Ι. Ν. Μαρκόπουλος
Το μπλε λικέρ

Ποιήματα κατ’ επιλογήν 1989-2022

Επιμέλεια: Σοφία Τριανταφύλλου
Εκδόσεις IANOS, 2023
ISBN: 978-618-5646-16-5
Σελ. 72
Διαστάσεις: 16.5cm x 24cm
Τιμή: 8.88€

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS η ποιητική συλλογή του Ι. Ν. Μαρκόπουλου, με τίτλο «Το μπλε λικέρ».
Αντλώντας έμπνευση από βιώματα και εικόνες της καθημερινότητας, ο ποιητής εξυμνεί με ύφος δωρικό την ίδια τη ζωή –μέσα από διάφορες εκφάνσεις της– με έναν ολιστικό και συνάμα αλληγορικό τρόπο.
Η στοχαστική, ποιητική του σύνθεση, διαλεκτική όσο και λυτρωτική, προκύπτει μέσα από τις θυμοειδείς κινήσεις της ψυχής αλλά και την ορθολογική αναγκαιότητα της έκφρασης, όπως ο ίδιος μάς αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου.
Στη συλλογή περιλαμβάνονται 57 ποιήματα από παλαιότερες εκδοθείσες συλλογές του συγγραφέα με την προσθήκη μερικών νέων ποιημάτων.

Βιογραφικό Ι. Ν. Μαρκόπουλου
Ο Ιωάννης Ν. Μαρκόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Σπούδασε Χημική Μηχανική και Φυσικοχημεία στο Πολυτεχνείο Darmstadt της Γερμανίας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε ως αναπληρωτής καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., ενώ σήμερα είναι καθηγητής της Φιλοσοφίας της Τεχνοεπιστήμης στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εκτός από το γενικότερο επιστημονικό του έργο έχει δημοσιεύσει, από το 1981 μέχρι σήμερα, πάνω από 230 άρθρα και παρεμβάσεις στον ημερήσιο και περιοδικό τοπικό και αθηναϊκό Τύπο, για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, πολιτικής, παιδείας και φιλοσοφίας της τεχνοεπιστήμης. Στην ποίηση πρωτοεμφανίστηκε με την ποιητική συλλογή «Συντεταγμένες» (ΙΑΝΟΣ, 1989), ενώ ποιήματά του έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και σε ποιητική Ανθολογία.