Με ένα μαγευτικό εξώφυλλο και μια ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση, όπως μας έχουν πια συνηθίσει, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, δίνουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ένα ακόμη έργο της ξένης λογοτεχνίας, το «Μπελγκρέιβια», του Julian Fellowes, σε μετάφραση Χριστίνας Σωτηροπούλου.

«…Το παρελθόν, όπως λέγεται συχνά, είναι μια χώρα ξένη, στην οποία τα πράγματα γίνονται αλλιώς. Ίσως και να είναι έτσι – και μάλιστα είναι προφανές ότι ”είναι” έτσι σε ό,τι αφορά τα ήθη και τα έθιμα, τον ρόλο των γυναικών, τις κυβερνήσεις της αριστοκρατίας και μυριάδες άλλες πτυχές της καθημερινότητας. Υπάρχουν όμως και αρκετές ομοιότητες. Η φιλοδοξία, ο φθόνος, η οργή, η απληστία, η καλοσύνη, η ανιδιοτέλεια και, πάνω απ όλα, ο έρωτας αποτελούσαν ανέκαθεν κινητήριες δυνάμεις των επιλογών μας…»

Με το χαρακτηριστικό αυτό απόσπασμα με το οποίο αρχίζει η ιστορία μας, μπορεί αμέσως να καταλάβει ο αναγνώστης σε τι ακριβώς αναφέρεται στο έργο του, ο συγγραφέας.
Με μια μεταφορά στο χρόνο, και συγκεκριμένα στον 19ο αιώνα, μας περιγράφει, με παραστατικό τρόπο, τα ήθη και τα έθιμα, τα οποία ίσχυαν την εποχή εκείνη, καθώς και τις διαχρονικές, ίσως, συνήθειες ή ελαττώματα της εποχής, Και μαζί τον έρωτα, όπως ισχύει παντού και πάντα.
Η ιστορία ξεκινάει το 1815, μια ημέρα πριν την Μάχη του Βατερλό. Μια μάχη της οποίας το αποτέλεσμα, θα κρίνει το μέλλον των δύο αντιπάλων, της Αγγλίας και της Γαλλίας. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο στρατός της Αγγλίας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Έχοντας κοντά τους οι άνθρωποι αυτοί τις οικογένειες τους δημιουργούν μια ζωή ανάλογη της ζωής του Λονδίνου, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η αριστοκρατία, μέλη της οποίας πολλοί θέλουν να γίνουν, κάτι που όμως δεν είναι καθόλου εύκολο.
Ο Τζέιμς Τρέντσαρντ έχει αυτήν ακριβώς την φιλοδοξία, η ταπεινή του όμως καταγωγή, δεν το επιτρέπει. Το εμπορικό του δαιμόνιο και η ανθηρή του οικονομική κατάσταση, τον βοήθησε να ανέβει κοινωνικά, όχι όμως και να γίνει δεκτός στους αριστοκρατικούς κύκλους. Όνειρό του πλέον και μόνος δρόμος που του απομένει, η όμορφη κόρη του Σοφία, να παντρευτεί έναν αριστοκράτη. Ο λόρδος Μπέλασις, δείχνει πράγματι ενδιαφέρον, όμως ακόμα ο πήχης είναι πολύ ψηλά.
Η διαφορά των δύο οικογενειών, είναι μεγάλη και ένας νέος όπως ο Μπέλασις, πρέπει να έχει την έγκριση της οικογένειάς του για να παντρευτεί· Αν η εκλεκτή της καρδιάς του δεν ανήκει στον κύκλο τους, τότε η οικογένεια, δεν πρόκειται να την δεχτεί ποτέ. Ο Τζέιμς Τρέντσαρντ, επειδή πίστευε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον, προσπάθησε να βοηθήσει και να ενισχύσει το ειδύλλιο των δύο νέων.
