Τον Blake Crouch τον γνωρίσαμε από την τριλογία του «Η Πόλη», όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη χώρα μας, το καλοκαίρι του 2014, το πρώτο του βιβλίο και ακολούθησαν, το 2015, τα επόμενα δύο. Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, τον αγκάλιασε ξανά τον Φεβρουάριο του 2017, πάλι από τις εκδόσεις Διόπτρα, όταν κυκλοφόρησε η «ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ», σε μετάφραση Δημήτρη Αλεξίου.

‘Ένα συναρπαστικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, με κεντρικό ήρωα τον Τζέισον Ντεσεν, καθηγητή Φυσικής. Ο Τζέισον, πριν από δέκα πέντε χρόνια, χωρίς να έχει οικογενειακές υποχρεώσεις, ασχολήθηκε με την έρευνα και συγκεκριμένα με την ερμηνεία των πολλαπλών κόσμων της κβαντομηχανικής. Στην συνέχεια, γνωρίζει την Ντανιέλα, την ερωτεύεται και παρά το μεγάλο δίλημμά του αποφασίζει να σταματήσει την έρευνα και να δημιουργήσει οικογένεια, αφού και τα δυο μαζί ήταν δύσκολο να συνυπάρξουν, η έρευνα απαιτούσε αμέριστη προσοχή και ατελείωτες ώρες εργασίας.
Δέκα πέντε χρόνια μετά, ο Τζέισον είναι ένας συνηθισμένος καθηγητής, ο οποίος παραδίδει μαθήματα σε πανεπιστήμιο της Αμερικής και ζει ευτυχισμένος με την οικογένεια του, την Ντανιέλα και τον γιο τους Τσάρλι. Ένα βράδυ, γυρίζοντας στο σπίτι του, πέφτει θύμα απαγωγής από έναν μασκοφόρο, ο οποίος τον οδηγεί σε μια ερημική τοποθεσία, του αφαιρεί τα ρούχα και του χορηγεί μια ένεση. Αρχίζει να χάνει τις αισθήσεις του, λίγο πριν «χαθεί», το τελευταίο πράγμα που ακούει είναι: «Είσαι ευτυχισμένος με την ζωή σου;»

Ο Τζέισον συνέρχεται, βρίσκεται δεμένος πάνω σε ένα φορείο και το πρώτο πράγμα που ακούει είναι: «Καλώς ήρθες πίσω, φίλε μου». Εκείνος δεν γνωρίζει κανέναν, δεν γνωρίζει τον χώρο που βρίσκεται και είναι σίγουρος ότι τον έχουν μπερδέψει με κάποιον άλλον. Το αίσθημα της αυτοσυντήρησης τού υπέδειξε να μην μιλά πολύ και να δείχνει κενό μνήμης και σύγχυση.
-Είναι ο Τζέισον ο άνθρωπος τους; Θα τον εξοντώσουν για να μην αποκαλυφθεί η ύπαρξη του εργαστηρίου; Τι ακριβώς έχει συμβεί; Ποιος του πήρε την ζωή και τον έστειλε «κάπου αλλού»; Πώς θα κερδίσει την ζωή του πίσω;
Η Αμάντα Λούκας, επιστήμονας του εργαστηρίου και μάλλον ερωτευμένη με τον Τζέισον, αναλαμβάνει να τον διαφωτίσει και να τον βοηθήσει να φύγει, προκειμένου να επιστρέψει στη χαμένη του ζωή. Σύμφωνα με την Αμάντα το πείραμα που ξεκίνησε πριν από δέκα πέντε χρόνια έχει τελειοποιηθεί, αποδεικνύοντας ότι τα πολλαπλά σύμπαντα της κβαντομηχανικής υποδεικνύουν ότι υπάρχουν όλες οι πιθανές πραγματικότητες, ότι κάθε τι που έχει μια πιθανότητα να συμβεί, πράγματι συμβαίνει, οτιδήποτε θα μπορούσε να έχει συμβεί στο παρελθόν, μας συνέβη πράγματι, αλλά σε ένα διαφορετικό σύμπαν. Ο Τζέισον θα βρεθεί αντιμέτωπος με αρκετούς κλώνους του, κλώνοι που επιθυμούν να πάρουν την θέση που είχε στην προηγούμενή του ζωή, κλώνοι που σε κάποια καμπή της ζωής επέλεξαν άλλο δρόμο, όμοιοι εξωτερικά με τόσο διαφορετικούς εσωτερικούς κόσμους, που δεν διστάζουν ακόμα και να σκοτώσουν, προκειμένου να κερδίσουν την «ζωή» του Τζέισον.

