Φέτος τις γιορτές είναι όλα διαφορετικά. Η πανδημία της covid19 άλλαξε τον τρόπο που οι αναγνώστες προμηθεύονται τα βιβλία τους, όμως δεν άλλαξε την εκδοτική παραγωγή που παραμένει πραγματικά πλούσια. Όλο τον χρόνο παρουσιάζουμε την κριτική μας ματιά για βιβλία ενηλίκων αλλά και παιδικής λογοτεχνίας τόσο της Ελληνικής όσο και της ξένης παραγωγής. Τούτες τις γιορτινές ημέρες, και με την καραντίνα να επικρατεί και στην χώρα μας, το διάβασμα αποτελεί βάλσαμο για κάθε αναγνώστη και ο filanagnostis δε θα μπορούσε να απέχει από μια παρουσίαση των βιβλίων που του δημιούργησαν μεγάλο αναγνωστικό ενδιαφέρον. Άλλωστε, τα βιβλιοπωλεία ανοίγουν ξανά, με όλες τις προφυλάξεις, τα e shop λειτουργούν κανονικά και μπορούμε να προμηθευτούμε τα βιβλία που επιθυμούμε, έστω και με μια μικρή καθυστέρηση λόγω των συνθηκών.
Στην σημερινή μας στήλη λοιπόν φιλοξενούμε βιβλία αξιοδιάβαστα, βιβλία από τις πρόσφατες εκδόσεις των εκδοτικών οίκων της χώρας μας. Ευχόμαστε καλές αναγνώσεις και κυρίως καλές γιορτές με υγεία σε όλους.

  

                 

Λ. Π. Χάρτλεϊ
Ο ΜΕΣΑΖΩΝ

Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Αυτή είναι η ιστορία ενός αγοριού που άθελά του μετατρέπεται σε κομβικό πρόσωπο μιας παράνομης και μοιραίας σχέσης. Ο αφηγητής του μυθιστορήματος, Λίο Κόλστον, ηλικιωμένος πια, αναθυμάται το θερμό καλοκαίρι του 1900, όταν είχε βρεθεί στο Μπράνταμ Χολ, την εξοχική έπαυλη της οικογένειας Μόντσλεϊ, φιλοξενούμενος του Μάρκους.
Ο ονειροπόλος και ρομαντικός Λίο μπορεί να είναι εύστροφος, έχει όμως πλήρη άγνοια για τον κόσμο των ενηλίκων. Μεμιάς γοητεύεται από τη σπιρτάδα και την ομορφιά της Μάριαν, της μεγαλύτερης αδελφής του συμμαθητή του, η οποία του δείχνει εξαρχής ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Οι πλούσιοι γονείς της Μάριαν σχεδιάζουν να την παντρέψουν με τον νόμιμο ιδιοκτήτη του Μπράνταμ Χολ, τον λόρδο Τρίμινχαμ. Ωστόσο, παρόλο που η Μάριαν έχει συναινέσει σε αυτόν τον γάμο, ζει κρυφά έναν απαγορευμένο έρωτα με έναν κοινωνικά κατώτερό της αγρότη.
Ο ανυποψίαστος Λίο πείθεται να γίνει ο αγγελιοφόρος γραμμάτων και μηνυμάτων μεταξύ τους και έτσι παγιδεύεται σε ένα σκάνδαλο που δεν θα καταστρέψει μόνο την αθωότητά του αλλά θα σημαδέψει και όλη τη μετέπειτα ζωή του. Ένα διαχρονικό αριστούργημα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα.

       

