Μια ζωή που την ακούς σαν παραμύθι

Η Άλκη Ζέη διαβάζει 15 ιστορίες
από το βιβλίο της Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;

Το 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το βιβλίο της Άλκης Ζέη Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;, στο οποίο συγκεντρώθηκαν ιστορίες από τα παιδικά και νεανικά χρόνια της σπουδαίας συγγραφέα με την πολυτάραχη και άκρως ενδιαφέρουσα ζωή. Όπως και η ίδια ανέφερε, άλλες τις έζησε και άλλες τις έγραψε, δηλαδή τους πρόσθεσε και κάποια στοιχεία μυθοπλασίας, πάντα όμως με βάση την πραγματική της περιπέτεια. Αφορμή για το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς και για τον τίτλο του, αποτέλεσε μια απορία της εγγονής της που την έκανε να αναρωτηθεί «Πώς έφτασα ως εδώ;». Η Άλκη Ζέη συγκέντρωσε και σχολίασε, με την καθαρή ματιά που προσφέρει η χρονική απόσταση, σύντομα πεζά κείμενά της που είχαν δημοσιευτεί κατά καιρούς, ιστορίες που αφορούσαν κυρίως την εποχή της Αντίστασης και του Εμφυλίου.

– Σου έφερα την εφημερίδα.
Ανοίγω τα μάτια. Με πήρε, φαίνεται, ο ύπνος κάτω από τη γλυσίνα.
Από πάνω μου στέκει ένα ψηλό πανέμορφο παλικάρι. Έχει ένα μικρό μούσι και πράσινα μάτια. Μοιάζει σαν να βγήκε από μυθιστόρημα του Σταντάλ. Είναι ο εγγονός μου ο Αντουάν. Πότε μεγάλωσε τόσο;
– Απόψε έχει πανσέληνο, λέει.
Κοιτάζω την εφημερίδα. Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017. Τρομάζω.
Πώς έφτασα ως εδώ. Είχα υποσχεθεί στα παιδιά δεκατρία χρόνια. Αν και μου φαινότανε πάρα πολλά… τότε. Ποιος μου χάρισε γενναιόδωρα άλλα τέσσερα κι ίσως απομένουν και κάποια ρέστα ακόμα;
Κοιτάζω γύρω. Στην άλλη άκρη, κάτω από τη γλυσίνα που ξαναζωντάνεψε όλα αυτά τα χρόνια, στην αυλή του σπιτιού μας στις Μηλιές στο Πήλιο, ένα όμορφο κορίτσι με ξανθά σγουρά μαλλιά και πράσινα μάτια γράφει στον υπολογιστή. Τα λεπτά δάχτυλά της πετάνε σαν φτερά πεταλούδας. Πού εγώ – χτυπώ αργά αργά κάθε γράμμα και πολλές φορές το διπλανό απ’ αυτό που πρέπει. Είναι η εγγονή μου, η Άννα.

Αυτά έγραφε στο βιβλίο της και τώρα, σχεδόν τρία χρόνια που η Άλκη Ζέη δεν βρίσκεται πια ως φυσική παρουσία κοντά μας, το έργο της συνεχίζει να ζει και να βρίσκει νέους τρόπους να φτάνει σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Χάρη σε ηχογραφήσεις που είχαν γίνει όσο ήταν ακόμη εν ζωή, η φωνή της θα συνεχίσει να φτάνει στα αυτιά μας και να μας συγκινεί, σαν τη γιαγιά που κάνει τη ζωή της παραμύθι και κάθεται μαζί με τα εγγόνια της για να τους την αφηγηθεί.

Από σήμερα 19 Σεπτεμβρίου 2022, μέσα από τις πλατφόρμες audiobook της Bookvoice και της JukeBooks, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ίδια την Άλκη Ζέη να διαβάζει κάποιες από τις ιστορίες της που περιλαμβάνονται στο βιβλίο Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;.
Ανυπομονούμε να την ακούσουμε ξανά.