Ποιητική Συλλογή «Θεός ο Έρως…» – Εκδόσεις «Πηγή»

Η σημερινή μέρα για κάποιους είναι μεγάλη γιορτή, για κάποιους είναι απλά μια εμπορική μέρα και κάποιοι δε θέλουν ν’ ακούν για τον Άγιο Βαλεντίνο. Ο Ευάγγελος Δεληλάμπου είναι από εκείνους στους οποίους αυτή η μέρα δεν λέει τίποτε, αν και η ποιητική του συλλογή «Θεός ο Έρως…», μόνο για το μεγαλείο του έρωτα μιλά. «Είναι ταξίδι ο έρωτας, είναι θεός, μοναδικός» λέει στο «Vivlio-life» και όταν ζητήσαμε να μας προτείνει τη μουσική που θα μπορούσαμε ν’ ακούμε διαβάζοντας τα ποιήματά του, μας πρότεινε «το βαλς των χαμένων ονείρων», του μεγάλου μας, Μάνου Χατζιδάκι.

…Ηρέμησα πια,
το όνειρο άγγιξα,
ερωτεύτηκα.

Πώς ν’ αγκαλιάσεις;
Μάτια παντού τριγύρω,
κρίνουν συνεχώς…

Έρωτας… Για σας λέξη που κρύβει μέσα της το σύμπαν ολόκληρο. Μιλήστε μας γι’ αυτή σας την τοποθέτηση.


Ο έρωτας για μένα είναι απ’ τα ανώτερα συναισθήματα αν όχι το ανώτερο. Μέσα απ’ τον έρωτα ταξιδεύεις, πας σε δρόμους και κόσμους που δεν είχες δει ποτέ σου. Όλα ξεκινάνε από τον έρωτα, όλα αρχίζουν και γεννιούνται από κει. Σου δημιουργεί εικόνες, σε κάνει να ονειρεύεσαι. Μυαλό και καρδιά αλλάζουν τρόπο σκέψης και όλα γίνονται πιο έντονα. Είναι ταξίδι ο έρωτας, είναι θεός, μοναδικός. Και κάποιες φορές τα λόγια είναι λίγα για να μπορέσουν να τον εξηγήσουν.

Σ’ αυτήν τη λέξη λέτε πως κρύβονται χιλιάδες εικόνες πρόσωπα και κόσμοι. Όταν την προφέρετε ποιες εικόνες έρχονται στο μυαλό σας, ποια πρόσωπα και ποιοι κόσμοι;


Όταν μιλάω και λέω για έρωτα, φαντάζομαι έναν κόσμο ιδανικό, έναν κόσμο άλλο, μακριά από τη δική μας αλήθεια. Στα μάτια μου έρχονται πρόσωπα αγαπημένα, άνθρωποι που λατρεύω. Κι ένα φως νιώθω να με αγκαλιάζει.

Άραγε υπάρχει άλλη παρόμοια λέξη στο λεξιλόγιό μας που μπορεί να μας ταξιδέψει τόσο πολύ;


Λέξη που να μας ταξιδεύει όσο ο έρωτας, είναι το πάθος, ο πόθος, τα όνειρα, η αγάπη. Οι λέξεις αυτές εμένα προσωπικά, με κάνουν να “φεύγω” από εδώ. Από την πραγματικότητά μας. Ακούγοντάς τες, δεν υπάρχουν σκέψεις, λογικές… Αφήνομαι στο άκουσμά τους και πάω μαζί τους, όπου κι αν με πάνε.

Ο Φλεβάρης είναι ο μήνας του έρωτα. Πιστεύετε στον Άγιο Βαλεντίνο; Αποτελεί για σας πηγή έμπνευσης ο προστάτης των ζευγαριών;


Δε μου άρεσε ποτέ ο Βαλεντίνος, από μικρό παιδί με εκνεύριζε, μ’ ενοχλούσε. Δεν ξέρω γιατί… Τι; να περιμένω μια μέρα να γιορτάσω τον έρωτα; να τον ζήσω; να περάσω καλά; κάθε μέρα θέλω να τον νιώθω και να τον ζω, κάθε ώρα, κάθε δευτερόλεπτο. Δε μου λέει τίποτα αυτή η μέρα.

Ποιο είναι το τελευταίο ποίημα που γράψατε για τον έρωτα;


Έχω καιρό να γράψω κάποιο ποίημα. Τις τελευταίες μέρες γράφω μερικά τραγούδια και κάποιες μικρές ιστορίες. Το τελευταίο τραγούδι που γράφτηκε είχε να κάνει με τον έρωτα, μόνο που αυτή τη φορά κέρδισε ο εγωισμός.