ΠΡΩΣΙΚΟ ΜΠΛΕ
PHILIP KERR

Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ


ΓΑΛΛΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ, 1956

Ο Έριχ Μίλκε, υποδιευθυντής της Στάζι, αναθέτει στον επιθεωρητή Μπέρνι Γκούντερ να ταξιδέψει στο Λονδίνο και να δηλητηριάσει με θάλλιο την Ανν Φρεντς, πράκτορα με την οποία είχαν συνεργαστεί και οι δύο στο παρελθόν.
Ο Μίλκε δεν του αφήνει κανένα περιθώριο να αρνηθεί.
Στο ταξίδι προς την Αγγλία συνοδεύει τον Γκούντερ ο Φρίντριχ Κορς, παλιός σύντροφός του από την Κρίπο, που πλέον εργάζεται για τη Στάζι και βρίσκεται εκεί για να εξασφαλίσει ότι ο επιθεωρητής θα κάνει σωστά τη δουλειά. Ενώ ταξιδεύουν προς το Καλαί ο Γκούντερ το σκάει. Κατευθύνεται προς τα γερμανικά σύνορα προσπαθώντας να περάσει απαρατήρητος, ενώ φέρνει στη μνήμη του την τελευταία φορά που συνεργάστηκε με τον Κορς.
ΒΑΥΑΡΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ, 1939
Στην εξοχική κατοικία του Χίτλερ στο Ομπερσάλτσμπεργκ δολοφονείται ένας μηχανικός ο οποίος επιβλέπει τα έργα που γίνονται στα Εδάφη του Ηγέτη.
Ο Μπέρνι Γκούντερ επιλέγεται για να διαλευκάνει την υπόθεση υπό άκρα μυστικότητα και παίρνει μαζί του ωε βοηθό τον Φρίντριχ Κορς. Έχει ακριβώς μία βδομάδα για να βρει τον δολοφόνο, μέχρι να έρθει ο Χίτλερ για τον εορτασμό των πεντηκοστών γενεθλίων του.
Ο Μπέρνι ξέρει καλά σε τι μπελάδες έχει μπλέξει, θα είναι καταστροφικό αν ο Χίτλερ ανακαλύψει ότι έχει διαπραχθεί ένας φόνος στη βεράντα του σπιτιού του. Το βουνό όμως φιλοξενεί και την ελίτ του ναζιστικού κόμματος. Θα είναι χειρότερο για τον Γκούντερ αν ο δολοφόνος είναι ένας από αυτούς.
1939 και 1956. Δύο διαφορετικές εποχές που συγκλίνουν με εκρηκτικό τρόπο σε ένα συγκλονιστικό φινάλε.


Kate Elizabeth Russell
ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΜΟΥ ΒΑΝΕΣΑ

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ


ΕΙΧΕ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΜΕ ΕΡΩΤΕΥΤΕΙ.
ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΑΝ ΤΕΡΑΣ.

Η Βανέσα Γουάι ήταν δεκαπέντε ετών όταν τα έφτιαξε με τον καθηγητή της των αγγλικών. Τώρα, στα τριάντα δύο της, κι ενώ το κίνημα του #MeToo ξεσκεπάζει το ένα μετά το άλλο τα σεξουαλικά εγκλήματα πανίσχυρων ανδρών, μια άλλη παλιά μαθήτρια του Τζέικομπ Στρέιν τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η Βανέσα ακούει συγκλονισμένη το νέο. Πιστεύει ακόμη πως η δική της σχέση με τον Στρέιν δεν ήταν κακοποίηση, αλλά έρωτας. Είναι σίγουρη γι’ αυτό. Μπορεί τώρα να απορρίψει την πρώτη της αγάπη χωρίς να απορρίψει τον ίδιο τον έφηβο εαυτό της; Να δεχτεί πως ο άντρας που την καθόρισε ήταν κάτι άλλο από αυτό που πίστευε ως τώρα; Και πως ίσως η ίδια δεν ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, αλλά ένα από τα πολλά θύματά του;
Ένα προκλητικό, εθιστικό βιβλίο για τη μνήμη και το τραύμα, την έξαψη της εφηβείας και τις λεπτές γραμμές ανάμεσα στη συναίνεση, τη συνενοχή και τη θυματοποίηση.
Ένα βιβλίο-δυναμίτης, που δίκαια ειπώθηκε ότι χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή.

ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ
AMBROSE PARRY

Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Εδιμβούργο 1847. Ο Γουίλ Ρέιβεν είναι φοιτητής Ιατρικής, μαθητευόμενος του πρωτοπόρου και διάσημου δόκτορος Σίμσον. Η Σάρα Φίσερ, η υπηρέτρια του Σίμσον, διαθέτει την ίδια ευφυΐα με τον Ρέιβεν αλλά κανένα από τα προνόμιά του.
Όταν ανεξήγητοι φόνοι και φρικτά παραμορφωμένα πτώματα αναστατώνουν την Ολντ Τάουν, ο Ρέιβεν και η Φίσερ θα βρεθούν βυθισμένοι στις σκοτεινές σκιές του υποκόσμου του Εδιμβούργου. Και, για να καταφέρουν να βγουν ζωντανοί, θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ανακαλύψουν ποιος βρίσκεται πίσω από αυτούς τους αποτρόπαιους θανάτους.

