που τη δημιούργησε.

Ταξιδεύουμε μαζί σας σε «άγνωστες θάλασσες, μυθικούς ναούς, δαιμονικούς κόσμους…». Πόσο θα τρομάξουμε από αυτά που κρύβει μέσα της η αφιλόξενη θάλασσα που μας παρασέρνετε αναγνωστικά;
Οι νότιες θάλασσες έχουν μια φήμη ως προς την επικινδυνότητά τους. Ωστόσο, στο Ναυάγιο ταξιδεύουμε στην Βέσπια Θάλασσα, τη μόνη απαγορευμένη θάλασσα από όλους τους Θαλασσάρχοντες της αυτοκρατορίας της Τρίαινας. Ο λόγος που έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στην Βέσπια, είναι μια σειρά από ανεξήγητα φαινόμενα και μαρτυρίες για άγνωστες και τρομερά επικίνδυνες δυνάμεις, μιας και είναι γνωστό ότι «καταπίνει» πλοία ολόκληρα μαζί με τα πληρώματά τους.

Οδηγός μας σ’ αυτό το τρομακτικό ταξίδι, ο Αρσίκ. Σε ποιον τόπο ζει, πώς ξεκινάει η καθηλωτική περιπέτεια του ήρωά σας και πού τοποθετείτε χρονολογικά την ιστορία σας;
Ο Αρσίκ ζει στη νήσο Σάραπορτ, μία από τις πόλεις-κράτη της αυτοκρατορίας της Τρίαινας. Το Σάραπορτ είναι μεν ένα εμπορικό λιμάνι αλλά ταυτόχρονα είναι φυσικά και πειρατικό λημέρι, στο οποίο οι συντεχνίες λειτουργούν ως παρακράτος. Η σκιά της Νήσου ωστόσο είναι η τεράστια ζούγκλα που καλύπτει όλη την έκταση του νησιού πέρα από τον κεντρικό καταυλισμό.
Χρονικά, βρισκόμαστε στην τέταρτη εποχή της Βιτάλλια όπου τα βασίλεια του κόσμου έχουν εδραιωθεί και η σκιά των Θεών πια παραμένει περισσότερο σαν ανάμνηση στον κόσμο των θνητών. Σε αυτήν την εποχή, ο Αρσίκ προσπαθεί να βρει τη θέση του πάνω στον κόσμο.

Μαέστρα. Η γυναίκα που θα δούμε στο πλευρό του Αρσίκ. Μια γνωριμία κάτω από περίεργες συνθήκες, μια σχέση δυνατή που γεφυρώνει αιώνες και διαφορετικούς κόσμους. Τι είναι αυτό το κάτι που τους φέρνει κοντά;
Για τον Αρσίκ, η Μαέστρα είναι ένα εσωτερικό κάλεσμα που τον τραβάει πάνω της σχεδόν (αν όχι τελείως) μοιρολατρικά. Χωρίς να το ξέρει, είναι μια Νέμεσις που έρχεται να του δείξει ποιος πραγματικά είναι. Για την Μαέστρα, ο Αρσίκαντιπροσωπεύει την άγουρη δύναμη και το πάθος που έχουν οι θνητοί, σε αντίθεση με τις μακρές ζωές των ξωτικών που βιώνουν διαφορετικά την πραγματικότητα, όντας στον πλανήτη για τόσους αιώνες.

Υπάρχει, όμως και η Καράντρα του τίτλου. Ποια είναι αυτή η γυναίκα και πόσο θα επηρεάσει την πλοκή της ιστορίας σας;
Η Καράντρα έχει την ικανότητα να αισθάνεται τον πόνο, την χαρά και γενικότερα τα συναισθήματα των ανθρώπων που επικρατούν σε ένα ευρύτερο περιβάλλον. Η δύναμή της μεταβάλλεται ανάλογα με το τι επικρατεί στα μέρη που ταξιδεύει και έτσι, όταν διασχίζει κάποια στιγμή τυχαία την Βέσπια Θάλασσα, νιώθει την οδύνη που έχει άδικα προκληθεί και αποφασίζει, να απαντήσει στο κάλεσμά αυτό με ό,τι δυνάμεις κατέχει.

