«Αριάδνη – Η νύχτα των Πεφταστεριών»
Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικονογράφηση: Ιωάννα Αθανασοπούλου

«Να χαίρεστε με την χαρά του άλλου»

  

Πρόκειται για την πρώτη φράση που συναντά ο μικρός αναγνώστης ανοίγοντας αυτό το βιβλίο. Και είναι το πρώτο από τα πολλά μηνύματα που θα συναντήσει το παιδί διαβάζοντας το έργο του Θεοφάνη Θεοφάνους με τίτλο «Αριάδνη – Η νύχτα των Πεφταστεριών». Και προτού η αφήγηση να ξεκινήσει το «Αντί προλόγου» ήδη θα καθηλώσει τα παιδιά. Το ταξίδι της μικρής και μοναχικής Αριάδνης θα ξεκινήσει. Και είναι ένα λογοτεχνικό ταξίδι ενσυναίσθησης με την Αριάδνη που αν και θέλει όλες τις ευχές για τον εαυτό της και αποφασίζει να εγκλωβίσει όλα τα αστέρια, θα καταφέρει τελικά να χαρίσει σε όλα τα παιδιά ένα αστέρι. Το δικό τους, μοναδικό αστέρι.
Οι προσδοκίες που δεν εκπληρώνονται και οδηγούν σε θυμό, οι αποφάσεις μας που φέρνουν θλίψη σε άλλους και τους επηρεάζουν αρνητικά, οι ανεκπλήρωτες ευχές, η συνειδητοποίηση των αρνητικών πράξεων μας και η αλλαγή των συμπεριφορών μας, ικανή να επιφέρει χαρά σε όσους βρίσκονται κοντά μας, είναι μερικά από τα μηνύματα που περνούν στους μικρούς αναγνώστες αβίαστα και χωρίς καθόλου διδακτισμό.


Το βιβλίο αυτό όμως είναι άξιο σχολιασμού και για άλλους λόγους:
-Για την εξαιρετική εικονογράφηση του.
-Για την απλοποιημένη εξήγηση του φαινομένου των αστεριών, προκειμένου να γίνει κατανοητή για την ηλικία των αναγνωστών στην οποία και απευθύνεται.
-Για τη συμμετοχή των παιδιών στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών με μια Ποιηματο-Παραμυθο-Κατασκευή ενός μαγικού ραβδιού και του «ποιήματος» που το συνοδεύει για την πραγματοποίηση των «μαγικών» του.
-Για τα «σακούλια των ευχών». Η κατασκευή τους και ο πανέξυπνος για τα παιδιά τρόπος ανάγνωσης για την αποκωδικοποίηση όσων κρύβουν μέσα τους.


Και το βιβλίο δεν σταματά εδώ. Στο τέλος υπάρχουν προτάσεις δραστηριοτήτων από την νηπιαγωγό Μελίνα Ιντζέ που αφορούν κυρίως σε εκπαιδευτικά θέματα και σε ερωτήματα που ο ειδικός παιδαγωγός που μπορεί να θέσει και να συζητήσει με τους μικρούς μαθητές και αφορούν σε πολλούς τομείς επιστημών. Και οι γνώσεις που μέσα από παιχνίδι και συζήτηση που θα πάρουν τα παιδιά είναι πάρα πολλές.
Πρόκειται για ένα αξιόλογο πολύπλευρο και πολυδιάστατο βιβλίο, ένα πολυεργαλείο για παιδιά γονείς και εκπαιδευτικούς.


«Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.
Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι.
Πάντα κάποιος την προλάβαινε.
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα.
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον
και η καρδιά της τικ τακ,
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…»

«Οι ζωγράφοι του Ουρανού»
Χρυσάνθη Τσιαμπαλή

Εικονογράφηση: Μαριάννα Φραγκούλη


Το νέο βιβλίο της πολυγραφότατης και βραβευμένης συγγραφέως παιδικών βιβλίων Χρυσάνθης Τσιαμπαλή με την εξαιρετική εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη απευθύνεται σε μικρούς αναγνώστες ηλικίας περίπου από 4 ετών και άνω.
Ο κυρίαρχος ήλιος και τα άτακτα συννεφάκια. Υπέροχα και μαγικά στοιχεία της φύσης. Σε έναν «καυγά». Σε μια διαφωνία. Με έναν υπέροχο και αστείο Αύγουστο να παρακολουθεί. Άραγε θα επικρατήσει κάποιος; Άραγε θα καταλάβουν πόσο σημαντικοί είναι για την γη και οι δυο πλευρές;
Εγωισμός και πείσμα. Θυμός και αλαζονεία. Υπεροψία και ευγένεια. Η κατανόηση και η συγχώρηση. Η αρμονία. Και ένα ουράνιο τόξο ουσιαστικά και μεταφορικά.
Ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες και μηνύματα. Ένα βιβλίο που θα κατακτήσει τους μικρούς αναγνώστες.


