Συγγραφείς του μυθιστορήματος «Μεταξένια αγάπη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

«Μάθε να εξουσιάζεις τα συναισθήματά σου, γιατί αλλιώς θα εξουσιάζουν αυτά τη ζωή σου! Ο μόνος άνθρωπος που μπορούμε πραγματικά να εμπιστευτούμε είναι ο εαυτός μας! Όποιος ανοίγει τα φύλλα της καρδιάς του είναι ευάλωτος και μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα!»

«Έτσι είναι οι αληθινές αγάπες, αγόρι μου… γεμίζουν ολότελα την καρδιά και την ψυχή μας! Μόνο που, πολλές φορές, όπως η μεταξένια αγάπη κρύβουν μέσα τους θυσία βαριά, θυσία της ελευθερίας, θυσία της ίδιας της ζωής, θυσία που πιότερο μεγάλη δεν υπάρχει… Όταν οι φωτιές ανάβουν στα κουκουλόσπιτα, πάνω από τον ατμό αυτών εδώ των καζανιών, έρχεται μαζί και η ώρα της μεγάλης θυσίας, έρχεται η ώρα που η χρυσαλλίδα κλείνεται για πάντα στο κουκούλι της και δίνει τη ζωή της για μας!»

Έχω τη χαρά να συνομιλώ για δεύτερη φορά με το συγγραφικό δίδυμο Ζώτου-Καραγεωργίου, καθώς είχαμε ξανακάνει μια συνέντευξη για το βιβλίο τους «Σαν τα φύλλα του καπνού» πριν από δύο χρόνια.
Αυτό που διακρίνει το συγκεκριμένο ζευγάρι, είναι ότι κάνουν τα πάντα μαζί! Κατάφεραν όπως είχαν αναφέρει τότε, να μετατρέψουν ένα τόσο μοναχικό «σπορ» όπως η συγγραφή, σε υπόθεση για δύο!
Είναι τόσο δύσκολο να ταιριάξεις σε όλους τους τομείς με έναν άνθρωπο, φανταστείτε λοιπόν να ταιριάξουν ακόμη και τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, γράφοντας μαζί ένα μυθιστόρημα, να βγάλουν από μέσα τους κρυμμένα πάθη, να εκφράσει ο καθένας χωριστά όσα κουβαλά μέσα στην ψυχή του και να τα δέσουν τόσο αρμονικά ώστε να γίνουν ένα βιβλίο γεμάτο από μηνύματα αγάπης!

– Λία, Θοδωρή σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά στο vivlio-life και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην κοινή σας συγγραφική και συντροφική πορεία! Απορία: πώς καταφέρνετε και στα βιβλία σας μιλάτε για αληθινές αγάπες που τίποτε, όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν μπορεί να τις σβήσει, καθώς είστε τόσο νέοι… έχετε κάποιο τέτοιο παράδειγμα γνωρίσει ή ευελπιστείτε ότι θα είστε έτσι μια ολόκληρη ζωή; Πράγμα που φυσικά σας το εύχομαι!

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Αρχικά σ’ ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για αυτή την υπέροχη ευχή. Αυτός ακριβώς είναι ο οδηγός και η πυξίδα που μας δείχνει τον δρόμο, η ελπίδα να ζήσουμε μαζί τη ζωή μας ερωτευμένοι και αγαπημένοι.

– Επέλεξα δύο αποσπάσματα στην αρχή της συνέντευξης που κατά τη γνώμη μου περικλείουν όλη την ουσία του βιβλίου σας. Η άποψη της Σύλβια για το πώς τα συναισθήματα μπορεί να πληγώσουν ανεπανόρθωτα όποιον αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο να τα βιώσει και από την άλλη η μεγάλη θυσία που κάνει κάποιος που αγαπάει αληθινά και δίνει ακόμη και τη ζωή του για αυτή την αγάπη! Φόβος που προέρχεται από την προδοσία που ένιωσε και δεν τολμάει να αγαπήσει και θυσία από την άλλη γιατί πιστεύει ότι έτσι θα δείξει την αγάπη του στον άλλο. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Δυστυχώς όταν βιώνουμε έντονα την προδοσία, πολλές φορές έρχεται ο φόβος να πάρει τα ηνία των πράξεών μας και να καθορίσει τις ζωές μας. Θέλει μεγάλο ψυχικό σθένος για να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ και να βγούμε από το σκοτάδι μας.
Η θυσία από την άλλη ίσως να είναι και η πιο αληθινή πράξη αγάπης, αρκεί να προέρχεται από πραγματική ανάγκη και όχι από εγωισμό.

