της Stefania Auci

«Φιλοδοξίες, μεγαλεία, θλίψη. Και πίσω από όλα αυτά, ένα Παλέρμο που μεγαλώνει μαζί με τους Φλόριο, οι οποίοι το αγάπησαν και το διαφέντεψαν. Τούτη η ιστορία, υπέροχη και τρομερή συνάμα, μάγεψε (και συνεχίζει να μαγεύει) τους αναγνώστες των Λεόντων της Σικελίας».
Corriere della Sera

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να περιγράψεις με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα της ζωής τεσσάρων γενεών μιας τόσο σπουδαίας οικογένειας, όπως ήταν οι Φλόριο, όμως η συγγραφέας Stefania Auci με τα δύο συγκλονιστικά της βιβλία, μας κάνει κοινωνούς μιας εκπληκτικής ιστορίας, βασισμένης στην αληθινή ζωή, σε όλα όσα έζησαν, έχτισαν και έχασαν οι άνθρωποι αυτοί. Και είναι πραγματικά ασύλληπτο το γεγονός ότι είχαν καταφέρει να αποκτήσουν τα πάντα μα και να καταφέρουν επίσης να τα χάσουν όλα. Γιατί στη ζωή όσο ψηλά και αν έχει φτάσει κάποιος, αν δεν ξέρει πώς να παραμείνει εκεί, κινδυνεύει να πέσει απότομα. Κι εδώ δεν μπορεί κανείς να πει ότι η πτώση της αυτοκρατορίας των Φλόριο συνέβη απότομα και ξαφνικά.


Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από τη στιγμή που φτάνουν στο Παλέρμο ως ξένοι και φτωχοί μαγαζάτορες από την Καλαβρία το 1799 και καταφέρνουν με πολλή δουλειά, επιμονή και ριψοκίνδυνες αποφάσεις να πλουτίσουν και να μιλούν όλοι γι’ αυτούς, να δίνουν δουλειά σε κόσμο, να χτίζουν σπίτια, θέατρα, ξενοδοχεία, εργοστάσια και να συσσωρεύουν πλούτο, τίτλους, όλα όσα μπορούσαν να ποθήσουν. Όμως δεν ήταν λίγα και τα χτυπήματα της μοίρας, οι ξαφνικοί θάνατοι, ο αγιάτρευτος πόνος της απώλειας αγαπημένων προσώπων.
Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων ο αναγνώστης μαθαίνει όλα τα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας μιας χώρας, τις ευκαιρίες που εκμεταλλεύτηκαν οι έξυπνοι άνθρωποι της εποχής εκείνης, τα λάθη που έκαναν, την πολιτική αναταραχή που οδήγησε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και αντιλαμβάνεται πόσο ανίσχυρος είναι ο καθένας στα συμφέροντα όσων κρατάνε τις τύχες του ανθρώπων στα χέρια τους.


