Συγγραφέας του βιβλίου «Αξίζεις!» Εκδόσεις «Άνω τελεία»

«Αξίζει». Μια δυνατή λέξη, μια προτροπή, ένα ρήμα με σπουδαία μηνύματα. Αυτήν επέλεξε ως τίτλο του βιβλίου του, ο Βαγγέλης Γερογιάννης. Μέσα από τις σελίδες του επιχειρεί να κάνει κατανοητό, πως «η δύναμη που έχουμε μέσα μας είναι τεράστια και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Το θέμα δεν είναι αυτό που συμβαίνει, αλλά τι κάνεις μ’ αυτό που σου συμβαίνει». Όπως λέει στο Vivlio-life o συγγραφέας «Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι όλοι αξίζουμε να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε και πως μπορούμε να τα καταφέρουμε». Ποια είναι τα πρώτα βήματα – ερωτήματα αυτοβελτίωσης: «Ποιος πραγματικά είμαι; Ποια είναι η δική μου αλήθεια; Την έχω εκφράσει; Τι με κρατάει πίσω; Πώς μπορώ να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου; Ποιες είναι οι σχέσεις μου με τους άλλους; Τι πρέπει να αλλάξω στο περιβάλλον μου για να με πάει μπροστά;».

Αξίζεις». Αλήθεια πόσοι από εμάς έχουμε σκεφτεί, ή συλλαβίσει το σπουδαίο ρήμα «αξίζω». Μιλήστε μας για την επιλογή του τίτλου σας.
Πολύ σπουδαίο ρήμα, ίσως το σημαντικότερο της ζωής μας. Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν αξίζουν ή ότι χρειάζεται να είναι κάποιοι ή να έχουν κάτι για να αξίζουν. Νομίζω ότι δεν υπήρχε πιο κατάλληλη λέξη για να χαρακτηρίσει το περιεχόμενο του βιβλίου, ήταν η πρώτη που μου ήρθε στο μυαλό και την κράτησα. Μπορείτε να το πάρετε και ως μια προτροπή στον αναγνώστη με το που θα ανοίξει το βιβλίο.

Πόσο άγγιξε η συγγραφική σας προσπάθεια εκείνους που το διάβασαν; Υπάρχουν αναγνώστες που βοήθησαν οι συμβουλές ή οι ιστορίες που παραθέτετε και επικοινώνησαν μαζί σας για να σας πουν «ναι, αξίζω»;
Όταν ολοκλήρωσα το βιβλίο, είπα στον εαυτό μου ότι έστω και ένας να το διαβάσει και να αλλάξει κάτι στη ζωή του, θα είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα. Χαίρομαι τελικά που ήταν πολύ περισσότεροι! Ναι, πράγματι, επικοινώνησαν μαζί μου άνθρωποι που έβρισκαν και ένα δικό τους κομμάτι στο βιβλίο, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν και είδαν τη ζωή με άλλο μάτι. Επιτρέψτε μου να πω κάτι εδώ. Επειδή βρισκόμαστε σε μια εποχή που είναι της μόδας τα βιβλία αυτοβελτίωσης και οι γρήγορες συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας, ήθελα να διαφοροποιηθώ απ’ όλο αυτό το σκηνικό και να έρθω κοντά στον αναγνώστη. Ούτε γκουρού είμαι, ούτε ειδικός, ούτε κουνάω το δάχτυλο σε κανέναν. Είμαι ένας κανονικός άνθρωπος που κάνω αυτό το ταξίδι μαζί με τους αναγνώστες.

Στο βιβλίο σας υπάρχουν και προσωπικά βιώματα. Πιστεύετε πως αυτά, όσο και εκείνα που αφορούν ανθρώπους που γνωρίζετε, μπορούν να παραδειγματίσουν, να προβληματίσουν και τελικά να βοηθήσουν;
Το πιστεύω ακράδαντα. Είναι ωραίες οι θεωρίες και οι συμβουλές, αλλά μόνο όταν μπεις στη δράση μπορείς να πας στο επόμενο επίπεδο σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σου. Όταν λοιπόν βλέπεις πως υπάρχουν άνθρωποι που με απλά βήματα έχουν ανακαλύψει την αλήθεια τους, τότε γιατί να μην μπορούν να το κάνουν όλοι;.


