Συγγραφέας του βιβλίου «Άλμα πίστης» – Εκδόσεις «Γράφημα»

Ένα βιβλίο για αναγνώστες που σκέφτονται «out of the box» (έξω από το κουτί), έγραψε η Βικτώρια Σαμπετάι και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Γράφημα». Το «Άλμα πίστης», είναι μια συλλογή διηγημάτων μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης που ακροβατούν πάνω στο νήμα του χρόνου ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα, που ταξιδεύουν τον αναγνώστη δημιουργώντας του εικόνες, συναισθήματα και τροφή για σκέψη. Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη της συγγραφική δουλειά συμπληρώνεται με έξι χαϊκού για τα οποία η συγγραφέας νιώθει ιδιαίτερα περήφανη. Όπως λέει στο Vivlio-life «Το βιβλίο μου ήταν ένα πραγματικό άλμα πίστης. Χαίρομαι που βούτηξα στα βαθιά, άγνωστα νερά στο χώρο της λογοτεχνίας και έλαβα το βάπτισμα του πυρός με μόνα εφόδια την αγάπη μου για το γράψιμο, τον σεβασμό για τον αναγνώστη και κατ’ επέκταση για τον ίδιο μου τον εαυτό».

«Μια συλλογή 31 μικροδιηγημάτων που μετεωρίζονται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τη φαντασία και την πραγματικότητα». Έτσι, μας συστήνετε το βιβλίο σας. Δώστε μας κάποιους ενδεικτικούς τίτλους της συλλογής.
Το «Άλμα πίστης» είναι μια συλλογή διηγημάτων, μερικών μικρής, άλλων μεγαλύτερης έκτασης που ακροβατούν πάνω στο νήμα του χρόνου ανάμεσα στην φαντασία και στην πραγματικότητα και ταξιδεύουν τον αναγνώστη δημιουργώντας του εικόνες, συναισθήματα και τροφή για σκέψη.
Τυχαία σας αναφέρω μερικούς από τους τίτλους όπως, «Το μυστικό», «Όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η νύχτα», «Ο σκύλος δαγκώνει», «Επανεκκίνηση», «Πωλείται το παρόν».

«Για αναγνώστες που σκέφτονται out of the box», γράφετε και όπως καταλαβαίνετε θέλουμε να μας εξηγήσετε την πρότασή σας.
Οι αναγνώστες που σκέφτονται “out of the box” θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις. Θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ.
“Thinking out of the box” σημαίνει «σκέφτομαι έξω από το κουτί» δηλαδή με καινοτόμο, διαφορετικό τρόπο, με φαντασία, έξω από τα συμβατικά πλαίσια πράγμα που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον κόσμο γύρω μου.
Με άλλα λόγια, σε κάθε περίσταση, ο άνθρωπος που λειτουργεί «εκτός πεπατημένης» δεν περιορίζει τις επιλογές του σε αυτές που επιβάλλουν οι καταστάσεις, αλλά με ανοιχτό μυαλό βλέπει τις «εκτός κάδρου» προοπτικές χωρίς οριοθέτηση της σκέψης.
Στην καθημερινότητά μας, στην τέχνη και σε κάθε τομέα δημιουργικής εργασίας, οι δυνατότητες ανάπτυξης γίνονται απεριόριστες και η δημιουργική σκέψη «out of the box» μπορεί να κάνει την διαφορά.

Από πού έχετε εμπνευστεί τις μικρές σας ιστορίες και πόσο καιρό τις συγκεντρώνατε;
Διακατέχομαι από μια ακατάπαυστη δίψα για γνώση, μου αρέσει να μαθαίνω και να ανακαλύπτω συνεχώς καινούργια πράγματα. Λαμβάνω ερεθίσματα από οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μου προσδίδοντάς του μια δεύτερη, καινούργια ζωή πάνω στο χαρτί. Τα ταξίδια ήταν καταλυτικός παράγοντας· με ενέπνευσαν δίνοντάς μου ιδέες που μετέτρεψα σε δημιουργία. Όσο για το χρονικό διάστημα που χρειάστηκα, δεν θα μπορούσε να μετρηθεί με ακρίβεια καθώς αρχικά έγραφα για δική μου προσωπική ευχαρίστηση ώσπου ήρθε η στιγμή να μοιραστώ τη δουλειά μου με το αναγνωστικό κοινό το οποίο και ευχαριστώ για τη θερμή ανταπόκρισή του.

