Συγγραφέας του βιβλίου «Αμφιβολίες» – Εκδόσεις «Συμπαντικές διαδρομές»

«Στην απόλυτη γαλήνη του βουνού, εκείνα που πλέον “θορυβούν” είναι όσα κρατούν μέσα τους οι άνθρωποι, όταν αυτά έρχονται στην επιφάνεια». Αυτή και μόνο η πρόταση της συνέντευξης είναι αρκετή για να μας γεμίσει «Αμφιβολίες», καθώς ξεκινούμε το ταξίδι για το ορεινό Νικλίτσι της Λέσβου, ακολουθώντας τα βήματα του Γιώργου Γιαντά. Η επιλογή του εξωφύλλου, ιδανική! Η θολή και απόκοσμη γυναικεία φιγούρα προσπαθεί να εντείνει τις «Αμφιβολίες» και το μυστήριο. Και τα καταφέρνει! Είναι η ψυχολόγος πρωταγωνίστριά του η γυναίκα του εξωφύλλου; Ή μήπως είναι η άγνωστη που εμφανίζεται στο χωριό. Ή μήπως… είναι το φάντασμα για το οποίο κάποιοι μιλούν; Για την ανάγνωση του βιβλίου συστήνεται προσοχή στις λεπτομέρειες! Και αυτό, γιατί όπως λέει στο Vivlio-life o συγγραφέας «…οι απορίες του αναγνώστη λύνονται στο τέλος, όμως ακόμα και αν αυτό δε συμβεί με την πρώτη ανάγνωση, θα είναι δυνατό με μία επιστροφή σε σημεία – κλειδιά του βιβλίου».

Είναι ολοφάνερο πως ο τίτλος «Αμφιβολίες» που δώσατε στο μυθιστόρημά σας αλλά και η επιλογή του γεμάτου μυστήριο εξωφύλλου θα μας οδηγήσει σε ένα περιπετειώδες αναγνωστικό ταξίδι «φορτωμένους» με … αμφιβολίες. Βάλτε μας στο κλίμα της ιστορίας σας.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ορεινό χωριό της Λέσβου. Η ψυχολόγος Έλλη Δημητριάδη τοποθετείται εκεί για να εργαστεί και έτσι κάνει και ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της, αφήνοντας πίσω και ορισμένα δυσάρεστα προσωπικά θέματα. Το νησί, παρότι απομακρυσμένο από το δικό της αστικό τοπίο, γίνεται η ευκαιρία της να αλλάξει σελίδα, σε νέους ρυθμούς, εντελώς διαφορετικούς από της πρωτεύουσας. Η επαφή της με τους ντόπιους κατοίκους είναι θετική, βέβαια σε ένα τόσο ήσυχο και απομακρυσμένο μέρος, οι άνθρωποι δεν παύουν να έχουν τη δική τους προσωπική ζωή όπως και τα μυστικά τους.

Να υποθέσω πως όλα τα ερωτήματα και οι «Αμφιβολίες» μας θα λυθούν στον επίλογο; Ή μήπως θα οδηγήσετε με τη γραφή σας τη σκέψη μας σε κάποιο δρόμο για να τοποθετήσουμε σωστά τα κομμάτια του παζλ πριν φθάσουμε στη λύτρωση της τελευταίας σελίδας;
Το κείμενο αποτελεί καταβύθιση στον εσωτερικό κόσμο της ηρωίδας, παράλληλα με το αντικείμενό της, να παρακολουθεί και να σκιαγραφεί το προφίλ των άλλων ανθρώπων και των ζητημάτων που τους απασχολούν. Η ίδια θέτει συχνά στον εαυτό της ερωτήματα, τα οποία έρχονται και σε σύγκρουση με τις επιθυμίες της. Σαφώς και οι απορίες του αναγνώστη λύνονται στο τέλος, όμως ακόμα και αν αυτό δε συμβεί με την πρώτη ανάγνωση, θα είναι δυνατό με μία επιστροφή σε σημεία – κλειδιά του βιβλίου. Γι’ αυτό συστήνεται προσοχή στις λεπτομέρειες!

Νικλίτσι. Ένα χωριό στα βόρεια της Λέσβου, όχι και τόσο γνωστό. Ξεναγήστε μας σ’ αυτόν τον όμορφο αλλά όπως όλα δείχνουν, μυστηριώδη τόπο.
Σύμφωνα με τις περιγραφές, το Νικλίτσι γεωγραφικά τοποθετείται σε τοποθεσία μεταξύ των χωριών Υψηλομετώπου, Στύψης, και της διαδρομής προς την τουριστική Πέτρα και τη Μήθυμνα. Πρόκειται για μία διάταξη ορεινών χωριών, με τους κατοίκους τους να ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες. Η καθημερινότητα εκεί απέχει κατά πολύ από την καθημερινότητα των πόλεων. Η ησυχία, η ηρεμία, οι οροσειρές που περιβάλλουν τα χωριά αποτελούν μία ξεχωριστή εμπειρία για κάποιον που έχει συνηθίσει να ζει σε μία πόλη.