Δρακοφυλή των Σαρκάντα. Τρομακτικά πλάσματα με λέπια και απόκοσμο πρόσωπο ερπετού. Πώς ήταν οι μέρες και νύχτες συγγραφής σας περιγράφοντας τον κόσμο αυτών των απόκοσμων πλασμάτων;
Όλες οι καλές ιστορίες φαντασίας κρύβουν δράκους, έστω και σε διαφορετικές μορφές. Οι δράκοι είναι σύμβολο δύναμης, μαγείας και είναι το μέσο που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να ξεπεράσει τα όρια της θνητής δύναμης. Είναι όμως και πλάσματα άπληστα σύμφωνα με τους κοινούς μύθους και τους τραβάει το χρυσάφι και η μαγεία σαν μαγνήτης. Δημιούργησα την δρακοφυλή των Σαρκάντα πάνω στα ίδια πρότυπα και απόλαυσα πάρα πολύ την διαδικασία συγγραφής της προέλευσης και της ιστορίας τους, την οποία και έχω περιλάβει σε ένα από τα επόμενα βιβλία που θα κυκλοφορήσω.

Σ’ αυτό το μυθιστόρημα δε βλέπουμε μόνο την αγάπη σας για τη λογοτεχνίαπειρατικής φαντασίας αλλά και για τη μουσική στην οποία επίσης έχετε δείξει πολλά. Ήταν εύκολο να «χωρέσει» τόσο αρμονικά η μουσική σ’ ένα μυθιστόρημα φανταστικού;

Η μουσική για μένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε τέχνης. Θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην περιέχει μουσική μια πειρατική ιστορία μιας και σαν αντικείμενο στην λογοτεχνία του Φανταστικού, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για να ενισχύσουν την ιστορία. Οι βάρδοι εξάλλου, είναι τεράστιο μέρος της λογοτεχνίας αυτής. Τα κομμάτια τα είχα εμπνευστεί καιρό πριν και όταν έγραψα την ιστορία, ήταν η επόμενη φυσική κίνηση το να τα συνδέσω.

Είστε τραγουδοποιός Αμερικάνικης Φολκ Μουσικής και ιδρυτής ενός μουσικού project που ειδικεύεται σε ατμοσφαιρική μουσική συγκεκριμένης θεματολογίας όπως αναφέρει το βιογραφικό σας. Η θεματολογία αφορά το «φανταστικό»;
Ναι, ακριβώς. Έχω ξεκινήσει τελευταία όλο και πιο ενεργά να ανακατεύομαι με τη μουσική γύρω από το Φανταστικό. Υπάρχουν τόσες ιστορίες που αξίζουν να μελοποιηθούν όσο και να γραφτούν. Απολαμβάνω πολύ αυτήν την διαδικασία και θέλω να γράψω πολλά «βαρδοτράγουδα».

Δεν είναι μόνο τα ονόματα των πρωταγωνιστώνεντυπωσιακά, αλλά και των δευτεραγωνιστών σας.Γκόλντεριμ, Μάαρο, Τάλος, Άρθαξ, Σέντρικ, Εντόριους, Τάαουρουμ! Τα εμπνευστήκατε κατά τη συγγραφή ή υπήρχαν καταχωρημένα στο μυαλό σας κι αναζητούσαν την κατάλληλη στιγμή για να ξεπηδήσουν στις σελίδες σας;
Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες δημιουργήθηκαν μαζί με τον κόσμο. Την Βιτάλλια ξεκίνησα να την φτιάχνω όταν ήμουν 11 χρονών. Και τώρα, στα 35 μου ακόμα δεν την έχω τελειώσει. Νομίζω γεννήθηκε μαζί μου και θα τελειώσει και μαζί μου, δεν είναι ένα έργο στο οποίο σκοπεύω να βάλω μια τελεία. Θα συνεχίσω να την εμπλουτίζω όσο υπάρχω, μαζί με άλλους κόσμους που φτιάχνω παράλληλα.