Η ΤΑΞΗ ΤΟΥ ’82
Τόνια Κυριφίδη

Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

 

Μία παρέα δέκα γυναικών, συμμαθήτριες από το Λύκειο, αποφασίζουν να περάσουν την ετήσια συνάντηση της τάξης τους, πηγαίνοντας εκδρομή στο εξοχικό σπίτι της μίας από αυτές. Σε αυτή την ξεχωριστή συνάντηση, η καθεμία τους θα ξετυλίξει το κουβάρι της ζωής της, ξεκινώντας από την εποχή της αποφοίτησης έως την τωρινή τους επανένωση, μετρώντας τριάντα πέντε χρόνια εμπειριών. Θα συστηθούν και πάλι μεταξύ τους. Θα μιλήσουν για λάθη… για πάθη… Θα ζητήσουν συγνώμη. Θα αναζητήσουν λύσεις. Θα ακούσουν συμβουλές. Θα επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους σε σχέση με ορισμένα άτομα που τις πλήγωσαν βαθιά. Και στο τέλος, κάνοντας την αυτοκριτική τους, θα έρθουν αντιμέτωπες με τους δαίμονές τους. Κάποιες, θα καταφέρουν να τους πολεμήσουν και κάποιες άλλες, απλώς θα συμβιβαστούν. Μέσα στις δύο μέρες που έχουν στη διάθεσή τους, εκτός από αναπολήσεις, θα βρουν χρόνο για να διασκεδάσουν, να γελάσουν, να κλάψουν… Να θυμώσουν και να μαλώσουν, μα στο τέλος να μονοιάσουν. Θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους. Θα νιώσουν και πάλι έφηβες. Το σίγουρο πάντως είναι πως μετά από αυτή την εκδρομή, κάποιες από αυτές δεν θα είναι ίδιες ξανά… «Τι θα ήταν το παρελθόν μας εάν δεν είχαμε τις αναμνήσεις να μας το θυμίζουν; Και τι θα είναι το μέλλον μας αν σταματήσουμε να κάνουμε όνειρα…»

ΤΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ
LORNA COOK

Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ


Μπορεί ένα μυστικό από το παρελθόν να αλλάξει το μέλλον;
Δύο γυναίκες. Δύο αιώνες.
Μια νύχτα που ανατρέπει μια ολόκληρη ζωή…
1943: Στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, οι κάτοικοι ενός παραθαλάσσιου χωριού στη νότια Αγγλία διατάσσονται να παραχωρήσουν τα σπίτια τους στον βρετανικό στρατό, προκειμένου να προετοιμαστεί η Απόβαση στη Νορμανδία. Όμως την παραμονή της αναχώρησής τους, η εξαφάνιση ενός ζευγαριού και της καμαριέρας τους θα σημαδέψει για πάντα τη μοίρα του χωριού-φάντασμα.
2018: Η Μελίσα ελπίζει ότι μια απόδραση στα παράλια του Ντόρσετ θα αναζωπυρώσει τη βαλτώδη σχέση της με τον Λίαμ. Όταν όμως ανακαλύπτει μια περίεργη φωτογραφία μιας γυναίκας, της Βερόνικα, που κάποτε ζούσε στο ξεχασμένο χωριό Τάιναμ, είναι αποφασισμένη να μάθει περισσότερα για την ιστορία της. Αλλά το χωριό κρύβει ένα φοβερό μυστικό και η αναζήτηση της Μελίσα για την αλήθεια θα ανατρέψει τη ζωή της με τρόπο που ποτέ δε φανταζόταν.
Μια διαχρονική ιστορία αγάπης και θυσίας, που θα λατρέψουν οι φανατικοί αναγνώστες της Κέιτ Μόρτον.

