Στο μυθιστόρημα της Κατερίνας Ραμανδάνη, μέσα από την πολύκροτη ζωή της πρωταγωνίστριας Κλαίρης, θα έρθουμε αντιμέτωποι με τη σύγκρουση του έρωτα που ομορφαίνει τη ζωή των ανθρώπων και την πίστη, που στόχο της έχει τη γαλήνη της ψυχής και την ενδυνάμωσή της.
Η Κλαίρη με τα πράσινα μάτια, είναι 40 ετών, πωλήτρια φαρμάκων για καρδιοπάθειες και μοναχοπαίδι που έχει χάσει τον πατέρα της. Η ζωή της είναι συνυφασμένη με τον γέροντα Μάξιμο, έναν πράο και μειλίχιο παππούλη με λευκό μανδύα, ο οποίος τη νουθετεί και τη στηρίζει σε κάθε καμπή της ζωής της.


Απρόσμενα στη ζωή της θα διεισδύσει ο Νικηφόρος, ένας 55αρης κυνηγός γυναικών, με ευγενικό ταπεραμέντο και διεισδυτικά μάτια, ένας παντρεμένος με προβλήματα στον γάμο του, όπως ο ίδιος διατείνεται που ευτυχώς η αύρα του δε θα προξενήσει μεγάλη αναστάτωση στην ηρωίδα μας.
Ένα ταξίδι της στη Νίκαια της Γαλλίας, θα σταθεί η αφορμή για την γνωριμία της με τον Πέτρο, καρδιολόγο στο επάγγελμα, έναν ευγενικό, σοβαρό και πετυχημένο άντρα με καθάριο βλέμμα, που θα την ερωτευτεί σφόδρα και θα προσπαθήσει να της προσφέρει όλα όσα η ίδια έχει ανάγκη.
Ένας οικότροφος στο ίδρυμα «Στέγη Αγάπης», μια μίνι απόδραση στο νησί των ερωτευμένων, τη Σαντορίνη, μια απρόσμενη απώλεια μνήμης, ένα ξαφνικό φλας, ένα πανέμορφο νυφικό, μια μαύρη μερσεντές, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος που ταξιδεύει με προορισμό την Ακτή Ελεφαντοστού, ένα διαμαντένιο κολιέ, μια πορσελάνινη κούκλα, αλλά και το μαργαριτάρι της Αφρικής, θα προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι στην ιστορία της Κλαίρης, που άλλοτε θα χαμογελά και άλλοτε θα δακρύζει, πάντα όμως θα νιώθει την ανάγκη της λύτρωσης μέσω της προσευχής.


Η καλή της φίλη Μαριλένα, η πιστή Χλόη, ο ερωτικός Λάμπρος, η γλυκύτατη Αμπελία, ο ερωτοχτυπημένος Ράφι, ο Μάριος και ο Χάρης, θα συμπληρώσουν το ήδη αγωνιώδες και ρομαντικό σενάριο του βιβλίου έτσι ώστε να μας κρατά σε εγρήγορση και αδημονία για την έκβαση των γεγονότων που πάντα περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της όμορφης και γοητευτικής Κλαίρης.
Δοκιμασίες, πειρασμοί, προμηνύματα, χλιδή και άπλετο φως θα προσθέσουν στην ιστορία αίγλη και συμπάθεια για την πρωταγωνίστρια, κάνοντας τον αναγνώστη να συμπάσχει μαζί της και να προσμένει τη θετική έκβαση σε όσα της συμβαίνουν.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο λευκός μανδύας, επέλεξα την παρακάτω:
…τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, είναι αυτά που ζεις μέσα σου. Κι όταν αυτά γίνονται πραγματικότητα, τότε είναι ανεπανάληπτα…

Δε θα προχωρήσω σε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάληξη που έχει το βιβλίο, αλλά θα σας προϊδεάσω λέγοντας ότι η Αγία Γλυκερία, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, η ηγουμένη Μελετία και ο πάτερ Μάξιμος, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και πιστεύω να αντιλαμβάνεστε τι θα ακολουθήσει…

Κατερίνα Ραμανδάνη: Γεννήθηκα στην καρδιά της Αθήνας, όταν ο πρώτος άνθρωπος πατούσε το πόδι του στο φεγγάρι. Τα γενέθλιά μου συμπίπτουν με το Πάσχα του καλοκαιριού, έτσι τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζω μαζί με την Παναγιά.
Οι εικόνες κι οι εμπειρίες από την παιδική μου ηλικία είναι γεμάτες γέλιο, χαρά, ξεγνοιασιά, ποτισμένες με γερές δόσεις αισιοδοξίας, που αντλούσα από το φιλικό περιβάλλον και την οικογενειακή θαλπωρή. Αγαπώ πολύ τις ώρες του ηλιοβασιλέματος και γι’ αυτό απολαμβάνω τα καλοκαίρια πολλά σούρουπα δίπλα στο κύμα της Χαλκιδικής.
Εμπνευστής και πρώτος δάσκαλός μου υπήρξε ο πατέρας μου Αστέριος. Το αίσθημα της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της θείας πίστης, της οικογένειας και της αγάπης για τη χώρα μου είναι ριζωμένα βαθιά μέσα μου. Σταθμός μεγάλος στη ζωή μου, ο άντρας της καρδιάς μου, ο Αντώνης μου, το αντίδοτό μου στα καθημερινά προβλήματα. Καρποί της ζωής μου είναι οι δυο γιοι μου, ένα γερό συμβόλαιο, αδιαπραγμάτευτο. Τη μεγάλη όμως δύναμη για να στέκομαι όρθια αντλώ απ’ τη μητέρα μου, την ευλογημένη «Σμυρνιά» μου, τη Λενιώ μου. Ο Σωκράτης είναι ο αγαπημένος μου φιλόσοφος κι η «Οδύσσεια» το αγαπημένο μου έπος.
Μυθιστορήματά μου: «Σημάδι εκ γενετής», «Βασιλιάς ή σκύλος» και «Διπλός Ψυχισμός».
Ποιητικές συλλογές μου: «Ο σφυγμός μου ακουμπάει πάνω σου», «Θελξιέπεια», «Ερωτικά Αποτυπώματα».
Είμαι μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιώς και νήσων.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.