Ο Στάθης είναι φοιτητής βιολογίας στη Θεσσαλονίκη και έχει καταγωγή από την Καστοριά. Γνωρίζει απρόσμενα μια Περσεφόνη που ακούει στο όνομα Ίριδα, διαθέτει μωβ κώμη που την κάνει να ξεχωρίζει και η τρικυμιώδης σχέση τους ταλαιπωρεί τόσο τη ζωή του, όσο και τα όνειρά του.
Η Ίριδα, φοιτήτρια της νοσηλευτικής, μια υπάρχει στη ζωή του και μια χάνεται σαν αερικό, αφήνοντας τον Στάθη να την αναζητεί απεγνωσμένα. Ένας ακόμη φοιτητής ο Αστέρης, ένα ακόμη αερικό στη ζωή του, τον νουθετεί με αρνητική χροιά για τη σχέση του με την Ίριδα, βλέποντας ότι περισσότερο κακό του κάνει η επαφή μαζί της, παρά καλό.


Ο Στάθης, είναι ερωτευμένος σε βαθμό παραλογισμού, βιώνει παρειδωλία, έχει χάσει τον ύπνο του, μα τις στιγμές που είναι μαζί με την Ίριδα, γεύεται τον έρωτα και την απόλυτη ευτυχία.
Η Πηνελόπη Δέτλα και η ιστορία χωρίς όνομα, ο έρωτας που άνθισε ανάμεσα σε εκείνη και τον Ίωνα Δραγούμη, ένα περιοδικό κόμικ, ο Νικόλας ένας φίλος από την Καστοριά, η Χριστίνα, μια συνουσία με την Αριάδνη που τον φαντασιώνεται χρόνια τώρα, μια ληστεία σε ένα αστικό λεωφορείο και η φωτογραφία που δε τραβήχτηκε ποτέ, είναι μερικά από τα γεγονότα που θα μας απασχολήσουν στο βιβλίο του Στάθη Μασκαλίδη, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου υπάρχει στο τέλος της παρουσίασης.
Ο Στάθης Χρυσός και η Ίριδα Θλιμμένου, έλκονται και αγαπιούνται ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Η δίδυμη αδερφή της Ίριδας, Ναυσικά, η επίσκεψη στο ετοιμόρροπο και νεκρό αρχοντικό σπίτι με το δωμάτιο παραφωνία, το αποκρουστικό γκράφιτι, η λέξη SOS γραμμένη με γαλάζιο στυλό, η στάση πάνω από το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, αλλά και ο πλανόδιος πωλητής καλαμποκιών, θα κρατούν τον Στάθη σε εγρήγορση και άλλοτε θα τον αφυπνίζουν.

Μπορεί ένας θάνατος να σε ξυπνήσει από το τέλμα στο οποίο έχεις υποπέσει;
Μπορεί η ακόρεστη διάθεση για έρωτα να καθαρίσει το τοπίο από την ομίχλη του μυαλού σου;
Μπορούν να είναι μαζί δυο άνθρωποι που αγαπιούνται αλλά ταλαιπωρούνται από τις Ερινύες του μυαλού και των τύψεων;
Μπορείς να ξεφύγεις από μια άσωτη ζωή;
Γιατί οι γονείς αποποιούνται των ευθυνών τους απέναντι στα παιδιά και τα αφήνουν απροστάτευτα στη δίνη του κάθε τυχάρπαστου;

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Στάθη Μασκαλίδη, επέλεξα την παρακάτω:
…την τύχη μας, τη φτιάχνουμε μόνοι, δε φταίει ποτέ το ριζικό μας …
Πρόκειται για ένα βιβλίο μεστό σε εναλλαγές σκηνικών και με ένα τέλος απρόβλεπτο, καταλυτικό και απρόσμενο. Θεωρώ δεδομένο ότι θα σας κερδίσει, θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της ιστορίας και θα σας αποζημιώσει για την επιλογή σας, να το διαβάσετε.

Τι λέτε, μπορούν άραγε ο Στάθης και η Ίριδα να είναι μαζί;

Στάθης Μασκαλίδης: Γεννήθηκα στη Μεσοποταμία Καστοριάς και κατοικώ στην πόλη της Καστοριάς. Είμαι παντρεμένος και έχω δυο παιδιά. Γράφω, γιατί μου αρέσει να αναπλάθω τον κόσμο, γιατί η ζωή είναι τόσο σύντομη που μια μονάχα δε φτάνει. Ελεύθερο πνεύμα από τη φύση μου, εγγράφηκα στη σχολή ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου αλλά εγκατέλειψα αμέσως τις σπουδές μου, γιατί έκρινα πως ο συγκεκριμένος επαγγελματικός προσανατολισμός δε μου ταίριαζε.
Εργάζομαι στον δήμο Καστοριάς, στην υπηρεσία πρασίνου. Με την ειδικότητα του κηπουρού μπορώ να βρίσκομαι κοντά στο περιβάλλον, να απολαμβάνω τις ομορφιές του και να ονειροπολώ. Η πρώτη μου επαφή με το αναγνωστικό κοινό έγινε με το μυθιστόρημά μου «Πικραλίδες» που ελεύθερα διατίθεται από το διαδικτυακό περιοδικό MAXMAG. Νουβέλα μου με τίτλο «Κομαντσέρος» κυκλοφόρησε για το ιστορικό περιοδικό Νέος Μικρός Καου-μπόυ των εκδόσεων Άγρια Δύση.
Το διήγημά μου «Και ήταν σαν να έβλεπε τον εαυτό του» έχει κυκλοφορήσει για το ίδιο περιοδικό των εκδόσεων Άγρια Δύση. Αστυνομικό διήγημά μου «Το γρανάζι» κυκλοφόρησε σε συλλογικό τεύχος του περιοδικού crime and horror. Αρθρογραφώ σε τοπικές εφημερίδες, τοπικά και πανελλαδικής εμβέλειας blogs. Ζω και εγώ μαζί με τους ήρωες που δημιουργώ, πονώ στη δυστυχία τους και χαίρομαι όταν είναι ευτυχισμένοι.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Υδροπλάνο.