Φιόνα Μάκιντος,

Έρωτας Ως Την Άκρη Του Κόσμου

os thn akri
Είδος: Eποχής

http://stonasterismotouvivliou.blogspot.gr/2015/09/blog-post_74.html
Βαθμολογία: 9/10

Από την Ελισσάβετ Μαρία Δέδε

Τελευταία υπάρχει μια τάση στην αγγλόφωνη Λογοτεχνία έκδοσης έργων ιστορικού υπόβαθρου, που αναδεικνύουν τη συμβολή της Βρετανίας πάνω στον τομέα της Νοσηλευτικής εν καιρώ Πόλεμου.
Το πιο αξιόλογο από αυτά είναι σίγουρα ο Έρωτας Ως Την Άκρη Του Κόσμου της Αυστραλιανής Φιόνα Μάκιντος.
Ένα μυθιστόρημα γεμάτο συναισθήματα που θα σας αγγίξει σίγουρα βαθιά, κομίζοντας όμορφα μηνύματα για την ειρήνη και φυσικά για την ομορφιά του έρωτα!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Μεσούντος το Α Παγκοσμίου Πολέμου, με το επώνυμό της να προδιαγράφει …ένα πεπρωμένο ταγμένο στην προσφορά, η Κλερ Νάιτινγκέιλ κατατάσσεται στις εθελόντριες νοσοκόμες που ανέλαβαν την περίθαλψη των τραυματιών στην Καλλίπολη.
Ανάμεσα στους τραυματίες, η Κλερ γνωρίζει τον Aυστραλό αξιωματικό του Ιππικού, Τζέιμι Ρεν, κι ένας φλογερός έρωτας πυρπολεί τις καρδιές τους για πάντα.
Στο μέτωπο ο Τζέιμι Ρεν θα γνωρίσει τον Τούρκο στρατιώτη Ατζάρ Σαχίν, έναν φιλειρηνιστή ποιητή, και η φιλία τους αυτή θα αφήσει έναν σύνδεσμο ακατάλυτο ανάμεσά τους…
Οι μάχες μένονται άγριες κι η Κλερ χάνει τα ίχνη του Τζέιμι, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει πως ζει.
Η εναγώνια αναζήτησή της μετά τον Πόλεμο την οδηγεί πίσω στην σαγηνευτική Κωνσταντινούπολη.
Εκεί θα συναντήσει τον Σαχίν τον σχετικά νέο πατέρα του στρατιώτη Άτζαρ, έναν γοητευτικό, θλιμμένο διανοούμενο που συγκινείται βαθιά από την ευαίσθητη Κλερ.
Ανάμεσα στα αρώματα των κήπων και τους ατμούς των χαμάμ της ωραίας Κωνσταντινούπολης, η Κλερ θα νιώσει την καρδιά της να χτυπά παράξενα για τον αρρενωπό Σαχίν, όμως βαθιά μέσα της τρεμοφέγγει η ελπίδα να ξαναβρεί τον Τζέιμι…
Μια σειρά συμπτώσεων και μια αθόρυβη θυσία θα κρίνουν τις εξελίξεις…

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το μυθιστόρημα, “Έρωτας Ως Την Άκρη του Κόσμου”
είναι μια υπέροχη ιστορία αγάπης και πολέμου που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
Προσωπικά μου έφερε στο νου βιβλία παλαιότερης εποχής πλημμυρισμένα συναισθήματα κι ευρηματικούς χαρακτήρες.

Στο επίκεντρο μια ευσυνείδητη, γοητευτική νοσοκόμα, η Κλερ, που βλέπει τον πόλεμο να της στερεί φίλους και τον μεγάλο της έρωτα.
Γύρω της πολλά πρόσωπα.
Οι στρατιώτες του μετώπου, οι συνάδελφοι στο νοσοκομείο, η μυστηριώδης αριστοκράτισσα με τη σοφία της αγάπης,η φιλόξενη τουρκική οικογένεια και ο επιβλητικός καθηγητής Σαχίν…
Μια αναζήτηση ανάμεσα στους γοητευτικούς δρόμους της μαυλιστικής Ανατολής και τα μυστικά μονοπάτια της γυναικείας ψυχής.

Χαρακτήρες ανάγλυφα ιχνηλατημένοι, με ωραίες αξίες και αρχές, εγείρουν την ειλικρινή συμπόνια του αναγνώστη που συμπάσχει μαζί τους, καθώς ο έρωτας κι ο πόλεμος στροβιλίζονται σε ένα θανάσιμο σφιχταγκάλιασμα .

Κάτι που με εντυπωσίασε πολύ στο βιβλίο αυτό, είναι οι παραστατικές σκηνές από το μέτωπο, που αποδίδουν την αγωνία των στρατιωτών και τους ιερούς δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα τους…
Η συγγραφέας -αν και γυναίκα- ανιχνεύει πετυχημένα τις ιδιαιτερότητες της αντρικής ψυχής και τους κώδικες της συντροφικότητάς των συμπολεμιστών.
Οι στιγμές από τα χαρακώματα,οι ζωηροί διάλογοι, η φυσαρμόνικα, τα φυλαχτά ,τα στερνά λόγια των τραυματιών, σαλπίζουν όλα ένα απεγνωσμένο αίτημα ειρήνης και μου έφεραν στον νου μεγάλα αντιπολεμικά έργα, όπως το “Ουδέν Νεώτερον Από το Δυτικό Μέτωπο” του Ρέμαρκ, τον “Καλό Στρατιώτη Σβέικ” κ.α.
Ο Τούρκος στρατιώτης Ατζάρ για παράδειγμα θυμίζει τόσο Χικμέτ, κι έχει μια ψυχή βγαλμένη από τον Λόφο Με τις Παπαρούνες, το εμβληματικό πλέον αντιπολεμικό απόσπασμα από τη “Ζωή εν Τάφω” του δικού μας Μυριβήλη που τόσο γλαφυρά μας μετέφερε τη φρίκη των χαρακωμάτων και τον πόθο για ειρήνη. …