«Το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα πειρατικής φαντασίας», γράφει κάτω από τον τίτλο του εξωφύλλου. Πώς υποδέχτηκε το ελληνικό αναγνωστικό κοινό αυτό το νέο είδος λογοτεχνίας;
Το βιβλίο αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο. Αυτό διαβάζω από τις κριτικές και αυτό βλέπω από τα σχόλια. Ήταν για μένα μια πολύ εμπνευσμένη ιστορία με τεράστιο συναισθηματικό φορτίο το οποίο ήθελα να το μεταφέρω στο βιβλίο. Ένα κομμάτι του Αρσίκ υπάρχει μέσα μου και ένα κομμάτι από όλους τους χαρακτήρες επίσης και ήταν για μένα ένα προσωπικό στοίχημα να το αποτυπώσω στην ιστορία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο Αρσίκ είναι ένας πρώην θαλασσοπόρος που ορκίστηκε να μην πεθάνει στη θάλασσα. Αποσύρθηκε στη νήσο Σάραπορτ όπου γεννήθηκε και πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της στεριανής ζωής του, ένα μέρος που είναι γνωστό ως ένα από τα πιο εμπορικά λιμάνια του Νότου καθώς επίσης και ένα από τα πιο επικίνδυνα πειρατικά λημέρια. Ο Αρσίκ έζησε αρκετούς τρόμους σε ταξίδια που δούλεψε ως μισθοφόρος, ναύτης, σωματοφύλακας, βοηθός καπετάνιου, ληστής και ό, τι άλλο θέλησαν οι Θεοί για αυτόν και έτσι, αποφάσισε να παραμείνει στη στεριά και στα καταγώγια που νιώθει πως του αρμόζουν.
Όσοι τον ξέρουν, γνωρίζουν για τον ευέξαπτο χαρακτήρα του, τον θυμό που μαζεύεται σαν τρίγωνο στο μέτωπό του και οδηγεί το αδύναμο και ασθενικό σκαρί του σε απεχθείς πράξεις πρωτόγνωρης βίας – μια φωτιά μέσα του που σβήνει μόνο προσωρινά από το ρούμι που τον συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η μοίρα, όμως, επιφυλάσσει ένα τουλάχιστον ακόμα ταξίδι για τον Αρσίκ. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι η θάλασσα κρύβει πολλά περισσότερα μυστικά από όσα μπορούσε να φανταστεί και ένα κάλεσμα θα τον τραβήξει σε πρωτόγνωρες φουρτούνες, εσωτερικές και μη.

Βιογραφικό
Ο Άγγελος Κυπριανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και μεγάλωσε στο νησί των Σπετσών. Είναι τραγουδοποιός Αμερικάνικης Φολκ Μουσικής με το καλλιτεχνικό όνομα Remi & the road και έχει στο ιστορικό του 6 δίσκους και αμέτρητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι επίσης ο ιδρυτής του σχήματος Theanivar, ενός μουσικού project που ειδικεύεται σε ατμοσφαιρική μουσική συγκεκριμένης θεματολογίας. Το πρώτο του μυθιστόρημα λογοτεχνίας του Φανταστικού ονομάζεται “Ο Οίκος των Βέρεμον” και κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Πηγή. Ανάμεσα σε άλλα έργα του είναι το μιούζικαλ “Λετζέντα” και η ταινία “I dreamt about this” καθώς επίσης και το επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων και στρατηγικής με τίτλο Meteor Tales. Το βιβλίο “Το ναυάγιο της Καράντρα” αποτελεί την πρώτη ιστορία από τον κόσμο του Meteor Tales, τη Βιτάλλια.