ΑΠΛΩΜΑΤΑ ΣΚΕΨΗΣ

Τα ασπρόρουχα της μνήμης
σ’ ένα τετράδιο να στοιβάζω άρ χισα
νωπά τινάγματα του ν ου, απλώματα σκέψης.
Δυνατό άνεμο έστειλα να στεγνώσουν.
Άκουγα τις άκρες τους να κτυπούν
μετέωρα φτερουγίσματα μικρών πε λαργών.
Μ’ ευλάβεια τα εναπόθεσα στα συρτάρια της μνημοσύνης.
Αλήθειες και ψέματα, άνισες μάχες, μ’ έστησαν όρθια.
Το πέλαγος αγνάντεψα,
λίγα κύματα πρόφθασα…

«Την ποίηση της Αργυρώς Αγγελίνα Ζωγράφου στην πρώτη ποιητική συλλογή της «Ανισόπεδες σκέψεις» σηματοδοτούν και φωτίζουν διαβάσεις που αποσκοπούν να μας οδηγήσουν στο ξέφωτο μιας πραγματικότητας, λυτρωτικά.
Ανισόπεδες επιστροφές, ανισόπεδες θύμησες, αναμνήσεις, στιγμές, ανισόπεδοι πόθοι φανερώνουν την ψυχοσύνθεση της ποιήτριας, που προσπαθεί να αναδείξει με πολλούς τρόπους όσα βίωσε η ίδια αλλά και καθένας από μας, για να μας οδηγήσει, σταθερά, να συναισθανθούμε βαθύτερες στιγμές και νοήματα…
» (Γιάννης Παπαθεοδώρου, ποιητής)

«Εκείνο που νομίζω πως ξεχωρίζει στην ποίηση της Αργυρώς είναι πως με αυτήν ξαφνικά κανείς συνειδητοποιεί πόσο μυθική είναι η καθημερινή μας ζωή: «Ασπρόμαυρη αποτύπωσες τη σκηνή στο νου σου. / Χαϊδεύοντάς τη με ζεστά δάχτυλα / μπροστά σου την αναβίωσες…»
Πρωταγωνιστικό ρόλο, βέβαια, παίζει εδώ η μνήμη, αλλά και αυτή δεν την χειρίζεται με θεωρητικό τρόπο, αλλά με μεγάλη οικειότητα: «Τα ασπρόρουχα της μνήμης» είναι μαζί και «απλώματα σκέψης», που την επόμενη στιγμή μπορούν να καταλήξουν σε «Ανισόπεδες σκέψεις», τίτλος της ποιητικής συλλογής που εκφράζει τη φωτεινή σχιζοφρένεια της ζωής μας: «Αλήθειες και ψέματα, άνισες μάχες, μ’ έστησαν όρθια
». (Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ)

Βιογραφικό

Γεννήθηκα στη Λιβαδειά το 1956.
Το πρώτο μου μυθιστόρημα «Το Δυσλεκτικό Βραχιόλι του Μάρτη» κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις «Θερμαϊκός».
Έχω παρουσιάσει αρκετές φορές ανέκδοτα διηγήματα, παραμύθια και ποιήματά μου σε εκδηλώσεις για παιδιά (ανάγνωση, εργαστήρια δημιουργικότητας) στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.
Έχω συμμετάσχει ως εθελόντρια στην Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με τίτλο «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο» στην ενότητα «Ένα εργαστήριο για τη Χιονάτη και τα σημεία με τον τρόπο της Warja Lavater».
Συμμετείχα σε σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής όπου ολοκλήρωσα σειρά διηγημάτων με θέμα την Έρκυνα, το ποτάμι της Λιβαδειάς.
Έχω παρουσιάσει ποιήματά μου σε εκδηλώσεις της «Εστίας Μητέρας» της Λιβαδειάς και στον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς σε εκδήλωση για τους Λιβαδειώτες Λογοτέχνες.
Έχω παρουσιάσει παραμύθια μου σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και σε εκδηλώσεις για ανάγνωση σε βιβλιοπωλεία στην Αθήνα.
Κυκλοφορεί το παραμύθι μου «Ο ξένος των Χριστουγέννων».
Αργυρώ Αγγελίνα Ζωγράφου

Ανισόπεδες σκέψεις

Λιανική τιμή: 10 ευρώ +ΦΠΑ

Σελ. 78

ISBN 978-618-5101-61-9

Σχήμα 17Χ24

Εκδόσεις Φίλντισι