Ποια είναι τα «όπλα» ενός συγγραφέα βιβλίου αυτοβελτίωσης; Πώς μπορεί να πείσει τον αναγνώστη να βουτήξει στην ψυχή του και να αναμετρηθεί με το παρελθόν και τις αποφάσεις που έχει πάρει στη ζωή του;
Έχω παρατηρήσει ότι γενικά ο αναγνώστης είναι καχύποπτος με τέτοιου είδους βιβλία και ο λόγος είναι απλός: Γιατί υπάρχουν πάρα πολλά. Βλέπει γύρω του όλοι να τον προτρέπουν για μία ατελείωτη θετικότητα που θα του λύσει όλα τα προβλήματα και θα τον κάνει να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Φυσικά, πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Είναι προτιμότερο να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Η αυθεντικότητα, ο τρόπος γραφής, η αμεσότητα και τα παραδείγματα είναι τα μεγαλύτερα όπλα ενός συγγραφέα βιβλίων αυτοβελτίωσης. Θεωρώ πως ο κόσμος καταλαβαίνει πλέον ποιος είναι αυτός που του απευθύνεται και αν έχει την ικανότητα να τον αγγίξει.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγνώσματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα αποδεικνύονται χρήσιμα. Η εποχή covid που βιώνουμε είναι ένας σοβαρός λόγος;
Σοβαρός λόγος για να εργαζόμαστε με τον εαυτό μας υπάρχει κάθε εποχή κατά τη γνώμη μου. Καταλαβαίνω ότι όταν κυριαρχεί ο φόβος και η ανησυχία, ο άνθρωπος γίνεται πιο ευαίσθητος, πιο ευάλωτος, ψάχνει στηρίγματα, προσπαθεί να νιώσει καλύτερα. Σκεφτείτε όμως τι θα γινόταν αν έμπαινε από νωρίς στον δρόμο της αυτοβελτίωσης, αν είχε βρει ήδη την πυξίδα του. Κανένας κορονοϊός και καμία δύσκολη κατάσταση δεν θα μπορούσε να τον κλονίσει. Η δύναμη που έχουμε μέσα μας είναι τεράστια και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Το θέμα δεν είναι αυτό που συμβαίνει, αλλά τι κάνεις μ’ αυτό που σου συμβαίνει. Αναφέρομαι αναλυτικά στο βιβλίο μου για τις σκέψεις και πώς επηρεάζουν τη ζωή μας, όπως και για τις πεποιθήσεις που έχουν κολλήσει σαν βδέλλες πάνω μας από τα παιδικά μας χρόνια. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι.

Η ζωή μας είναι γεμάτη συναισθήματα, θετικά ή αρνητικά ευχάριστα ή δυσάρεστα. Ένα βιβλίο εσωτερικής αναζήτησης σε ποιο ανθρώπινο συναίσθημα εστιάζει κυρίως;
Εξαιρετική ερώτηση. Πιστεύω στην ηρεμία και στη γαλήνη μέσα μας. Πώς θα καταφέρουμε να φτάσουμε σ’ αυτά; Ανακαλύπτοντας και εκφράζοντας τη δική μας αλήθεια, αποδεχόμενοι αυτό που πραγματικά είμαστε, αυτό που πραγματικά θέλουμε και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι. Ακόμα κι αν οι άλλοι είναι οι γονείς μας ή συγγενείς μας. Παίρνοντας την ευθύνη για τη ζωή μας, ακολουθώντας τη δική μας πυξίδα, αγαπώντας τον εαυτό μας, συγχωρώντας το παρελθόν και παράλληλα ζώντας και δημιουργώντας στο τώρα.

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης συνεχώς κερδίζουν αναγνώστες και στη χώρα μας. Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι για το συγγραφέα να προβληματίσει το κοινό του και εν τέλει να τον οδηγήσει σ’ αυτό που λέμε ευ ζην;
Δεν ξέρω ειλικρινά αν είναι εύκολο ή δύσκολο. Εξαρτάται και από το κοινό. Αν αγοράσει ένα τέτοιο βιβλίο για να του λύσει ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα, τότε θα απογοητευτεί. Αν κινητοποιηθεί και μπει στη δράση για να αλλάξει τη ζωή του, τότε ναι, θα είναι πιο εύκολο. Επίσης, πρέπει να ορίσει ο καθένας τι εννοεί με το ευ ζην. Μπορεί κάποιος να εννοεί τα πολλά χρήματα, την άνετη ζωή, τη διασκέδαση και τα ταξίδια. Είναι οκέι για μένα. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι κάτι ανώτερο και ουσιώδες. Να γίνουμε αυτοί που πραγματικά είμαστε. Αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης, αλλάζει η ζωή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή από μόνη της είναι ένα δώρο και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είμαστε για πάντα εδώ. Ας λειτουργεί ο θάνατος ως ξυπνητήρι, όχι ως φόβος.

Ποια είναι τα πρώτα ερωτήματα που μπορεί να θέσει κάποιος στον εαυτό του για να ξεκινήσει την αυτοβελτίωση;
Ποιος πραγματικά είμαι; Ποια είναι η δική μου αλήθεια; Την έχω εκφράσει; Τι με κρατάει πίσω; Πώς μπορώ να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου; Ποιες είναι οι σχέσεις μου με τους άλλους; Τι πρέπει να αλλάξω στο περιβάλλον μου για να με πάει μπροστά; Και πολλές άλλες που έρχονται με τον χρόνο. Δεν υπάρχει κάποια αφετηρία. Συνήθως η ανάγκη για να αλλάξουμε τη ζωή μας προκύπτει μέσα από δύσκολες καταστάσεις, όπως ένας χωρισμός, ένας θάνατος, μία απόλυση. Υπάρχει και η μειοψηφία των ανθρώπων που είχαν ανέκαθεν την ανάγκη να ψαχτούν. Ευτυχώς, ανήκω στη δεύτερη κατηγορία!

Αυτογνωσία – αυτοβελτίωση – προσωπική εξέλιξη. Ποια είναι τα κοινά σημεία και ποιες οι διαφορές στις τρεις αυτές έννοιες που συνθέτουν και την προσωπικότητα του καθενός μας;
Μόνο την πρώτη λέξη θα διαχωρίσω, που σημαίνει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Η αυτοβελτίωση και η προσωπική εξέλιξη περιλαμβάνουν όλο το πακέτο, όμως το θέμα δεν είναι οι λέξεις. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι όλοι αξίζουμε να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε και πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ψυχική υγεία. Δώστε μας μία συμβουλή που θα μας φέρει πιο κοντά στο να νιώσουμε καλύτερα τώρα που ένας καινούριος – μάλλον αβέβαιος – χρόνος μόλις ξεκίνησε.
Όπως είπα και πριν, αποφεύγω τις συμβουλές γιατί δεν είμαι ειδικός. Μπορώ να μιλήσω μόνο με βάση τη δική μου εμπειρία. Γιατί είναι αβέβαιος ο χρόνος; Κάθε χρόνος αβέβαιος είναι. Είμαστε τόσο σίγουροι ότι αύριο θα είμαστε εδώ για να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας ανθρώπους; Ζήστε το τώρα, υπάρχουν πολλά όμορφα πράγματα στα οποία μπορείτε να εστιάσετε εκτός από τον φόβο. Βελτιώστε τη διατροφή σας, ασκηθείτε, ξεκινήστε το χόμπι που θέλετε, εφαρμόστε καλές συνήθειες, κάντε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Διαβάστε βιβλία, παρακολουθήστε ομιλίες, γνωρίστε ανθρώπους που θα σας πηγαίνουν μπροστά, διαμορφώστε ένα νέο περιβάλλον. Η ζωή είναι στο τώρα. Το παρελθόν δεν υπάρχει, το μέλλον δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί. Κάθε τώρα είναι ευκαιρία να αλλάξετε τη ζωή σας. Θα περάσει κι αυτό…

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τι παραπάνω θα μπορούσα να πω στους αναγνώστες; Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα που με απασχόλησε, όταν πήρα την απόφαση να γράψω το συγκεκριμένο βιβλίο. Ευτυχώς, πήγε γρήγορα περίπατο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ποτέ δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να ξεκινήσω ένα βιβλίο και να το τελειώσω. Υπάρχει κάτι που δεν έχει γραφτεί; Ίσως όχι, αλλά σίγουρα κανείς δεν έχει γράψει με τον δικό μου τρόπο (όποιος κι αν είναι αυτός) ή κανείς δεν έχει γράψει τη δική μου αλήθεια. Αυτό λοιπόν αποφάσισα να γράψω, τη δική μου αλήθεια. Ό,τι βγαίνει από την ψυχή μου, ό,τι βγαίνει από μέσα μου.

Βιογραφικό
Ο Βαγγέλης Γερογιάννης είναι δημοσιογράφος και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το κομμάτι της αυτοβελτίωσης και της προσωπικής ανάπτυξης μέσα από μελέτη, σεμινάρια, μαθήματα life coaching. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Όνειρό του να εμπνεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή που θέλουν μακριά από τα δεσμά των περιοριστικών πεποιθήσεων μέσα από το πρώτο του βιβλίο που έχει ως βάση κυρίως καθημερινές εμπειρίες που όλοι βιώνουμε, δίνοντας όμως διαφορετική ερμηνεία ο καθένας.