Όταν είναι νέος κάποιος και μάλιστα πλούσιος, θεωρεί ότι έχει όλο τον κόσμο δικό του, μπορεί να αποκτήσει ό,τι θελήσει, να πιστεύει ότι είναι αλώβητος από οτιδήποτε. Τραγική ειρωνεία όμως, να αποκτάς τόσο πλούτο, τόσα κοσμήματα που ούτε να φανταστεί δεν θα μπορούσε ο σημερινός μέσος άνθρωπος, σπίτια και ταξίδια και ρούχα και τόσα άλλα… αλλά τελικά να φτάνει η στιγμή να χάνεις ό,τι πιο πολύτιμο, τα ίδια σου τα παιδιά. Γιατί μπροστά στην αρρώστια και στο θάνατο, τα χρήματα και τα κοσμήματα δεν έχουν καμία απολύτως αξία! Δέχτηκαν πολλά χτυπήματα της μοίρας τα μέλη της οικογένειας Φλόριο, άντεξαν, συνέχισαν, πάλεψαν μέχρι το τέλος. Γιατί η αξιοπρέπειά τους δεν τους επέτρεπε να ζουν διαφορετικά.
Αυτό που προκαλεί επίσης εντύπωση στον αναγνώστη της σημερινής εποχής, πιστεύω ότι είναι τα ασύλληπτα για τα δικά μας δεδομένα προνόμια των τόσο πλούσιων και ισχυρών αρχόντων, οι τίτλοι, οι υπηρέτες, τα ρούχα, τα κοσμήματα, τα μαργαριτάρια και ένας ατελείωτος αριθμός από ανέσεις που σε πιάνει ίλιγγος να σκέφτεσαι ότι απολάμβαναν κάποιοι άνθρωποι, όσο κι αν βοηθούσαν με αγαθοεργίες τους φτωχούς που σαφώς ήταν πάρα πολλοί! Η τεράστια αλαζονεία, ο εγωισμός, το κυνήγι της εφήμερης απόλαυσης, τα συνεχή και πανάκριβα ταξίδια, σε μια εποχή που δεν ήταν και εύκολες όπως σήμερα οι μετακινήσεις. Όσο δε για τους ατελείωτους έρωτες των αρσενικών-κυνηγών τι να πρωτοπεί κάποιος… μια συνεχής αναζήτηση της ηδονής με κάθε κόστος!


Είχαν τα πάντα και έχασαν τα πάντα οι Φλόριο. Και έφτασαν στο τέλος της ζωής τους να μείνουν μόνοι, χωρίς απόγονο που θα συνέχιζε το όνομά τους. Το μόνο που είχε απομείνει μαζί με την περηφάνια τους, ήταν το αναμφισβήτητα ένδοξο παρελθόν τους. Και κατέληξαν πληγωμένοι από την αδιαφορία όσων βοήθησαν, όσων κάποτε τους θαύμαζαν και έφτασαν να τους γυρίζουν την πλάτη.
Μια οικογένεια σαν τους Φλόριο αξίζει πραγματικά να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για την άνοδο, αλλά και προς αποφυγή για την πτώση τους αντίστοιχα.
Η συγγραφέας μέσα από τη διλογία των Λεόντων ξεδίπλωσε σχεδόν δύο αιώνων ιστορία και είναι μια εξαιρετική δουλειά, που θα έπρεπε να διαβάσει ο κάθε απαιτητικός αναγνώστης.

image description

Οι λέοντες της Σικελίας
Από τη στιγμή που ο Πάολο και ο Ινιάτσιο Φλόριο, φιλόδοξοι και με πνεύμα ανήσυχο, αποβιβάζονται στο Παλέρμο από την Καλαβρία το 1799, κοιτάζουν μπροστά, αποφασισμένοι να φτάσουν πιο ψηλά απ’ όλους. Να γίνουν οι πιο πλούσιοι, οι πιο ισχυροί. Και τα καταφέρνουν: Mέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα δύο αδέλφια μετατρέπουν το κατάστημα μπαχαρικών τους στο καλύτερο της πόλης και στη συνέχεια εμπορεύονται θειάφι, αγοράζουν τα σπίτια και τη γη χρεοκοπημένων ευγενών του Παλέρμο, ιδρύουν τη δική τους ναυτιλιακή εταιρεία.
Το Παλέρμο παρατηρεί έκπληκτο την εξάπλωση των Φλόριο, όμως τα συναισθήματα των κατοίκων της πόλης χάνονται μέσα στον φθόνο και την περιφρόνηση: Aυτοί οι επιτυχημένοι άντρες παραμένουν, όπως και να ’χει, «ξένοι». Το Παλέρμο δεν ξέρει πως αυτό που υποδαυλίζει τις φιλοδοξίες των Φλόριο και σημαδεύει τη ζωή τους είναι ο φλογερός πόθος για κοινωνική λύτρωση· δεν ξέρει ότι οι άντρες της οικογένειας είναι αξιόλογα μα και ευαίσθητα πλάσματα, που χρειάζονται στο πλευρό τους εξίσου δυνατές γυναίκες.
Υφαίνοντας τη διαδρομή της εμπορικής και κοινωνικής ανόδου των Φλόριο με τις ταραχώδεις προσωπικές τους ιστορίες, με φόντο τα πιο ταραγμένα χρόνια της ιταλικής ιστορίας –από τα κινήματα του 1818 μέχρι την αποβίβαση του Γκαριμπάλντι στη Σικελία– η Στεφάνια Άουτσι ξετυλίγει μια οικογενειακή σάγκα απίστευτης δύναμης, τόσο ζωντανή και πάλλουσα, που μοιάζει σημερινή.

image description

Ο χειμώνας των λεόντων
Νίκησαν τελικά, οι Φλόριο, οι Λέοντες της Σικελίας. Είναι πια παρελθόν το φτωχομάγαζο στο κέντρο του Παλέρμο. Τώρα πια έχουν μέγαρα κι εργοστάσια, πλοία και τονάρες, μετάξια και κοσμήματα. Κερδίζουν τα πάντα και χάνουν τα πάντα, οι Φλόριο. Κι όμως αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της απίστευτης ιστορίας τους. Γιατί τούτος ο πατέρας και τούτος ο γιος, τόσο διαφορετικοί, τόσο ανόμοιοι μεταξύ τους, έχουν στο πλάι τους δύο γυναίκες επίσης πολύ διαφορετικές, αν και εξαιρετικές και οι δύο: τη Τζοβάνα, τη σύζυγο του Ινιάτσιο, σκληρή και εύθραυστη σαν κρύσταλλο, γεμάτη πάθος αλλά διψασμένη για αγάπη, και τη Φράνκα, τη σύζυγο του γιου Ινιάτσιο, την πιο όμορφη γυναίκα στην Ευρώπη, που η χρυσαφένια της ζωή γίνεται θρύψαλα κάτω από τα χτυπήματα μιας αδυσώπητης μοίρας. Αυτές οι δύο γυναίκες θα ζήσουν την πραγματική άνοδο και πτώση -συναρπαστική και τρομερή, ένδοξη και τραγική- μιας οικογένειας η οποία, για μια μονάχα ατελείωτη στιγμή, φώτισε τον κόσμο. Και χάρη σ’ αυτές τις γυναίκες θα καταλάβουμε για ποιο λόγο, μετά από τόσα χρόνια, οι Φλόριο εξακολουθούν να ζουν, να δίνουν ακόμα ζωή στην καρδιά ενός νησιού και μιας πόλης. Μοναδικοί και αλησμόνητοι.
To βιβλίο απέσπασε το Βραβείο Bancarella 2022

Και για όσους έχουν ήδη διαβάσει τα βιβλία και έχουν τη δυνατότητα, ας δουν και την παρακάτω πληροφορία…

https://tfortravel.gr/thematiko-i-leoni-sikelia/
Ένα θεματικό ταξίδι στη Σικελία
Ένα roadtrip στη Σικελία. Ένα ταξίδι στο χρόνο με αναφορές από την ιστορία της οικογένειας Florio.
Ένα ξεχωριστό θεματικό ταξίδι σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος όπου θα γνωρίσουμε μια διαφορετική Σικελία στα βήματα των πρωταγωνιστών του βιβλίου «Οι λέοντες της Σικελίας» με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου τόμου!
Μία από τις σημαντικότερες οικογένειες στην ιστορία του νησιού, οι δημιουργοί του περίφημου κρασιού Μαρσάλα, η οικογένεια Φλόριο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Σικελίας.
Πέντε ημέρες γεμάτες εκπληκτικές εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις. Θα περπατήσουμε στα δρομάκια της Κατάνια, θα δοκιμάσουμε τα διάσημα κανόλι του Παλέρμο και θα ταξιδέψουμε μέχρι το χωριό Μαρσάλα και το Τράπανι για να περπατήσουμε νοερά στα βήματα της οικογένειας Φλόριο.
Ημερομηνίες 24 με 28 Μαρτίου 2023