Ο κεντρικός άξονας του “Έρωτα Ως την Άκρη του Κόσμου”, δηλαδή το “οδοιπορικό- μιας- Νοσοκόμας- στον -πόλεμο ” δεν είναι κάτι πρωτότυπο, τουναντίον, τον συναντάμε συχνά σε αγγλικά μυθιστορήματα εποχής:
Η Βρετανία ως αποικιοκρατική δύναμη διεξήγαγε αρκετούς πολέμους στον 20ο αιώνα ,όμως σε αυτά τα πεδία των μαχών ανέπτυξε και μια σημαντική προσφορά στην ανθρωπότητα.
Χάρη στην εμβληματική Φλώρενς Νάιτινγκειλ στα βρετανικά μετόπισθεν εξελίχθηκε η Νοσηλευτική, αποκτώντας κανόνες κι επιστημονικότητα, με τη γυναίκα νοσοκόμα να αποκτά τη θέση και το κύρος που της άξιζε.
Από την Κριμαία και τα χαρακώματα του Α Παγκοσμίου Πολέμου ως τις μάχες του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Αγγλίδα Νοσοκόμα πρωτοστάτησε στην περίθαλψη των τραυματιών.

3 βρετανικά μυθιστορήματα ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια –στην Ελλάδα και διεθνώς- με αυτή τη θεματική, σε μια ατυπη τριλογία.
Το Λουλούδι της Κριμαίας της Γκέρσον (για τον πόλεμο του 1854),
το Κορίτσι Κάτω Απ την Ελίά της Λι Φλέμινγκ(για τη Μάχη της Κρήτης)
και τώρα ο Έρωτας ως την Άκρη της Μάκιντος (για τη μάχη της Καλλίπολης).
Από αυτά τα τρία βιβλία, το μυθιστόρημα της Μάκιντος είναι το αρτιότερο σε πλοκή και δύναμη συναισθημάτων.
Η Αυστραλή Μάκιντος παρουσιάζει μεγαλύτερο ταμπεραμέντο στη γραφή από το γνώριμο βρετανικό στιλ, που συναντάμε στα άλλα δυο σχετικά έργα.
Οι χαρακτήρες βγαίνουν στο προσκήνιο και δρουν, χωρίς να πνίγονται στις ψυχρές , διεξοδικές περιγραφές, που συνατάμε κατα κόρον σε μυθιστορήματα της σύγχρονης αγγλικής σχολής.
Οι ήρωες της Μάκιντος βιώνουν τα συναισθήματά τους σε όλα τους τα ερεβώδη βάθη, πράγμα που τους προσδίδει τραγικότητα, που συγκλονίζει την ψυχή μας.
Η απώλεια είναι διάχυτη και γίνεται βίωμα του αναγνώστη.
Το αίτημα της αγάπης ξεπηδά ηχηρό κι επιτακτικό.
Tο πρωταγωνιστικό ζευγάρι δεν επισκιάζει τα περιφερειακά πρόσωπα, αφού κάθε χαρακτήρας δίνει ένα προσωπικό στίγμα.
Η ηλικιωμένη φίλη με τις προνοητικές διδαχές της, ο σαρκαστικός, άτσαλος “Πατάτας ” με τη χρυσή καρδιά…
Ο πλέον βαθυστόχαστος και τραγικός χαρακτήρας έιναι σίγουρα ο καθηγητής Σαχίν, που υπερτερεί του καλοσυνάτου και γενναίου Τζέιμι Ρεν σε πολυπλοκότητα.
Ενώ ο Τζέιμι Ρεν διατηρέι τα γνωρίσματα του θετικού ανθρώπου που διασώζει την ευαισθησία και το σθένος του,
ο Σαχίν αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην επιθυμία και το καθήκον, στον πόνο, αντιμαχόμενος το προσωπικό του σκοτάδι.
Με αφορμή αυτόν περιηγούμαστε σε έναν κόσμο γοητευτικών παραδόσεων ενός κόσμου αλλοτινού και μυούμαστε στη μαγευτική Κωνσταντινούπολη.
Εδώ, η Μάκιντος μας προσφέρει ένα αξέχαστο ταξίδι στα άδυτα της τούρκικης καθημερινότητας, με εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές σε αντιδιαστολή με την ασχήμια του πολέμου…

Σε αυτό το σημείο κορυφώνεται η ερωτική πλευρά της ιστορίας μας.
Το αθόρυβο μεγαλείο του στιβαρού Τούρκου Σαχίν είναι καταλύτης και συμβάλλει σε ένα δυναμικό όσο και συγκινησιακά φορτισμένο φινάλε, που επιδαψιλέυει την αγωνία σταγόνα σταγόνα.
Ένα μυθιστόρημα που παρά την έκτασή του δε θα σας κουράσει και διατηρεί τη γοητεία του- τόσο στις στιγμές του πολέμου όσο και μετά το τέλος του.

Το Έρωτας ως Την Άκρη Του Κόσμου είναι ένα σπουδαίο αντιπολεμικό βιβλίο, που με όχημα τη φιλία και τον έρωτα καταγγέλλει τον παραλογισμό του πολέμου και αξίζει να διαβαστεί από όλους…