Ένα βιβλίο εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα μας παρουσιάζει αυτή τη φορά η Γιώτα Γουβέλη – και αυτό είναι το γοητευτικό για τον συγγραφέα, να πειραματίζεται σε διαφορετικά συγγραφικά μονοπάτια αλλά και για τον αναγνώστη, να διαβάζει διαφορετικές θεματικές κάθε φορά από τον ίδιο συγγραφέα.
Αυτή τη φορά, λοιπόν, η Γουβέλη στήνει μια οικογενειακή σάγκα, δηλαδή την ιστορία μιας οικογένειας ανά τα χρόνια και τους αιώνες. Κεντρικό άξονα όλου του καμβά του μυθιστορήματος αποτελεί η Μοίρα και ο τρόπος με τον οποίο υφαίνει στον ιστό της όσα είναι γραμμένα για κάθε μέλος της οικογένειας Αμυράλη και των απογόνων της και το πώς επηρεάζει τη ζωή του καθενός.
Σαν παραμύθι ξεκινά να μας εξιστορεί την ιστορία της οικογένειας Αμυράλη με τον Σταύρο να παντρέυεται την εικοσάχρονη Ανδριάννα ύστερα από μια αναποδιά της μοίρας και να στήνουν το σπιτικό τους στο γοητευτικό σπίτι με τις καμέλιες στην Μασσαλία. Γεννούν ένα κορίτσι το οποίο γίνεται προϊόν αρπαγής και είναι συγκλονιστική η προσπάθεια της μάνας για να το βρει. Έπειτα τη σκυτάλη παίρνουν ο Μιχαήλ, το άλλο παιδί της οικογένειας, και η Μοσχού με τη Θεανώ, και τις δύο παράλληλες οικογένειες που θα δημιουργήσει ο Μιχαήλ, η μία νόμιμη και η άλλη αβλόγητη από τον Θεό. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος μας ξεδιπλώνεται η ζωή των κληρονόμων αυτών των οικογενειών και τα όσα η Μοίρα ορίζει για αυτούς. Το τέλος είναι αίσιο και ευχάριστο, όπως σε κάθε παραμύθι όπου «Έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».
Η γραφή της Γουβέλη, που πάντα αποπνέει ευγένεια και φρεσκάδα, είναι απλή αλλά συνάμα μεστή και ολοκληρωμένη χωρίς να αναλώνεται σε περιττολογίες και επαναλήψεις που μπουκώνουν το κείμενο και μειώνουν το αναγνωστικό ενδιαφέρον του κοινού. Οι περιγραφές των τόπων είναι λιτές, χωρίς όμως να παραλείπονται στοιχεία της ομορφιάς τους και οι λέξεις της Γουβέλη είναι προσεκτικά διαλεγμένες, ώστε να σκιαγραφείται σωστά ο ψυχισμός των ηρώων, τα θέλω τους και τα συναισθήματά τους. Η δομή των κεφαλαίων είναι προσεκτικά στημένη, ώστε να παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη ιστορία κάθε φορά και ο ρυθμός του μυθιστορήματος είναι άλλοτε γρήγορος και άλλοτε πιο αργός, ώστε να μας αποκαλύπτεται κάθε φορά και ένα ερωτηματικό που θα απαντηθεί παρακάτω.
Ένα βιβλίο ξεχωριστό, που σίγουρα θα συζητηθεί πολύ, αλλά και θα αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό!

h nufh ths massalias