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΘΕΟΥ
ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ
ΔΕΝΑ ΡΑΦΑΕΛΑ- Εκδόσεις ΠΗΓΗ

Μπροστά από κάποιο νοτισμένο τζάμι, η πρωταγωνίστρια χέρι-χέρι με τον αναγνώστη παρακολουθούν τη ζωή της μικρής Σοφίας. Στα πρώτα βήματά της στη γη, γεύεται έννοιες όπως η ανιδιοτελής αγάπη, η συνειδητότητα του παρόντος και η άνευ όρων εμπιστοσύνη, είτε στους γύρω της είτε στον εαυτό της. Η αίσθηση κάποιας υπερφυσικής οντότητας που τη συντροφεύει πάντα μοιάζει απολύτως φυσιολογική και αρμονική με την πραγματικότητα. Η μικρή Σοφία μεγαλώνει και νέες έννοιες τρυπώνουν στη ζωή της, όπως φόβος, πόνος, αδικία, αποχωρισμός, θάνατος. Η φωτεινή εικόνα που έχει μέσα της για τη ζωή και για το υπερφυσικό αρχίζει να θάβεται κάτω από στρώσεις ορθολογισμού και καθημερινής ρουτίνας.
Όσο η ζωή της Σοφίας ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Λονδίνο, πρωταγωνιστές και αναγνώστες συμμετέχουν ενεργά σε μια μάχη ανάμεσα στο νου και την ψυχή. Μια μάχη δίχως ξεκάθαρο νικητή. Μέσα απ’ τους λαβυρίνθους του σύγχρονου κόσμου, την αντιμετώπιση απρόσμενων θηρίων, αλλά και την καθοδήγηση μέσω παράδοξων ενορχηστρωμένων γεγονότων, η Σοφία φτάνει πιο κοντά από ποτέ στην πανηγυρική νίκη της ψυχής, όταν τα φώτα σβήνουν.
“Γιατί τώρα;” Με μια απροσδόκητη εξέλιξη, η Σοφία φτάνει στις απαντήσεις που από μικρό παιδί αναζητούσε και αδημονεί να γευτεί τον κόσμο με μια νέα αντίληψη και δυο μάτια καθαρά. Μήπως άραγε είναι αργά;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ – ΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ
Eκδόσεις ΒΑΚΧΙΚΟΝ


Τη δεκαετία του ’80 στον Κορυδαλλό, σε ένα μικρό διαμέρισμα, ζει η οικογένεια Ανυφαντή. Ο πατέρας, ο Στέλιος, είναι εργάτης σε μεταφορική εταιρεία, και η γυναίκα του Ελένη νοικοκυρά. Τα παιδιά τους, Μιχάλης και Μυρτώ, σπουδάζουν στη νομική και τη νοσηλευτική αντίστοιχα. Μεγαλώνουν μαθαίνοντας από τους γονείς να προοδεύουν με αθέμιτα μέσα, προσκολλώμενοι όσο καιρό χρειάζεται σε κόμματα και πρόσωπα. Οι σχέσεις και η ζωή τους ταυτίζεται με του καιροσκοπισμό, ενώ όνειρό τους γίνεται η ανέλιξη σε ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Πράγματι, σε διάστημα τριάντα πέντε χρόνων, το καταφέρνουν· ο Μιχάλης γίνεται επιφανής δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής, και η Μυρτώ κατέχει διευθυντική θέση και είναι κομματικό στέλεχος.
Μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία που διατρέχει την ελληνική πραγματικότητα από το 1984 έως το 2018. Ο αναγνώστης, μέσω της δομής του βιβλίου, που χωρίζεται σε στάσιμα και χορικά, παρακολουθεί τη ζωή του Μιχάλη Ανυφαντή στα προδιαγεγραμμένα στάδια: την άνοδο, την ύβρη, τη νέμεση – αλλά όχι και την κάθαρση.

Η εξαφάνιση της Στέφανι Μέιλερ – ΖΟΕΛ ΝΤΙΚΕΡ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


