«… Το Βερολίνο είναι όρθιο και πάλι.

Τίποτα δε θυμίζει την ισοπέδωση του, ούτε και τα πράγματα που διέλυσαν τους κατοίκους του χρόνια πριν.
Κανείς δεν μιλάει για τον πόλεμο, κανείς δεν μιλάει για την ρωσική επέλαση, κανείς δεν μιλάει για τη βία, τη φρίκη των αντιποίνων των δικών τους φρικαλεοτήτων, τους βιασμούς και τα παιδιά που γεννήθηκαν και σίγουρα δεν είναι Γερμανοί.
‘Ένα ολόκληρο έθνος σιωπά.
Από ντροπή; Από θυμό; Από άρνηση και εγωισμό;
Η σιωπή και η συγκάλυψη ήταν ο μόνος δρόμος για όλους αυτούς τους ανθρώπους, για να πάνε παρακάτω.
Κανείς δεν πρόκειται να τους λυπηθεί. Κάνανε χειρότερα μόνο θα πουν. Και κάνανε. Εγώ είμαι μία ακόμα ζωντανή απόδειξη.
Με λένε Χανς Μπερκμάγιερ, μα ξέρω πως δεν είμαι εγώ αυτός. Κι όμως έτσι με λένε και έτσι θα με λένε μέχρι να πεθάνω. Μια δύναμη, ίδια με αυτή που αιματοκύλησε τον κόσμο στον πόλεμο που πέρασε με βάφτισε έτσι…
»

   

Πριν από δύο περίπου χρόνια, τον Δεκέμβρη του 2016, οι εκδόσεις ΠΗΓΗ, κυκλοφόρησαν το βιβλίο της Τίνας Δαλαρή με τίτλο «Οι κόρες της ψυχής» «ντυμένο» με ένα εντυπωσιακό και αινιγματικό εξώφυλλο.
Πρωτοεμφανίστηκε στα συγγραφικά δρώμενα το 2011 οπόταν εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα µε τίτλο Με αντίπαλο τον χρόνο. Τα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το δεύτερο μυθιστόρημα της Οι κόρες της ψυχής, ασχολήθηκε με την ποίηση για την οποία και βραβεύτηκε από διάφορους φορείς.
Εμείς την γνωρίσαμε από το έργο της που εξέδωσαν οι εκδόσεις ΠΗΓΗ και ομολογούμε ότι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς.
Και αν ξεκινάει από τα χρόνια της κατοχής δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι μόνο αυτό, αφού εκτυλίσσεται σε πολλές χρονικές περιόδους, ξεπερνώντας ακόμα και το σήμερα. Είναι ένα μυθιστόρημα του χτες και του σήμερα.
Στερεά Ελλάδα 1943. Αυτή είναι η αρχή για τον ήρωα μας και την αλλαγή ολόκληρης της ζωής του. Η ιστορία ενός μικρού παιδιού του 6χρονου Γιώργου γιού της Αυγής και του Μιχάλη…

