Μια σπάνια και γοητευτική περιγραφή της χρονιάς που πέρασε
η Τζάκλιν Μπουβιέ ως φοιτήτρια στο μεταπολεμικό Παρίσι
–πριν γίνει γνωστή σ’ ολόκληρο τον κόσμο ως Τζάκι Κένεντι Ωνάση.

Η Τζάκι στο Παρίσι
(Jacqueline in Paris)
της Ann Mah

Μετάφραση: Μαρία Παπανδρέου

Κυκλοφορεί στις 16 Ιουνίου 2023

Πρόκειται για μια από τις διασημότερες και πιο πολυσυζητημένες γυναίκες του 20ου αιώνα. Η ίδια θεωρούσε τη χρονιά που πέρασε ως φοιτήτρια στο Παρίσι, λίγα μόλις χρόνια μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, την πιο ευτυχισμένη της ζωής της. Η Ανν Μα «ζωντανεύει το μεταπολεμικό Παρίσι με ευαισθησία και γοητευτικές λεπτομέρειες» (People) και περιγράφει με μοναδικό στιλ και γλαφυρό ύφος την περιπετειώδη χρονιά της Τζάκλιν Μπουβιέ στη Γαλλία, πριν γίνει γνωστή σ’ ολόκληρο τον κόσμο ως Τζάκι Κένεντι Ωνάση.

«Το δημοσιογραφικό ταλέντο της Μα συνδυάζεται υποδειγματικά με τη λογοτεχνία σ’ αυτό το σχολαστικά τεκμηριωμένο μυθιστόρημα με θέμα τη γυναίκα που έγινε η πιο εμβληματική και αινιγματική Πρώτη Κυρία της Αμερικής» (Booklist). Το Η Τζάκι στο Παρίσι είναι το πανέμορφο, πλούσιο πορτρέτο μιας γυναίκας και μαζί μιας ολόκληρης εποχής. Μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και προδοσίας, ένα εξαίσιο μυθιστόρημα ενηλικίωσης που αποδίδει πανέμορφα την ψυχή μιας πόλης και το πνεύμα μιας μοναδικής γυναίκας.

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Το Σεπτέμβριο του 1949 η Τζάκλιν Μπουβιέ φτάνει στο μεταπολεμικό Παρίσι για μια χρονιά σπουδών στο εξωτερικό. Είναι είκοσι χρονών, με σίγουρη κοινωνική θέση αλλά αβέβαιη οικονομικά, και φορτωμένη με το βάρος των προσδοκιών της μητέρας της να κάνει έναν καλό γάμο. Πριν υποκύψει στις οικογενειακές πιέσεις, έχει εξασφαλίσει ένα χρόνο μακριά από το ανιαρό Κολέγιο Βάσαρ και τους αυστηρούς κοινωνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης, ένα χρόνο για να εξερευνήσει τη λαμπερή ομορφιά της Πόλης του Φωτός. Η Τζάκλιν δεν αργεί να παρασυρθεί σ’ έναν μεθυστικό καινούργιο κόσμο γεμάτο σαμπάνια, ζωγραφική, θέατρο, τζαζ κλαμπ και χαριτωμένα καφέ. Συνδέεται μ’ έναν ταλαντούχο νεαρό συγγραφέα που μοιράζεται την αγάπη της για τη λογοτεχνία και το πάθος της για τις τέχνες –το είδος του άντρα που η μητέρα της θα έβρισκε εντελώς ακατάλληλο.

Όμως, παρά τη λάμψη και τη ζωντάνια της, η Γαλλία βασανίζεται ακόμα από τα φαντάσματα της Κατοχής. Η Τζάκλιν μένει σ’ ένα αριστοκρατικό διαμέρισμα με μια χήρα κόμισσα και τις κόρες της, που συμμετείχαν στη γαλλική Αντίσταση και το πλήρωσαν ακριβά. Στον απόηχο του πολέμου, το Παρίσι έχει μετατραπεί σε φωλιά κατασκόπων. Η καχυποψία, η εξαπάτηση και η προδοσία καραδοκούν. Η Τζάκλιν παρακολουθεί άναυδη την άνοδο του κομμουνισμού –που είναι μισητός στην Αμερική αλλά εξαπλώνεται ανοιχτά στη Γαλλία– χωρίς να συνειδητοποιεί ότι γίνεται μάρτυρας της αρχής του πολιτικού κλίματος που θα καθορίσει την υπόλοιπη ζωή της –και τη ζωή του άντρα που θα παντρευτεί.

Συγκινητικό, ευαίσθητο και πλούσιο σε ιστορικές λεπτομέρειες, το Η Τζάκι στο Παρίσι παρακολουθεί μια εμβληματική προσωπικότητα στα πρώτα της ενήλικα βήματα. Η Ann Mah φαντάζεται το πνευματικό και αισθητικό ξύπνημα της Τζάκλιν Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, και δείχνει πώς η Γαλλία έγινε η μεγάλη της αγάπη και μια από τις σημαντικότερες επιρροές στη ζωή της.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
«Συναρπαστικό. Η Mah μιλά με τη φωνή της Τζάκι Κένεντι και ζωντανεύει το μεταπολεμικό Παρίσι με ευαισθησία και γοητευτικές λεπτομέρειες». – People

«Το δημοσιογραφικό ταλέντο της Mah συνδυάζεται υποδειγματικά με τη λογοτεχνία σ’ αυτό το σχολαστικά τεκμηριωμένο μυθιστόρημα με θέμα τη γυναίκα που έγινε η πιο εμβληματική και αινιγματική Πρώτη Κυρία της Αμερικής». – Booklist

Τιμή: € 18,80 € ● Σελίδες: 376 ● ΙSBN: 978-960-620-933-8 ● Κωδ. Βιβλίου: 01170219