Συγγραφέας του βιβλίου «ANYA. To κάλεσμα της ακτής» – Εκδόσεις «Πηγή»

Αυτό το δύσκολο για όλους μας ελληνικό καλοκαίρι, ο ήρωας της ιστορίας που εμπνεύστηκε ο Γιώργος Χατζηκυριάκος, έρχεται να μας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά με το ταξίδι του σ’ ένα μικρό παράδεισο, όπου η φανταστική λογοτεχνία θέλει να ζουν μυθικά πλάσματα. Στην Άνυα, λοιπόν, ο αντιδραστικός, ονειροπόλος και μοναχικός Ορφέας, θα αναμετρηθεί με υπερφυσικούς εχθρούς, θα συναντήσει αρχαία πνεύματα, θα συγκρουστεί με τον πατέρα του, θα προστατέψει τον παράδεισό του και θα ζήσει έναν απαγορευμένο έρωτα. Όπως λέει στο Vivlio-life o συγγραφέας όταν το ταξίδι του φθάσει στο τέλος του θα επιστρέψει πίσω πιο θαρραλέος και πιο σοφός, γιατί έχει βρει «μια δική του Ιθάκη να νοσταλγεί».

Σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα έρχεται το εξώφυλλο του βιβλίου σας να μας δροσίσει, στα καταγάλανα νερά της Άνυα. Πού βρίσκεται ή καλύτερα πού θα μπορούσε να βρίσκεται αυτός ο υπέροχος τόπος;
Παντού! Η Ελλάδα είναι γεμάτη μικρούς παραδείσους τους οποίους μπορείς να ανακαλύψεις είτε στα νησιά είτε στην ηπειρωτική χώρα. Ένας κόλπος πλάι σε ένα βουνό και ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι, είναι αρκετά για να βρεις γαλήνη το καλοκαίρι. Αρκεί φυσικά να έχεις καλή παρέα. Τέτοια μέρη έχω βρει στην Αχαΐα, τη Λοκρίδα, τη Μαγνησία και τη Σαλαμίνα. Οι περισσότεροι που έχουν διαβάσει την Άνυα, μου στέλνουν για να πουν ότι τους θύμισε τα δικά τους καλοκαίρια είτε στο χωριό-εξωχικό τους είτε σε κάποιο ελεύθερο κάμπινγκ. Άρα υπάρχει κάτι κοινό στη συνείδηση μας που κάνει την Άνυα οικεία στους πιο πολλούς.

Πώς είναι η ζωή στην Άνυα; Δώστε μας τα χαρακτηριστικά ενός τόπου που είναι σίγουρο πως διεγείρει τη φαντασία του αναγνώστη.
Στην Άνυα η ζωή θυμίζει την Ικαρία. Οι ρυθμοί είναι χαλαροί ενώ βασικό κομμάτι είναι η διασκέδαση μέσω της μουσικής και των πανηγυριών. Οι ήρωες προσπάθησαν να αναβιώσουν τα ιστορικά Μάταλα της Κρήτης. Έτσι έφτιαξαν μια μικρή κοινότητα που κάθε ξένος είναι καλοδεχούμενος, αρκεί να σέβεται τους γύρω του και τη φύση. Οι Ανυανοί είναι ιδιαίτερα δεμένοι με το περιβάλλον γι αυτό και ο κάθε ένας έχει το δικό του τοτέμ, ένα πνευματικό ζώο προστάτη. Αυτά βέβαια δεν αρέσουν στο γειτονικό Λυκοχώρι, οι κάτοικοι του οποίου βλέπουν εχθρικά οτιδήποτε ξένο και διαφορετικό. Το συγκεκριμένο χωριό, σύμφωνα με τις φήμες, είναι συνδεμένο με την κατάρα της λυκανθρωπίας, αλλά αυτό το αφήνουμε στον Ορφέα και την παρέα του να το ανακαλύψουν, μαζί με τα μυστικά του Απαγορευμένου Βουνού και του Κόλπου του Βασιλιά Ψαρά.

