Το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω σήμερα, έχει κεντρικό ήρωα τον Κινέα. Πρόκειται για τον νεαρό Αθηναίο αξιωματικό του ιππικού, ο οποίος πολέμησε στο πλευρό του Αλέξανδρου του Μέγα, στις επιτυχημένες μάχες κατά των Περσών στη Μικρά Ασία, που γράφτηκαν στην ιστορία. Ο Κινέας με διάκριση στην μάχη της Ισσού το 333 π.Χ., ικανοποιεί τον Αλέξανδρο, όπου μετέπειτα τον τοποθετεί σε μια επίλεκτη μονάδα ιππικού αλλά, ο τελευταίος 6 χρόνια μετά, τον απολύει χωρίς κανέναν δισταγμό.
Ο Κινέας λοιπόν, αριστοκράτης στην καταγωγή του, επιστρέφοντας στην Αθήνα, θα βιώσει ακόμη έναν εξευτελισμό. Εξορίζεται από την ίδια του την πόλη και τρέπεται ντροπιασμένος σε φυγή. Με μόνα του εφόδια τις νίκες στους περσικούς πολέμους, την ανδρεία του, τις στρατιωτικές του ικανότητες και την πίστη του στη μάχη, θα δεχτεί την πρόταση του Τύραννου Λεύκων όπου προσφέροντάς του μια ικανοποιητική αμοιβή, θα του ζητήσει να ετοιμάσει και να εκπαιδεύσει το ιππικό της πόλης του, Όλβια, μετατρέποντάς το σε αποτελεσματικό στράτευμα, για την αντιμετώπιση και την απόκρουση του Μακεδονικού στρατού.


Έχοντας στο πλευρό του μια επίλεκτη ομάδα ανδρών, θα μεταβεί στην Όλβια και θα προσπαθήσει να οργανώσει τους άνδρες της, οι οποίοι δεν έχουν εμπλακεί ξανά σε πόλεμο και τους είναι παντελώς άγνωστο το πεδίο μάχης και οι κανόνες του.
Το έργο που έχει αναλάβει δεν είναι εύκολο και την κατάσταση δυσχεραίνουν τόσο οι πολιτικές ίντριγκες των οποίων τα νήματα κινεί ο Λεύκων, όσο και ο απρόσμενος έρωτας του για την Σκύθη πολεμίστρια Σραγιάνκα.
Οι θεωρίες συνομωσίας που συνεχώς πυκνώνουν, τα σκοτεινά παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη του, αλλά και η ένωση των ανδρών της Όλβιας που κατά καιρούς στρέφεται εναντίον του, θα δυσκολέψουν το έργο του Κινέα, ο όποιος έχει στο πλευρό του άξιους μισθοφόρους, τον Νικία, τον Σκύθη Άτταλο αλλά και την αμέριστη βοήθεια των θεών.
Βλέποντας αμέτρητα όνειρα που πολλές φορές δεν μπορεί να κατανοήσει, είναι πεπεισμένος ότι είναι μονόδρομος να πολεμήσει ενάντια στην επικείμενη εισβολή του Μακεδονικού στρατού με επικεφαλής τους τον Αντίπατρο, γνωρίζοντας ότι ο ίδιος είναι σε θέση να ανταπεξέλθει επιτυχώς, μιας και τόσα χρόνια πολεμώντας στο πλάι τους ξέρει καλύτερα από όλους τα μυστικά τους, ακόμη κι αν ο στρατός του δε διαθέτει ούτε την κατάρτιση αλλά ούτε και τη διάθεση να εμπλακεί σε πόλεμο.
Σύμμαχός του στην μάχη θα είναι μια ομάδα Σκύθες, με βασιλιά τους τον Σάτραξ και την ιέρεια, μάγισσα, γιάτρισσα Καμ Μπάκα, η οποία έχει χάρισμά να προαισθάνεται τα μελλούμενα.
Ο Κινέας διαθέτει πειθαρχία, ηγετική φυσιογνωμία, διδάσκει παιδεία ακόμη και όταν μιλά για τον πόλεμο, εμπνέει σεβασμό, πίστη και αγάπη και αντικρούει όσο μπορεί το εχθρική κλίμα των πλούσιων εμπόρων και γαιοκτημόνων που δεν επιθυμούν να τον εμπιστευτούν.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το ιστορικό βιβλίο του συγγραφέα Κρίστιαν Κάμερον, επέλεξα την παρακάτω:
…ο πραγματικός πόλεμος είναι μέχρι θανάτου. Κι όταν πεθάνεις, χάνεις τα πάντα – ελευθερία, αγάπη, υπάρχοντα, όλα χάνονται…