Είστε κάτοικος Μυτιλήνης. Οπότε είχατε σοβαρούς λόγους να επιλέξετε το συγκεκριμένο χωριό. Θέλετε να τους μοιραστείτε μαζί μας;
Έτυχε να ζήσω αρκετό διάστημα στη Στύψη, πολύ κοντά στο υποτιθέμενο Νικλίτσι. Μάλιστα ήταν η εποχή που άρχισα να γράφω τα πρώτα χειρόγραφα, εξάλλου ο χρόνος προχωρούσε τρομακτικά αργά. Η ηρεμία του χωριού ήταν πολύτιμη για το σκοπό αυτό. Εκείνη την εποχή επίσης, συνέβη στην περιοχή ένα άγριο έγκλημα…

Πρωταγωνίστριά σας η Έλλη Δημητριάδη. Ψυχολόγος από την Αθήνα που διορίζεται στο νησί. Καθώς χαρακτηρίζετε το βιβλίο σας ψυχολογικό ερωτικό θρίλερ, δώστε μας τα στοιχεία που θεωρείτε πως είναι αρκετά για να σχηματίσουμε μια εικόνα για την παρουσία αυτής τη γυναίκας στο νησί.
Η Έλλη Δημητριάδη είναι μία γυναίκα που εκτός από την ειδίκευσή της στην Ψυχολογία, έχει τη δική της αντίληψη για τον κόσμο, τις δικές της ανησυχίες και προβληματισμούς, αλλά και τα πάθη της. Τα βιώματά της την ακολουθούν και στη μετακόμισή της στο χωριό. Στη βαθιά ησυχία του Νικλιτσίου, στην απόλυτη γαλήνη του βουνού, εκείνα που πλέον «θορυβούν» είναι όσα κρατούν μέσα τους οι άνθρωποι, όταν αυτά έρχονται στην επιφάνεια.

Η ηρωίδα σας κουβαλάει μαζί της το παρελθόν αλλά το παρόν της αποκτά -τουλάχιστον στην αρχή- ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν γνωρίζει το γοητευτικό δάσκαλο του ορεινού χωριού. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη σχέση.
Η Έλλη, όπως και άλλες γυναίκες, δε μένει ασυγκίνητη στην παρουσία του γοητευτικού Σαράντου. Ενώ αρχικά η κύρια προτεραιότητά της δεν είναι να γνωρίσει κάποιον στο νησί, μέσα στο τοπίο των λιγοστών επιλογών ο δάσκαλος κυριεύει γρήγορα τη σκέψη της. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός πως δε μπορεί να αποφύγει να τον συναντά. Εδώ δεν πρόκειται για έναν πολύβουο σταθμό του Μετρό μίας απρόσωπης μεγαλούπολης αλλά για ένα χωριό εκατοντάδων κατοίκων, στο οποίο τα ίδια πρόσωπα συναντιούνται ξανά και ξανά, όπως συναντιούνται ή συγκρούονται και οι επιθυμίες τους.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Ένας καινούριος τόπος, μια καινούρια γνωριμία, ένα νέο ξεκίνημα. Τι δε θα πάει καλά; Πού τελειώνει η χαλαρή περιγραφή και πού (και πότε) ξεκινά το μυστήριο, στο απρόβλεπτο μυθιστόρημα ανατροπών, όπως χαρακτηρίζετε το βιβλίο σας;
Το κύριο ζήτημα είναι ο μυστηριώδης θάνατος της αρραβωνιαστικιάς του δασκάλου. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός πως κάποιοι το θεώρησαν τότε έγκλημα και όχι αυτοκτονία όπως ανέφερε το πόρισμα της Αστυνομίας. Όσο οι εξελίξεις προχωρούν τόσο προκύπτουν ερωτήματα αλλά και ανατροπές στην πλοκή, που σχετίζονται με όλα τα πρόσωπα του βιβλίου όπως και με την ίδια την πρωταγωνίστρια.

«Δοκιμάζεται όμως και από την παρουσία μίας ντόπιας, άγνωστης ύπαρξης, που μοιάζει να παρακολουθεί τις κινήσεις της ψυχολόγου» γράφετε για τη γνωριμία δασκάλου – ψυχολόγου. Περιγράψτε μας αυτή την ύπαρξη…
Την εποχή του θανάτου της αρραβωνιαστικιάς του δασκάλου, μία άγνωστη γυναικεία παρουσία εμφανιζόταν σε ένα ξωκλήσι πάνω από το χωριό. Κανείς δε μπόρεσε να ερμηνεύσει αν πρόκειται για πρόσωπο που σχετίζεται με το θάνατο της νεαρής γυναίκας. Κάποιοι μιλούν ακόμα και για φάντασμα. Έπειτα, η γυναικεία παρουσία εξαφανίζεται για να παρουσιαστεί χρόνια μετά, όταν η ψυχολόγος φτάνει στο χωριό και γνωρίζεται με τον δάσκαλο…