Παραμονή της μάχης του Βατερλό, η αφρόκρεμα της Βρετανίας στις Βρυξέλλες, δίνει ένα λαμπρό χορό και ο Τρέντσαρντ με την κόρη του καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πρόσκληση, με την βοήθεια του Μπέλασις.
Εικοσιπέντε χρόνια μετά οι Τρέντσαρντς, έχουν επιστρέψει στο Λονδίνο, μετά την Μάχη του Βατερλό και την νίκη της Αγγλίας, πιο πλούσιοι και ζουν στην ακριβή συνοικία της Μπελγκρέιβια, εκεί που η αριστοκρατία συνυπάρχει με τους ανερχόμενους αστούς. Μαζί τους όμως, κουβαλάνε κι ένα μυστικό, για το οποίο κανείς δε θέλει να μιλήσει. ‘Ένα μυστικό, που αποκαλύπτεται σχετικά νωρίς στον αναγνώστη και η αποκάλυψή του θα γίνει η αφορμή να αναστατωθεί η ζωή στην Μπελγκρέιβια. Παράλληλα πρόκειται για το μυστικό εκείνο, που φέρνει την οικογένεια των Τρέντσαρντς αντιμέτωπη με τους κανόνες της αριστοκρατικής κοινωνίας, διεγείροντας κοινωνικές αντιδράσεις.
Ένα καθηλωτικό, ατμοσφαιρικό, κοινωνικό μυθιστόρημα εποχής, με ενδιαφέρουσα κινηματογραφική πλοκή, στο οποίο ο συγγραφέας με πολύ γλαφυρό τρόπο μας δίνει, εκτός των άλλων, την εικόνα της κοινωνίας, έτσι όπως λειτουργούσε τότε. Μιας κοινωνίας που τα όρια της κοινωνικής διαστρωμάτωσης ήταν ξεκάθαρα και γεμάτα αντιθέσεις. Ένας αέναος αγώνας, όχι μόνο για το χρήμα, αλλά κυρίως για την κοινωνική καταξίωση. Κάποιοι να προσπαθούν να μπουν στους αριστοκρατικούς κύκλους, αλλά και κάποιοι να προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρηθούν εκεί, έστω και αν χρειαστεί ακόμα και να… σκοτώσουν.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Την παραμονή της μάχης του Βατερλό, η αφρόκρεμα της Βρετανίας συγκεντρώνεται στις Βρυξέλλες, σ’ έναν χορό λαμπρό όσο και τραγικό –πολλοί από τους νεαρούς που διασκεδάζουν εκεί την επόμενη μέρα θα πέσουν νεκροί στη μάχη.
Εκείνη η νύχτα, όμως, θ’ αλλάξει τη ζωή και της όμορφης Σοφίας, κόρης του φιλόδοξου εμπόρου Τζέιμς Τρέντσαρντ…
Είκοσι πέντε χρόνια μετά, οι Τρέντσαρντ ζουν στην ακριβή συνοικία της Μπελγκρέιβια –εκεί που η αριστοκρατία συνυπάρχει με τους ανερχόμενους αστούς, όπως οι ίδιοι. Έχουν πλούτη, δύναμη… κι ένα μυστικό: δεν θέλουν να μιλούν γι’ αυτό που συνέβη στη Σοφία εκείνη τη νύχτα.
Το Μπελγκρέιβια είναι η ιστορία αυτού του μυστικού, που ψιθυρίζεται πίσω από τις κλειστές πόρτες της όμορφης συνοικίας και ενώνει, παρά τη θέλησή τους, δύο οικογένειες και δύο τάξεις κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των υπηρετών τους. Ενός μυστικού που, αργά ή γρήγορα, θα έρθει στο φως…
Μια εκπληκτική ιστορία φιλοδοξίας, έρωτα και προκατάληψης γραμμένη με την ίδια μαεστρία που έκανε διεθνή επιτυχία την τηλεοπτική σειρά Ο Πύργος του Ντάουντον»