30 Ιουλίου του 1994. Η Όρφια, μια μικρή πόλη στην επαρχία Χάμπτονς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αναστατώνεται από ένα τραγικό γεγονός: ο δήμαρχος της πόλης και η οικογένειά του δολοφονούνται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, καθώς και μια γυναίκα που περνούσε τυχαία από εκεί, αυτόπτης μάρτυρας του εγκλήματος.
Την έρευνα της Πολιτειακής Αστυνομίας αναλαμβάνουν δυο νέοι αστυνομικοί, ο Τζέσσι Ρόζενμπεργκ και ο Ντέρεκ Σκοτ. Φιλόδοξοι κι επίμονοι, ακολουθώντας αδιάσειστα στοιχεία, βρίσκουν τον ένοχο, λαμβάνουν επαίνους και παράσημα – όμως έχουν ενοχοποιήσει τον λάθος άνθρωπο. Είκοσι χρόνια αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού του 2014, η δημοσιογράφος Στέφανι Μέιλερ αποκαλύπτει στον Τζέσσι πως ο δράστης ήταν άλλος. Στη συνέχεια τα ίχνη της χάνονται υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Τι απέγινε η Στέφανι Μέι λερ; Τι είχε ανακαλύψει; Και, κυρίως, τι συνέβη στ’ αλήθεια το μοιραίο βράδυ της 30ής Ιουλίου του 1994;


ΠΟΡΤΟ ΛΕΟΝΕ – Σκουριά και χρυσάφι
Μαίρη Κόντζογλου – Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Το δεύτερο μέρος της συναρπαστικής διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι». Μια συνταρακτική οικογενειακή ιστορία που δημιούργησε το καλύτερο ποτό στον κόσμο.
Στα χρόνια που το Πόρτο Λεόνε, όπως αποκαλούσαν οι Ενετοί τον Πειραιά, αρχίζει να αναδεικνύεται σ’ ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου, ο Αντώνης Βαμβακάς χτίζει μια αυτοκρατορία κάτω από την οποία, όπως ήταν η επιθυμία των γονιών του, στεγάζονται όλα τα μέλη της πολυπληθούς οικογένειας.
Για την επίτευξη του στόχου του να δημιουργήσει το καλύτερο Ποτό στον κόσμο, δεν θα διστάσει να εκμεταλλευτεί όποιον μπορεί να του φανεί χρήσιμος, ούτε να θυσιάσει τις επιθυμίες και τα όνειρα της αφοσιωμένης συμμάχου του, της αγαπημένης του αδελφής Αυγουστίνας.
Το Ποτό που παράγεται χάρη στο πάθος και το μεράκι ενός οινοποιού, τελειοποιείται με τις γνώσεις ενός χημικού, ξεκινάει το νικητήριο ταξίδι του στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ώθηση που του δίνουν οι καινοτόμες εμπνεύσεις της Αυγουστίνας.
Πρόσωπα, όπως ο αναρχικός Μάρκος Πόθος και ο αρχαιολάτρης Ρομάν Σεβαλιέ, η Σιμόν, η γυναίκα-όπιο, ο μοιραίος Μάνος, ο αφοσιωμένος στην πολιτική Φίλιππος Παλαιολόγος , ο “Ρώσος” Ανδρέας Σινάνογλου, ο βασιλιάς Γεώργιος και η βασίλισσα Όλγα-γεγονότα-σταθμοί, όπως το “λαυρεωτικό ζήτημα” και “η υπόθεση Νίκολσον”, το δαιδαλώδες πολιτικό σκηνικό και τα παιχνίδια των κομμάτων· τόποι μυθικοί, όπως η Νέα Υόρκη και η Κωνσταντινούπολη, πλαισιώνουν τις καταιγιστικές εξελίξεις στις ζωές των πρωταγωνιστών. Στιγματισμένοι από τους συμβιβασμούς τους, ο Αντώνης και η Αυγουστίνα θα ζήσουν στιγμές δόξας και ανείπωτου πόνου.
Γιατί τελικά… Σκουριά και χρυσάφι είναι όλα.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ – RUTH WEAR
Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ


Το ονειρεμένο σπίτι τους θα γίνει ο χειρότερος εφιάλτης της.
Η αγγελία φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή: μια θέση εσωτερικής νταντάς με απίστευτα υψηλές απολαβές, την οποία η Ρόουαν δεν μπορεί να αγνοήσει. Όταν φτάνει στην Οικία Χέδερμπρι, ενθουσιάζεται με το πολυτελές «έξυπνο» σπίτι και με τη φαινομενικά τέλεια οικογένεια.
Εκείνο που δεν γνωρίζει είναι ότι οδεύει προς έναν εφιάλτη -που καταλήγει με ένα παιδί νεκρό και την ίδια στη φυλακή, αναμένοντας να δικαστεί για φόνο.
«Ξέρω ότι δεν με γνωρίζετε, όμως πρέπει να με
βοηθήσετε. Δεν σκότωσα κανέναν!»