-Πώς θα αντιμετωπίσει ο Τζέισον αυτήν την κατάσταση; Θα καταφέρει να επανέλθει, ανακτώντας το παρελθόν του;
Ένα εξαιρετικό θρίλερ που ναι μεν είναι επιστημονικής φαντασίας, όμως διαθέτει έντονα υπαρξιακά ερωτήματα. Μας βάζει να σκεφτούμε και να δούμε πώς θα ήταν η ζωή μας, αν είχαμε κάνει διαφορετικές επιλογές σε κρίσιμες στιγμές. Να δούμε τελικά τι είναι σημαντικό στη ζωή μας. Αν η επαγγελματική καταξίωση ή η αγάπη και η ευτυχισμένη οικογένεια μπορούν να συγκριθούν. Αν όλα όσα θεωρούμε δεδομένα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά
Ένα βιβλίο έντονης αγωνίας και δράσης, που σε κάνει κάποιες στιγμές να νιώθεις φρίκη και κάποιες άλλες να νιώθεις τρομακτικά μικρός. Ένα βιβλίο που κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα και του κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία εκεί που ο Blake Crouch, μεγαλούργησε.

«… Κάθε στιγμή, κάθε ανάσα της ζωής μας περιέχει μια επιλογή. Αλλά η ζωή δεν είναι τέλεια. Κάνουμε λάθος επιλογές. Έτσι καταλήγουμε να ζούμε σε μια κατάσταση μόνιμης μεταμέλειας. Τι χειρότερο από αυτό; Έφτιαξα κάτι το οποίο θα μπορούσε πραγματικά να ξεριζώσει την μεταμέλεια. Να σε αφήσει να βρεις εκείνους τους κόσμους, στους οποίους είχες κάνει τη σωστή επιλογή…»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Είσαι ευτυχισμένος με τη ζωή σου;»
Αυτές είναι οι τελευταίες λέξεις που ακούει ο Τζέισον Ντέσεν πριν ο μασκοφόρος απαγωγέας του τον αφήσει αναίσθητο. Πριν ξυπνήσει και ανακαλύψει πως είναι δεμένος σε ένα φορείο και περιτριγυρίζεται από άγνωστους ανθρώπους με στολές βιολογικής προστασίας. Πριν ένας άνθρωπος, που ο Τζέισον δεν είχε ποτέ ξανά συναντήσει, του πει χαμογελώντας: «Καλώς ήρθες πίσω, φίλε μου».
Στον κόσμο όπου ξυπνά, η ζωή του Τζέισον δεν είναι αυτή που γνωρίζει.
Η γυναίκα του δεν είναι η γυναίκα του. Ο γιος του δεν γεννήθηκε ποτέ. Κι εκείνος δεν είναι πια ένας συνηθισμένος καθηγητής Φυσικής, αλλά μια βραβευμένη ιδιοφυΐα με αξιόλογα επιτεύγματα. Επιτεύγματα του ακατόρθωτου.
Τελικά ποιος είναι ο πραγματικός κόσμος, αυτός που θυμάται ή αυτός που ζει τώρα; Πώς μπορεί να γυρίσει πίσω στους ανθρώπους που αγαπάει;
Η απάντηση βρίσκεται σε μια διαδρομή πιο εξωφρενική και τρομακτική απ’ οτιδήποτε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Μια διαδρομή που θα τον αναγκάσει να αντιμετωπίσει το βαθύτερο έρεβος του εαυτού του σαν να έπρεπε να πολεμήσει έναν τρομερό, φαινομενικά ανίκητο εχθρό.»
Η Σκοτεινή Ύλη είναι μια ιστορία με αριστοτεχνική πλοκή, καθηλωτική αλλά και τρυφερή, πνευματικά απαιτητική αλλά και βαθιά ανθρώπινη. Ένα αδυσώπητα ανατρεπτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που μιλάει για τις επιλογές, τους δρόμους που δεν πήραμε και το πόσο μακριά είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για να διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε.