Τον Dicker Joël, τον γνωρίσαμε από την «αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ», που επίσης κυκλοφορεί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Πατάκη, ένα βιβλίο που δικαίως γνώρισε τεράστια επιτυχία πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Επανέρχεται με ένα νέο βιβλίο «Το βιβλίο των Μπάλτιμορ», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2016, σε μετάφραση Γιάννη Στρίγκου, και στο οποίο κεντρικός ήρωας είναι και πάλι ο συγγραφέας Μάρκους Γκόλντμαν

«…Αν βρείτε αυτό το βιβλίο, διαβάστε το, σας παρακαλώ. Θα΄θελα να μάθει κάποιος την ιστορία των Γκόλντμαν της Βαλτιμόρης…»

Ο Γκόλντμαν, μετά την επιτυχία που γνώρισε το βιβλίο του, το οποίο έγινε και κινηματογραφική ταινία, αποφασίζει να μετακομίσει στην Φλόριντα για να γράψει το επόμενο βιβλίο του. Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος της μετοίκησής του. Εκεί κοντά, είχε μετακομίσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο θείος του Σαούλ Γκόλντμαν. Τώρα πια, που ο θείος του έχει πεθάνει, ο Μάρκους πρέπει να αδειάσει και να πουλήσει το σπίτι.
Κάθε φορά που ο Μάρκους πήγαινε στο σπίτι του θείου του, ξυπνούσαν μνήμες και ο χρόνος γύριζε πίσω, στα παιδικά του χρόνια, τότε που ο θείος Σαούλ ζούσε μια πλούσια ζωή με την οικογένειά του στην Βαλτιμόρη. Ο Σαούλ ήταν μεγαλοδικηγόρος, όμως το μερίδιο που πήρε από την επιχείρηση την οποία είχε πουλήσει ο πατέρας του το επένδυσε σε μετοχές με αποτέλεσμα να αποκομίσει τεράστια κέρδη.
Αντίθετα ο πατέρας του και ο αδελφός του δεν άκουσαν τις συμβουλές του με αποτέλεσμα να χάσουν σχεδόν τα πάντα. Έτσι η οικογένεια του Μάρκους εγκαταστάθηκε στο Μονκλαίρ ζώντας μια όχι και τόσο άνετη ζωή, ενώ ο θείος Σαούλ και η οικογένειά του ζουν πλουσιοπάροχα στην Βαλτιμόρη. Παππούς και γιαγιά, τους αποκαλούν πλέον «οι Μονκλαίρ» και «οι Μπάλτιμορ».
Ο Μάκρους δεν ζηλεύει τους Μπάλτιμορ, αντίθετα τους θαυμάζει και δένεται με την οικογένεια του θείου Σαούλ, με τον ξάδελφό του Χίλελ αλλά και με τον Γούντ, τον οποίον υιοθετούν οι Μπάλτιμορ. Οι τρεις τους γίνονται ένα πολυαγαπημένο τρίο, δημιουργώντας την «συμμορία της Βαλτιμόρης», τρία παιδιά που τους ένωνε μια πολύ δυνατή φιλία και αγάπη. Τρεις νέοι που έκαναν όνειρα για την ζωή τους, τρεις έφηβοι που αγάπησαν την ίδια κοπέλα. Αυτό μπορεί να τους ταρακούνησε, όμως τελικά δεν τους χώρισε, όπως και στο τέλος, ούτε ο ίδιος ο θάνατος δεν κατάφερε να μπει ανάμεσα τους.

Εκεί στην Φλόριντα, ο Μάρκους, με την «συμβουλή» ενός… σκύλου που βρήκε στην αυλή του σπιτιού του, θα ανακαλύψει ότι σε ένα γειτονικό σπίτι μένει ο νεανικός του έρωτας, η Αλεξάνδρα, έρωτας και των τριών αγοριών της συμμορίας της Βαλτιμόρης. Ο Μάρκους με την βοήθεια της Αλεξάνδρας, αλλά και κάποιων στοιχείων που θα βρει στο σπίτι του θείου του, θα φέρει στην επιφάνεια θαμμένα μυστικά της οικογένειάς του και θα καταλάβει ότι άρχισε η κακή περίοδος της οικογένειας του Σαούλ Γκόλντμαν, η οποία θα ολοκληρωθεί με μια τραγωδία του 2004.
Έτσι λοιπόν, ο Μάρκους αποφασίζει εδώ στην Φλόριντα να γράψει το νέο του βιβλίο που θα αφορά τους Μπάλτιμορ, αυτή ήταν και η τελευταία επιθυμία του θείου Σαούλ, πριν πεθάνει. Του είχε ζητήσει να ξαναφτιάξει τους Γκόλντμαν της Βαλτιμόρης, να τους ενώσει και πάλι όλους μαζί, έτσι ώστε τα πάντα να σβηστούν, τα πάντα να ξεχαστούν, τα πάντα να συγχωρηθούν, τα πάντα να διορθωθούν και να βρεθούν πάλι όλοι μαζί πίσω στα όμορφα και ευτυχισμένα χρόνια…