Ο τίτλος του βιβλίου «Άλμα πίστης», υπάρχει και ως κεφάλαιο και το βρίσκουμε στη σελίδα 51. Με λίγη προσοχή ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως κρύβεστε εσείς πίσω από το συγγραφέα Ζαχαρία Ρωμανό! Είναι έτσι;
Καταλαβαίνω το σκεπτικό που σας οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα αλλά μια και το έφερε η συζήτηση θα σας εξηγήσω πού υστερεί αυτή η λογική αρχίζοντας από το τέλος του διηγήματος με τον ομώνυμο τίτλο.
Ο Ζαχαρίας Ρωμανός δεν τολμά να θεωρεί τον εαυτό του συγγραφέα και ψάχνει απεγνωσμένα έναν τουλάχιστον πρόθυμο εκδότη. Γιατί να θέλω να κρυφτώ πίσω από αυτόν τον χαρακτήρα;
Σας αποκαλύπτω δύο σημαντικά σημεία τα οποία δεν θα μπορούσατε να γνωρίζετε.
Η απόφασή μου να γίνω συγγραφέας δεν πάρθηκε για βιοποριστικούς λόγους που σημαίνει πως αντίθετα με τον χαρακτήρα του διηγήματος, ήμουν γαλήνια για το αν θα έβρισκα εκδότη, μάλιστα είχα την ευτυχία το χειρόγραφό μου να γίνει αποδεκτό από δύο εκδοτικούς οίκους. Το δεύτερο είναι πως αρχικά επέλεξα έναν άλλο τίτλο για το βιβλίο μου. Χάρη όμως στο έμπειρο «μάτι» του εκδότη μου συμφώνησα στην αλλαγή του τίτλου τον οποίο τώρα πλέον βρίσκω πολύ πιο κατάλληλο από τον αρχικό.

Στο κεφάλαιο «Αξία» αναρωτιέστε «Τι αποτελεί σταθερή αξία τη σήμερον ημέρα;». Τι αποτελεί για σας σταθερή αξία κυρία Σαμπετάι;
Σταθερή αξία αποτελούν όλα όσα μας δίδαξαν κάποτε οι γονείς και οι δάσκαλοί μας. Για παράδειγμα τη σημασία της ιεραρχίας μέσα και έξω από την οικογένεια. Ένας νέος που σηκώνεται για να προσφέρει τη θέση του στο λεωφορείο σε κάποιον που την έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Επίσης η γνώση της διαφοράς ανάμεσα στις λέξεις αξία και τιμή, δύο πράγματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους τα οποία ένας άνθρωπος με αξίες δεν μπερδεύει ποτέ.

