Η ελληνική μυθολογία κατέχει ξεχωριστή θέση τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους μεγάλους και οι αμέτρητοι μύθοι γεμάτοι δύναμη, εξυπνάδα, ευστροφία, μίσος, έρωτες αλλά και δόλο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις και το εύφορο έδαφος για όλο και περισσότερους οπαδούς.

Η Τζένιφερ Σεντ, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, με δεξιοτεχνία μέσα από το ομώνυμο βιβλίο της «Αριάδνη», μας εξιστορεί τον πασίγνωστο και πολυαγαπημένο μύθο, όπου η τελευταία πρόσφερε την απαιτούμενη βοήθεια στον Θησέα, για να σωθεί από τις αιμοσταγείς ορέξεις του Μινώταυρου, ο οποίος θα τον κυνηγούσε μέσα στις σκοτεινές και υπόγειες γωνιές ενός λαβύρινθου, κατασκευασμένου από έναν εξυπνότερο και εφευρετικότατο άνθρωπο της εποχής, τον Δαίδαλο.

Μα ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Από μια ακατανόητη συνεύρεση ενός ταύρου με τη μητέρα της Αριάδνης, γεννήθηκε ο Αστερίωνας που γρήγορα μετονομάστηκε σε Μινώταυρος, από τον ίδιο τον βασιλιά της Κρήτης, τον Μίνωα.

Ο Δαίδαλος, κατ’ εντολή του βασιλιά της Κνωσού, κατασκεύασε στα υπόγεια του παλατιού την κατοικία του ανθρωπόμορφου τέρατος, το οποίο σιτιζόταν με ζωντανή σάρκα. Κάθε χρόνο, η Αθήνα έστελνε στην Κρήτη 14 νέους και νέες ως όρος για τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο πόλεων για να “θυσιαστούν” στα δόντια του Μινώταυρου, έως ότου ο Θησέας, γιος του βασιλιά Αιγέα, δήλωσε την πρόθεσή του να είναι ένας από τους νέους, που θα ταξίδευαν στην Κρήτη, με απώτερο σκοπό να προσπαθήσει να βάλει ένα τέλος στον ακατανόητο και απάνθρωπο όρο.

Ο Θησέας μαγνητίζει την Αριάδνη και εκείνη τον βοηθά να σκοτώσει τον Μινώταυρο αδερφό της και να δραπετεύσει μαζί του στο νησί της Νάξου, όπου για κακή της τύχη ο αγαπημένος της, την αφήνει στο ακατοίκητο νησί και συνεχίζει ερήμην της για την Αθήνα, όπου λίγα χρόνια μετά θα βρίσκεται παντρεμένος με την μικρότερη αδερφή της Φαίδρα. Ευτυχώς το νησί ανήκει στον θεό Διόνυσο, εκείνος την περιθάλπει, την παντρεύεται και τις χαρίζει καρπούς.

Η ιστορία μας όμως, δεν έχει αίσιο τέλος. Η Αριάδνη, θα βρει τραγικό θάνατο στο Άργος, από τον αδερφό του Διόνυσου, Περσέα και το καταστροφικό βλέμμα της Μέδουσας, αφήνοντάς την μια πέτρινη ύπαρξη σε ένα νεκροταφείο με τόσους άλλους ομοιοπαθείς.

Το βιβλίο είναι εξαιρετικά γραμμένο, πλούσιο σε αλληγορικές περιγραφές και λυρικές εκφράσεις, που σε ταξιδεύουν σε μέρη της Ελλάδας, παρέα με θνητούς, θεούς και ημίθεους. Μας εξιστορεί τις περιπέτειες των θεών, οι οποίοι κατάφερναν να σπέρνουν το φόβο τους και τις αδίστακτες ορέξεις τους στους θνητούς και να γίνονται ισχυροί και άτρωτοι όποτε το επιθυμούσαν.

Η Αριάδνη, εκφράζοντας τόσες και τόσες γυναίκες της μυθολογίας και μη, έγινε θύμα του μυθοπλάστη και φιλόδοξου Θησέα και βίωσε την προδοσία του, ένιωσε ξανά ελεύθερη και κυρίαρχη του εαυτού της μέσα από το λιμάνι αγάπης που της πρόσφερε ο Διόνυσος, αντιλήφθηκε με πόνο ψυχής ότι έπεσε θύμα του Θησέα μιας και τελικά όλα έγιναν για να προσθέσει ο τελευταίος έναν ακόμη έπαθλο στη συλλογή του και βρήκε τραγικό και άδικο θάνατο.

Η ωραιοποίηση καταστάσεων και ηρώων, οι εκμαυλιστικές συνέπειες του κρασιού και η ζωή των θνητών που αποτελούσαν έρμαια των θεών, θα σας καθηλώσουν και θα δώσουν στον ήδη γνωστό μύθο, μια αλλιώτικη χροιά που σας προκαλώ και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε.

Η φράση που απομονώνω για να μοιραστώ μαζί σας, από το βιβλίο, είναι η ακόλουθη:

«Κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο, ακόμα και για την αιωνιότητα ενός θεού».

Η Τζένιφερ Σεντ (Jennifer Saint) μεγάλωσε διαβάζοντας ελληνική μυθολογία και γοητευόταν πάντα από τις άγνωστες ιστορίες που κρύβονταν μέσα στους μύθους. Μετά από δεκατρία χρόνια διδασκαλίας σε σχολεία της Αγγλίας, έγραψε την Αριάδνη, που αφηγείται τον μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου από την οπτική της Αριάδνης, της γυναίκας, δηλαδή, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του συγκεκριμένου μύθου.
Σήμερα ζει στο Γιόρκσαϊρ με τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά, έχοντας τη συγγραφή ως κύρια απασχόληση.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.