Της ΦΙΟΝΑ ΜΑΚΙΝΤΟΣ

εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ

Μάχη της Καλλίπολης… Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος και από την Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια στο διαδίκτυο, διαβάζουμε….

«Η εκστρατεία της Καλλίπολης ή εκστρατεία των Δαρδανελίων ή Μάχη της Καλλίπολης ή Μάχη του Τσανάκκαλε έλαβε χώρα στη χερσόνησο της Καλλίπολης στην Οθωμανική αυτοκρατορία (στην Γκελίμπολου της σημερινής Τουρκίας) από τις 25 Απριλίου του 1915 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 1916, κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μια κοινή Βρετανική και Γαλλική επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας για να εξασφαλιστεί μια θαλάσσια δίοδος στη Ρωσία. Μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών και πολλά θύματα και στις δύο πλευρές η δύναμη εισβολής τελικά αποχώρησε. Η εκστρατεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του πολέμου και θεωρείται μια μεγάλη αποτυχία για τους Συμμάχους».

Η Αγγλίδα νοσοκόμα, Κλερ Νάιτινγκεϊλ, γνωρίζει τον Αυστραλό αξιωματικό Τζέιμι Ρεν, στην δίνη του πολέμου και μια «ιδανική» αγάπη γεννιέται που «ζει» ακόμα και όταν τους χωρίζει ο Πόλεμος…
Στην αρχή της ιστορίας, στο μέτωπο αναπτύσσεται μια «αφύσικη φιλία» μεταξύ του Τζέιμι και του Ατζάρ Σαχίν ενός Τούρκου στρατιώτη, που δεν ήθελε τον πόλεμο, που αγαπούσε την μουσική, που δεν ήθελε να σκοτώνει…

«… Άκουσε τον πρώτο γλυκό ήχο από τα χαρακώματα των Αυστραλών καθώς ο σύντροφος του στη μουσική φύσηξε τη φυσαρμόνικα του. Το χαμόγελό του έγινε πιο πλατύ ακούγοντας την. «Ζεις φίλε μου», μουρμούρισε με μια ανάσα … .«θέλω να τον ακούσω. Είναι θλιμμένος απόψε»…»!!!
Μια μέρα ανακωχής φτάνει για να γνωριστούν οι δύο στρατιώτες. Η γνωριμία αυτή θα είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού, όχι μόνο ο Ατζάρ, αλλά και ολόκληρη η οικογένεια του, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ζωή του Τζέιμι και θα καθορίσουν τον έρωτά του για την Κλερ.
Ο πόλεμος συνεχίζεται όμως και οι ήρωες μας, χάνονται. Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Τζέιμι ζει, εκτός από την Κλερ, που δεν μπορεί να πιστέψει πως ο άνθρωπος που αγαπάει έχει χαθεί.

Ένας ύμνος στον έρωτα, την φιλία, την πίστη, την ειρήνη. Το βιβλίο αυτό ένα ταξίδι, στα χρόνια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Οι ήρωές του θα βρεθούν από το μέτωπο στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια και από την Αγγλία στην Κωνσταντινούπολη. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο συναισθήματα, μυθιστόρημα ρομαντικό, που θυμίζει ιστορίες μιας άλλης εποχής. Η συγγραφέας, καταφέρνει με την γραφή της, όχι μόνο να δημιουργήσει μια εξαιρετική πλοκή, αλλά και να αναπαραστήσει ολοζώντανες εικόνες εκείνης της εποχής στον αναγνώστη. Εικόνες πολέμου, αλλά και εικόνες των ηρώων της, αυτών των χαρακτήρων που πλάθουν το μυθιστόρημα, ηρώων, απλών, αληθινών που πονούν, αγωνιούν, φοβούνται, αγαπούν και προπαντός ελπίζουν ή καλύτερα δεν παύουν να ελπίζουν ακόμα και όταν όλα γύρω τους μοιάζουν να έχουν χαθεί.

Η μετάφραση, και η επιμέλεια των εκδόσεων Ωκεανίδα σίγουρα ευθύνεται για την τελική εικόνα του έργου της Μακίντος, στους Έλληνες αναγνώστες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο συναρπαστικό, που γίνεται η αφορμή για να μάθει ο αναγνώστης ιστορικά γεγονότα που πιθανώς δε γνωρίζει κάνοντας ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι.

Ταξιδέψτε μαζί του!

erotas os