– «Σακατεμένη από τον αλύτρωτο πόνο ενός προδομένου έρωτα και μιας φθαρμένης αγάπης, μάζεψε τα συντρίμμια της καρδιάς της και χάθηκε μέσα σε ένα θλιβερό γιατί». Γιατί δεν τολμάμε ως άνθρωποι να δούμε τι είναι αυτό που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Είναι αυτό που είπαμε και πιο πάνω. Όταν ο εγωισμός υπαγορεύσει τις πράξεις μας, όσο καλή πρόθεση κι αν πιστεύουμε πως έχουμε, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε άσχημο. Ίσως να μην τολμάμε να δούμε την ευτυχία, γιατί πρώτα θα πρέπει να σκάψουμε βαθιά μέσα στον εαυτό μας, κι αυτό πολλές φορές είναι μια πραγματικά δύσκολη και επίπονη εργασία. Αν τα καταφέρουμε όμως, θα δούμε πόσο πολύ άξιζε τον κόπο.

– Η ιστορία της σηροτροφίας και οι υπέροχες περιγραφές του Σουφλίου αλλά και της παραγωγής του μεταξιού δείχνουν ότι κάνατε πολύ εκτεταμένη έρευνα. Πόσο διαφορετική είναι η σημερινή εικόνα της περιοχής από αυτή που περιγράφετε;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Πράγματι, η έρευνα που κάναμε ήταν αρκετά εκτεταμένη. Μπορούμε να πούμε πως αφιερώσαμε στην έρευνα το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα που αφιερώσαμε και στη συγγραφή του βιβλίου. Το ταξίδι όμως ήταν μαγικό και άξιζε με το παραπάνω. Το σημερινό Σουφλί, δυστυχώς, απλά θυμίζει μονάχα σε κάποιες γωνιές του το ένδοξο παρελθόν που έχει ζήσει ως μεγάλο κεφαλοχώρι της περιοχής. Ωστόσο, τα μουσεία όπως και κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες καταφέρνουν να σε βάλουν στο κλίμα και να αναδείξουν τη μαγεία αυτού του πολύτιμου θησαυρού.

– Επίσης οι περιγραφές που αφορούν το Μιλάνο και τη μόδα είναι τόσο αληθοφανείς, που ο αναγνώστης νιώθει να περπατάει στους δρόμους, να παρακολουθεί τους σχεδιαστές, τα ντεφιλέ, τη ζωή στην ιταλική πρωτεύουσα της μόδας! Έχετε επισκεφθεί τα συγκεκριμένα μέρη, έχετε προσωπική άποψη για όσα περιγράφετε;

Λ.Ζ., Θ.Κ.: (Σημείωση της Λίας: Επειδή ο Θοδωρής τρέμει τα αεροπλάνα, είπα, ως καλή σύζυγος που είμαι, να μην τον ζορίσω με ένα ταξίδι στο Μιλάνο! Βέβαια, μου το χρωστάει και κάποια στιγμή με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα πρέπει να με πάει… )
Αν και δεν έχουμε επισκεφτεί τη συγκεκριμένη πόλη, φυσικά και υπάρχει προσωπική άποψη μέσα από την έρευνα που έχουμε κάνει (ενδεικτικά: είτε σερφάροντας στο διαδίκτυο, είτε συνομιλώντας με ανθρώπους του χώρου). Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου μας αναφέρεται στο Μιλάνο μίας παλαιότερης εποχής και εκ των πραγμάτων δεν θα ήταν εφικτό να το επισκεφθούμε.

– Οι άντρες σκέφτονται τόσο διαφορετικά από τις γυναίκες, αισθάνονται τόσο διαφορετικά τα πράγματα γύρω τους. Θέλω να μου απαντήσετε ξεχωριστά λοιπόν ο καθένας, αν συμμερίζεστε τη στάση του Άγγελου και της Αργυρώς και τι θα κάνατε αντίστοιχα στη θέση τους ο καθένας από εσάς.

