Νέα σειρά: ΟΞΥΓΟΝΟ
Βιβλία για να αναπνεύσει ελεύθερα η σκέψη,
για να δούμε τον κόσμο αλλιώς

Περισσότερο «Οξυγόνο» υπόσχονται αυτό το φθινόπωρο οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ εγκαινιάζοντας μια νέα σειρά στο κατάλογό τους που περιλαμβάνει βιβλία τα οποία πραγματεύονται θέματα σύγχρονου προβληματισμού που απασχολούν όλη την ανθρωπότητα. Βιβλία που έχουν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και συζήτηση στο εξωτερικό από κορυφαίους συγγραφείς με διεθνή απήχηση. Η αρχή γίνεται με το δυνατό και προκλητικό βιβλίο της βρετανίδας Caroline Criado Perez με τίτλο Αόρατες γυναίκες, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμα τρία βιβλία μέσα στο έτος, και έπεται συνέχεια το 2020.

Η εκδότρια Ελένη Παπαγεωργίου εξηγεί ποιο ήταν το έναυσμα της δημιουργίας για τη συγκεκριμένη σειρά.
«Στις αρχές του 2019 κάναμε μια συνάντηση στα γραφεία μας με εκπροσώπους από πέντε Γάλλους εκδότες που βρίσκονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας έρευνας για τον ελληνικό εκδοτικό χώρο και την αγορά δικαιωμάτων. Μιλώντας για την κατηγορία του non fiction που φαίνεται να ενδιαφέρει όλο και περισσότερους αναγνώστες, δεχτήκαμε την ερώτηση αν και στην Ελλάδα τα πιο δημοφιλή θέματα είναι η οικολογία, η κλιματική αλλαγή, η ισότητα των φύλων, η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία και οι προκλήσεις της, η ψυχική υγεία. Αυθόρμητα απάντησα αρνητικά. Το σκέφτηκα καλύτερα και εξήγησα ότι για την ακρίβεια δεν υπήρχαν τα τελευταία χρόνια σημαντικά βιβλία για αυτά τα θέματα που εκδόθηκαν και διαβάστηκαν ευρέως από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Η κατηγορία του non fiction έχει όλο και μεγαλύτερη δυναμική στη χώρα μας, αλλά τα ράφια και οι λίστες των ευπώλητων κυριαρχούνται από νέες κυκλοφορίες για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την αρχαιότητα, την κρίση της δημοκρατίας, την οικονομία. Στα χέρια μας φτάνουν καθημερινά προτάσεις για μετάφραση τίτλων που πραγματεύονται τα θέματα που ανέφεραν οι Γάλλοι εκδότες, αλλά τις προσπερνάμε γιατί “ο Έλληνας αναγνώστης δεν ενδιαφέρεται”. Μήπως δεν έχουμε δίκιο;
Αυτό μας έβαλε σε σκέψεις και έτσι δημιουργήθηκε το Οξυγόνο, η νέα μας σειρά που εγκαινιάζεται με την κυκλοφορία του βιβλίου Αόρατες γυναίκες, μια αποκαλυπτική μελέτη για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών σήμερα και το έμφυλο κενό δεδομένων στις συγκοινωνίες, την εργασία, τον αστικό σχεδιασμό, την υγεία που κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του μισού πληθυσμού, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στο 2019 ακόμα τρία βιβλία.
Ελπίζουμε να βρουν την ανταπόκριση που τους αξίζει και από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό
».

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς Αόρατες γυναίκες: Προκαταλήψεις και διακρίσεις σε έναν κόσμο για άντρες, σε μετάφραση Κατερίνας Γουλέτη και Βασιλικής Μήσιου, η βραβευμένη βρετανίδα ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Caroline Criado Perez συγκεντρώνει για πρώτη φορά μελέτες περίπτωσης, ιστορίες και νέες έρευνες από όλο τον κόσμο που φωτίζουν τους υπόγειους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες αποκλείονται από την κυβερνητική πολιτική και την ιατρική έρευνα, την τεχνολογία, τους εργασιακούς χώρους, τον αστικό σχεδιασμό και τα μέσα ενημέρωσης. Το βιβλίο εκθέτει τα μεροληπτικά επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνουν έναν κόσμο που περιστρέφεται γύρω από το αντρικό σώμα και έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την ευζωία των γυναικών.
Η Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας και συνιδρύτρια του οργανισμού Women on top, αναφέρει για το βιβλίο: «Για όποιον ή όποια θέλει να καταλάβει γιατί το 2019 χρειάζεται ακόμα να συζητάμε για ισότητα και δικαιώματα των γυναικών, αυτό το βιβλίο δίνει μια ηχηρή απάντηση».

