Γράφει η Βιργινία Αυγερινού

Ο ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ υπήρξε ένας από τους πλέον διαβασμένους και αναγνωρισμένους συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ξεκίνησε τη λογοτεχνική του καριέρα το 1993 με το εφηβικό μυθιστόρημα Ο Πρίγκιπας της Ομίχλης (Βραβείο Edebé) και ακολούθησαν τα Το Παλάτι του Μεσονυκτίου και Τα φώτα του Σεπτέμβρη (συγκεντρωμένα σε έναν τόμο υπό τον τίτλο Η τριλογία της ομίχλης). Το 2001 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα για ενηλίκους, Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, το οποίο πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε διεθνές λογοτεχνικό φαινόμενο και θεωρείται, μετά τον Δον Κιχότη, το πιο πετυχημένο μυθιστόρημα στην εκδοτική ιστορία της Ισπανίας. Τα έργα του έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και έχουν πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα στις πέντε ηπείρους. Ο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν απεβίωσε τον Ιούνιο του 2020 σκορπίζοντας θλίψη σε εκατομμύρια αναγνώστες που θα θυμούνται πάντα την πασίγνωστη και πολυαγαπημένη σειρά του κοιμητηρίου των λησμονημένων βιβλίων.


Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ μόλις κυκλοφόρησε η Τριλογία της Ομίχλης ενώ κυκλοφορούν επίσης στη σειρά βιβλίων του, Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων τα μυθιστορήματά του ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ, Ο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ, Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ Ι & ΙΙ και Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΧΝΙΑΣ, καθώς και το μυθιστόρημά του ΜΑΡΙΝΑ.

Η Τριλογία της Ομίχλης, τη μετάφραση της οποίας υπογράφει η Δέσποινα Δρακάκη, περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μυστηρίου, περιπέτειας μα και συναισθημάτων, γραμμένο από τη μαγική πένα του Carlos Ruiz Zafón. Αν και η αναφορά σε τριλογία μας παραπέμπει σε κάποια συνέχεια, οι ιστορίες της δεν αλληλοκαλύπτονται, κάθε βιβλίο μπορεί να διαβαστεί αυτόνομα και με όποια σειρά θέλουμε, όλα όμως έχουν ένα κοινό. Όλα είναι κάπως σκοτεινές ιστορίες φαντασίας, μαγείας, μυστηρίου και αγωνίας, οι οποίες διαδραματίζονται στο πρώτο μισό του τελευταίου αιώνα, κάπου μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, και εκτυλίσσονται αφηγηματικά με συγγραφική δύναμη και αριστοτεχνική γραφή. Και όσο και αν η τριλογία του Θαφόν είναι ιστορίες μυστηρίου, μέσα από τις σελίδες του περνούν αρκετά κοινωνικά στοιχεία. Ο κίνδυνος του θανάτου, η θλίψη και η κατάθλιψη, η εγκατάλειψη, η φιλία και η ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής. Οι κεντρικοί ήρωες είναι τρυφεροί και έξυπνοι. Η λατρεμένη από όλους στοχαστική γραφή του συγγραφέα μας αποκαλύπτει σε αυτό το βιβλίο ότι ο μεγάλος συγγραφέας είναι μεγάλος από την πρώτη του εμφάνιση στο λογοτεχνικό στερέωμα και ο συνδυασμός αυτής της γραφής με μια εξαιρετική πλοκή, με αποκαλύψεις και ανατροπές, με εντάσεις και συμβολισμούς καθιστά την τριλογία αυτή ένα ακόμα σημαντικό βήμα του συγγραφέα που απλώς εμείς έτυχε να το γνωρίσουμε τώρα, όταν το τέλος έχει κρίνει τη συγγραφική του πορεία.
Η τριλογία αυτή συνδυάζει το φανταστικό και υπερφυσικό με το πραγματικό, διατηρεί το κλίμα του τρόμου και της αγωνίας και κρατά τον αναγνώστη σε διαρκή εγρήγορση. Γιατί ο Θαφόν καταφέρνει πάντα να αρπάζει τον αναγνώστη και να τον εγκλωβίζει στην καλογραμμένη ιστορία του και κρατώντας τον εκεί, σχεδόν ασφυκτικά, να του αποκαλύπτει τον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης από την αρχή.