«Υπάρχουν όμως φαντάσματα ή μονάχα η ίδια η φαντασία της ψυχολόγου;». Πότε θα βρει ο αναγνώστης απάντηση σ’ αυτό το ανατριχιαστικό ερώτημα; Το ρωτώ έχοντας στο μυαλό την πληροφορία που δίνετε στο οπισθόφυλλο πως «η προηγούμενη γυναίκα του δασκάλου έχασε αιφνίδια τη ζωή της»…
Όχι πριν από τις τελευταίες σελίδες. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη ανατροπή, καθώς τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Η Έλλη όπως διευκρινίζετε θα κατακλυσθεί από αμφιβολίες για τον καθένα γύρω της. Από τη μια εκείνη και από την άλλη ένα ολόκληρο χωριό και τα μυστικά του. Πώς θα μπορούσε άραγε να ισορροπήσει ανάμεσά τους; Ποια χαρακτηριστικά και ποια δύναμη δώσατε σ’ αυτή τη γυναίκα;
Η πρωταγωνίστρια δε διαφέρει και πολύ από μία μέση εργαζόμενη γυναίκα. Είναι δυνατή και συνεπής στις υποχρεώσεις της, την ίδια στιγμή όμως έχει τις δικές της φοβίες, τους προβληματισμούς, το παρελθόν που την ακολουθεί. Η διαφοροποίησή της ωστόσο έχει να κάνει με τους προσωπικούς της κώδικες γύρω από τα όρια του ηθικού, της θρησκείας, της επιστήμης.

Ήταν η πρώτη φορά, όπως λέτε, που καταπιαστήκατε με τέτοια θεματολογία. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συγγραφική σας εμπειρία στο μυθιστόρημα μυστηρίου;
Ήταν μία πρόκληση να ασχοληθώ και πάλι με ένα διαφορετικό είδος. Ωστόσο δεν ξεκινώ κανένα κείμενο με αποκλειστικό στόχο να είναι αυστηρά «μυστηρίου», «κοινωνικό» ή οτιδήποτε άλλο. Σαφώς υπάρχει η γενική κατεύθυνση και ιδέα, όμως προσπαθώ να δίνω περιθώριο στη γραφή, αποφεύγοντας να τηρώ συγκεκριμένα καλούπια. Πέραν αυτού, οποιοδήποτε βιβλίο έχω γράψει, αποτέλεσε και ένα μοναδικό ταξίδι. Αν δε χαθεί πρώτα ο δημιουργός στον μυστηριώδη κόσμο που υπόσχεται, τότε πώς είναι δυνατό να τον ακολουθήσουν οι άλλοι;

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η ψυχολόγος Έλλη Δημητριάδη ξεκινά μια νέα ζωή στο ορεινό και ήσυχο Νικλίτσι της Λέσβου. Μαζί της μεταφέρει την απογοήτευση για το άδοξο τέλος της σχέσης της, αλλά και τους διαρκείς δισταγμούς για τους ανθρώπους που γνωρίζει. Τα βιώματα και οι εσωτερικές της φωνές δημιουργούν επιφυλάξεις για όποιον συναντά. Η γνωριμία της με τον γοητευτικό δάσκαλο του χωριού δοκιμάζεται από τους εσωτερικούς της προβληματισμούς. Δοκιμάζεται όμως και από την παρουσία μίας ντόπιας, άγνωστης ύπαρξης, που μοιάζει να παρακολουθεί τις κινήσεις της ψυχολόγου.
Οι υποψίες της Έλλης περιπλέκονται περισσότερο όταν μαθαίνει πως η προηγούμενη γυναίκα του δασκάλου έχασε αιφνίδια τη ζωή της. Όσο η έλξη της για τον άντρα αυτόν μεγαλώνει, τόσο αισθάνεται πως η άγνωστη γυναίκα είναι εκεί και την ακολουθεί.
Υπάρχουν όμως φαντάσματα ή μονάχα η ίδια η φαντασία της ψυχολόγου;
Το φιλήσυχο χωριό του νησιού ξεδιπλώνεται ως τόπος καλά φυλαγμένων μυστικών και η Έλλη δε διακατέχεται πλέον μόνο από επιφυλάξεις, αλλά και από αμφιβολίες, αμφιβολίες για τον καθένα.

Βιογραφικό
Ο Γιώργος Γιαντάς γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1977. Είναι στέλεχος του Λιμενικού Σώματος επί 20 χρόνια, πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο, ενώ αρθρογραφεί και στον Τύπο.ν Είναι έγγαμος και έχει δύο παιδιά. Οι «Αμφιβολίες» είναι το 7ο κατά σειρά μυθιστόρημα του. Βιβλία του έχουν βραβευτεί από πολιτιστικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο.