Το Βαλς της ζωής αναπαριστά με αριστοτεχνικό και άρτιο τρόπο τη ζωή μιας οικογένειας ανά τα χρόνια και τους αιώνες. Οικογενειακή σάγκα τεχνικά και ολοκληρωμένα δομημένη που αποπνέει μια μουσικότητα σαν το βαλς που χορεύουν στην όπερα της Βιέννης οι δύο μπαλαρίνες πρωταγωνίστριες.

Η ιστορία ξεκινά με τον θάνατο της γιαγιάς Μαρίας η οποία, λίγο πριν ξεψυχήσει, καλεί τις εγγονές της, Λίζα και Μαρία με την αριστοκρατική καταγωγή, για να τους εκφράσει την τελευταία της επιθυμία: Όταν βομβαρδιστεί η Βιέννη και το σπίτι τους από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να βρουν καταφύγιο στην Κύπρο για να γλιτώσουν. Με τη μέθοδο της ιστορικής αναδρομής, τα πρώτα κεφάλαια πραγματεύονται την ιστορία των προγόνων των δύο κεντρικών ηρωίδων, των δύο εγγονών και ο αναγνώστης ταξιδεύει στη Βιέννη των αρχών του 20ού αιώνα με τα κάστρα της και τα παλάτια της. Στη συνέχεια η μυθοπλασία επικεντρώνεται στο πώς διαμορφώνονται οι ζωές των δύο κοριτσιών στην Κύπρο έχοντας ως ιστορικό φόντο την προσπάθεια για την Κυπριακή Ανεξαρτησία. Μετά από πολλές δυσκολίες και ανατροπές αλλά και ευτυχισμένες στιγμές φτιάχνουν τις οικογένειές τους. Όλοι οι χαρακτήρες συνδέονται μεταξύ τους με τρόπο ευφάνταστο και ρεαλιστικό και είναι άρτια στημένοι και σκιαγραφημένοι, ώστε να κρατούν δέσμιο τον αναγνώστη με τις περιπέτειές τους και τη δράση τους.

Με γραφή άμεση, απλή, ολοκληρωμένη και παραστατική, η Ιωαννίδου στήνει μια σφιχτοδεμένη αφήγηση όπου αναπαρίστανται άρτια το κλίμα και η ατμόσφαιρα των περιγραφόμενων εποχών καθώς και η τοιχογραφία κάθε εποχής. Περιγραφικές ικανότητες άρτιες, λυρικές, ρομαντικές και παραστατικές κάνουν το ρυθμό του μυθιστορήματος γρήγορο. Ο λόγος ρέει αβίαστα και ο αναγνώστης γυρίζει με ταχύτητα τις σελίδες συνεπαρμένος από την πλοκή. Η γραφή αποπνέει συναισθήματα τα οποία μεταδίδονται στον αναγνώστη, κάποιες φορές γίνεται μελαγχολική, άλλοτε πιο χαρούμενη, με κορυφώσεις και υφέσεις όπως το βαλς, επίσης είναι άκρως κινηματογραφική και εικονοποιητική καθώς ο αναγνώστης δημιουργεί εικόνες διαβάζοντας και εξάπτεται η φαντασία του για τη συνέχεια της ιστορίας.
Έτσι, το βιβλίο διαβάζεται μονορούφι και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι άκρως ανθρώπινο και με πολλές ανατροπές.

to vals ths zohs

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ένα οικογενειακό ταξίδι στη μαγευτική πόλη της Βιέννης θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της Μαρίας. Σε νεαρή ακόμη ηλικία γνωρίζει τον μεγάλο έρωτα, μα πριν προλάβει να τον γευτεί θα βρεθεί ένα βήμα πριν το θάνατο…
Ανάκτορα, παλάτια, η μεθυστική ατμόσφαιρα της Βιέννης και οι υπέροχες μελωδίες της… Εκεί θα κάνει την οικογένειά της, μα δεν θα ξεχάσει ποτέ τις ρίζες της, την αγάπη της για την πατρίδα της, για την καλοσύνη των Ελλήνων και τη γενναία τους ψυχή.
Μεσούντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ οι καταστροφές ισοπεδώνουν τη χώρα τους, οι αδελφές Λίζα και Μαρία φον Βάισενμπεργκ, εγγονές της Μαρίας και μπαλαρίνες στην Όπερα της Βιέννης, ακολουθώντας τη συμβουλή της γιαγιάς τους, αναζητούν καταφύγιο στην Κύπρο.

Έρωτες, πάθη μα και πόνος, λύπη…
Δύο αγαπημένες αδελφές, δύο μοιραίοι άντρες…
Η αγάπη έχει πάντα δύο όψεις…