Σε ποια ηλικία εμπνευστήκατε τους πρώτους σας στίχους;


Άρχισα να γράφω γύρω στα 12 αλλά το σταμάτησα. Ξεκίνησα όμως, να γράφω και πάλι γύρω στα 17-18 χωρίς σταματημό.

Θυμάστε τι γράψατε, από πού εμπνευστήκατε και που φυλάξατε εκείνους τους στίχους;


Έγραψα ένα τραγούδι και πάλι. Ήμουν μόνος μου και άκουγα μουσική, άκουσα ένα εξαιρετικό τραγούδι της στιχουργού Ελεάνας Βραχάλη και είπα θα γράψω κι εγώ ένα και κάποτε θα της το δείξω! Βέβαια, παραμένει ακόμα στο συρτάρι… Μακάρι κάποια στιγμή να βγει από εκεί μέσα.

Με τι είδους μουσική μας προτείνετε να διαβάσουμε τα ποιήματά σας;


Μ’ ένα πολυαγαπημένο μου τραγούδι, «το βαλς των χαμένων ονείρων», του μεγάλου μας, Μάνου Χατζιδάκι.

Δεν υπάρχει έρωτας χωρίς πόνο και προδοσία. Τι χώρο δώσατε σ’ αυτά τα δυο συναισθήματα στην ποιητική σας συλλογή;


Πιστεύω ή μάλλον θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει έρωτας και χωρίς προδοσία και πόνο. Ας είναι και ουτοπικό, εγώ έτσι θέλω να το έχω στο μυαλό μου. Στο βιβλίο δεν υπάρχει κάπου η προδοσία, ο πόνος που ίσως αναφέρεται μέσα, έχει να κάνει με τις “λογικές” των ανθρώπων που εμπλέκονται στις ζωές των άλλων και τους επιβάλλουν τι πρέπει να αισθανθούν.

Εκτός από τον έρωτα και τα συναισθηματικά τερτίπια που τον ακολουθούν τι άλλο μπορεί να σας εμπνεύσει ποιητικά;


Εμπνέομαι γενικά απ’ την καθημερινότητα. Από συζητήσεις που κάνω με φίλους, από βιβλία, από κάτι που θα ακούσω στην τηλεόραση. Είναι πολλά αυτά που μου δίνουν έμπνευση.

Όνειρό σας είναι να μπορέσετε να γράψετε κείμενα για το θεατρικό σανίδι διαβάζω. Ποια θέση θα έχει ο έρωτας στο θεατρικό σας κείμενο;


Η αλήθεια είναι πως ό,τι έχω γράψει για το θέατρο δεν έχει να κάνει με τον έρωτα. Είναι πιο πολύ με κοινωνικό περιεχόμενο. Μιλάει για άλλα είδους συναισθήματα και ασχολείται με κοινωνικά φαινόμενα της εποχής.

Γράψατε επίσης τραγούδια και διηγήματα. Λέτε να πάρουν και αυτά τον εκδοτικό δρόμο;


Το εύχομαι.. Μακάρι σιγά – σιγά να πάρουν το δρόμο τους…

Φοιτήσατε στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών αλλά σπουδάσατε κάτι εντελώς διαφορετικό: Τεχνολόγος Γεωπόνος αλλά και πάλι δεν ακολουθήσατε αυτόν τον τομέα. Ο λόγος κρύβεται κάπου μεταξύ στίχων και έμπνευσης;


Ναι, η αλήθεια είναι πως πάντα ήθελα να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι. Πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι αυτό θα κάνω. Δε με γέμιζε τίποτα άλλο τόσο πολύ.

Και μετά το «Θεός ο Έρως»; Πώς βλέπετε να συνεχίζετε τη συγγραφική σας πορεία;


Εύχομαι να έρθουν κι άλλα όμορφα πράγματα και ωραίες στιγμές. Αυτό να ήταν μόνο η αρχή για ένα ταξίδι ονειρεμένο.

Βιογραφικό

Ο Ευάγγελος Δεληλάμπου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών και σπούδασε Τεχνολόγος Γεωπόνος, αλλά δεν ακολούθησε αυτόν τον τομέα. Από μικρός, του άρεσε να γράφει ποιήματα, τραγούδια, διηγήματα. Μεγάλες του αγάπες είναι το θέατρο και η μουσική, και όνειρό του να μπορέσει να γράψει στο μέλλον κείμενα για το θεατρικό σανίδι. Το βιβλίο ‘’Θεός ο Έρως’’ είναι το πρώτο του συγγραφικό εγχείρημα.