H συγγραφική πορεία της Μαρίας Τζιρίτα είναι γνωστή στο αναγνωστικό κοινό, το οποίο την έχει αγκαλιάσει από το 2008, όταν πρωτοεμφανίστηκε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπου και εξακολουθεί να εκδίδει πάντα τα βιβλία της. Φέτος τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε το 14ο βιβλίο της με τίτλο «Κάτω απ’ τη μηλιά». Είναι φανερή η ιδιαίτερη προτίμηση που έχει η συγγραφέας στις αληθινές ιστορίες που με τη φαντασία της και τη γραφή της αναβιώνει. Σενάρια ζωής, που όπως λέει η ίδια: «ξεπερνούν κάποιες φορές την φαντασία».

Βασισμένο λοιπόν σε μια ακόμα αληθινή ιστορία το «Κάτω απ’ τη μηλιά», τους πρωταγωνιστές τους οποίους φαίνεται να γνωρίζει η συγγραφέας, γεγονός που τη βοήθησε να αποτυπώσει με ακρίβεια τα συναισθήματά τους και να μπει στη θέση τους προκειμένου να μας χαρίσει ένα προσεγμένο βιβλίο. Η μυθοπλαστική της δύναμη σε συνδυασμό με τις σπουδές της στον τομέα της ψυχολογίας κρύβουν το μυστικό για την αποτύπωση αδρών χαρακτήρων που συγκινούν τον αναγνώστη.
Η ιστορία έχει τρεις κεντρικές ηρωίδες. Τρεις γυναίκες από τρεις γενιές. Η Παναγιώτα – Πάολα είναι η πρώτη, η Μαργαρίτα η δεύτερη και η Νάγια η τρίτη. Κεντρικό θέμα οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους στην πάροδο του χρόνου. Αρχικά, η σχέση μάνας-κόρης και ο τρόπος που έχει την δύναμη να καθορίζει ολόκληρη την ύπαρξη τους.


Όλα ξεκινούν όταν η Παναγιώτα θα εξομολογηθεί την προηγούμενη ζωή της ως Πάολα, στη Νάγια. Μια εξομολόγηση που θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, αποκαλύπτοντας αλήθειες, ψέματα και κρυμμένα μυστικά που υπό τη μορφή χειμάρρου θα ξεχυθούν στην ψυχή της νεαρής Νάγιας. Η Παναγιώτα θα ξετυλίξει την ζωή της Πάολα μπροστά στην έκπληκτη Νάγια. Μια ζωή κατά την οποία οι λανθασμένες αποφάσεις και επιλογές δημιούργησαν τεράστια προβλήματα όχι μόνο στην ίδια αλλά και στην επόμενη γενιά, όπως εκπροσωπείται από την κόρη της, που θα συνεχίσει κι εκείνη το γαϊτανάκι των λαθών επιβεβαιώνοντας την παροιμία «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει».
Όμως η ιστορία θα μας αποδείξει ότι δεν συμβαίνει πάντα έτσι και αυτό γιατί κάποιο μήλο μπορεί να σπάσει την αλυσίδα αρκεί να βρει το καλό μέσα στο κακό και να γιατρέψει πληγές. Πληγές όχι μόνο δικές του αλλά και των προηγούμενων γενεών. Μια ιστορία με την οποία η συγγραφέας δείχνει ότι με το μίσος δεν μπορούμε ούτε να πορευτούμε αλλά και να γιατρευτούμε. Καμιά πληγή δεν κλείνει με το μίσος. Παραμένει χαίνουσα και κακοφορμίζει με κάθε ευκαιρία. Ίσως γιατί το μίσος κρύβει μια απελπισμένη ανάγκη για αγάπη. Ίσως επειδή μόνο η αγάπη μπορεί να νικήσει, τελικά, τα σκοτάδια της ζωής.

