H πολυγραφότατη συγγραφέας Άννα Γαλανού είναι μια δυναμική παρουσία στο χώρο της συγγραφής. Με τη δεινή γραφή της μέσα από το συναρπαστικό της μυθιστόρημα με ιστορικό φόντο μας ταξιδεύει στην ενετοκρατούμενη Κρήτη, στον τόπο καταγωγής της. Ηχηρά μηνύματα αγάπης, αυταπάρνησης, ελπίδας δεσπόζουν μέσα στο συγγραφικό της έργο. Είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο δράση, ανατροπές και εξελίξεις που καθηλώνει τον αναγνώστη.

– Ποια εσωτερική ανάγκη συντρέχει ώστε να μετουσιώνετε τις σκέψεις σας σε δημόσιο λόγο και να τις μοιράζεστε με ένα ευρύτερο κοινό;

Υπάρχει πάντα εσωτερική ανάγκη έκφρασης. Το αναγνωστικό κοινό, όμως, είναι εκείνο που επιλέγει αν το ενδιαφέρουν τα βιβλία μου ώστε να παρακολουθήσει τις σκέψεις μου, να τις αγκαλιάσει και να πορευτεί με τον δημιουργό τους.

– Το νέο σας συγγραφικό έργο είναι ένα μυθιστόρημα σε ιστορικό φόντο με μοναδική ατμόσφαιρα εποχής. Ποιο ήταν το έναυσμα για τη συγγραφή του;

Η τριλογία είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς μελέτης της εποχής που αναφέρεται, δηλαδή τον 16ο αιώνα και αφορά τις δύο αυτοκρατορίες που κυριαρχούσαν τότε: τους Ενετούς και τους Οθωμανούς. Δίνω περισσότερη έμφαση στην Ενετοκρατία, αυτό ήταν και το έναυσμα, μιας και ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζε πόσο σκληροί και αδυσώπητοι ήταν οι Ενετοί κατακτητές.

– Η καταγωγή σας από την Κρήτη τόπος άνθησης της λογοτεχνίας λειτούργησε καταλυτικά στην απαρχή του συγγραφικού σας έργου;

Ανέκαθεν με επηρέαζε ο τόπος καταγωγής μου, η ιστορία του και οι άνθρωποι. Ναι, για μένα έχει λειτουργήσει καταλυτικά, στην εξέλιξή μου σαν συγγραφέας.

– Η Εκδίκηση είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς ” Οι δρόμοι της καταιγίδας”. Πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι η συγγραφή της τριλογίας;

Η συγκεκριμένη τριλογία, ‘’Οι Δρόμοι της Καταιγίδας’’ έχει πολλά ιστορικά στοιχεία, όλα τεκμηριωμένα. Έπρεπε κατ’ αρχήν να συλλεχτούν, να αξιολογηθούν και στη συνέχεια να ταξινομηθούν ανάλογα με το κάθε βιβλίο. Αυτό όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

– Ποια ηχηρά μηνύματα θέλετε να περάσετε στους αγαπημένους σας αναγνώστες μέσα από το συναρπαστικό μυθιστόρημα σας “Εκδίκηση” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα;

Το μήνυμα της αυταπάρνησης, της αλήθειας, της ελπίδας και της δικαιοσύνης. Μα πάνω απ’ όλα εκείνο της πραγματικής αγάπης, που δεν έχει όρια.

– “Εκδίκηση” ένας τίτλος σύμβολο. Σε ποια μορφή εκδίκησης αναφέρεστε; Ποια η νοηματική του διάσταση;

Η χειρότερη μορφή εκδίκησης είναι εκείνη, προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν η ζωή που επιλέγουμε να ζήσουμε δεν συγκλίνει με τα πιστεύω μας.

– “Μπροστά στο χρήμα υποκλίνονται όλοι Ιμπραήμ”.- “Τυραννίς χρήμασι” (Το χρήμα αποβαίνει δυνάστης). Ηρόδοτος. Ποια η κοινωνική αναγκαιότητα της ύπαρξης του;

Διαχρονικό το ερώτημα προς όλους μας. Η άποψη που έχω για το χρήμα είναι πως η ωφελιμότητά του τελειώνει, εκεί όπου τελειώνουν και οι ανάγκες μας. Όταν ο πλουτισμός γίνεται και αυτοσκοπός, τότε αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα.

– “Η εκδίκηση πηγάζει πάντοτε από την αδυναμία της ψυχής, που δεν είναι ικανή να υποφέρει τις προσβολές “Φρανσουά ντε Λα Ροσφουκώ. Ποια η προσωπική σας εκτίμηση;

Εν μέρει σωστό, κατ’ εμέ. Πολλές φορές πηγάζει και από το υστέρημα ψυχής, που έχει σχέση με τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

– Υπάρχουν πραγματικά πρόσωπα και περιστατικά από τα οποία εμπνευστήκατε ή αφορά εξολοκλήρου μυθοπλασία;

Τα ιστορικά στοιχεία που παρατίθενται στην τριλογία είναι πραγματικά. Το μυθοπλαστικό κομμάτι είναι δικής μου έμπνευσης.

– Η μοίρα ή οι επιλογές τους καθορίζουν τους ήρωες σας;

Υπάρχει μια αναλογία σ’ αυτό. Ισομερή θα την χαρακτήριζα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, μεσολαβούν και απρόσμενα γεγονότα που επηρεάζουν την εξέλιξη της ιστορίας, ανεξάρτητα από τα δύο προηγούμενα.

– Ως καλλιτεχνική φύση με πινέλα τα δάχτυλά σας ποια χρώματα θα χρησιμοποιούσαμε για να αποδώσετε το πορτραίτο της εικονιζόμενης ηρωίδας σας;

Κόκκινο και χρυσό.

– Ποια η αγαπημένη σας ρήση που υιοθετήσατε στη ζωή σας;

Ο ανήφορος και ο κατήφορος είναι ο ίδιος δρόμος – Ηράκλειτος.

 

Η τριλογία “Οι δρόμοι της καταιγίδας” της Άννας Γαλανού, ολοκληρώνεται με το τρίτο μέρος με τίτλο “Εξιλέωση” που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα στις 21 Μαρτίου.