[Θα περνούσαν πολλά χρόνια προτού ο Μαξ ξεχάσει εκείνο το καλοκαίρι που ανακάλυψε, σχεδόν τυχαία, τη μαγεία. Ήταν το 1943 και οι άνεμοι του πολέμου σάρωναν τον κόσμο, φέρνοντας τα πάνω κάτω, χωρίς γιατρειά. Στα μέσα Ιουνίου, τη μέρα που ο Μαξ έκλεινε τα δεκατρία, ο πατέρας του, ωρολογοποιός και εφευρέτης στον ελεύθερο χρόνο του, συγκέντρωσε τα μέλη της οικογένειάς του στο σαλόνι και τους ανακοίνωσε πως αυτή ήταν η τελευταία μέρα που περνούσαν σ’ εκείνο το μέρος το οποίο τα τελευταία δέκα χρόνια αποτελούσε το σπίτι τους. Η οικογένεια μετακόμιζε σε ένα μέρος μακριά από την πόλη και τον πόλεμο, σε ένα παραλιακό σπίτι ενός μικρού χωριού στις ακτές του Ατλαντικού. Η απόφαση ήταν οριστική` θα έφευγαν τα ξημερώματα της επόμενης μέρας. Μέχρι τότε, έπρεπε να πακετάρουν όλα τους τα υπάρχοντα και να προετοιμαστούν για το μακρύ ταξίδι μέχρι το νέο τους σπιτικό. Η οικογένεια υποδέχτηκε την είδηση χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη…»
Το νέο σπιτικό των Κάρβερ, στο παραθαλάσσιο χωριό όπου έχουν μετακομίσει για να ξεφύγουν από τον κλοιό του πολέμου που σφίγγει στο Λονδίνο, περιβάλλεται από μυστήριο.
Το πνεύμα του μικρού Τζέικομπ, του γιου των παλιών ιδιοκτητών, ο οποίος πνίγηκε εκεί πριν από χρόνια, εξακολουθεί να επισκιάζει το μέρος. Οι αλλόκοτες συνθήκες θανάτου του αρχίζουν να αποσαφηνίζονται μόνο όταν αποκαλύπτεται ο Πρίγκιπας της Ομίχλης, ένας διαβολικός χαρακτήρας ικανός να εκπληρώσει οποιαδήποτε επιθυμία με τίμημα όμως ιδιαίτερα υψηλό.

[…Ποτέ δε θα μπορέσω να ξεχάσω τα πρόσωπα εκείνων των τρομαγμένων παιδιών τη νύχτα που χιόνισε στην Καλκούτα. Όμως, όπως μου έμαθε ο φίλος μου ο Μπεν ότι πρέπει να κάνω πάντα, ας ξεκινήσω την ιστορία μου από την αρχή…]
Καλκούτα, 1932: η καρδιά του σκότους. Ένα φλεγόμενο τρένο διασχίζει την πόλη. Ένα φάντασμα φωτιάς σπέρνει τον τρόμο στις σκιές της νύχτας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.
Στο κατώφλι των δέκατων έκτων γενεθλίων τους, ο Μπεν, η Σιρ και οι φίλοι τους από την Τσάουμπαρ Σοσάιετι έρχονται αντιμέτωποι με το πιο τρομερό αίνιγμα στην ιστορία της πόλης των παλατιών.
Ένα αίνιγμα που θα ρίξει φως στο παρελθόν τους και θα ορίσει με τρόπο τραγικό το μέλλον τους.

[…Οι πόρτες του Κρέιβενμουρ άνοιξαν μπροστά τους χωρίς εκείνοι να χτυπήσουν το παράξενο χάλκινο ρόπτρο, σκαλισμένο κατ’ εικόνα και ομοίωση του προσώπου ενός αγγέλου. Μια ακίνητη φιγούρα φάνηκε κόντρα στο έντονο φωτοστέφανο χρυσαφένιου φωτός που έβγαινε από το εσωτερικό του σπιτιού. Η μορφή ζωντάνεψε ξαφνικά, γέρνοντας το κεφάλι της, ενώ ταυτόχρονα ακούστηκε ένα ελαφρύ μηχανικό κροτάλισμα και για πρώτη φορά μπόρεσαν να διακρίνουν το πρόσωπό της. Δύο άψυχα μάτια, δύο απλές γυάλινες σφαίρες σφηνωμένες σε μια μάσκα ανέκφραστη, με εξαίρεση ένα ανατριχιαστικό χαμόγελο, τους παρατηρούσαν. Ο Ντοριάν ξεροκατάπιε…]
Ένας εκκεντρικός παιχνιδοποιός ζει απομονωμένος σε μια έπαυλη γεμάτη γρίφους, μηχανικά πλάσματα και σκιές του παρελθόντος. Μυστήριο περιβάλλει το νησάκι του φάρου και τα παράξενα φώτα που αστράφτουν εκεί μέσα στην ομίχλη. Κάτι που φαντάζει βγαλμένο από εφιάλτη είναι κρυμμένο βαθιά μέσα στο δάσος. Αυτά και άλλα στοιχεία υφαίνουν την πλοκή του μυστηρίου που θα ενώσει για πάντα την Ιρέν και τον Ισμαέλ ένα μαγικό καλοκαίρι στο Γαλαζολίμανο.