Ορφέας. Ένας έφηβος, μάλλον καταπιεσμένος και αρκετά μόνος. Ποιο είναι αυτό το αγόρι που εν μέσω καύσωνα ετοιμάζεται για καλοκαιρινό φροντιστήριο;
Ο Ορφέας είναι δεκαπέντε χρονών, αντιδραστικός, ονειροπόλος και μοναχικός. Ξέρει τι του λείπει, τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει. Τον ενοχλεί η ρουτίνα, το σχολείο, η πίεση και οι περιορισμένες επιλογές. Βλέπει το μέλλον του να καθορίζεται από τα μαθήματα, τις σπουδές και μια δουλειά που θα του εξασφαλίζει τα προς το ζην, και όχι αυτά που ο ίδιος θέλει. Ο Ορφέας θέλει να ταξιδέψει, να γνωρίσει κόσμο, να κάνει φίλους και το κυριότερο να παίζει μουσική. Με λίγα λόγια θέλει να είναι ελεύθερος. Γι αυτό και αρχικά το πρώτο που επιθυμεί να κάνει είναι να αποδράσει.

Παιδί χωρισμένων γονιών ο ήρωάς σας. Σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η ζωή και ο χαρακτήρας του από αυτή την πραγματικότητα;
Ο Ορφέας περνάει από το ένα άκρο στο άλλο. Από εκεί, δηλαδή, που είναι κλεισμένος στο σπίτι, ξαφνικά έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει. Αυτό όμως επιδράει κάπως αρνητικά για τον ίδιο και για τους φίλους του διότι ξεπερνάει τα όρια με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει και ο ίδιος και οι υπόλοιποι. Έτσι όμως θα δοκιμαστεί και θα ανακαλύψει τον εαυτό του. Άλλωστε τη ζωή μας δεν την καθορίζουν οι επιδόσεις μας στο σχολείο αλλά ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τον κόσμο αλλά και τα λάθη μας.

Τι είναι αυτό που τον ωθεί να αναζητήσει τον πατέρα του και γιατί προτιμά εκείνον από τη μητέρα του;
Καταρχάς πρέπει να πω ότι για κάθε παιδί είναι και οι δυο γονείς σημαντικοί. Ωστόσο για τα αγόρια οι πατεράδες παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανατροφή τους. Συχνά αποτελούν πρότυπα και αυτό το συναντάμε τόσο στη σύγχρονη εποχή, όσο και στους αρχαίους μύθους όπου ο γιος θέλει να μοιάσει στον πατέρα. Στην συγκεκριμένη ιστορία, ο Ορφέας είναι δεμένος με τον πατέρα του επειδή ο δεύτερος είναι πιο κοντά του σε θέματα συμπεριφοράς. Περνάει μια παρατεταμένη εφηβεία, είναι κουλ, περιπετειώδης, σκανδαλιάρης, χαβαλές και δημιουργικός, αντίθετα με την μητέρα του Ορφέα που έχει αναλάβει όλο το βάρος των υποχρεώσεων. Είναι λογικό για ένα παιδί να προτιμάει να βρίσκεται με το γονιό που του κάνει τα χατίρια παρά με εκείνον που προσπαθεί να τον προστατέψει.

Στη βαρετή του καθημερινότητα θα μπει ένας θεότρελος Ιρλανδός. Περιγράψτε μας την «τρέλα» του Άντι.
Ο Άντι είναι μια φιγούρα καθαρά διονυσιακή. Πίνει, μεθάει, γελάει, ξεσηκώνει και παρασέρνει. Κάπου μπορεί να κουράζει και να ζαλίζει. Είναι η προσωποποίηση του ταξιδιού και της απελευθέρωσης. Τα σαρδάμ που κάνει και τα λόγια που ξεχνάει τον κάνουν ακόμα πιο αστείο. Βέβαια Άντι χωρίς Ρόβερ δεν γίνεται. Το συγκεκριμένο αμάξι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ήρωα. Και όπως εξηγεί ο Όντι στον Ορφέα “δεν είναι ο Άντι τρελός. Τρελό είναι το αμάξι του”.

