Η γνώση γνωρίζει. Η σοφία βλέπει.
Η διαφορά ανάμεσα στη γνώση και στη σοφία βρίσκεται στην ουσία, όχι στον βαθμό. Η μεγαλύτερη γνώση δε μεταφράζεται απαραίτητα σε μεγαλύτερη σοφία και στην πραγματικότητα ενδέχεται να μας κάνει λιγότερο σοφούς.
Η γνώση είναι κάτι που κατέχει κανείς. Η σοφία είναι κάτι που κάνει. Είναι μια δεξιότητα και μπορεί κανείς να τη μάθει. Όμως απαιτείται προσπάθεια.
Η ελληνική λέξη «φιλόσοφος» σημαίνει «εκείνος που αγαπά τη σοφία».
Η Φιλοσοφία μας ταρακουνάει. Δεν μας αφήνει σε ησυχία. Μας αφυπνίζει και μας διαφωτίζει. Γι΄ αυτό την έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη. Η φιλοσοφία θέτει παράλογα, άγνωστα ερωτήματα.
Σήμερα, είναι πιο απαραίτητη, καθώς βρίσκεται στον αντίποδα του δογματισμού της εποχής. Στον αντίποδα των απανταχού ειδημόνων, όλων αυτών που έχουν καταλάβει και γνωρίζουν τα πάντα και μας το τονίζουν συνεχώς κι αδιαλείπτως. Η τεχνολογία μας παρασύρει ώστε να πιστέψουμε πως η φιλοσοφία δεν έχει πλέον σημασία. Ποιος χρειάζεται τον Αριστοτέλη, όταν υπάρχουν οι αλγόριθμοι; Είναι όμως έτσι;


Η φιλοσοφία μας βοηθά να δούμε τον κόσμο μέσα από άλλο πρίσμα, και αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία.
Στην αρχαία Αθήνα η φιλοσοφία ήταν αυτομεταμόρφωση. Η φιλοσοφία είχε πρακτική διάσταση. Η φιλοσοφία ήταν θεραπεία. Φάρμακο για την ψυχή. Η φιλοσοφία ήταν θεραπευτική. Η φιλοσοφία δεν είναι εύκολη. Δεν είναι ωραία. Δεν είναι καταπραϋντική. Οι φιλόσοφοι κάποτε αποτύπωναν τη φαντασία του κόσμου. Είχαν ηρωική στάση. Ήταν πρόθυμοι να πεθάνουν για τη φιλοσοφία τους και κάποιοι, όπως ο Σωκράτης, το έκαναν.
Στα περισσότερα σχολεία σήμερα δε διδάσκεται φιλοσοφία. Διδάσκονται τα διάφορα είδη φιλοσοφίας. Δε διδάσκουν τους μαθητές πώς να φιλοσοφούν. Η φιλοσοφία διαφέρει από τα υπόλοιπα μαθήματα. Δεν είναι σύνολο γνώσεων, αλλά τρόπος σκέψης-ένας τρόπος για να υπάρχει κανείς μες στον κόσμο. Δεν είναι ένα «τι» ή ένα «γιατί», αλλά ένα «πώς».


Στο βιβλίο «Το εξπρές της φιλοσοφίας» έχουν επιλεγεί δεκατέσσερις φιλόσοφοι. Πώς; Με προσοχή. Είναι όλοι τους σοφοί, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Διαφορετικές γεύσεις σοφίας. Καλύπτουν ένα τεράστιο διάστημα στον χρόνο -ο Σωκράτης έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. , η Σιμόν ντε Μποβουάρ τον 20ο αιώνα- αλλά και στον χώρο: από την Ελλάδα ως την Κίνα ,από τη Γερμανία ως την Ινδία. Και οι δεκατέσσερις έχουν πεθάνει, εντούτοις οι καλοί φιλόσοφοι δεν πεθαίνουν ποτέ, συνεχίζουν να ζουν στο μυαλό των άλλων. Η σοφία μεταφέρεται. Υπερβαίνει τον χώρο και τον χρόνο και δεν είναι ποτέ παρωχημένη…


Τα 14 μαθήματα ζωής που θα βρούμε στο βιβλίο είναι:
Πώς να σηκωθείς από το κρεβάτι σαν τον Μάρκο Αυρήλιο
Πώς να αναρωτηθείς σαν τον Σωκράτη
Πώς να περπατήσεις σαν τον Ρουσσό
Πώς να δεις σαν τον Θορό
Πώς να ακούσεις σαν τον Σοπενχάουεςρ
Πώς να απολαύσεις σαν τον Επίκουρο
Πώς να δώσεις προσοχή σαν τη Σιμόν Βέϊλ
Πώς να παλέψεις σαν τον Γκάντι
Πώς να είσαι καλός σαν τον Κομφούκιο
Πώς να εκτιμάς τα απλά πράγματα σαν τη Σέϊ Σόναγκαν
Πώς να μη μετανιώνεις για τίποτε σαν τον Νίτσε
Πώς να διαχειριστείς τις καταστάσεις σαν τον Επίκτητο
Πώς να μεγαλώσεις σαν την Μποβουάρ
Πώς να πεθάνεις σαν τον Μοντέν
Ένα απολαυστικό, φωτεινό, δυνατό και χιουμοριστικό βιβλίο για να δούμε τον κόσμο με διαφορετική οπτική, για να ανακαλύψουμε κρυμμένες ομορφιές, για να αναζητήσουμε νέους τρόπους να ζούμε και για να μάθουμε πώς να αποδεχθούμε το θαύμα της ύπαρξης.
Απίστευτα ανακουφιστικό… το πιο ασυνήθιστο βιβλίο φιλοσοφίας της χρονιάς.
Πρόκειται για Αριστούργημα.


Ο Αμερικανός ΕΡΙΚ ΓΟΥΑΪΝΕΡ είναι βραβευμένος δημοσιογράφος, εξαιρετικά επιτυχημένος συγγραφέας και περιζήτητος δημόσιος ομιλητής. Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει τα ευπώλητα βιβλία The Geography of Bliss και The Geography of Genius, καθώς και το απομνημόνευμα Man Seeks God, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Υπήρξε ξένος ανταποκριτής για το αμερικάνικο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR και ρεπόρτερ για την εφημερίδα The New York Times. Αρθρογραφεί τακτικά στη Washington Post, στο BBC Travel και στον διαδικτυακό τόπο AFAR.