«Ένα αυγουστιάτικο πρωινό
ο Ήλιος κατέφτασε στον Ουρανό ορεξάτος,
μα λιγάκι καθυστερημένος. Πάνω στη βιασύνη του
δεν πρόσεξε ένα παχουλό, γκρίζο Συννεφάκι, που σεργιάνιζε δίπλα του.
Μέχρι που εκείνο στάθηκε μπροστά του
κρύβοντάς τον από τα πλάσματα της φύσης.
Γερός καβγάς ξέσπασε ανάμεσά τους.
Ο Ήλιος, θυμωμένος και προσβεβλημένος,
κρύφτηκε πίσω από ένα βουνό αποφασισμένος να μην ξαναβγεί ποτέ!
Θα μπουν στην άκρη το πείσμα και ο εγωισμός;
Ή μήπως αυτός ο καβγάς θα γίνει η αφορμή
να μείνει για πάντα σκοτεινή η φύση;»

«Το μαγικό κλειδί»
Λίνα Μουσιώνη
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

Σε μια πολυτελή έκδοση από την Ελληνοεκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο «Το μαγικό κλειδί», της Λίνας Μουσιώνη, με την εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου να δένει αρμονικά με το κείμενο.
Γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη γραφή, τη γραφή της αμεσότητας, το βιβλίο μιλά με μεταφορικό τρόπο για συναισθήματα που πηγάζουν από τον φόβο, τον θυμό και την απογοήτευση. Μιλά για τα λάθη. Λάθη που πληγώνουν. Κυρίως, όμως, αναφέρεται στην παραδοχή του λάθους μας. Μιλά για την συγχώρηση. Αυτή που μπορεί να αλλάξει καταστάσεις, να νικήσει φόβους και να επανορθώσει όσο αυτό είναι εφικτό. Μιλά για το μαγικό κλειδί αυτό που ξεκλειδώνει την καρδιά μας.

 

«Σουσάμι, άνοιξε!
Παστέλι, κόλλησε!
Τζουμταρατάτζουμ;
Σκουληκομυρμηγκότρυπα;
Μακαρόνια-με-κιμά;
Η πόρτα δεν άνοιγε με τίποτε.
Θα περνούσα λοιπόν όλη μου τη ζωή εδώ μέσα;
Σαν λιοντάρι στο κλουβί; Μα πώς τα κατάφερα έτσι;
Πόσο θα ’θελα να βρω ένα μαγικό κλειδί,
να ανοίξω την πόρτα και να πετάξω!
Ελάτε να βρούμε μαζί το μαγικό κλειδί και να πετάξουμε με ένα μαγικό χαλί!
Μια ιστορία για τα συναισθήματα που μας δίνουν φτερά και πετάμε.»

«Οι περιπέτειες της Βούλας στο Κόκκινο Βιβλίο»
Σταυρούλα Παγώνα

Εικονογράφηση: Zafouko Yamamoto

Ένα «σύγχρονο» και πρωτότυπο βιβλίο, το βιβλίο «Οι περιπέτειες της Βούλας στο Κόκκινο Βιβλίο», της Σταυρούλας Παγώνα, με την εξαιρετική και έξυπνη εικονογράφηση της Zafouko Yamamoto (όπως επέλεξε να υπογράφει τα βιβλία που εικονογραφεί η Ζαφειρούλα Σιμοπούλου) που θα ενθουσιάσει.
Η μικρή μαύρη βούλα που χάθηκε μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου και προσπαθεί να βρει τη θέση της. Αλήθεια, πού ανήκουμε; Όλοι ψάχνουμε την θέση μας στον κόσμο και τον προορισμό μας στη ζωή. Σημαντικό το θέμα της διαφορετικότητας με το οποίο καταπιάνεται η συγγραφέας. Κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλον, μα και κανείς δεν είναι ασήμαντος. Σημασία έχει το ταξίδι της ζωής. Γιατί είναι σίγουρο πως παντού υπάρχει μια θέση και για εμάς. Να έχουμε όμως στο μυαλό μας ότι «Κάποια πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται».
Η αυτοεκτίμηση, η μοναξιά, η «ταυτότητα» και το δικαίωμα να ανήκεις κάπου, η φιλία και το ταξίδι της ζωής δίνονται στα παιδιά με έναν ξεχωριστό τρόπο και μια ευρηματική πλοκή, μέσα από την μικρή μαύρη Βούλα και τις περιπέτειες της στο ταξίδι της μέσα στο κόκκινο βιβλίο.

 

«Μια ιστορία που μας θυμίζει πως όσο διαφορετικοί και να είμαστε,
όλοι έχουμε μια σημαντική θέση στον κόσμο αυτόν
».

 

«Η Βούλα, μια μικρή μαύρη κουκκίδα, έχει χαθεί στις σελίδες του Κόκκινου Βιβλίου.
Πώς βρέθηκε εκεί; Και από ποια εικόνα του έχει φύγει;
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να το ανακαλύψει.
Να ταξιδέψει στις σελίδες του!
Στο ταξίδι της αυτό θα γνωρίσει τα πλάσματα του βιβλίου,
θα ζήσει περιπέτειες, θα κάνει φίλους…
Θα βρει όμως πού πραγματικά ανήκει;»

Το vivlio-life.gr και ο «Φιλαναγνώστης» Αυγερινού εύχονται στους μικρούς αναγνώστες «καλό καλοκαίρι» με όμορφα αναγνώσματα που θα κρατήσουν συντροφιά, θα διασκεδάσουν και θα εκπαιδεύσουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τα μικρά παιδιά.