Οι δυο τους, θα φτάσουν στην Άνυα «ένα μέρος με όλα όσα μπορεί να ονειρευτεί ο Ορφέας για ένα τέλειο καλοκαίρι αλλά και πολλά περισσότερα που ξεπερνούν τη φαντασία του». Δώστε μας μια γεύση από αυτά που θα ζήσει και ξεπερνούν τη φαντασία του.
Ήδη από την ώρα που ξεκινάει το ταξίδι, ο Ορφέας συναντάει πολλά “κουλά”! Το έμψυχο αμάξι του Άντι, την Καραβούπολη όπου όλοι μένουν σε πλοία αντί για σπίτια, τον Κλώτσο έναν νάνο που αποτελεί ένα σύμπαν από μόνος, την οικογένεια Γκέλλιν με τα ιδιαίτερα καπέλα τους και το μαγικό τους τροχόσπιτο, τα τοτέμ, τις γοργόνες και άλλα. Ωστόσο, την μεγαλύτερη περιπέτεια θα τη ζήσει αφού πιαστεί στα χέρια με τους αδελφούς Ντούρηδες αφού όχι μόνο θα ανακαλύψει το μυστικό του Λυκοχωριού αλλά θα σπάσει και μια παλιά ανακωχή που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους μπελάδες.

Υπάρχει κάποιος ελληνικός τόπος που έχετε επισκεφθεί και συγκεντρώνει κάποια από τα χαρακτηριστικά της Άνυα, που μπορούμε να πούμε ότι σας ενέπνευσε;
Σίγουρα με επηρέασε πολύ ο Ελαιώνας της Αιγιαλείας τον οποίο επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι από τότε που παντρεύτηκα. Ξεκίνησα να γράφω την Άνυα λίγο καιρό αφότου βρέθηκα εκεί για πρώτη φορά. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέρος μοιάζει αφάνταστα πολύ με τον Άγιο Νικήτα της Λοκρίδας. Και τα δύο αυτά μέρη είναι κόλποι με κάμπο και βουνό. Όσον αφορά τον τρόπο ζωής στην Άνυα, βασίστηκα σε παλιότερες διακοπές στη Θεσσαλία, όταν κάναμε κάμπινγκ μαζί με φίλους μπροστά από τη θάλασσα. Για παράδειγμα, η οικογένεια των Γερμανών που μένει σε ένα σχολικό λεωφορείο, είναι βασισμένη σε αληθινά πρόσωπα. Τους είχαμε γνωρίσει κάποτε στη Γλύφα. Μάλιστα η γυναίκα ήταν γιατρός και είχε βοηθήσει την μητέρα μου μετά από κάποιο συμβάν. Γενικά τα περισσότερα πρόσωπα του βιβλίου είναι βασισμένα σε ανθρώπους που έχω συναντήσει. Και χαίρομαι που τους έχω ταιριάξει όλους μαζί σε εκείνη την ονειρική παραλία.

Ένα σημαντικό κομμάτι του μυθιστορήματός σας καταλαμβάνει και το βανάκι του Άντι, που αν και σε μορφή σκίτσου κοσμεί το εξώφυλλό του. Είναι το αυτοκίνητο που όλοι ονειρευτήκαμε για διακοπές. Θέλετε να μας μιλήσετε για τον Ρόβερ;
Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι βανάκι στο εξώφυλλο του βιβλίου δεν είναι ο Ρόβερ αλλά ο Βάγγος, το βανάκι του “Κάγκελου”. Επιλέξαμε το συγκεκριμένο επειδή παραπέμπει σε καλοκαίρι. Ο Ρόβερ είναι ένα πράσινο αμαξάκι με ιρλανδέζικο καπέλο και προκλητικές πινακίδες. Έχει δική του βούληση, λειτουργεί με ουίσκι και ιρλανδέζικα τραγούδια, μια φάση εντελώς σουρεάλ. Στο βιβλίο κατέχει τον πιο ηρωικό ρόλο. Ταξιδεύει τον Ορφέα στην Άνυα ενώ αργότερα τον σώζει από το Λυκοχώρι μέσα από μια εντυπωσιακή καταδίωξη. Κάποια στιγμή θα λυθεί το μυστήριο της καταγωγής του αλλά προς το παρόν κερδίζει τις περισσότερες εντυπώσεις. Μέσα από τον Ρόβερ ήθελα να δώσω σημασία σε όλα εκείνα τα ακούραστα τροχοφόρα που μας πήγαν διακοπές και μας γύρισαν πίσω ασφαλείς. Και μιας και το βιβλίο είναι φαντασίας, προτίμησα να του δώσω μερικές “μαγικές” ιδιότητες.

Η μυθοπλασία θέλει τον Ορφέα, ανάμεσα σε περίεργους φίλους και εικόνες που ξεπηδούν από τη φαντασία του ή και όχι, να ερωτεύεται. Ποιο είναι το κορίτσι που θα του κλέψει την καρδιά;
Και ο ίδιος ο Ορφέας το ίδιο αναρωτιέται καθώς η κοπέλα δεν είναι της παρέας. Την συναντάει δύο φορές όλες και όλες μέχρι το τέλος του πρώτου βιβλίου, αλλά είναι αρκετές για να χάσει το μυαλό του. Η κοπέλα είναι Ξωτικιά ή όπως τις λέγανε τα παλιά τα χρόνια, μια “Αλουστίνα”. Σίγουρα δεν είναι το κορίτσι που θα έρθει στην παραλία για ένα μπάνιο ή για ποτό στο μπιτς μπαρ. Είναι μια επικίνδυνη ομορφιά που μπορεί να μπλέξει τον Ορφέα σε άλλες περιπέτειες, ξέχωρα από αυτές που απέκτησε με τους Λυκοχωρήτες. Και μόνο ότι κατοικεί στο Απαγορευμένο Βουνό, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Ο χαρακτήρας της Ξωτικιάς θα μας απασχολήσει στο δεύτερο βιβλίο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι αφιερωμένο σε εκείνη και σε όσα κάνει ο Ορφέας για να βρεθεί κοντά της.

Ορέστης. Ένα αγόρι στην ηλικία του Ορφέα με γένι που τον κάνει να μοιάζει με τράγο. Είναι η στιγμή που στο βιβλίο σας τη σκυτάλη παίρνει η φανταστική λογοτεχνία; Τι χώρο δίνετε στο βιβλίο σας σ’ αυτό το είδος λογοτεχνίας;
Ο Ορέστης είναι ο επιστήθιος φίλος του Ορφέα και ο μεγάλος γκαφατζής της παραλίας. Οι δύο φίλοι μοιράζονται την περιπέτεια στο Λυκοχώρι και στην Παναγιά τη Λύκαινα ενώ πρόκειται να κάνουν και άλλα πολλά στο επόμενο βιβλίο. Η φαντασία κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας. Πέρα από το φανταστικό πλαίσιο και τα μυθικά πλάσματα που συναντάμε στις σελίδες, όλο το θέμα του “Άνυα” υπάγεται στην φανταστική λογοτεχνία. Ένας νεαρός που ταξιδεύει σε έναν νεραιδόκοσμο για να περάσει δοκιμασίες, να αναμετρηθεί με υπερφυσικούς εχθρούς, να συναντήσει αρχαία πνεύματα, να συγκρουστεί με τον πατέρα του, να προστατέψει τον δικό του παράδεισο, να ζήσει έναν απαγορευμένο έρωτα και να επιστρέψει πίσω πιο θαρραλέος και πιο σοφός.

Όλα τα ωραία τελειώνουν κάποτε. Άρα και το ταξίδι στην Άνυα θα φθάσει κάποια στιγμή στο τέλος του και το υπέροχο καλοκαίρι θα γίνει ανάμνηση. Πόσο γεμάτος ή πόσο προβληματισμένος θα επιστρέψει στην Αθήνα της καθημερινότητάς του ο ήρωάς σας;
Το μόνο σίγουρο ότι θα γυρίσει άκεφος, όπως όλοι μας όταν επιστρέφουμε από τις διακοπές. Η προσαρμογή του θα είναι δύσκολη, πράγμα που συμβαίνει με κάθε ήρωα που αφήνει πίσω του έναν νεραιδόκοσμο για να επιστρέψει στον κανονικό κόσμο. Όμως πια έχει βρει ένα νόημα στη ζωή του. Και μια δική του Ιθάκη να νοσταλγεί.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
“Όχι, φιλαράκο. Δεν ξαναγυρίζω πίσω. Αυτό είναι το σπίτι µου πια”. Μακριά από τα τσιµέντα της Αθήνας, ανάµεσα στην Καραβούπολη και στη Θάλασσα του Βασιλιά Ψαρά, υπάρχει η Άνυα, µια παραλία που έχει πάντα καλοκαίρι. Και θα ήταν πολλά τα πράγµατα που θα έκανε εκεί ο νεαρός Ορφέας αν περνούσε τις διακοπές µε τον πατέρα του, τον Γλάρο που νίκησε τον Μεγάλο Λύκο. Θα έκανε σκανδαλιές µε τους πιο τρελούς φίλους, θα αποκτούσε ένα τοτέµ-προστάτη, θα ερωτευόταν µια Ξωτικιά τη νύχτα της πανσελήνου και θα καβγάδιζε µε Λυκάνθρωπους για χάρη όµορφων κοριτσιών σε µια ξεχασµένη ντισκοτέκ. Θα έψαχνε για Γοργόνες στο χάραµα, για φαντάσµατα στο Δάσος του Μεσηµεριού και για µονοπάτια που οδηγούν στο Απαγορευµένο Βουνό. Ή µπορεί απλώς να τεµπέλιαζε οληµερίς στη θάλασσα και το βράδυ να έπαιζε κιθάρα πλάι στη φωτιά µαζί µε την παρέα του, τον Ορέστη, τις Τρίδυµες και τα άλλα παιδιά. Όµως τι κρίµα. Ο Ορφέας δεν είναι στην Άνυα. Περνά το καλοκαίρι στην Αθήνα, στον καύσωνα και στο φροντιστήριο, χωρίς παρέα και χωρίς διακοπές, ενώ η µητέρα του ετοιµάζεται να παντρευτεί τον πιο ανυπόφορο τύπο που θα µπορούσε να έχει κανείς για πατριό. Μα ένα απόγευµα του Ιούλη καταφθάνει ο Τρελός Ιρλανδός, για έναν και µόνο σκοπό: να πάρει τον Ορφέα και να τον ταξιδέψει στη µακρινή Άνυα. Και εκεί, στο τέλος του απίθανου αυτού ταξιδιού, το όνειρο γίνεται πραγµατικότητα και οι διακοπές ξεκινούν σε ένα πραγµατικά αξέχαστο καλοκαίρι γεµάτο γκάφες, περιπέτειες και δοκιµασίες έτοιµες να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Άνυα. Μια χιουµοριστική περιπέτεια επικών διαστάσεων που συνδυάζει τη λογοτεχνία του φανταστικού µε το ελληνικό καλοκαίρι και τις νεανικές διακοπές. Ένας ύµνος για τη φιλία, την ελευθερία, τη φαντασία, τη νοσταλγία, τις τρέλες της εφηβείας και τα καλοκαιρινά φλερτ.

Βιογραφικό
Ο Γιώργος Χατζηκυριάκος γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Υποκριτική με υποτροφία στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος. Εκτός από ηθοποιός έχει εργαστεί σε διάφορα επαγγέλματα, μεταξύ των άλλων ως βιβλιουπάλληλος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ξεναγός, ανιματέρ και εκπαιδευτής Jedi για λογαριασμό της Disney Hellas. Έχει γράψει μυθιστορήματα φαντασίας, τρόμου και παραμύθια για παιδιά, με πιο γνωστό το “Τραγούδι του χρόνου” μια νεανική περιπέτεια που διαδραματίζεται στη Νοέλα, έναν κόσμο όπου τα Χριστούγεννα δεν τελειώνουν ποτέ. Το 2015 η θεατρική κωμωδία του “The Irish Bastard!” απέσπασε το πρώτο βραβείο στο 1o Athens Comedy Festival. Το 2016, το διήγημα του “Η Πασαχού” κέρδισε την πρώτη θέση στον λογοτεχνικό διαγωνισμό “Κόρες της Νύχτας” του Diavasame.gr και των εκδόσεων Night-Read. Την ίδια χρονιά το “Ταξίδι του Βάρδου” κέρδισε το πρώτο βραβείο της κατηγορίας του στο διαγωνισμό Ασημένια Σελίδα ΙΙ. Από το 2017 αρθρογραφεί τακτικά στο Will o’ Wisps και πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση “Προμηθέας” του folk metal συγκροτήματος Aherusia.