Μια αληθινή ιστορία ήταν το έναυσμα της συγγραφής αυτού του βιβλίου, με τίτλο «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ», της Schulman Ninni που στην χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε μετάφραση της Χριστίνας Μανιά από τη γαλλική γλώσσα.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό, πολυπρόσωπο, αγωνιώδες αστυνομικό και κοινωνικό μυθιστόρημα μέσα στο οποίο, ενώ οι ανατροπές και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και συνυπάρχουν στοιχεία θρίλερ, αγωνίας και φόβου, ο αναγνώστης θα συναντήσει, μέσω των αρκετά ψυχογραφημένων ηρώων του έργου, θέματα κοινωνικά, όπως είναι η «δουλεία» των ανθρώπων μέσω του «trafficking» και συγκεκριμένα της σεξουαλικής εκμετάλλευσής τους, καθώς και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων. Σε αυτό το σημείο έγκειται η διαφορά αυτού του βιβλίου με τα υπόλοιπα αστυνομικά μυθιστορήματα των σκανδιναβικών χωρών, που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει φανατικούς αναγνώστες και στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Το φθινόπωρο του 2001 ένας άντρας καταδικάστηκε για μαστροπεία, έχοντας φέρει τέσσερις έφηβες από την Μολδαβία στο Χάγκφορ. Από κει και πέρα, η φαντασία της συγγραφέως ανέλαβε τα υπόλοιπα. Η ιστορία ξεκινάει από την Στοκχόλμη. Η δημοσιογράφος Μαγκνταλένα Χάνσον, μετά από ένα οδυνηρό διαζύγιο βρίσκεται μόνη με τον εξάχρονο γιο της Νίλς. Τότε παίρνει την απόφαση να γυρίσει στην πόλη των παιδικών της χρόνων, το Χάγκφορ. Μια απόφαση που έχει τα υπέρ, όπως το να ζει κάποιος κοντά στην φύση, αλλά και τα κατά της, όπως η μεγάλη απόσταση, την οποία θα πρέπει να κάνει ο γιος της κάθε Σαββατοκύριακο, προκειμένου να βλέπει τον πατέρα του και τη μονοτονία, τόσο της μικρής επαρχιακής πόλης, όσο και των θεμάτων, τα οποία θα πρέπει να καλύπτει τώρα στην τοπική εφημερίδα. Η εξαφάνιση όμως της δεκαεξάχρονης Χέντας, έρχεται να ταράξει την μικρή και ήσυχη πόλη του Χάγκφορ. Ο αστυνομικός Κρίστερ Μπεργκλουντ και η συνάδελφός του Πέτρα Βιλάντερ, αναλαμβάνουν δράση. Όμως και η Μαγκνταλένα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Θεωρεί ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει την αξία της στην νέα της εργασία, χωρίς όμως να έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο που ενέχει η εμπλοκή της στην υπόθεση. Και τότε, θα βρεθεί ένα ακόμη πτώμα ενός νεαρού κοριτσιού αγνώστων στοιχείων και τα πράγματα σοβαρεύουν.

-Ποιο μπορεί να είναι αυτό το κορίτσι; -Πού ήταν η εξαφανισμένη Χέντα; -Μια νεκρή έφηβη και μια να αγνοείται χωρίς να έχει αφήσει πίσω της το παραμικρό ίχνος σε αυτήν την μικρή πόλη, στην οποία ποτέ δεν συμβαίνει τίποτα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;-Τι τροπή θα πάρει η υπόθεση, όταν βρεθεί το πτώμα της Χέντα;
Η συγγραφέας, μέσω της αστυνομικής έρευνας και των ανακρίσεων, θα φέρει στο φως πολλά από τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας και της κοινωνίας, γενικότερα. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι στην μεταξύ τους σχέση, τις σχέσεις γονέων-παιδιών, τις ερωτικές ανησυχίες των νέων. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η συγγραφέας θίγει ακόμα ένα σοβαρό θέμα, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, την εμπορία σωμάτων και ψυχών με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση και δουλεία. Σε μια τέτοια υπόθεση λοιπόν θα βρεθεί μπλεγμένη η πρωταγωνίστριά μας, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την ίδια της την ζωή μα και την ζωή του γιου της. Μια υπόθεση στην οποία, εκτός της σπείρας των διακινητών, θα βρεθούν μπλεγμένοι και κάτοικοι της περιοχής. Είναι όλοι αδικαιολόγητοι; Τι γίνεται στην περίπτωση που απλοί οικογενειάρχες, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, «αναγκάζονται» να εμπλακούν θεωρώντας ότι θα έτσι θα βρουν λύση γι’ αυτά;

Κινηματογραφική-απλή γραφή, γρήγορη ροή, τριτοπρόσωπη αφήγηση και μία πλοκή που καθηλώνει με ανατροπές και κρυμμένα μυστικά που όλα θα βγουν στο φως στο τέλος.

«…Μικρές νιφάδες χιονιού έπεφταν πάνω στα πιασμένα σε αλογοουρά μαλλιά του κοριτσιού και ο άντρας ένιωθε πως, με τα χέρια της δεμένα πίσω στην πλάτη, η μικρή δυσκολευόταν να κρατήσει την ισορροπία της. Παρόλο που ήταν ελαφριά, το χιόνι υποχωρούσε κάτω από τα πόδια της. Το κορίτσι δεν μιλούσε, μόνο βογκούσε αδύναμα…»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Ύστερα από ένα δύσκολο διαζύγιο, η δημοσιογράφος Μαγκνταλένα Χάνσον εγκαταλείπει τη Στοκχόλμη και μαζί με τον εξάχρονο γιο της Νιλς, εγκαθίσταται στη γενέτειρά της, τη μικρή και ήρεμη πόλη του Χάγκφορ, αφήνοντας πίσω της τη συναρπαστική δουλειά σε μια μεγάλη εφημερίδα.
Πάνω που αναρωτιέται αν η ζωή στην εξοχή και η εργασία στην τοπική εφημερίδα είναι υπερβολικά μονότονες, ένα έγκλημα συνταράσσει τη μικρή κοινωνία του Χάγκφορ καθώς ανακαλύπτεται το γυμνό πτώμα μιας νεαρής κοπέλας με ίχνη από πυροβολισμό στο κεφάλι. Μήπως το πτώμα συνδέεται με την υπόθεση της πρόσφατης εξαφάνισης της δεκαεξάχρονης Χέντας;
Καθώς η τοπική αστυνομία αδυνατεί να εξιχνιάσει μια τόσο περίπλοκη υπόθεση, η Μαγκνταλένα αποφασίζει να κάνει τη δική της έρευνα. Ενώ το δημοσιογραφικό δαιμόνιο παλεύει με τη συναισθηματική εμπλοκή της στην εξαφάνιση του κοριτσιού και απειλητικά μηνύματα αρχίζουν να φτάνουν στο κινητό της, πολύ σύντομα συνειδητοποιεί, πως στη φιλήσυχη πόλη που ήξερε τόσο καλά υπάρχουν άνθρωποι που έκαναν τα πάντα για να μην αποκαλύψουν τα μυστικά τους…»