«Στερεά Ελλάδα 1943
Ένα μικρό αγοράκι γίνεται μάρτυρας της σφαγής των δικών του από τους Γερμανούς.
Το ίδιο βράδυ, ένα παιχνίδι της μοίρας αλλάζει για πάντα την πορεία της ζωής του, το όνομά του, τη γλώσσα του, το μέλλον του, και γίνεται ο ίδιος Γερμανός.
Όταν αποφασίσει να διεκδικήσει τη χαμένη του ταυτότητα, έρχεται αντιμέτωπος με το πραγματικό του πεπρωμένο, μεγαλωμένος στην καρδιά των εξελίξεων, δίπλα σε ανθρώπους που κρατάνε στα χέρια τους την τύχη των χωρών της Ευρώπης.
Και κυρίως της Ελλάδας.
Της χώρας που θα κτυπηθεί όσο καμιά, στα χρόνια που θα έρθουν.
Μπορεί να αλλάξει τα πάντα.
Μπορεί να ανατρέψει το δυσοίωνο μέλλον.
Μπορεί να σώσει τη χαμένη του πατρίδα από τον όλεθρο.
Αρκεί ένα μόνο πράγμα.
Να ξεχάσει ποιος πραγματικά είναι.
Για πάντα.
Στα σχέδιά του θα χρειαστεί να βρει αυτές.
Τις λέει κόρες της ψυχής.
Γιατί τις διάλεξε προσεκτικά, να υπηρετήσουν αυτό που πρόσταζε η δική του.
Και θα το κάνουν.»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Με ένα πολύ δυνατό κεφάλαιο για αρχή ο αναγνώστης θα «αναγκαστεί» να συνεχίσει με έντονους ρυθμούς την ανάγνωση του έργου. Ένα μικρό παιδί θα ζήσει την φρίκη της Γερμανικής κατοχής. Θα δει την σφαγή της οικογένειας του. Η μητέρα του τον προτρέπει από μακριά να μείνει στην κρυψώνα του για να σωθεί. Μια γερμανίδα τον σώζει και, λόγω της μεγάλης ομοιότητας με το χαμένο της παιδί, ο μικρός Γιώργος θα γίνει ο Χανς.
Με μια λιτή, κοφτή, αρκετά ιδιαίτερη μα απόλυτα άμεση γραφή, η γυναίκα συγγραφέας θα καταφέρει να μπει απόλυτα στον ψυχισμό του άντρα ήρωά της και να τον μεταδώσει και σε μας. Με αφηγηματικές φωνές άλλοτε σε τριτοπρόσωπη και άλλοτε σε πρωτοπρόσωπη γραφή. Το ταξίδι της ζωής του Χανς, ο απαγορευτικός υποτίθεται έρωτας του με την μικρή «ετεροθαλή» αδελφή του και η τελική απόφαση του να διαφυλάξει το μυστικό του και να μην αποκαλυφθεί η αλλαγή της ταυτότητας του, θα είναι η αρχή μιας νέας ιστορίας, μιας νέας ζωής για αυτόν.

Η προσπάθεια της Γερμανίας να κατακυριεύσει τον κόσμο, η κατοχή, οι φρικαλεότητες, οι δοσίλογοι και οι ταγματασφαλίτες, η ζωή στην Ελλάδα και την Γερμανία είναι τα στοιχεία εκείνα που συνιστούν αυτό το μυθιστόρημα στην αρχή και όχι μόνο. Ένα βιβλίο με ιστορικά, πολιτικά και κυρίως κοινωνικά μηνύματα. Η μητρική αγάπη, η άρνηση θανάτου του παιδιού για μια μάνα, τα μυστικά και η σιωπή, οι αποφάσεις ζωής που μπορούν να αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων. Η πατρίδα, το έθνος… Είναι σίγουρο ότι διαβάζοντας την τελευταία παράγραφο του βιβλίου, θα συγκινηθείτε και θα σας έρθει στο μυαλό το γνωστό σε μας «Έλληνας γεννήθηκα και Έλληνας θα πεθάνω»!
Η πλοκή στρωτή, πλούσια και καλοδουλεμένη. Τίποτα δεν μένει στην τύχη, τίποτα δεν μένει αναπάντητο. Και αν και το βιβλίο είναι 294 σελίδες, θα νιώσετε ότι είναι τόσο γεμάτο, και ότι έχουν διαδραματιστεί τόσα πολλά στη ζωή των ηρώων.

Ήρωες πολλοί, καλοδουλεμένοι όλοι. Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, Έλληνες και ξένοι. Καλοί και κακοί. Όλοι άρτια σκιαγραφημένοι δίνουν συναισθήματα αγάπης και μίσους κατά την διάρκεια του αναγνωστικού ταξιδιού.
Εικόνες και περιγραφές που αν και δεν είναι πολύ έντονες, ο αναγνώστης «τις βλέπει» να εκτυλίσσονται μπροστά του και βιώνει την αγωνία και τα πάθη τους. Και για όσους από τους αναγνώστες θα ήθελαν μια κάποια περίληψη της υπόθεσης του βιβλίου από εμάς , ήδη έχουμε αντιγράψει το κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου και θεωρούμε πως θα τους ικανοποιήσει επαρκώς προκειμένου να το επιλέξουν και να μάθουν ποιες είναι «οι κόρες της ψυχής».