«…Ορίστε λοιπόν, θείε Σαούλ, αγαπημένε μου θείε. Το βιβλίο που σου υποσχέθηκα το αφήνω εδώ μπροστά σου. Όλα διορθώθηκανΖ.Ν

Το βιβλίο είναι γραμμένο έτσι ώστε να έχει μια ρέουσα κινηματογραφική αφήγηση. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, με διαλόγους ολοζώντανους και μεστούς και με μια πλοκή που δεν αφήνει τον αναγνώστη να χάσει το ενδιαφέρον του ούτε για μια στιγμή, ο Ντίκερ υπογράφει ένα ακόμα υπέροχο μυθιστόρημα. Περιγράφει τις σχέσεις των ανθρώπων έτσι όπως διαμορφώνονται μέσα στο χρόνο. Τους συγγενικούς δεσμούς που σηματοδοτούν σχέσεις ζωής. Μια συναρπαστικά τραγική ιστορία για μυστικά που ενώνουν ή χωρίζουν τους ανθρώπους, για τους πρώτους έρωτες και τις εφηβικές φιλίες που σημαδεύουν τις ψυχές των ανθρώπων για πάντα.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Ως τη µέρα της τραγωδίας, υπήρχαν δύο οικογένειες Γκόλντµαν: οι Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης και οι Γκόλντµαν του Μονκλαίρ. Οι Γκόλντµαν του Μονκλαίρ, απόγονος των οποίων είναι ο Μάρκους Γκόλντµαν, ο συγγραφέας της Αλήθειας για την υπόθεση Χάρρυ Κέµπερτ, είναι µια μεσοαστική οικογένεια που ζει σ’ ένα µικρό σπίτι στο Μονκλαίρ του Νιου Τζέρσεϊ. Οι Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης είναι µια εύπορη οικογένεια στην οποία η ζωή χαμογελά. Ζουν σ’ ένα πολυτελές σπίτι σ’ ένα πλούσιο προάστιο της Βαλτιµόρης και ο Μάρκους τούς θαυµάζει απεριόριστα.
Οκτώ χρόνια µετά την τραγωδία, ο Μάρκους Γκόλντµαν παίρνει την απόφαση να γράψει την ιστορία της οικογένειάς του. Αφήνει πίσω του, τον Φλεβάρη του 2012, τον χειµώνα της Νέας Υόρκης για να εγκατασταθεί στο Μπόκα Ρέιτον, στη Φλόριντα, όπου και αφοσιώνεται στο νέο του µυθιστόρηµα.
Καθώς ανασύρει τις αναµνήσεις των παιδικών και των νεανικών του χρόνων, ο Μάρκους επανέρχεται στη ζωή και στη µοίρα των Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης και στο μαγικό συναίσθηµα που άλλοτε του προξενούσε αυτή η οικογένεια µιας πλούσιας Αµερικής, ανάµεσα στις διακοπές στο Μαϊάµι, το εξοχικό στα Χάµπτονς και τα ευτράπελα που συνέβαιναν στα ιδιωτικά σχολεία. Καθώς τα χρόνια περνούν µέσα από τον φακό της µνήµης του, η επιφάνεια των Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης αρχίζει να ξεθωριάζει ολοένα και περισσότερο, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η επικείμενη τραγωδία. Μέχρι τη µέρα που ανατρέπονται τα πάντα. Αυτό είναι το ερώτηµα που έκτοτε στοιχειώνει τον Μάρκους: τι ακριβώς συνέβη στους Γκόλντµαν της Βαλτιμόρης;»