«… Τα όσα συνέβησαν έπειτα από αυτή την επίσκεψη όμως αναποδογύρισαν τον ήδη ταραγμένο κόσμο της. Η Πάολα όχι απλώς δεν τη βοήθησε με όσα της είπε, αλλά της έδωσε μια σπρωξιά και την έριξε ακόμα πιο βαθιά στον θυμό και την αντίδραση. Η Μαργαρίτα τα επόμενα χρόνια έγινε τόσο σκληρή και τόσο ψυχρή που δεν αγάπησε ξανά κανέναν. Ούτε τον ίδιο της τον εαυτό…»


Θα καταφέρει η Νάγια να μην επαληθεύσει την παροιμία και με ποιον τρόπο; Θα μπορέσει να κατανοήσει ότι ακόμα και ο γονιός αγαπάει μέχρι εκεί που μπορεί, μέχρι εκεί που του επιτρέπει η δύναμη της ψυχής του αλλά και η υγεία της προσωπικότητάς του; Θα μπορέσει επιτέλους να σπάσει αυτήν την αλυσίδα λαθών ζωής; Σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο άλλωστε ακόμα και μετά την εξομολόγηση θα νοιώθει σαν να ξύπνησε έχοντας πάθει αμνησία και μη μπορώντας να προσδιορίσει τα πρόσωπα γύρω της αλλά το κυριότερο χωρίς να έχει συναισθήματα γι’ αυτούς.
Οι δυνατοί δεσμοί της οικογένειας, οι ευθύνες που μας ανατέθηκαν χωρίς να μας αναλογούν πάντα, η ειλικρίνεια, η αγάπη, οι αλήθειες, τα λάθη και η συγχώρεση. Η πορεία της ζωής των ηρώων, τα μυστικά τους, τα λάθη τους, οι επιθυμίες τους, οι συμπεριφορές τους, τα συναισθήματά τους, οι ενέργειές τους, τα όνειρά τους, το δικαίωμα στην ζωή και οι αποφάσεις τους, γίνονται ένα απαράμιλλο αναγνωστικό ταξίδι. Ένα ταξίδι που θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε τους ρόλους μας ως γονείς και να παραδεχθούμε τα τυχόν λάθη μας. Θα μας δείξει πώς να γιατρέψουμε πληγές του παρελθόντος, του σήμερα, αλλά κυρίως πώς να αποφύγουμε λάθη στο μέλλον. Θα μας δείξει πως ό,τι και αν μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές, εμείς μπορούμε να χαράξουμε την δική μας πορεία και να μην εγκλωβιστούμε σε ένα προδιαγεγραμμένο, όπως όλα δείχνουν, πεπρωμένο. Με βασικό κανόνα ότι πρέπει να συγχωρούμε αυτούς που μας πλήγωσαν.

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για τον τρόπο που διαμορφώνεται ο ψυχισμός των ανθρώπων μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις, για τη δύναμη της αγάπης, της αφοσίωσης και της ελπίδας που κρύβονται μέσα σ’ αυτές όταν η συγχώρηση κυριαρχήσει και νέες πορείες ζωής χαραχθούν.

“Την ημέρα που η Πάολα κάλεσε στο σπίτι της την ανιψιά της τη Νάγια, για να της ανοίξει την καρδιά της, άνοιξε μαζί και το κουτί της Πανδώρας για ολόκληρη την οικογένειά τους. Όσα της αποκάλυψε, καθώς ξετύλιγε την ιστορία της ζωής της, παρέσυραν σαν άγριο κύμα την ανυποψίαστη κοπέλα κι άλλαξαν τη δική της ζωή για πάντα. Μυστικά καλά κρυμμένα για πολλά χρόνια ήρθαν στο φως, φέρνοντας όμως σκοτάδι στην ψυχή της Νάγιας. Πλέον θα είναι στο χέρι της να αποδείξει ότι το μήλο δεν πέφτει πάντοτε κάτω απ’ τη μηλιά. Πόσο εύκολο είναι όμως κάτι τέτοιο; Πώς θα καταφέρει το νεαρό κορίτσι να γλιτώσει από το παρελθόν και από την κατάρα που κατατρύχει την οικογένειά της;

Η αληθινή ιστορία τριών γυναικών, από τρεις διαφορετικές γενιές, έρχεται να μας διδάξει με έναν συγκλονιστικό τρόπο πως πάντα υπάρχει ελπίδα να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας και να φτιάξουμε τη ζωή μας όπως ακριβώς τη θέλουμε και μας αξίζει.”