«Κανένας έρωτας δεν σε πάει τόσο μακριά, όσο αυτός που οδηγείται από τα ένστικτα».

«Ό,τι κι αν γίνει στη ζωή μας, μη με ξεχάσεις ποτέ».

Ευφάνταστη μυθοπλασία, δυναμικοί και εκρηκτικοί χαρακτήρες, γρήγορος ρυθμός στην αφήγηση και ευρηματική τεχνική όσον αφορά τη δομή του στο στήσιμο των κεφαλαίων είναι ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου βιβλίου, που κρατούν δέσμιο τον αναγνώστη ο οποίος διαβάζει με ενδιαφέρον και προσπαθεί να συνθέσει τα κομμάτια του παζλ, ώστε να ολοκληρώσει την ιστορία.
Σε παράλληλη αφήγηση, κεφάλαιο κεφάλαιο ο Κρομμύδας μας συστήνει με άμεση και απλή γραφή έναν έναν τους ήρωές του και με έμμεσο τρόπο μας δίνει κάθε φορά και από ένα στοιχείο για το πώς αυτοί ενδεχομένως συνδέονται μεταξύ τους. Γνωρίζει πολύ καλά την τεχνική του πού ακριβώς θα εισάγει αυτά τα στοιχεία, ώστε να εξάψει τη φαντασία του αναγνώστη –που είναι και το ζητούμενο στην τέχνη της γραφής και της ανάγνωσης– και να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον αυτού που διαβάζει.
Στην αρχή τα κεφάλαια μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους, με την έννοια ότι δεν μπορείς να καταλάβεις πώς πρόσωπα και γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους. Ταυτόχρονα αυτή είναι όμως και η μαγεία του μυθιστορήματος. Όσο προχωράς, σου αποκαλύπτεται και ένα στοιχείο και εκεί που νομίζεις ότι αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της μυθοπλασίας έρχεται και η ανατροπή που ανατρέπει τη μέχρι τότε θεωρία σου για τη λύση του μυστηρίου και την εξέλιξη της υπόθεσης. Οι εξελίξεις και οι ανατροπές είναι συνεχείς και καταιγιστικές και το τελευταίο κομμάτι του παζλ μπαίνει λίγο πριν το τέλος και σε αφήνει άφωνο και μαγεμένο με την εξέλιξη της ιστορίας.
Ένα παιδί αρπάζεται βίαια από την αγκαλιά της μάνας του, ένας φωτογράφος μας εξιστορεί τη ζωή του και γνωρίζει και ερωτεύεται με την πρώτη ματιά μια χορεύτρια, όταν καλείται να τη φωτογραφίσει. Ένας άνθρωπος που επιλέγει τον μοναχισμό και ζει στο μαγευτικό νησί της Πάτμου προσπαθώντας να γιατρέψει τις πληγές του παρελθόντος και μια γυναίκα που λίγο πριν το τέλος της ζωής της αναθέτει σε έναν φίλο της ντετέκτιβ να βρει το παιδί της και να του παραδώσει ένα γράμμα. Είναι ασύλληπτος ο τρόπος που όλοι αυτοί οι χαρακτήρες παρέα με τα δευτερεύοντα πρόσωπα συνδέονται μεταξύ τους.
Δεν λείπουν ο έρωτας, η αστυνομική χροιά που διέπει το μυθιστόρημα και οι δολοπλοκίες καθώς και ο αριστοτεχνικός τρόπος με τον οποίο είναι πλεγμένα τα γεγονότα. Στο τέλος, αποδίδεται στον καθένα ό,τι του αξίζει και έρχεται η κάθαρση για τους περισσότερους. Παρόν και παρελθόν ενώνονται και ο αναγνώστης ανακαλύπτει στο παρά πέντε τη λύση του μυστηρίου. Παράλληλα ταξιδεύει μέσα από όμορφες και ειδυλλιακές περιγραφές στα Γιάννενα, στο Γαλαξίδι, στο Παρίσι και στην Πάτμο.

mh me lhsmonei