ΣΙΜΟΣ ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

Εξ’αρχής αιχμαλωτίζει το βλέμμα το υπέροχο εξώφυλλο και ο αινιγματικός τίτλος του νέου πονήματος του Σίμου Κερασίδη. Με το πέρας της ανάγνωσης, ο αναγνώστης διαπιστώνει με ενθουσιασμό ότι θεματολογικά δεν είναι μόνο ένα ιστορικό θρίλερ, αλλά κατατάσσεται σε μία κατηγορία ξεχωριστή όπου συνδυάζεται το ιστορικό στοιχείο με τη μυστηριώδη περιπέτεια και το κατασκοπευτικό θρίλερ. Η καινοτομία και υλοποίηση της ιδέας βασίζεται στο ότι ο συγγραφέας επιλέγει να ξετυλίξει μία μυθιστορία σε χωροχρόνο που μπορεί να έχει απασχολήσει τους δημιουργούς συγγραφικά στο παρελθόν, αλλά τώρα δίνεται από μία άλλη, άκρως ενδιαφέρουσα οπτική. Αυτή της κατασκοπείας και της αντικατασκοπείας.

Στον “ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗ” ο αναγνώστης έχει παρακολουθήσει την περιπετειώδη ζωή του Μανουήλ Ντρέτου με τον ρόλο του διπλού πράκτορα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και τις γνωριμίες του με μονάρχες της εποχής τον 19ο αιώνα στην Εσπερία. Στον “ΒΙΒΛΙΟΤΑΦΟ” εξιστορείται η περιπέτεια του συνονόματου, υποτίθεται, “εγγονού” του στη Σαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1917, χρονιά ορόσημο της μυθιστορίας, σε μία καθ’όλα ανεξάρτητη πλοκή.

Ο Μανουήλ Ντρέτος είναι ένας μετρημένος νέος άνδρας με καταγωγή από την Ήπειρο που ζει στη Σαλονίκη. Πέντε μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της από τον Οθωμανικό ζυγό, και πριν προλάβει να αναπνεύσει τον αέρα της ελευθερίας, η πόλη κατακλύζεται από έναν αυξημένο πληθυσμό που οφείλεται στους πρόσφυγες που συρρέουν από τη Σερβία και τη Βουλγαροκρατούμενη Θράκη. Ανάμεσα τους οι Συμμαχικές Δυνάμεις της Αντάντ των Αγγλογάλλων που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις του Γερμανό – Αυστριακού άξονα. Ο Μανουήλ διατηρεί με τον πατέρα του, τον στοιχειοθέτη Μάρκο, ένα πλήρως εξοπλισμένο καλλιτεχνικό τυπογραφείο. Από τον παππού Μανουήλ έχουν κληρονομήσει μία περιουσία που τους παρέχει μία οικονομική ευρωστία, καθώς και τα πολύτιμα αυστριακά τους διαβατήρια.

Η ήρεμη ζωή του νεαρού Μανουήλ αναστατώνεται από μία σειρά γεγονότων που συμπίπτουν μοιραία και τον κάνουν να πάρει ριψοκίνδυνες αποφάσεις που αλλάζουν άρδην την πορεία της ζωής του. Η γνωριμία και ο έρωτας του για τη μουσουλμάνα Νιλουφέρ οριοθετεί την πορεία προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Διευθετεί τις υποχρεώσεις του και μεθοδεύει την αναχώρηση του ακολουθώντας την Νιλουφέρ στην Κωνσταντινούπολη. Φθάνει στην “πόλη των πόλεων”, τη φωλιά των μυστικών πρακτόρων, όπου η πολεμική σύρραξη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εκεί στρατολογείται και αναλαμβάνει δεσμεύσεις διπλού πράκτορα και των δύο αντιμαχόμενων δυνάμεων με κέντρο βάσης ένα γνωστό κεντρικό βιβλιοπωλείο του οποίου αναλαμβάνει τη διεύθυνση, ως γνώστης του είδους. Το παλιό βιβλιοπωλείο του Σεραφείμ Κιτάπογλου κρύβει μία κατακόμβη στον υπόγειο χώρο του που είναι η κρύπτη των απαγορευμένων βιβλίων, των αντί προπαγανδιστικών.

Για να διατηρείς το Νεκροταφείο των Απαγορευμένων Βιβλίων ανέγγιχτο από επίβουλες δυνάμεις δυόμισι χρόνια τώρα, καθ’όλη τη διάρκεια του μεγαλοπολέμου, αποφεύγοντας τα στραβοπατήματα με μεγάλη ικανότητα, κύριε Σεραφείμ, σημαίνει ότι είσαι ένας πραγματικός βιβλιοτάφος“.

Ο βασικός ήρωας της ιστορίας βιώνει συγκλονιστικά γεγονότα από τη στιγμή που εγκαταλείπει τη Σαλονίκη, ακόμα και κατά την επικίνδυνη διαδρομή διασχίζοντας την Ανατολική Μακεδονία προς την άφιξη και τελική εγκατάσταση στην Πόλη. Ο νέος “βιβλιοτάφος” ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί με τον κίνδυνο να ελλοχεύει παντού, με την ανάμειξη κατασκόπων σε ένα παράτολμο παιγνίδι που η αποκάλυψη ξεπερνάει κάθε υποψία.

Ο πόλεμος, η κατασκοπεία, δεν σηκώνουν ανυπακοή“.

Οι Έλληνες ηγέτες της εποχής και μαζί τους ο Σουλτάνος και ο Κάιζερ έχουν τους διακριτούς ρόλους τους και το διεθνές δίκτυο πρακτόρων και κατασκόπων δρα με συνομωσίες και δολοφονίες, καταλύτης για κάθε εξέλιξη, με τους αστάθμητους παράγοντες να ανατρέπουν τα προγραμματισμένα. Ο συγγραφέας επεξεργάζεται τις ολοκληρωμένες σκέψεις του και κυριαρχεί με την πένα του εκπονώντας ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο με την ευρηματική πλοκή και την ασύλληπτη δράση, που ξεδιπλώνεται με τις αναπάντεχες αποκαλύψεις, πληροί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας κινηματογραφικής ταινίας θρίλερ. Η εκφορά της κατάλληλης γλώσσας διοχετεύει με ενέργεια το κείμενο και διασφαλίζει με αταλάντευτη βεβαιότητα την απόλαυση της ανάγνωσης ενός σπουδαίου μυθιστορήματος.

Η ανθρωπότητα βρισκόταν σε διαρκή πολεμική σύγκρουση και ο καθένας πολεμούσε με τον δικό του τρόπο. Ο τελικός κατάλογος νεκρών και τραυματιών δεν θα χρεωνόταν σε άτομα, αλλά θα θεωρείτο σαν “απώλειες πολέμου“.