Θα ακολουθήσουν:
Ένα βαθιά επίκαιρο βιβλίο, το Ακατοίκητη Γη: Μια ιστορία του μέλλοντος του αμερικανού δημοσιογράφου David Wallace-Wells, με θέμα την κλιματική αλλαγή και όσα μας επιφυλάσσει. Σε αυτό το χρονικό του κοντινού μας μέλλοντος, ο David Wallace-Wells φωτίζει τα κλιματικά προβλήματα που ελλοχεύουν και ταυτόχρονα εξηγεί τους μηχανισμούς που μας οδηγούν στην άρνηση του προβλήματος, στην «τύφλωσή» μας μπροστά στις κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν καθημερινά. Το βιβλίο είναι ταυτόχρονα ένας στοχασμός για τον όλεθρο που έχουμε επιφέρει στον εαυτό μας και μια φλογερή έκκληση για δράση και άμεση κινητοποίηση. Εξετάζοντας και αναπτύσσοντας τα χειρότερα αληθοφανή σενάρια που μπορεί να συμβούν αν συνεχίσουμε να ζούμε όπως ζούμε σήμερα, το βιβλίο του Wallace-Wells, που μεταφράζεται σε 15 γλώσσες, είναι ένα μανιφέστο που θα διαλύσει κάθε εφησυχασμό μας. Κυκλοφορεί στις 14 Νοεμβρίου σε μετάφραση του Κωστή Πανσέληνου.

Μια πρωτότυπη πανοραμική επισκόπηση τριών χιλιετιών ιστορίας μέσα από την πολιτική με τίτλο Παγκόσμια πολιτική ιστορία από τον βέλγο διδάσκοντα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και ειδικό σύμβουλο της Αντιπροεδρίας της Κομισιόν Jonathan Holslag. Στο βιβλίο φωτίζονται οι δυνάμεις που διαμόρφωσαν την παγκόσμια πολιτική από την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη Δυναστεία των Χαν, από την Παξ Ρομάνα μέχρι την ανάδυση του Ισλάμ, από τη Συνθήκη της Βεστφαλίας μέχρι τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών. Κυκλοφορεί στις 17 Οκτωβρίου σε μετάφραση του Γιώργου Μαραγκού.

Ένα ρηξικέλευθο βιβλίο που εξετάζει το στρες ως έμφυλη εμπειρία αξιοποιώντας την ποπ κουλτούρα με τίτλο Burnout: Πώς θα βγείτε από τον κύκλο του στρες των αδελφών Emily και Amelia Nagoski. Οι συγγραφείς περιγράφουν τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στις μέρες μας –και ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες– και εξηγούν γιατί οι γυναίκες βιώνουν την υπερκόπωση διαφορετικά από τους άντρες. Κυκλοφορεί στις 31 Οκτωβρίου σε μετάφραση της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου.

Το 2020 η σειρά συνεχίζεται με τους εξής τίτλους:

Υπογαία: Ένα ταξίδι στα βάθη της γης και του χρόνου (πρωτότυπος τίτλος: Underland: A Deep Time Journey) του Robert Macfarlane: Μια από τις πιο πολυαναμενόμενες δοκιμιακές κυκλοφορίες του 2019. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας, ο μεγάλος φυσιοδίφης συγγραφέας της γενιάς του, όπως τον έχει αποκαλέσει η Wall Street Journal, μας παραδίδει το αριστούργημά του: μια επική εξερεύνηση των κάτω κόσμων του Πλανήτη όπως υπάρχουν στον μύθο, στη λογοτεχνία, στη μνήμη και στη γη την ίδια. Κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο σε μετάφραση του Ανδρέα Παππά.
Νέα σκοτεινή εποχή (πρωτότυπος τίτλος: New Dark Age: Technology and the end of the future) του James Bridle: Ένας από τους πιο επιδραστικούς νέους διανοούμενους σε ένα βιβλίο-τομή για τη σχέση μας με την τεχνολογία. Κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο σε μετάφραση του Μανώλη Ανδριωτάκη.
Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα: Περιπέτειες στον 21ο αιώνα (πρωτότυπος τίτλος: The future starts here) του John Higgs: Ένα απολαυστικό και αισιόδοξο δοκίμιο για την εξέλιξη του κόσμου μας από μια εξαιρετική πένα. Κυκλοφορεί τον Μάρτιο σε μετάφραση του Ανδρέα Παππά.
Mother της Sarah Knott: Mια πρωτότυπη αναδρομή για το πώς εξελίχθηκε η έννοια της μητρότητας, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δοκίμιο-μέμουαρ. Κυκλοφορεί τον Μάιο σε μετάφραση της Στέλλας Κάσδαγλη.

Βιβλία που φωτίζουν όσα ζούμε σήμερα και όσα μας απασχολούν. Βιβλία που μας αφορούν. Βιβλία για να αναπνεύσει ελεύθερα η σκέψη, για να δούμε τον κόσμο αλλιώς.