Θα μπορέσει ο Αθηναίος Κινέας, ο ταλαντούχος στρατηγός με τη μεγάλη εμπειρία στην πολιτική να σχεδιάσει την πολυπόθητη εκστρατεία έναντι των Μακεδόνων;
Θα καταφέρουν οι θεοί να σταθούν αρωγοί στο πλάι του;
Τι ρόλο θα παίξει ο Κλείτος, ως δεύτερος ίππαρχος;
Είναι τελικά οι Σκύθες βάρβαρος και ανερμάτιστος λαός, όπως πολλοί ισχυρίζονται;

Ένα βιβλίο γεμάτο πολιτισμούς, ένα επικό ταξίδι με αρχηγό τον Κινέα, μια περιπέτεια σε χρόνια πολέμου, εμπλουτισμένη με στοιχεία της πολιτικής, της φιλοσοφίας, της θρησκείας αλλά και του έρωτα, θα κρατήσει συντροφιά σε αναγνώστες που λατρεύουν όσο τίποτα το ιστορικό μυθιστόρημα και θα τον αποζημιώσουν με το τέλος της περιπετειώδους ιστορίας, που επιλέγει να δώσει ο συγγραφέας, ο οποίος με την εύστοχη πένα του δημιούργησε ένα όμορφο βιβλίο.

Ο Κρίστιαν Κάμερον γεννήθηκε στις ΗΠΑ, στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, το 1962 και μεγάλωσε στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης και στην Αϊόβα Σίτι της Αϊόβα, καθώς και στο Ρόκπορτ της Μασαχουσέτης. Φοίτησε στο Λύκειο Ιησουιτών McQuaid στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης και πήρε τιμητικό πτυχίο στη Μεσαιωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. Μετά το Πανεπιστήμιο, ο Κάμερον εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών ως σημαιοφόρος, υπηρετώντας στο VS-31 ως αξιωματικός πληροφοριών αεροπορίας και αποκτώντας τα φτερά του παρατηρητή αέρα πριν περάσει το υπόλοιπο της στρατιωτικής του καριέρας ως αξιωματικός ανθρώπινης νοημοσύνης, πρώτα με το NCIS και αργότερα με το DHS στην Ουάσινγκτον. Ο Κάμερον εγκατέλειψε τον αμερικανικό στρατό το 2000 ως υποδιοικητής.
Ενώ υπηρετούσε ακόμα στο Ναυτικό, ο Κάμερον πρότεινε το πρώτο του μυθιστόρημα με τον πατέρα του (Κένεθ Κάμερον, Αμερικανός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας) στο Harper Collins UK, το οποίο δημοσιεύθηκε το 1998 ως Νυχτερινή παγίδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και Κανόνες εμπλοκής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2002, ο Κάμερον έγραψε το πρώτο του σόλο μυθιστόρημα, Ουάσιγκτον και Καίσαρας, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Harper Collins στο Ηνωμένο Βασίλειο και Random House στις ΗΠΑ.
Επίσης το 2002, ο Κάμερον μετακόμισε στον Καναδά και παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Σάρα. Έχουν ένα παιδί, τη Βεατρίκη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία.