Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Θεματικός κύκλος: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ

Τα σημερινά βιβλία – φύλλα εργασιών, είναι κομμάτια του θεματικού κύκλου με τίτλο ‘Ζω καλύτεραΕυ ζην’. Έχουν δημιουργηθεί για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου αλλά και εκείνα των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και πραγματικά είναι αξιέπαινα.
Με γνώμονα το βιβλίο, οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν και θα οικειοποιηθούν την έννοια της υγιεινής διατροφής και επιπλέον:

θα μάθουν τις βασικές ομάδες των τροφών,

θα ξεχωρίσουν και θα ζωγραφίσουν τα αγαπημένα τους φρούτα και λαχανικά,

θα γνωρίσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Υγιεινής Διατροφής,

θα συνδέουν λέξεις με εικόνες,

θα κάνουν αντιστοιχίσεις κατανοώντας έννοιες,

θα χρωματίζουν τις υγιεινές συνήθειες που πρέπει όλοι μας να υιοθετήσουμε,

θα διασκεδάσουν με τον 10λογο που ορίζει την Υγιεινή μας Διατροφή.

Τα σοφά λόγια της γιαγιάς, τα αινίγματα, η διατροφική πυραμίδα, τα λογής – λογής παιχνίδια που φιλοξενούν οι σελίδες του βιβλίου και τα τραγούδια, θα κρατήσουν συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους και φυσικά το ενδιαφέρον μας στα ύψη!

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Το βιβλίο «Γνωρίζω την υγιεινή διατροφή» περιέχει:
Φύλλα Εργασίας μέσα από τα οποία τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πόσο σημαντική είναι η διατροφή και η άσκηση για τη ζωή μας και να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες και στάσεις για την υγεία τους
Εξώφυλλο για τον Φάκελο Δραστηριοτήτων κάθε παιδιού.
Φύλλο Αξιολόγησης του Εργαστηρίου.
Μέσα σε αυτό, οι γονείς θα βρουν ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι και οι εκπαιδευτικοί προτάσεις για παιδαγωγική αξιοποίηση στη σχολική τάξη.
Τα «Φύλλα Εργασίας για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων» περιλαμβάνουν διαθεματικές δραστηριότητες κατάλληλες για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
Σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και τις οδηγίες του ΙΕΠ για το μάθημα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων».


ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ – Δεσύπρη Ευαγγελία

Σίγουρα κάποια από τα μέσα μεταφοράς μας είναι γνωστά και οικεία, αλλά όχι όλα.
Μαζί με το βιβλίο θα καταφέρουμε πολλά και ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του, θα είμαστε πλουσιότεροι σε γνώσεις, όπως:

θα μάθουμε ποια είναι τα Μεταφορικά Μέσα,

πως ταξιδεύουμε σε θάλασσα, σε στεριά και σε αέρα,

ποιο μεταφορικό μέσο μπορεί να μας μεταφέρει και που,

θα γνωρίσουμε τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη και φυσικά τις ιδιότητές τους που είναι πολύτιμες και σημαντικές για όλους!

θα κατανοήσουμε κάποια από τα σήματα οδικής κυκλοφορίας,

και βέβαια, μιας και οι περισσότεροι έχουμε στην κατοχή μας ποδήλατο, το πρώτο μεταφορικό μέσο που αποκτάμε ως παιδιά, θα ενημερωθούμε σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε όταν οδηγούμε το ποδήλατό μας.

Ακολουθεί η διδακτική ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου και σειρά έχουν οι δραστηριότητες που τόσο αγαπάμε.
Θα ζωγραφίσουμε, θα κατασκευάσουμε, θα μετρήσουμε, θα διαχωρίσουμε σχήματα και κάπως έτσι με τρόπο διδακτικό θα μάθουμε διασκεδάζοντας και θα διασκεδάσουμε μαθαίνοντας πολλές πληροφορίες για τα Μέσα Μεταφοράς.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Το βιβλίο «Γνωρίζω τα μέσα μεταφοράς» περιέχει:
Φύλλα Εργασίας μέσα από τα οποία τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μέσα μεταφοράς, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής
και να μάθουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια
Εξώφυλλο για τον Φάκελο Δραστηριοτήτων κάθε παιδιού
Φύλλο Αξιολόγησης του Εργαστηρίου
Μέσα σε αυτό, οι γονείς θα βρουν ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι και οι εκπαιδευτικοί προτάσεις για παιδαγωγική αξιοποίηση στη σχολική τάξη.
Τα «Φύλλα Εργασίας για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων» περιλαμβάνουν διαθεματικές δραστηριότητες κατάλληλες για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
Σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και τις οδηγίες του ΙΕΠ για το μάθημα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων»

Εικονογράφηση: Μακρυγιάννη Ράνια
Η Ράνια Μακρυγιάννη γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου του 1988 στην Αθήνα. Από μικρή αγαπούσε πολύ τα βιβλία, τον κόσμο της ανάγνωσης και των εικόνων. Το 2006 ξεκίνησε σπουδές Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας στο Ο.Π.Α. Το 2009, παράλληλα με τις σπουδές της εκεί, σπούδασε γραφιστική. Αφού εργάστηκε ως γραφίστρια για κάποια χρόνια, το 2015 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Communication Design στο Πόρτο, όπου, μετά από τις έντονες καλλιτεχνικές επιρροές που δέχτηκε εκεί, άρχισε να ασχολείται πιο εντατικά και με την εικονογράφηση.
Ασχολείται επαγγελματικά με το γραφιστικό σχεδιασμό από το 2011 σε εταιρείες και γραφεία, ενώ από το 2018 ασχολείται και με τον οπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παιχνιδιών, βιβλίων και εξωφύλλων, με την εικονογράφηση, κυρίως παιδικών βιβλίων, αλλά και με την εκπαίδευση στο design. Πλέον ζει στο κέντρο της Αθήνας και εργάζεται κυρίως ως freelancer. Το 2019 συμμετείχε στο 7o ICTVC (Παγκόσμιο συνέδριο τυπογραφίας & οπτικής επικοινωνίας) στην Πάτρα με την παρουσίαση της διπλωματικής της εργασίας πάνω στο βιβλίο και τον κινηματογράφο. Το 2019-20 ήταν ένα από τα εκπαιδευόμενα μέλη του προγράμματος European School of Urban Game Design που έγινε σε συνεργασία των Ινστίτουτου Γκαίτε και Amsterdam University of Applied Sciences.
Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Πορτογαλικά.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα των βιβλίων.
Με λένε Ευαγγελία Δεσύπρη και είμαι εκπαιδευτικός. Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών και εργάστηκα πολλά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σήμερα υπηρετώ σε δημόσιο σχολείο της Αθήνας. Με τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος συνεργάζομαι από το 2005 και έχω γράψει πολλά εκπαιδευτικά βιβλία προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.
Ανάμεσά τους πολλά τετράδια όπως: Το Τετράδιο Πρώτης Γραφής (2006), Τετράδιο Μαθηματικών (2007), Τα πρώτα μου γράμματα στο Νηπιαγωγείο (2007), Οι πρώτοι μου αριθμοί στο Νηπιαγωγείο (2007) κ.ά.
Ακόμα, σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων όπως: Φύλλα Εργασίας για τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά για την Α΄ και Β΄ Δημοτικού (2009), Τα πρώτα μου Βήματα στο Νηπιαγωγείο (2010), Μαθαίνω σωστά (2016), Πάμε Διακοπές (2016), Φύλλα Εργασίας για τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά στο Νηπιαγωγείο (2017) κ.ά.
Τέλος, με τις εκδόσεις Παπαδόπουλος σχεδιάσαμε τις Παιχνιδοκάρτες (2012) στην οποία ανήκουν περισσότερα από 10 διαφορετικά εκπαιδευτικά παιχνίδια με κάρτες όπως: Τα γράμματα, Οι αριθμοί, Τα επαγγέλματα, Τα αντίθετα, Ταίριαξέ το, Η προπαίδεια, Οι πρώτες μου λέξεις με συλλαβές κ.ά.
Σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό κ. Μανιάτη δημιουργήσαμε μια εκπαιδευτική σειρά που περιλαμβάνει τα βιβλία: Η παρέα του Νηπιαγωγείου (2008), Η παρέα στο Προνήπιο (2017) και Η παρέα στον Παιδικό Σταθμό (2017).
Επίσης, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό κ. Μάρκου δημιουργήσαμε την εκπαιδευτική σειρά Τα πρώτα μου Βήματα στο Δημοτικό (2007) και την πιο πρόσφατη εκπαιδευτική σειρά, τα Μπλε Βιβλιοτετράδια για την Α΄ και Β΄ Δημοτικού (2018)
Νιώθω πραγματικά τυχερή, γιατί η ζωή μου είναι γεμάτη από τις δύο μεγάλες μου αγάπες… τα παιδιά και τα βιβλία!

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.