Αν σας ζητούσαν να επιλέξετε ένα από τα μικροδιηγήματά σας και να του δώσετε τη μορφή μυθιστορήματος και άρα αρκετές χιλιάδες λέξεις παραπάνω, ποιο θα επιλέγατε;
Πολλές από τις ιστορίες του βιβλίου προσφέρουν τη δυνατότητα μιας συνέχειας την οποία για την ώρα ο αναγνώστης μπορεί να δώσει με τη φαντασία του. Αν επέλεγα ένα, θα ήταν το Μνημόσυνο, μια ιστορία πέρα για πέρα αληθινή όπου η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Ένα νησί διαφορετικό από τα άλλα γνωρίζουμε στο κεφάλαιο «Το μεγάλο τσίρκο». Βρίσκεται στην καρδιά του Γαλάζιου Ωκεανού και ονομάζεται Παραντίζιο. Μιλήστε μας γι’ αυτόν τον επινοημένο παράδεισο.
Είναι όντως ένας επίγειος παράδεισος ώσπου μια μέρα έρχονται τα πάνω κάτω όταν οι άνθρωποι ξεχνάνε τις σταθερές αξίες και αψηφώντας τις οδυνηρές συνέπειες, επικεντρώνονται σε ενέργειες που προσφέρουν πρόσκαιρη αναλγησία στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης έχει στη διάθεσή του έξι χαϊκού. Είναι δικοί σας οι στίχοι της μοντέρνας αυτής μορφής ποίησης;
Το Άλμα πίστης αποτελεί εξ ολοκλήρου δική μου πνευματική ιδιοκτησία. Το χαΐκού στο τέλος του βιβλίου είναι κάτι για το οποίο νιώθω ιδιαίτερα περήφανη. Το βιβλίο μου ήταν ένα πραγματικό άλμα πίστης. Χαίρομαι που βούτηξα στα βαθιά, άγνωστα νερά στο χώρο της λογοτεχνίας και έλαβα το βάπτισμα του πυρός με μόνα εφόδια την αγάπη μου για το γράψιμο, τον σεβασμό για τον αναγνώστη και κατ’ επέκταση για τον ίδιο μου τον εαυτό.

Τις λιγότερες λέξεις απ’ όλα τα μικροδιηγήματά σας έχει το κεφάλαιο «Οι γάτες της φυλακής». Μιλάτε για τις γυναίκες που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα. «Ερινύες; Ποιες είναι αυτές; Θεία Δίκη είναι κι αυτή γυναίκα. Γάτα…». Τι είχατε κατά νου όταν το γράφατε;
Μού αρέσουν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το μυαλό τους, πράγμα που αποδεικνύει οξυδέρκεια και αυτοσεβασμό. Μεγάλη σημασία έχουν τα ιδιαίτερα συναισθήματα και οι πολύ προσωπικές σκέψεις που θα προκαλέσει ένα κείμενο στον καθένα ξεχωριστά. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να αφήσω να πλανάται ένα ελαφρύ πέπλο μυστηρίου όσον αφορά το τι είχα κατά νου όταν έγραφα κάθε ένα από τα διηγήματα του βιβλίου.

Είτε μικρά είτε μεγάλα τα μικροδιηγήματά σας αγγίζουν τον αναγνώστη αλλά κυρίως τον προβληματίζουν. Τι είναι αυτό που θέλετε να κρατήσουμε από το «Άλμα πίστης»;
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που το «Άλμα πίστης» διαβάστηκε και ξαναδιαβάστηκε ακόμα κι από άτομα τα οποία δεν είναι τακτικοί αναγνώστες. Απέδειξαν στον εαυτό τους πως παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε παγκοσμίως, είμαστε ακόμα ικανοί να προβληματιζόμαστε και να αναζητάμε διαρκώς τροφή για σκέψη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μια συλλογή 31 μικροδιηγημάτων
που μετεωρίζονται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν,
τη φαντασία και την πραγματικότητα.
Για αναγνώστες που σκέφτονται out of the box

Βιογραφικό
Η Βικτώρια Γ. Σαμπετάι γεννήθηκε το 1969 στον Βόλο. Ακολουθώντας την καρδιά της, διέκοψε τις σπουδές της στην Ιταλική Φιλολογία για να εγκατασταθεί στο Βέλγιο όπου ζει μόνιμα. Εκτός από τη συγγραφή έχει πάθος με τις ξένες γλώσσες. Το «Άλμα πίστης» είναι το πρώτο της βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα.
Πρόκειται για μια συλλογή 31 μικροδιηγημάτων που μετεωρίζονται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τη φαντασία και την πραγματικότητα.