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Πράγματι, οι άντρες σκέφτονται και αισθάνονται σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικά από τις γυναίκες. Ωστόσο στη συγκεκριμένη ερώτηση οι απόψεις μας συμπίπτουν, οπότε θα απαντήσουμε και εδώ από κοινού. Ο Άγγελος και η Αργυρώ είναι δύο πρόσωπα που αγαπήσαμε τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της γραφής του βιβλίου. Ζήσαμε μαζί τους κάθε στιγμή, πονέσαμε και κλάψαμε στο πλάι τους. Είναι πραγματικά αδύνατο να κρίνουμε τη στάση ζωής που κράτησαν ή να πούμε πως στη θέση τους θα πράτταμε καλύτερα, καθώς έχουμε δει βαθιά μέσα στις ψυχές τους και είμαστε σίγουροι πως ήταν γεμάτες από αληθινή, από απόλυτη αγάπη.

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνομιλία και σας εύχομαι καλή επιτυχία και κάθε ευτυχία στην κοινή σας πορεία!

Λ.Ζ., Θ.Κ.: Εμείς ευχαριστούμε ολόψυχα για τις ευχές και τη φιλοξενία.

lia.thodoris

ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ και ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ γεννήθηκαν σε δυο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκτός από την ανάγνωση βιβλίων, η οποία τη βοηθά να γνωρίζει νέους κόσμους, λατρεύει τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Ο Θοδωρής έχει σπουδάσει νομικά στο πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου. Στη συγγραφή τον οδήγησε η παρατήρηση της ζωής, της συμπεριφοράς και της εξωτερίκευσης του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Η Λία και ο Θοδωρής, εκτός από σύντροφοι στη συγγραφή, είναι και σύντροφοι στη ζωή. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία τους ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ και ΣΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ, καθώς και το νεανικό μυθιστόρημα Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.

 metaksenia agaph

Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Έτσι είναι οι αληθινές αγάπες, αγόρι μου… γεμίζουν ολότελα την καρδιά και την ψυχή μας! Μόνο που, πολλές φορές, όπως η μεταξένια αγάπη κρύβουν μέσα τους θυσία βαριά, θυσία της ελευθερίας, θυσία της ίδιας της ζωής, θυσία που πιότερο μεγάλη δεν υπάρχει…»

Η νεαρή και επιτυχημένη σχεδιάστρια μόδας Αντζέλικα Ρινάλντι αναχωρεί εσπευσμένα από το Μιλάνο και καταφεύγει στο άγνωστο ως τότε για εκείνη Σουφλί, ψάχνοντας απεγνωσμένα διέξοδο από τα διλήμματα που την ταλανίζουν. Εκεί, την περιμένει μια έκπληξη, που θα τη γυρίσει πίσω στο παρελθόν και θα της φανερώσει πως τελικά η ζωή υφαίνεται με το πιο σπάνιο, το πιο πολύτιμο μετάξι!

Αργυρώ… Ένα κορίτσι ατίθασο, μεγαλωμένο σε ένα περιβάλλον με πειθαρχία και αυστηρούς κανόνες. Μια κοπέλα περήφανη, που δε θα συμβιβαστεί με ό,τι η μοίρα τής έχει γραμμένο. Θα ερωτευτεί παράφορα και θα γευτεί την πίκρα της προδοσίας.

Άγγελος… Ένα αγόρι ευαίσθητο, δεμένο με τον τόπο του και την καλλιέργεια του μεταξιού. Ένας άντρας ικανός να πάρει αποφάσεις που θα κάνουν την καρδιά του να ματώσει. Ώσπου, κυνηγημένος από τα φαντάσματα του παρελθόντος, θα αναζητήσει τη λύτρωση.

Από την ακριτική πόλη του μεταξιού και την πολυσύχναστη ιταλική πρωτεύουσα της μόδας έως τα βάθη της σαγηνευτικής Ανατολής, γύρω από τα πλινθόκτιστα μεταξουργεία και τους ακαταπόνητους σηροτρόφους, τους οίκους μόδας και τα εντυπωσιακά ντεφιλέ, γεννιέται μια ιστορία ποτισμένη με όνειρα, επιθυμίες και εγωισμούς, θυσίες ζωής, διλήμματα καρδιάς, μα πάνω απ’ όλα με αληθινή, απόλυτη, μεταξένια αγάπη!